Scudo Sports

Balık Avlama Sporu / Balıkçılık

Scudo
Abi 3 saat bekledim tek vuruş oldu onda da bir oltada yemin yarısını almış. Bir tane dahi tutamadım.:kötü: Aldığım hava yanıma kaldı.
Abi ağ çekiyorlar geçen yıl denk geldi kestim kestim attım. İnsanlar herşeyi menfi düşünür olmuşlar.
Sazanı denemedim. Gerek yok çeksemde geri salıyorum zaten.

@necmeddin Abi merhaba, sana bir sorum olacak ve bunu bilerek özelden sormadım ki benim gibi amatör balıkçı varsa onlarda yararlansın diye düşündüm. Şimdi benim elimde makinalı bir kamış var, tahmini 1,60 metre. Makinaya yeni misina dolamak istiyorum. Kıyıdan çapari ile istavrite atmayı düşünüyorum, arada takımı değiştirip kefale de atabilirim. Bu balıklar için hangi ölçüde misina alıp sarmalıyım? 0.20-0.25-0.30-0.40... Kıyıdan 30-35 metre mesafeye at-çek usulü sabah suyunda avlanmayı düşünüyorum.

@Ceyhun Özkan 1.60 kamış kıyıdan at çek için çok ufak bir kamış. Yemi istediğin gibi uzağa atıp fırlatman da sıkıntı olur. Fakat 30 -35 metre demişsin kayalık alanı düşünerek 0.25 ve 0.28 arası spin misina işini görür. Atarken rahat açılır. Kurşunu da armut cinsi kullanırsın. Çok randımanlı olmaz bu takım ama önemli olan doğada bulunmak. Nasibin varsa alır gelirsin.

At çekte en ideali 2.10 ve 2.70 arası parçalı spin kamıştır. Atarıda gr cinsinden 7 ile 30 gr levrek,lüfer dahil bir çok yırtıcı balıkta iş görür. Misinanın spin ve gamlanmaya dayanıklı olması gerekir. 20 lik ve 40 lık arası makinalar tercih edilir. Böyle bir takımla hem tatlı suda hem tuzlu suda avlanma yapabilirsin. Yer kaplamasın dersen telespin kamışlar daha mantıklıdır. Okuma, daiwa ve shimano markalarına bakabilirsin.
Misina seçimi attığın yerin durumuna( kayalık ve ağaçlık) ,balık cinsine, güneş ışınlarının geliş açısına göre değişkenlik gösterebilir.

Rastgelsin cümlemize.

@necmeddin Evet abi dediğin gibi kamış kısa olduğu için uzak mesafe atışlara pek gelmiyor. 5-6 sene öncesinden bu kamış ve makina. Av malzemeleri satan bir yerden, hiç bir bilgim yokken gidip almıştım cüzi bir fiyata. Ama sayesinde bayağı bir balık yemişliğim de var :) İnternetten 2,60-3 metre kamışlara baktım ama çok çeşit malzeme var ucu bucağı yok, aynı bisiklette ki gibi. Az önce çıkartıp kamışı ve makinayı temizledim, üzerinde gri renk ölçüsünü bilmediğim ama çok ta kalın olmayan bir misina var. Komple söküp tekrar hafif gergin bir şekilde sardım, tahmini 45-50 metre menzili vardır. 2 tane istavrit çaparisi çıktı çantadan, 20 ve 25 gramlık kurşunlar, galiba armut dediğin cinsten. 2 tane de Kıbrıs Takım dedikleri Kefal için kullanılandan çıktı. Yarın sabah iskeleden istavrite denemeyi düşünüyorum, bakalım sonuç ne olacak.
Dediğin ölçülerde bir kamış önerin var mı? Yoksa herhangi bir av bayisinden mi alayım? Bir de 20'lik 40'lık falan dediğiniz makinada tam olarak neyi ifade ediyor?
Abi yardımların için çok teşekkür ederim, baş tacısın 🙏

Sendeki kamışın atarı bir yerinde yazar. Atar dediğimiz aksiyonun belli olması için belirlenmiş ölçüler. 50- 100 gr atarı olan bir kamışa 120 gr takarsan hem vuruşları hissedemiyeceksin hemde tekniğin yoksa kamışın ucunu yoracaksın. 30 gr taksan atmak istediğin bölgeye atamama gibi sorunlarda çıkabilir. Ben iki parçalı 9-27 gr atarlı spin kamışıma 40-50 gr kurşun takıp attığım zamanlar çoktur. Bazen arkadaşlar şu hataya düşüyor. 30 gr atamayan bir kamış nasıl olurda 20 kiloluk balığı alır. Haksız da sayılmazlar. Fakat atar sistemiyle çeker sistemi farklı. 10 kiloluk çeker mukavemetli bir kamışın 3 kiloluk balıkta kırıldığında şahidim.

