Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

Bunu ben de düşündüm ama bana kalırsa aradaki fark kanalizasyon sistemi farkı bizde kapalı sistem var onlarda açık geniş sistemler. bana öyle geliyorki kediler o sıçanlarla pek başedemez. Benim kedim vardı cins de değil basit sokak kedisi fareyle bile zor başediyordu haid diyelim sokakta vahşileşiyor ama paristeki gördüyseniz fareler kedileri yer.
Bence bizim şehirlerimizdeki kedi sayısı çok fazla olduğundan fare gibi canlılarla baş edebiliyorlardır.
Vahşi doğadaki kediler dünyanın en usta avcıları olarak bilinir. Ama şehirlerimizde yaşayan sokak kedilerini bilmiyorum. Çünkü onlara sürekli mama vererek, doğal avcılık içgüdülerini sekteye uğratıyoruz. Hayvan belki tembelleşiyor? Ama belki de doğası gereği illa bi avcılık peşinde koşmadan duramıyor. Bilemiyorum! :)

Scudo
Fransız hükümeti farelerle mücadele için 2 kediyi işe almış :D mülakat yaptılar mı acaba, yandaş mı?
(link)

Hayvan sevgisi bu millette yokmuş gibi bir düşünce pompalanıp bunun üzerinden kedi köpek beslemek için yönlendirme yapılıyor. sonrasında da rant ortaya çıkıyor. buda sermayeyi güçlendiriyor. bizi de birbirimize düşürüyorlar. ne köpeklerin nede kedilerin bizler tarafında beslenmeye ihtiyacı yok. doğadaki binlerce canlıyı beslemediğimiz gibi. ne insanın neden başka canlının fıtratı ile oynamaya kimsenin hakkı yok.
ALLAH' ın yarattığı şu dünyada çalışan gayret eden aç kalmaz.

İstanbul Kapalıçarşı esnafı, çarşıda fare sorunu yaşanmaması için ta Osmanlı döneminde çalışmalar yapmış.
Kedilerin kendi boyları kadar farelerle baş etmesi mümkün olmadığı için, Mısır'dan sansarlar getirilmiş.
Asırlardır çarşıda yaşıyorlar ve fare avlayarak besleniyorlar.
TRT Belgesel'in çektiği İstanbul'da Doğal Hayat adlı belgeselde yer alıyordu. Alıntı yapacaktım ama yutupta aradım bulamadım 🤷‍♀️

Bence bizim şehirlerimizdeki kedi sayısı çok fazla olduğundan fare gibi canlılarla baş edebiliyorlardır.
Vahşi doğadaki kediler dünyanın en usta avcıları olarak bilinir. Ama şehirlerimizde yaşayan sokak kedilerini bilmiyorum. Çünkü onlara sürekli mama vererek, doğal avcılık içgüdülerini sekteye uğratıyoruz. Hayvan belki tembelleşiyor? Ama belki de doğası gereği illa bi avcılık peşinde koşmadan duramıyor. Bilemiyorum! :)
Dediğiniz gibi kediler aç kalmadıkları için fare avlamıyorlar.

Dediğiniz gibi kediler aç kalmadıkları için fare avlamıyorlar.

Buna katılmam mümkün değil, kediler fareyi yeme amaçlı değil "oynamak" amaçlı avlıyorlar evcilleşmiş ev kedisi olmuş bir hayvanın genleri artık doğadaki gibi olmayabilir ama sokak kedileri eğer ruhu bir tarafına kaçmış değilse tok da olsa yerde sürünen bir canlıya saldırıyor.

Hergün gittiğim Starbucks'ın hem kendilerinin, hem de müşterilerinin beslemesinden obez olmuş bir kedi fareleri yakalar saatlerce atar, tutar, evirir, çevirir aklınca oynar ama paramparça ederdi hayvanı.

Pandeminin başından beri beslediğimiz bir kedi var, eve girmez bahçede duruyor ama hergün besliyoruz (daha önceki mesajda sokak hayvanlarının beslenmesinin yasak olması gerektiğini söylediğimi unutmuş değilim bunu ben beslemediğim gibi kedilere karşı daha müsamalıyım sonuçta köpek gibi gidip kimseyi parçalama ihtimali yok ama yola fırlayıp sürüclere kaza yaptırmaktan, olmadık yere pisleme kadar birçok sorunları var) neyse şunu diyordum hayvanın bizdeki dördüncü senesi yemeği hergün önünde olmasına rağmen kertenkele, fare, yılan ne yazık ki kuş gördüğünde aç tok fark etmez öldürüyor.

