Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Balık Avlama Sporu / Balıkçılık

boğaz ve çevresinde,galata ve yedikula batık gibi bildik noktalarda istavrit akını varmış haberimiz olsun.gitmek için harika bir zaman dilimi,eve kovayla balık götürmek isteyenler kaçırmasın. :)
 
Scudo
Ayiklanmis ve temizlenmis baliklari bir kenarda bekletirken (tercihan iri olmalilar) tepsimizi folyo ile kapliyoruz.( Hanimlara kolaylik olsun diye)

Akabinde baliklari hafifce tuzlayip üzerlerini çizdikten sonra,karin kisimlarini kiyilmis maydanoz,sogan ve kimyon karisimi ile dolduruyoruz.Baliklari tepsiye dizip çiziklere tane karabiber ve defne yapragi yerlestiriyoruz.
Bir kase içerisinde hazirladigimiz bir limonun suyu,bir tatli kasigi pul biber ve kaseyi dolduracak kadar aycicek yagi ile elde ettigimiz sosu iyice karistirip baliklari yagliyoruz.
Firinin isisini 200 C ye ayrlayip firina sürüyoruz..Istege göre hafif sulu,sulu veya çok pismis sekilde servis edilebilir.Afiyet ola...Rakiyi unutmayalim
 
hey millet balığa giden yokmu bu günlerde yaw ?
ortam nasıl neler çıkıyor,neye atıyonuz,yem ne kullanıyorsunuzzzzz ;)
 
25.01.2008 cuma akşamı planladığım gibi çorluya gidip teyzemlere uğrayıp oradanda
çerkezköyde alışveriş yapıp dayımlara geçip muhabbet eşliğinde biralarımızı içip
sabah erkenden avlak alanına gitmek üzere buradan yola çıktım.
içim içime sığmıyordu,yanımda bir sürü malzeme vardı alba star sağolsun.
yolda giderken annemde yanımdaydı,seyahat süresince cumartesi-pazar neler yapıcağımı ve nerelere
gideceğim konusunda anlattım durdum.
annem her seferinde yağmur yağaçak k..'ın docak,sende hiç akıl yok ve hala akıllanmadın v.s. klasik
cümleleri eşliğinde belirttiğim ziyaretlerimizi yapıp anaannemlere geldik.
dayım ve yeğenim behçekapısında karşılıyorlar bizi ve dayım klasik trakyalı şivesi ile
-solucanları hazırladım beyaw diyerek avın zevkli olacağı sinyallerini vermeye başlamıştı bana.
o akşam yaban tv eşliğinde neler yapacağımızı ve nerelere gideceğimizi kararlaştırdık.
hava muhalefeti olur düşüncesi ile alabalık avı için bulgaristan sınırına gitmeme kararı aldık.
dayımın düşüncesi
-bahçeköy deresi
-güngörmez deresi
-aksicim barajı
ve tabii bu yerler belirlenirken dayımın Tüfek avcılığı hastalığıda var.
meraya gidilirde tüfek olmazmı?
sabah erkenden kahvaltılarımızı yapıp düştük yollara
soğuk hava bıcak gibi kesiyor ama bizi etkilemez
-biz avcıyız,biz gayretliyiz biz bu sporu seviyoruz.
kastroya doğru yönümüzü belirledik ve kısa süre sonra planlarını yaptığım mekana ulaşmıştım en sonunda
hemen takımları hazırlamaya koyuldum,tüm oltaların bağlanması v.s. işleri önceden hazırlanmıştı.
oltaya yem takma operasyonundan sonra başladım akarsuyun etrafında dolaşmaya.
gördüğüm ve uzanabildiğim her yere oltamı atıyordum sevkle,
aradan saatle geçmesine rağmen hiç tık yoktu.
ben balık avlamakla uğraşırken dayımda asfalt yolun diğer tarafında tüfek avına izin verilen bölümde
avlanmaya gitmişti arada sırada atış sesi duyuyordum ama başka avcılarda vardı etrafta.
dayım birazdan gelir ve bir şey tutamamanın vermiş olduğu buruklukla devam ediyordum bir şeyler tutmaya.
aklımdan keşke sınıra yakın gitseydik gibi düşünceler oluşmaya başladı!
durmadan yer değiştiriyordum karamık otlarının arasından salladım oltamı ve oda ne daha suya düşer düşmez
mantarın batışı ve balığın çekişini kollarımda hissettim.
çok kuvvetli çekiyordu,
acaba kaplumbamıydı ama kaplumba olamaz çok hızlı hareket ediyor ve köklere doğru gitmeye çalışıyordu.
elim ayağım titremeye başladı,felaket heyecanlandımmmm
oltamdaki misinamda inceydi kopar düşünceside olumsuz olarak ürperti yaptı içimde.
kaçırmamalıydım bunu her ne ise onu karaya çıkartacaktım -yılan bile olsa !!!!
evet gördüm kocaman kara bir balık
hafif misinamı geregili tutarak koparmadan kamıştanda destek alarak önümdeki dikenli karamıklara takmadan
bir çırpıda dışarı aldım dünya güzeli balığı,
kıyıda çırpınmaya başladı,ilk defa böyle bir balık görmüştüm resmen yerde çırpınışları kafası kesik horozo andırıyordu,
birde belki ısırır diye ve kaçmaması için üstüne bastım.. ne bileyim öyle düşündüm işte.
oltamı çıkarmam imkansızdı iğne midesine kadar gitmiş gibi gözüküyordu.
omuz çantama koydum güzeller güzelini ,bayağı yağlanmış ve kara sarı olmuş bir balıktı.
derken dayım geldi ve ne yaptığımı sordu?
-bir tek balık yakaladığımı söyledim gülmeye başladı takiiiiii balığı görünceye kadar

