ALABALIK (Salmo trutta macrostigma)
Resim-ALABALIK (Salmo trutta macrostigma) Şekil-ALABALIK (Salmo trutta macrostigma)
F- Salmonidae
L- Salmo trutta macrostigma
İ- Brown trout
M- Büyük benekli alabalık, Dağ Alası, Mercan
--------------------------------------------------------------------------------
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.=D III, 10-11, A III-IV, 8-10, L.Lat. 110-118.
Vücut mekik şeklinde ve yanlarında yassılaşmıştır. Kuyruk yüzgeci çatallı olup, sırt yüzgeci siyah lekelidir. Yan çizgi üzerinde küçük noktaların kümelenmesinden meydana gelen bir sıra 10-12 adet iri benek bulunur. Rengi siyahımsı gridir.
M.U.= 100 cm.
O.U.= 30 cm.
M.A.= 25 kg.
O.A.= 0,5-1 kg.
Üreme Zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X X X X X X
Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Serpme ağları, Olta
ALABALIK (Salmo trutta caspius)
--------------------------------------------------------------------------------
Resim-ALABALIK (Salmo trutta caspius) Şekil-ALABALIK (Salmo trutta caspius)
F- Salmonidae
L- Salmo trutta caspius
İ- Trout
M- Kafkas alası, Dere alabalığı
--------------------------------------------------------------------------------
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.=D III-IV, 9-10, A III, 7-8, L.Lat. 120-126
Vücut siyahımsı gri olup, vücudun ön tarafı ve baş üzerindeki koyu lekeler mavimsi halkalarla çevrilmiştir. Kırmızı benekler yan çizgi boyunca ve daha çok alt taraftadır. Solungaç kapağının ön tarafı üzerinde leke mevcuttur. Sırt yüzgecinde de lekeler vardır. Kuyruk yüzgeci hafif girintilidir.
M.U.= C.O.Y.= 2-4 Yaş
O.U.=
M.A.= 5-6 kg.
O.A.=
Üreme Zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X X X X
Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Serpme ağlar, Olta
ALABALIK (Salmo trutta abanticus)
--------------------------------------------------------------------------------
Resim-ALABALIK (Salmo trutta abanticus) Şekil-ALABALIK (Salmo trutta abanticus)
F- Salmonidae
L- Salmo trutta abanticus
İ- Trout
M- Abant alası
--------------------------------------------------------------------------------
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.=D IV, 9-11, A III, 7-8, L.Lat. 110
Vücut şekli daha kaba yapılı, burun kısa-küttür. Rengi açık sarı olup, üzerinde rastgele dağılmış siyah benekler vardır. Sırt yüzgeci ile kuyruk yüzgeci arasında yağ yüzgecinin bulunması en önemli özelliğidir. Dağ alabalığı ve Deniz alasına benzerse de vücudun yan taraflarında kırmızı beneklerin bulunmaması ile onlardan kolaylıkla ayırt edilir.
M.U.= 60 cm. C.O.Y.= 4-7 Yaş
O.U.= 20 cm.
M.A.= 1 kg.
O.A.= 200 gr.
Üreme Zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X
Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Serpme ağlar, Olta
Yazıya başlarken belirtmek istediğim bazı şeyler var, Alabalık yaban hayatta bulunması en zor balıklardan biri olmasına rağmen bir çok farklı özelliğe sahip olan (toplam 66 tür) ve bir çok avlanma tekniği olan bir tür, bu yüzden sahip olduğum bilgileri kısa kısa (örneğin fly avcılığına hiç değinmeden) yazacağım, benim en çok hayran olduğum ve özel ilgi duyduğum alabalık avcılığıyla ilgili paylaşımlarınızı mesajlarla veya özel mesajlarla iletebilirsiniz.
Alabalık iç sularımızda sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen, temiz, bol oksijenli sularda yaşar. Sert akışlı dibi taşlık, kayalık derelerden, binlerce metre yükseklikteki krater göllerine kadar pek çok suda bulunur. 18 dereceye kadar sularda kısa süreli yaşayabilir.Şekil olarak deniz balıklarından lüferi andırır, ensesi ve yanakları etlidir, yüzgeçleri oldukça gelişmiştir. Güçlü kuyruk yüzgeci ile çok sert akıntılara karşı dahi yüzebilir. Rengi yaşadığı bölgeye göre değişir, genelde sırtı yeşil, kahve rengi - yeşil tonlarında, yanlara doğru sarı yeşil, sırtı ve yanları beneklerle süslüdür. Alabalık Karadeniz in ve kuzey Marmara nın yüksek rakımlı kesimlerinde, Trakya da ıstranca dağlarındaki derelerde, Sapanca daki yüksek kesimlerde bulunan derelerde, İzmit - Adapazarı dağlarında bulunan derelerde, Gemlik ormanlarıyla Biga dağlarındaki temiz kalmış derelerde, Manavgat çayında, Sivas ın Gürün ilçesinde bazı derelerde, Bingöl, Erzincan ve Tunceli bölgesindeki hemen hemen bütün derelerde bulunmaktadır. En meşhur alabalık Bolu' nun Abant gölünde ve Yedi göllerde bulunan Abant alasıdır. Bu balık sadece Türkiye' ye özgü bir tür olup salmo trutta nın bir alt türü olan salmo trutta abanticus adıyla bilinir.