Bahçende yılan avladığı, arabanın motoruna fare veya gelincik girmesine engel olduğu için sevinmeli misin yoksa haftada birkaç kez yakaladığı kertenkele, fare vs'yi balkondaki kapının önüne hatta masanın üstüne getirip ganimet gibi bırakmasına kızmalı mı insan karar veremiyor ama zaten kızsan neye fayda kovsan da gitmez annesi burada doğrudu, burayı evi bildi artık.

Benim arabamın tepesine çamurlu ayaklarıyla çıkıyorlar.
Küçükleri arabanın altından motor bölmesine giriyorlar, motorun her yeri kıl ve çamurlu ayak izi, kedi izi.
Bahçede verandada masanın heryeri kedi kılı çamurlu ayak izi.

verandadaki bisikletimin heryeri kedi kılı ayak izi çamur dolu.

kovsan gitmez, ne yapsan fayda yok, kedi işgali altındayız.

Benim arabamın tepesine çamurlu ayaklarıyla çıkıyorlar. Küçükleri arabanın altından motor bölmesine giriyorlar, motorun her yeri kıl ve çamurlu ayak izi, kedi izi. Bahçede verandada masanın heryeri kedi kılı çamurlu ayak izi. verandadaki bisikletimin heryeri kedi kılı ayak izi çamur dolu. kovsan gitmez, ne yapsan fayda yok, kedi işgali altındayız.
dertle ilgili çok güzel bi buton vardı. Onu öneriyorum sana. Millet ne diyor sen ne diyorsun, gelmiş "benim arabam, benim verandam, benim masam..." diyorsun. Konu başlığını okumadan mı geliyorsun buraya anlamadım ki. Okuduğunu anlamadan bir araba, ev, veranda sahibi olabilmeni daha çok garipsedim emin ol.

• Muhteşem
Tepkiler: Can Çelik
dertle ilgili çok güzel bi buton vardı. Onu öneriyorum sana. Millet ne diyor sen ne diyorsun, gelmiş "benim arabam, benim verandam, benim masam..." diyorsun. Konu başlığını okumadan mı geliyorsun buraya anlamadım ki. Okuduğunu anlamadan bir araba, ev, veranda sahibi olabilmeni daha çok garipsedim emin ol.
Mesaj sataşma ve aşağılama içeriyor.

Forumun üye engelleme özelliği devreye alındı.!

• Beğen
Tepkiler: Özhan Akgöğ
İstanbul da fareler için kediler iyi bir önlem. Ben Edinburgh’da yaşadım şehir içinde en genç bina 150-200 yaşında fareler heryerde cirit atıyor sokaklarda hiç hayvan yok tabi kedilerde yok. Bizim otele farelerden kurtulmak için bir kedi aldık o da bazen geceleri müşterilerin kapısında bağırarak rahatsız ediyordu.

2.dünya savaşında Leningrad (st.petersburg) kuşatması 800 küsür gün sürmüş ve insanlar açlıktan şehideki bütün kedileri yemişler. Savaştan sonra şehri fareler basmış ve moskova’dan 2 kamyon kedi getirip şehre salmışlar. St.petersburg’un sokaklarında bu günlere ithafen kedi heykelleri vardır. St.petersburg’da bulunn hermitage müzesinin alt katında günümüzde de kedilere bakılmakta ve bu kedilerin kokusundaan müzeye farelerin girmediği söylenmekte. İstanbul’un pisliğini düşünürseniz kediler olmazsa fareler gözümüzü oyar. Kedilerinde sokaklarda olmaması gerek onlarda insan sağlığına zararlı.İşte iki ucu boklu değnek bu herhalde.

İstanbul da fareler için kediler iyi bir önlem. Ben Edinburgh’da yaşadım şehir içinde en genç bina 150-200 yaşında fareler heryerde cirit atıyor sokaklarda hiç hayvan yok tabi kedilerde yok. Bizim otele farelerden kurtulmak için bir kedi aldık o da bazen geceleri müşterilerin kapısında bağırarak rahatsız ediyordu.