http://img182.imageshack.us/img182/3934/26012008ja7.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/8429/26012008001ui7.jpg
 
hızlı bey simdi anlasiliyor haftasonu nasil gecirdiginiz :)

artik avcilikta uzerinize yok diyerek sozumu bitirir

nasip olursa birgun balik ızgara yapmak isterim
 
olur dostum ne zaman istersen,
ister ızgara ister tava ve hatta istersen ormanda odun ateşinde ızgarada bile yaparız... ;)
 
yaw hizli bey nezamandir aklimda bu olay

aslinde bi organize olalim

sariyerden alalim baliklari bi ormanda yapalim baliklari

guzel olur hem idman hem yemek olayi :)
 
ooowww hemde süper olur,
sarıyerde oturan pedalcı arkadaşlarımız var,hatta gizer ağbi balık olayınıda sever. ;)
tamam en kısa zamanda yapalım ama azcık havalar kırılsın zaten günlerde uzamaya başladı :)
 
Bu konu tam benlikmiş nasıl olmus da atlamısım bılmem, ben de balık avlamayı ve ozellıkle de yemsını cok severım, haftada en az dort gun balık yerım :) bazen her gun, Çankırı'da calısırken çaydan avlıyorduk bır yıldır falan balık avlamadım ama bır ara Beyşehir Golune gıdecegız orada bol dıyorlar, artık sansımıza ne cıkarsa, ben oltayla avlanıyorum, olta dedıysem sadece mısına, agırlık ve mantardan yapma elımle cevırerek attıgım bır sey ıste, onu da kendım yapıyorum hem tasıması da kolay oluyor :)
 
oo ateze baligi simdi buldugun icin tesekkr eder konunun kaptani HIZLI beye hurmetlerimi sunarim
 
Ben balık avlama sporunu farklı bir amaçla kullanıyorum.Siz balıkları yerken ben laboratuarda kesip doğrayıp yapılarını araştırıyorum.Ne yazıkki balıkla daha öncesinde aram pek yokru.Ama balıklarla iç içe olmaktan yavaş yavaş tüketmeye de başladım:)
 
balık yemenin vücuden faydalarını ve tutarkende vermiş olduğu rahatlama ise bambaşka bir duygu.
şiddetle tavsiye ederim.
balık avlama sporu bağımlılık yapıyor haberiniz olsun :)
 
@hızlı

hızlı bey sizde ayni hazza ulasiyorsunuz demek

peki uzerine su icmek ?
 