Alabalık bulunduğu sulardaki larvalar, böcekler, uçan haşereler, balık yumurtaları, solucanlar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Güçlü bir etoburdur. Büyüklerinin nadir de olsa kurbaga, su kuşları ve küçük memelilerle beslendiği bilinir. Ekim ayından itibaren Şubat' a kadar yumurta dökmeye başlar, yumurta dökümü tam bir maceradır, Alabalıklar yumurtalarını doğdukları yüksek rakımlı dibi çakıllı, sığlıklarda dökerler, bu süreçte önlerindeki çağlayanları ve setleri akıntıya karşı yüzerek, sıçramalarla aşarlar. Yumurta döküm yerine ulaşan Alabalıklardan dişi olanı çakıllı dibi kuyruğu ile kazarak yuva hazırlar, dişinin döktüğü yumurtalar erkek tarafından döllenir ve dişi tarafından kapatılarak terk edilir. Üreme döneminde erkek balığın solungaç kapakları kızararak hazır olduğunu gösterir. Dişinin yaşına göre 600 ile 4000 arasında yumurta olabilir. Kuluçka süresi su sıcaklığına göre 40-50 gün sürer.Yumurtadan çıkan yavrular kısa bir süre bu sularda kaldıktan sonra akıntıyla aşağılara inerler. 2-3 yaşlarında cinsi olgunluğa erişirler, ömürleri ortalama 7-14 yıl arasıdır.
Alabalık derelerde daha çok dik inen kıyılarda ağaç kökleri ve kayalar arasında saklanır, yemini bekler. Gece gündüz yemlenir. Su dışında kalan kayaların etrafı ve akıntı altı bölgeleri yem bekleyen Alabalıkların bulunabileceği yerlerdendir. Kuvvetli yağmurlardan sonra Alabalıklar büyük bir açlıkla yemlenmeye başlarlar. Dibi çamurlu olan ve bulanık sularda boşyere Alabalık aramayın, bulamazsınız. Alabalık yakalamak şanstan ibarettir, olabildiğince uzak, ulaşılması güç ve tenha yerleri seçin, zaten bu özellikleriyle Alabalık peşinde bin bir çeşit serüven sizi bekler (karşınıza yılanlar ve tilkiler çıkabilir, ben bir kaç kez karşılaştım). Benim gibi macera sever bir ruha sahipseniz Alabalık tutamadan da mutlu bir av günü geçirebilirsiniz, ben özellikle son 2 senedir yoğun olarak av peşinde olmama rağmen sadece 2 tane Alabalık tutabildim, gerçek yaban hayatının içinde olmak, yemyeşil bir doğada tertemiz havayı solumak insanı mutlu etmeye yetiyor. Mücadelecilik, sabır, kampçılık, sportmenlik isteyen bir uğraştır
Alabalık avcılığı yapay yemlerle ve doğal yemlerle yapılabilmektedir. Yapay yöntemlerden en verimlisi atıp-çekme tekniğidir, döner kanca (mepps) kullanılır, iç sularımızda ne yazık ki Alabalık büyüme imkanı bulamadığından 22-25 cm lik bir Alabalık için 0 numara mepps yeterlidir, av hedefi büyüdükçe kaşığın numarası da artar, eğer gölde avlanacaksanız 1 hatta 2 numarada kullanabilirsiniz, derelerde suyun ayna yaptığı yerlerde, akıntı altlarında, gölet yapan yerlerde av ihtimali yüksektir, burada önemli olan balığın olma ihtimali olan yerden biraz ileri atıp-çekmektir, direk hedefe atarsanır balık kaçar ve o gün kü maceranız sona ermiştir çantanızı sepetinizi toplayıp eve dönebilirsiniz
Ses çıkartmamak ve suya gölge düşürmemek diğer dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Eğer gölde avlanıyorsanız kaşığınızın dipten gelmesini sağlayın, gölde mutlaka dibe yakın yerlerde bulunur Alabalık. Mepps in black furry ve thunder bug modelleri ustaların deneyip iyi sonuç aldıkları kaşıklar, yine mepps in gümüş plaka üzerine kırmızı benekli aglia modelide verimli olabilir, en önemli husus av yapılacak bölgede bulunan haşere ve böceklerin renklerine dikkat etmektir, bu yüzden bir kaç renk ve modelde kaşık bulundurulmasında fayda var, böylece kendi denemelerinizle verim alıp tecrübe edinebilirsiniz. Alabalığın olduğu yerler ağaçlık olacağından 1,65 veya 1,80 cm 5-25 gr. atarlı bir kamış gerekir, normal turlu bir makina ve 0,25 misina yeterlidir. Özellikle Karadeniz bölgesinde dere kenarlarındaki kayaların üzerinde bulunan bir böcek türüde doğal yem olarak kullanılmaktadır. Bu yazıyı okuyan dostlarımızdan ricam, bildikleri ve uyguladıkları farklı teknikleri paylaşmaları, her yörenin kendine has bir avlanma tekniği var. Rastgelsin...
(luxor) gökhan arkadaşımız'ın yazısından alıntıdır.