2.dünya savaşında Leningrad (st.petersburg) kuşatması 800 küsür gün sürmüş ve insanlar açlıktan şehideki bütün kedileri yemişler. Savaştan sonra şehri fareler basmış ve moskova’dan 2 kamyon kedi getirip şehre salmışlar. St.petersburg’un sokaklarında bu günlere ithafen kedi heykelleri vardır. St.petersburg’da bulunn hermitage müzesinin alt katında günümüzde de kedilere bakılmakta ve bu kedilerin kokusundaan müzeye farelerin girmediği söylenmekte. İstanbul’un pisliğini düşünürseniz kediler olmazsa fareler gözümüzü oyar. Kedilerinde sokaklarda olmaması gerek onlarda insan sağlığına zararlı.İşte iki ucu boklu değnek bu herhalde.
Baykuş ve yılanlar da kediler kadar fare avcısı hayvanlardır.
ancak onlara insalarla birlikte yaşanacak ortam sunmak gerek.😊

Mesaj sataşma ve aşağılama içeriyor.

Forumun üye engelleme özelliği devreye alındı.!
Arabasının lekelenmesini bi hayvanın canını almaktan daha önemli bulacak kadar kibirli biriyle hiç bir ortak platformda karşılaşmamayı yeğlerim.

Köpek sorunundan, olayın kediye getirilmeye çalışılmasındaki absürtlüğü bi tek ben görüyor olamam. Buradaki amaç nedir onu çözebilmiş değilim. Kedileri de dahil edip ortalığı bulandırmak mı? yoksa ilerde güvercinleri, fok balıklarını, karıncaları da öldürelim diye gidecek mi bu olay? Sonuçta onların da birilerine rahatsızlık verdiği oluyodur kesin. Arabanı pisleyen güvercinleri de es geçmezsin gibi.

(link)

bir yaya bir köpek yolun karşıdan karşıya geçiyor.

yaya yoldan geçen araca bakmıyor, köpek bakıyor.

yaya araca dizini çarpıp tek ayak üstünde sekmeye başlıyor.

köpek önce geri kaçıyor sonra yayaya yardımcı olmak için yanına geliyor.

Nedir bu forumdaki fare düşmanlığı, anlamadım gitti :)

Fareler son derece sevimli hayvanlardır ve insanlığa faydaları saymakla bitmez. Bugün yüzbinlerce insana şifa olan ilaçlar, fareler üzerinde denenerek geliştiriliyor. Gen araştırmaları da çoğunlukla fareler üzerinde yapılıyor.

Fareleri sevelim, koruyup kollayalım...

images.png

Öncelikle herkese iyi formlar
Eko sistemde tüm canlıların kendine özel yeri vardır. Birinin eksikliği diğer canlının yok olmasına veya aşırı çoğalmasına sebep olabilir.( Mesela Avusturya kıtasında kanguru nüfusunun aşırı artması) Bir şekilde doğanın dengeyi bulması gerekiyor. Daha önceki paylaşımlarda örnekleri verildiği gibi doğal olmayan şekillerde beslenen canlılara çoğalmaları için olanak sağlanmış olur, buda doğal seleksiyonun engellenmesine diğer canlıların zarar görmesine sebep olur.
Velhasıl öncelikle eko sistemin doğal haliyle devamı için evde beslenen canlıların sahipleri tarafından doğaya salınmaması veya doğadaki canlıların zorla alıkonulmaması ve doğada bulunan canlıların doğal olmayan yöntemler kullanılarak beslenmemesi gerekir. Bundan sonrası yerel yönetimlerin işi ki canlının doğadaki popilasyon durumuna göre uyutmak, kısırlaştırmak, üretmek (örneğin keklik, bıldırcın, geyik, panda vb.) gibi yöntemler yapmaları şart.
Not: Doğada canlı beslemek yerine şahıs kendi yaşam alanlarına(evi, bahçesi vb.) sahiplenilebilecek hayvanları neden almazlar anlamıyorum.(Sözde hayvan sever arkadaşlar)

Özellikle İzmir de başıboş sokak köpekleri büyük sorun. Daha dün akşam eve dönerken üzerime saldırdılar arabanın üzerine çıktım neyse ki orada iki kişi vardı bağırıp kovaladılar. Akşamları dışarı tedirgin çıkıyorum. Bir keresinde otobüs durağının yanında sahipsiz pitbull gördük belediyeyi aradık, belediye polise yönlendirdi, polis biz bakmıyoruz dedi. Ne olacak bu hal? illa bi fenalık olması lazım. Bugün dışarıda çekim yapacaktık tasmalı kendi başına gezen k9 köpeği çıktı önümüze, kayacağım için çekime başlamadan önce gitmesini bekledik. Tasmalı sahibiyle dahi geziyor olsa kayarken yanlarından geçmek sıkıntı oluyor havlayıp üzerime atılıyorlar. göztepe sahil tarafı köpek parkı gibi.