Domates ve Patatesli Levrek

Malzemeler

* bir tutam safran teli
* 900gr patates, soyulmuş ve halka halka doğranmış
* 4 domates, soyulmuş ve dilimlenmiş
* 50gr yağda ançüez fileto, süzülmüş
* 150ml tavuk suyu (ya da su)
* 4 kırmızı biber, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
* 8 diş sarımsak, her biri üçe bölünmüş
* 8 dal kekik
* 85ml zeytinyağı
* 1 adet 1,5-1,75kg'lık deniz levreği, temizlenmiş
* tuz ve karabiber

Hazırlanması:

1. Fırını 200C'ye getirin. Safran tellerini bir çay bardağına koyup üzerine 2 yemek kaşığı sıcak su dökün. Patatesleri tuzlu kaynar suda 7 dakika pişirin. Sularını süzüp rosto kabınızın ortasına yerleştirin. (Patatesler sadece balık için bir yatak oluştursun, kenarlar biberler için boş kalsın.)
2. Domatesleri ve kullanıyorsanız ançüezleri patateslerin üzerine yayın. Safranlı suyu ve tavuk suyunu üzerlerine gezdirin. Kırmızı biberleri kenarlara yerleştirin. Sarımsakları, kekikleri üzerine serpin. Hepsinin üzerine zeytinyağını gezdirin. Tuz ve karabiber serpip fırında yarım saat pişirin.
3. Balığın üzerine bıçakla uzunlamasına bir çizgi veya dilerseniz birkaç çapraz çizin. Zeytinyağı, tuz ve karabiberle iyice ovup pişen patateslerin üzerine yerleştirin. Tekrar fırına alıp balık pişene kadar (35 dakika veya daha az) pişirin. Közlenmiş sebzeler ve salatayla servis yapın.

afiyet olsun
 
  • Beğen
Tepkiler: msd_57
merhaba alabalık avı ile ilgili ve nerede ve jangi tip sularada tututlabilri ? tecrübeli arkadaşlar var ise cevaplarını bekliyorum


mustafa teke antalya
 
ALABALIK (Salmo trutta macrostigma)


Resim-ALABALIK (Salmo trutta macrostigma) Şekil-ALABALIK (Salmo trutta macrostigma)



F- Salmonidae
L- Salmo trutta macrostigma
İ- Brown trout
M- Büyük benekli alabalık, Dağ Alası, Mercan




--------------------------------------------------------------------------------
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.=D III, 10-11, A III-IV, 8-10, L.Lat. 110-118.


Vücut mekik şeklinde ve yanlarında yassılaşmıştır. Kuyruk yüzgeci çatallı olup, sırt yüzgeci siyah lekelidir. Yan çizgi üzerinde küçük noktaların kümelenmesinden meydana gelen bir sıra 10-12 adet iri benek bulunur. Rengi siyahımsı gridir.

M.U.= 100 cm.
O.U.= 30 cm.
M.A.= 25 kg.
O.A.= 0,5-1 kg.

Üreme Zamanları:

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X X X X X X

Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Serpme ağları, Olta



ALABALIK (Salmo trutta caspius)
--------------------------------------------------------------------------------



Resim-ALABALIK (Salmo trutta caspius) Şekil-ALABALIK (Salmo trutta caspius)



F- Salmonidae
L- Salmo trutta caspius
İ- Trout
M- Kafkas alası, Dere alabalığı




--------------------------------------------------------------------------------
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.=D III-IV, 9-10, A III, 7-8, L.Lat. 120-126


Vücut siyahımsı gri olup, vücudun ön tarafı ve baş üzerindeki koyu lekeler mavimsi halkalarla çevrilmiştir. Kırmızı benekler yan çizgi boyunca ve daha çok alt taraftadır. Solungaç kapağının ön tarafı üzerinde leke mevcuttur. Sırt yüzgecinde de lekeler vardır. Kuyruk yüzgeci hafif girintilidir.


