Sendeki kamışın atarı bir yerinde yazar. Atar dediğimiz aksiyonun belli olması için belirlenmiş ölçüler. 50- 100 gr atarı olan bir kamışa 120 gr takarsan hem vuruşları hissedemiyeceksin hemde tekniğin yoksa kamışın ucunu yoracaksın. 30 gr taksan atmak istediğin bölgeye atamama gibi sorunlarda çıkabilir. Ben iki parçalı 9-27 gr atarlı spin kamışıma 40-50 gr kurşun takıp attığım zamanlar çoktur. Bazen arkadaşlar şu hataya düşüyor. 30 gr atamayan bir kamış nasıl olurda 20 kiloluk balığı alır. Haksız da sayılmazlar. Fakat atar sistemiyle çeker sistemi farklı. 10 kiloluk çeker mukavemetli bir kamışın 3 kiloluk balıkta kırıldığında şahidim.
Şimdi benim kullandığım bir setin fiyatı (kamış,makina ve misina) 500 ile 750 arasında ve 4 setim var. Tulumu,çizmesi, şunu bunu derken 4000 binlirayı rahat geçer. Bendeki tüm ekipman fiyatına kamış yada makine dahi var. 40, 50 liraya satılan iğneler dahi var hele karbon kesimse.
Tavsiye istemişsin. En önemli verebileceğim tavsiye yavaş yavaş ve kaliteli bir set oluşturman ilk olarak. Buda nerden baksan 500 lirayı tutar da geçerde. Fakat bakımlarını yaptığında evladiyelik olur. Zevkinide alırsın. Yoksa 100 liralık bir makina, bir kamış ve misinasını 200 veya 250 arası bulursun. Çok kötü bir set olmaz iyide olmaz. 100 lirayada bir set bulabilirsin.
Makina kafa ölçüsü dediğimiz 200-3000 arası küçük, 3000-5000 arası orta ve bazen 6000 de dahil 10000 liğe kadar olanı büyük olarak adlandırılır. 0.20 denildiğinde olay 200 lük makinadır. Fakat 2 lik 5 lik denir devam eder. 100 Lük dendiğinde 10000 ve büyük avlar için büyük makine anlarsın.
(link) güzel makinadır. Küçüktür ama seri av yapar f/b ürünü.
(link)
Son link 210 kamışta olabilir örnek olsun diye 240 attım. Yani aldığın makina spin ,kamış katlanır telespin olsun. Bursada birçok av-balık marketi var kesinlikle yardımcı olabilirler.
Belirli bir bütçem var ona göre ilk olarak bir bak dersen kesin inceleme yaparım. Yukarıda sadece örnek verdim. Yarı yolda bırakmayacak cinsten. Bu işte en önemli olay tecrübedir. Çok kamış kırdım ,çok makina kırdım ve misinamı her yır yenilerim. Son olarak sende baş tacısın kardeşim.