Özellikle İzmir de başıboş sokak köpekleri büyük sorun. Daha dün akşam eve dönerken üzerime saldırdılar arabanın üzerine çıktım neyse ki orada iki kişi vardı bağırıp kovaladılar. Akşamları dışarı tedirgin çıkıyorum. Bir keresinde otobüs durağının yanında sahipsiz pitbull gördük belediyeyi aradık, belediye polise yönlendirdi, polis biz bakmıyoruz dedi. Ne olacak bu hal? illa bi fenalık olması lazım. Bugün dışarıda çekim yapacaktık tasmalı kendi başına gezen k9 köpeği çıktı önümüze, kayacağım için çekime başlamadan önce gitmesini bekledik. Tasmalı sahibiyle dahi geziyor olsa kayarken yanlarından geçmek sıkıntı oluyor havlayıp üzerime atılıyorlar. göztepe sahil tarafı köpek parkı gibi.

K9 derken Alman Kurdu demek istediniz sanırım. Alman Kurdu en akıllı köpeklerdendir. Biz su ana dek bir Eskişehir kangalı bir de Alman Kurdu besledik. Alman kurdu Eskişehir kangalına göre daha akıllıydı. Kangalı dolaşmaya cıkardığımda, özellikle ilk başta yayalara saldırmak istiyordu, kayışla zar zor tutabiliyordum. Kayıştan kurtulsa falan rastladığı yayaları gözümüzün önünde perte cıkaracak, tehlikeli ve eğitilmez bi köpekti o yüzden köpek kampına verdik onu. Sonra bir K9 aldık köpek lep demeden leblebiyi herbir şeyi anlıyordu ! Evden dışarı gezmeye cıktığımızda rastladığı insanların tehdit olmadığını, yaşadığı yerin bir köy değil, şehir olduğunu biliyordu. Birgün açık kapıdan bir cıktı ben peşinden koşarak gel diye bagırdım ancak gelmedi. Yarım saat sonra geldi ! Belli ki kendi kendisine yürüyüşe cıkmıştı. İnsanlara birşey yapması olanaksız. Kayış olmadan kendi kendine gezip eve dönebilen türde bir köpekti. Benim uzun dönemli başka sehire gidecek olmam sebebiyle villa sahibi bir arkadaşa verdim onu. Sonra bir daha köpek bakmadım. Sokakta köpek görürsem iletişime geçerim. Cuval dolusu kuru mama vermek marifet değil. Köpekler benim onları anladığımı bilir. Günümüzde insanlara olduğu gibi köpeklere de oyun / yürüyüş alanı kalmadı. Eskiden köpeklerle çimenlik alanlarda kap-getir oyunu oynardık. küçük elma boyutlarında top yada sıkı ambalajı uzaga fırlatırdık, köpek onu uzaktan alıp bize getirirdi. Şimdi bu oyunu oynayabileceğimiz çimenlik alanlarda ya Suriyeli bir adam örtülü karısı ile mangal yapıyor, ya işsiz parasız adamın teki çimenlerde uzanıyor. Onların arasında köpeklerle oynamak pek mümkün olmuyor.

(link)

bir yaya bir köpek yolun karşıdan karşıya geçiyor.

yaya yoldan geçen araca bakmıyor, köpek bakıyor.

yaya araca dizini çarpıp tek ayak üstünde sekmeye başlıyor.

köpek önce geri kaçıyor sonra yayaya yardımcı olmak için yanına geliyor.
ee? yapalım yani?
iq testi yapsak Kaç çıkar mesela?

IQ testi kolaylıkla yapılabiliyor mu? Yaya ve köpek için mi IQ testi dediniz?
Herhangi bir köpek en aptal insanda bile 10kat aptaldır, bir insanı bir hayvanla karşılaştırmak da abesle iştigal

• Beğen
Tepkiler: Jingim
Geri