M.U.= C.O.Y.= 2-4 Yaş
O.U.=
M.A.= 5-6 kg.
O.A.=

Üreme Zamanları:

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X X X X

Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Serpme ağlar, Olta





ALABALIK (Salmo trutta abanticus)
--------------------------------------------------------------------------------


Resim-ALABALIK (Salmo trutta abanticus) Şekil-ALABALIK (Salmo trutta abanticus)



F- Salmonidae
L- Salmo trutta abanticus
İ- Trout
M- Abant alası




--------------------------------------------------------------------------------
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.=D IV, 9-11, A III, 7-8, L.Lat. 110


Vücut şekli daha kaba yapılı, burun kısa-küttür. Rengi açık sarı olup, üzerinde rastgele dağılmış siyah benekler vardır. Sırt yüzgeci ile kuyruk yüzgeci arasında yağ yüzgecinin bulunması en önemli özelliğidir. Dağ alabalığı ve Deniz alasına benzerse de vücudun yan taraflarında kırmızı beneklerin bulunmaması ile onlardan kolaylıkla ayırt edilir.


M.U.= 60 cm. C.O.Y.= 4-7 Yaş
O.U.= 20 cm.
M.A.= 1 kg.
O.A.= 200 gr.

Üreme Zamanları:

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X

Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Serpme ağlar, Olta







Yazıya başlarken belirtmek istediğim bazı şeyler var, Alabalık yaban hayatta bulunması en zor balıklardan biri olmasına rağmen bir çok farklı özelliğe sahip olan (toplam 66 tür) ve bir çok avlanma tekniği olan bir tür, bu yüzden sahip olduğum bilgileri kısa kısa (örneğin fly avcılığına hiç değinmeden) yazacağım, benim en çok hayran olduğum ve özel ilgi duyduğum alabalık avcılığıyla ilgili paylaşımlarınızı mesajlarla veya özel mesajlarla iletebilirsiniz.
Alabalık iç sularımızda sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen, temiz, bol oksijenli sularda yaşar. Sert akışlı dibi taşlık, kayalık derelerden, binlerce metre yükseklikteki krater göllerine kadar pek çok suda bulunur. 18 dereceye kadar sularda kısa süreli yaşayabilir.Şekil olarak deniz balıklarından lüferi andırır, ensesi ve yanakları etlidir, yüzgeçleri oldukça gelişmiştir. Güçlü kuyruk yüzgeci ile çok sert akıntılara karşı dahi yüzebilir. Rengi yaşadığı bölgeye göre değişir, genelde sırtı yeşil, kahve rengi - yeşil tonlarında, yanlara doğru sarı yeşil, sırtı ve yanları beneklerle süslüdür. Alabalık Karadeniz in ve kuzey Marmara nın yüksek rakımlı kesimlerinde, Trakya da ıstranca dağlarındaki derelerde, Sapanca daki yüksek kesimlerde bulunan derelerde, İzmit - Adapazarı dağlarında bulunan derelerde, Gemlik ormanlarıyla Biga dağlarındaki temiz kalmış derelerde, Manavgat çayında, Sivas ın Gürün ilçesinde bazı derelerde, Bingöl, Erzincan ve Tunceli bölgesindeki hemen hemen bütün derelerde bulunmaktadır. En meşhur alabalık Bolu' nun Abant gölünde ve Yedi göllerde bulunan Abant alasıdır. Bu balık sadece Türkiye' ye özgü bir tür olup salmo trutta nın bir alt türü olan salmo trutta abanticus adıyla bilinir.
Alabalık bulunduğu sulardaki larvalar, böcekler, uçan haşereler, balık yumurtaları, solucanlar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Güçlü bir etoburdur. Büyüklerinin nadir de olsa kurbaga, su kuşları ve küçük memelilerle beslendiği bilinir. Ekim ayından itibaren Şubat' a kadar yumurta dökmeye başlar, yumurta dökümü tam bir maceradır, Alabalıklar yumurtalarını doğdukları yüksek rakımlı dibi çakıllı, sığlıklarda dökerler, bu süreçte önlerindeki çağlayanları ve setleri akıntıya karşı yüzerek, sıçramalarla aşarlar. Yumurta döküm yerine ulaşan Alabalıklardan dişi olanı çakıllı dibi kuyruğu ile kazarak yuva hazırlar, dişinin döktüğü yumurtalar erkek tarafından döllenir ve dişi tarafından kapatılarak terk edilir. Üreme döneminde erkek balığın solungaç kapakları kızararak hazır olduğunu gösterir. Dişinin yaşına göre 600 ile 4000 arasında yumurta olabilir. Kuluçka süresi su sıcaklığına göre 40-50 gün sürer.Yumurtadan çıkan yavrular kısa bir süre bu sularda kaldıktan sonra akıntıyla aşağılara inerler. 