Şimdi benim kullandığım bir setin fiyatı (kamış,makina ve misina) 500 ile 750 arasında ve 4 setim var. Tulumu,çizmesi, şunu bunu derken 4000 binlirayı rahat geçer. Bendeki tüm ekipman fiyatına kamış yada makine dahi var. 40, 50 liraya satılan iğneler dahi var hele karbon kesimse. :koptum:

Tavsiye istemişsin. En önemli verebileceğim tavsiye yavaş yavaş ve kaliteli bir set oluşturman ilk olarak. Buda nerden baksan 500 lirayı tutar da geçerde. Fakat bakımlarını yaptığında evladiyelik olur. Zevkinide alırsın. Yoksa 100 liralık bir makina, bir kamış ve misinasını 200 veya 250 arası bulursun. Çok kötü bir set olmaz iyide olmaz. 100 lirayada bir set bulabilirsin.

Makina kafa ölçüsü dediğimiz 200-3000 arası küçük, 3000-5000 arası orta ve bazen 6000 de dahil 10000 liğe kadar olanı büyük olarak adlandırılır. 0.20 denildiğinde olay 200 lük makinadır. Fakat 2 lik 5 lik denir devam eder. 100 Lük dendiğinde 10000 ve büyük avlar için büyük makine anlarsın.

(link) güzel makinadır. Küçüktür ama seri av yapar f/b ürünü.

(link)
Son link 210 kamışta olabilir örnek olsun diye 240 attım. Yani aldığın makina spin ,kamış katlanır telespin olsun. Bursada birçok av-balık marketi var kesinlikle yardımcı olabilirler.
Belirli bir bütçem var ona göre ilk olarak bir bak dersen kesin inceleme yaparım. Yukarıda sadece örnek verdim. Yarı yolda bırakmayacak cinsten. Bu işte en önemli olay tecrübedir. Çok kamış kırdım ,çok makina kırdım ve misinamı her yır yenilerim. Son olarak sende baş tacısın kardeşim.

Şimdi baktım Action 40-80gr yazıyor. Markası da Atlasmış. Birkaç gün bununla takılıp daha sonra bir av bayine uğrayayım o vakit.

Arkadaşlar fly fishing kategorisini merak eden arkadaşlar izleyebilirler. Bisikletle balık avına ve bisikletle olta taşımacılığına örnek bir video olmuş. Jentilmence ve sportif anlamda yakala bırak yapmışlar. Fly fishing ülkemizde yeni yeni yapılan bir balık avlama tekniği. Yem olarak sinek dediğimiz suni yemler kullanılıyor. Merak ettiğim fakat hiç denemediğim bir teknik. Genel olarak İngiltere, Amerika , Kanada, Yenizellanda da alabalık ve somon avlamak için kullanılıyor. Dünyanın bir çok ülkesinde bu teknik yaygınlaşmaya başladı. Avladıkları balık tatlı suda hiç avlayamadığım alabalığa benziyordu.

Spin avı ise ülkemizde yaygınlaştı bu şekilde bisikletlerimizle yol alarak doğa ile başbaşa kalıp iyi zamanlar geçirebiliriz.

Meraklılarına iyi seyirler diliyorum.

20200804_153759.jpg20200804_153750.jpg

An iti barıyla balıktayım bir perch(kısa tatlı su levreği) aldım. Hava sıcak gerisi ya nasip. Yine tutabilirsem fotoğraflar atarım.

Rast gele abi, bir gölgeliğin falan yok mu? doğrudan güneşin altında hem su kaybederip çarpmaya maruz kalırsın hem de yanarsın dikkat et.

@necmeddin Kızılkanat mı?..😁
Abi Çorum dilinde kızılkanat deniyor. Bazıları testere balığı diyor. Fakat kızıl kanat sazan familyasından bir balıktır. Çok kılçıklı ve çökek kokuludur. Perche gelince daha farklı etçil bir türdür. Lezzeti iyidir. :harika:

Abi Çorum dilinde kızılkanat deniyor. Bazıları testere balığı diyor. Fakat kızıl kanat sazan familyasından bir balıktır. Çok kılçıklı ve çökek kokuludur. Perche gelince daha farklı etçil bir türdür. Lezzeti iyidir. :harika:
nerede tutuyorsunuz hocam, bizim de yakınlarda gidebileceğimiz altınkaya barajı, erfelek barajı, göletler var ancak çok tekniğim yok :) bu mevsimde ne tutulur tatlı sularda?

nerede tutuyorsunuz hocam, bizim de yakınlarda gidebileceğimiz altınkaya barajı, erfelek barajı, göletler var ancak çok tekniğim yok :) bu mevsimde ne tutulur tatlı sularda?
Altınkayada sudak, yayın, sazan var. Merzifondan bir çok arkadaş geliyor. Bana nasip olmadı. Şu an tatlı suda yasak olan balık türü yok sanırım. Limit var o da kırmızı benekli alabalık için.

• Beğen
Tepkiler: qtay
@necmeddin kardeşim, kendinle baş başa, içsel huzuru doğanın içinde bulmanı dilerim.
Balık gelmese de sorun değil, rastgele...

• Muhteşem
Tepkiler: necmeddin
Geri