Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

Keşke sadece sokak köpekleri saldırsa... Her gün gittiğim rota da iki adet cins sahipli köpekler yüzünden her seferinde tehlike atlatıyorum(bir keresinde ısırıldım durduğum yerde). Köy yollarını tercih etsem tam rampa bitişi dört adet köpek saldırısına uğruyorum, ana yolu tercih etsem sahipli köpekler tarafından saldırıya uğruyorum. Yanlış anlaşılmak istemem hayvanları özellikle köpek ve kedileri çok severim, her gördüğüm sokak hayvanını sever ilgi gösteririm fakat bisiklet üstünde işler tamamen ayrı bir konum alıyor.
Hiç zannetmiyorum ileride bu sorunların çözüleceğini.

Scudo
İçimi dökmek istiyorum lakin yazdıklarımdan sonra, havyan düşmanı, vatan haini ve hatta fetöcü ilan edilmekten çekiniyorum. Bu sebeple bu sorun umarım en kısa zamanda çözüme kavuşur.

Şehir merkezinde köpeklerin toplanmasını isteyenleri anlayabiliyorum ama kırsal kesim ve ormanlık yerlerden de kaldırılmalarını isteyenleri anlamak mümkün değil. Kırsal kesim, orman vs. onların doğal yaşam alanı zaten.

• Beğen
Tepkiler: Fatih AYTAÇ
Şehir merkezinde köpeklerin toplanmasını isteyenleri anlayabiliyorum ama kırsal kesim ve ormanlık yerlerden de kaldırılmalarını isteyenleri anlamak mümkün değil. Kırsal kesim, orman vs. onların doğal yaşam alanı zaten.
Çoban köpeği bile insan icadı birşey. Doğa nasıl evcil hayvanların oluyor, ben de onu anlayamıyorum. Bu hayvanlar oralara dışkı bırakırsa karaciğer kisti gibi hastalık oluyor orada oynayan çocuklarınız. Gübre doğaya lazım, eyvallah da, o şekilde değil. Hayvanlarla uğraşan insanlar farklı bir yaşam kültürü edinir, ki onlar bile bu hastalıklara yakalanıyor. Bence sağlığınızın kıymeti sizin için çok düşük, ondan size kolay geliyor. Bunlar da ilaç aldım geçti türünden hastalık olmadığı için söylüyorum, büyük hastane kovalıyorsunuz sonra, öyle tedavi gerekiyor.

Kırsal kesim ve ormanlar da köpeklerin doğal ortamları değil kardeşim. Köpeklerin kurtlardan evriminin ve insan eliyle değişik değişik cinslerinin türemesinin üzerinden çok sular geçti. Şuan dünyamızdaki köpeklerin doğal ortamları tamamen insan merkezli yaşam alanlarıdır. Bu, yine insan eliyle tamamen kontrole alınarak düzenli hale getirilmesi zorunlu bir gerçekliktir.

Bu belki büyükşehir sokak köpeklerinde işe yarar ama kırsal kesimin iri çoban köpeklerinde, özellikle de kangallarda işe yarayacağını hiç sanmıyorum :krktm:

Köy yollarında dolaşırken 3 tane kangal arkamdan havlamadan yaklaştılar.
Uzaktan sahibi bağırdı.

Ben hemen bisikletten indim ve elimle bisikleti kangallara karşı havaya kaldırdım.

çok şükür kangallar durdu. Ve kurtardım.:)

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
'Her hayvan Allah'ın eseridir ve insanoğluna emanettir'
Enam Suresi 36. Ayette Allah, “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyuruyor.

Enam Suresi 36. Ayette Allah, “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyuruyor.
Kuş var, köpek var. Mekruh dedikleri köpek mi korunmaya muhtaç? Kaldı ki, kuşlara toplumun nasıl eziyet ettiği ortada. Kuş cenneti vesaire hak getire. Bu köpek aşkını anlamak güç, sanki herşey halloldu bir sahipsiz köpeklere toki tapu dağıtıyor.
Kuş, karınca sizden küçük, kıyamet kopsa size fiske zarar vermeyecek hayvanlardır. O nedenle korunur, kollanır, o nedenle zenginliği ile meşhur Hz. Süleyman bile kuşla karıncayla sınanır, zenginliğine güvenmesin insan diye. Köpekler ise sizi kemiklerinize kadar sıyıracak canlılardır. Kantarın topuzunu kaçıran bir mukayese sizinkisi. Maksat aslanları, gergedanları, zürafaları korumak değil, maksat zulmedenleri korumak değil, 'maksat zulmedilenleri kollamak'; kendinizden küçüklere, savunmasızlara zulmetmemek.