2-3 yaşlarında cinsi olgunluğa erişirler, ömürleri ortalama 7-14 yıl arasıdır.
Alabalık derelerde daha çok dik inen kıyılarda ağaç kökleri ve kayalar arasında saklanır, yemini bekler. Gece gündüz yemlenir. Su dışında kalan kayaların etrafı ve akıntı altı bölgeleri yem bekleyen Alabalıkların bulunabileceği yerlerdendir. Kuvvetli yağmurlardan sonra Alabalıklar büyük bir açlıkla yemlenmeye başlarlar. Dibi çamurlu olan ve bulanık sularda boşyere Alabalık aramayın, bulamazsınız. Alabalık yakalamak şanstan ibarettir, olabildiğince uzak, ulaşılması güç ve tenha yerleri seçin, zaten bu özellikleriyle Alabalık peşinde bin bir çeşit serüven sizi bekler (karşınıza yılanlar ve tilkiler çıkabilir, ben bir kaç kez karşılaştım). Benim gibi macera sever bir ruha sahipseniz Alabalık tutamadan da mutlu bir av günü geçirebilirsiniz, ben özellikle son 2 senedir yoğun olarak av peşinde olmama rağmen sadece 2 tane Alabalık tutabildim, gerçek yaban hayatının içinde olmak, yemyeşil bir doğada tertemiz havayı solumak insanı mutlu etmeye yetiyor. Mücadelecilik, sabır, kampçılık, sportmenlik isteyen bir uğraştır
Alabalık avcılığı yapay yemlerle ve doğal yemlerle yapılabilmektedir. Yapay yöntemlerden en verimlisi atıp-çekme tekniğidir, döner kanca (mepps) kullanılır, iç sularımızda ne yazık ki Alabalık büyüme imkanı bulamadığından 22-25 cm lik bir Alabalık için 0 numara mepps yeterlidir, av hedefi büyüdükçe kaşığın numarası da artar, eğer gölde avlanacaksanız 1 hatta 2 numarada kullanabilirsiniz, derelerde suyun ayna yaptığı yerlerde, akıntı altlarında, gölet yapan yerlerde av ihtimali yüksektir, burada önemli olan balığın olma ihtimali olan yerden biraz ileri atıp-çekmektir, direk hedefe atarsanır balık kaçar ve o gün kü maceranız sona ermiştir çantanızı sepetinizi toplayıp eve dönebilirsiniz :) Ses çıkartmamak ve suya gölge düşürmemek diğer dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Eğer gölde avlanıyorsanız kaşığınızın dipten gelmesini sağlayın, gölde mutlaka dibe yakın yerlerde bulunur Alabalık. Mepps in black furry ve thunder bug modelleri ustaların deneyip iyi sonuç aldıkları kaşıklar, yine mepps in gümüş plaka üzerine kırmızı benekli aglia modelide verimli olabilir, en önemli husus av yapılacak bölgede bulunan haşere ve böceklerin renklerine dikkat etmektir, bu yüzden bir kaç renk ve modelde kaşık bulundurulmasında fayda var, böylece kendi denemelerinizle verim alıp tecrübe edinebilirsiniz. Alabalığın olduğu yerler ağaçlık olacağından 1,65 veya 1,80 cm 5-25 gr. atarlı bir kamış gerekir, normal turlu bir makina ve 0,25 misina yeterlidir. Özellikle Karadeniz bölgesinde dere kenarlarındaki kayaların üzerinde bulunan bir böcek türüde doğal yem olarak kullanılmaktadır. Bu yazıyı okuyan dostlarımızdan ricam, bildikleri ve uyguladıkları farklı teknikleri paylaşmaları, her yörenin kendine has bir avlanma tekniği var. Rastgelsin...

(luxor) gökhan arkadaşımız'ın yazısından alıntıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Şahin Bulut
Geri