31 Mar 2020 Günü kayda almıştım.Kaydın başladığı yerden sonuna kadar belirli noktalarda köpekler mevcut.Sıkılmadan izlerseniz yaklaşık 5 dk görebilirsiniz.Saldırdıkları anda mevcut...Videoyu belediye ve cimere sundum.Fotoğraflar ile nokta nokta belirterek mail attım.Gelen cevap çok komikti uyuz olduklarını kabul etmediler.Saldırı ile ilgili cevap dahi yazmadılar.Aktif kullandığım bir rota gidiş dönüş hemen hemen her gün benzer noktalarda bu durumu yaşıyordum...Kayda almayıp daha da tehlikeli durum yaşadığım çok olmuştur.Köpekleri çok seviyorum zamanında besledim evcil hayvanımda mevcut fakat iki teker için her zaman risk...

31 Mar 2020 Günü kayda almıştım.Kaydın başladığı yerden sonuna kadar belirli noktalarda köpekler mevcut.Sıkılmadan izlerseniz yaklaşık 5 dk görebilirsiniz.Saldırdıkları anda mevcut...Videoyu belediye ve cimere sundum.Fotoğraflar ile nokta nokta belirterek mail attım.Gelen cevap çok komikti uyuz olduklarını kabul etmediler.Saldırı ile ilgili cevap dahi yazmadılar.Aktif kullandığım bir rota gidiş dönüş hemen hemen her gün benzer noktalarda bu durumu yaşıyordum...Kayda almayıp daha da tehlikeli durum yaşadığım çok olmuştur.Köpekleri çok seviyorum zamanında besledim evcil hayvanımda mevcut fakat iki teker için her zaman risk...

Video sonuna kadar izledim ve şunu demek isterim, video da gördüğüm kadarı ile sırf köpeklerden uzaktan süreceğim diye ters şeride geçiyorsunuz doğal olarak haklısınız ve yokuş yukarı çıktığınız için karşıdan gelecek olan aracı görmeniz çok geç olacak. Bu da demek oluyor ki sırf bir köpek sürüsü yüzünden hem çifte tehlike atlatıyorsunuz hem de boşuna sürüş keyifinizden oluyorsunuz. Sağdan saldıran köpeği iyi atlatmışınız, ayını benim başıma geldi.

Şu köpek severler sokak köpeklerini evlerine alsa da bizde rahat edelim onlarda rahat etsin.

Video sonuna kadar izledim ve şunu demek isterim, video da gördüğüm kadarı ile sırf köpeklerden uzaktan süreceğim diye ters şeride geçiyorsunuz doğal olarak haklısınız ve yokuş yukarı çıktığınız için karşıdan gelecek olan aracı görmeniz çok geç olacak. Bu da demek oluyor ki sırf bir köpek sürüsü yüzünden hem çifte tehlike atlatıyorsunuz hem de boşuna sürüş keyifinizden oluyorsunuz. Sağdan saldıran köpeği iyi atlatmışınız, ayını benim başıma geldi.

Şu köpek severler sokak köpeklerini evlerine alsa da bizde rahat edelim onlarda rahat etsin.

Aynen hocam sabah çok erken saat olduğu için araç trafiği yoktu aksi takdirde karşı şeride geçmem mümkün olmayacak yada arkadan araç gelme ihtimali daha fazla olacaktı köpekle yüzleşme olasılığı çok daha yüksek duruma gelecektir.kış olduğu için yerler cam gibiydi ucuz yırttım.. Artık ulaşım için binmiyorum kafam çok rahat meğerse nereden fırlayacaklar diye düşünmek ciddi yükmüş..

Aynen hocam sabah çok erken saat olduğu için araç trafiği yoktu aksi takdirde karşı şeride geçmem mümkün olmayacak yada arkadan araç gelme ihtimali daha fazla olacaktı köpekle yüzleşme olasılığı çok daha yüksek duruma gelecektir.kış olduğu için yerler cam gibiydi ucuz yırttım.. Artık ulaşım için binmiyorum kafam çok rahat meğerse nereden fırlayacaklar diye düşünmek ciddi yükmüş..
Ne desen haklısın aynı olayı bizzat yaşadığım için biliyorum. %10 luk kısa bir rampa tırmanıyordum rampa sonuna yakın sağ tarafta köpekler vardı o yüzden ters şeride geçmeye karar vermiştim, ters şeride geçip rampayı tırmanıyordum karşıdan kamyon gelmişti bir anda hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. İşin kötü yanı sağlık sorunlarından dolayı yokuşlarda iyi performans veremiyorum ortalama bir amatör bisikletçi ile kıyaslayınca, üstüne üstlük birde köpek ve kamyon vakası araya girince iyice soğudum.

• Beğen
Tepkiler: CeCeKa
"Beş tane hayvan 'fasık'dır ki, Mekke'nin harem bölgesinde de öldürülebilir. Bunlar; fare, akrep, karga, çaylak ve yırtıcı köpektir." (Bir rivayette: kişi ihramda da olsa bunları öldürebilir.) (Buhârî, Bedu'l-halk, 16; Müslim, Hac, 9: 66-72). Bazı rivayetlerde yılan da vardır.

Fasık: Bu kelimenin sözlük anlamı; yoldan sapmaktır. Fasık adam, Allah'ın emir ve yasaklarının belirlediği çizginin dışına çıkan kimse demektir.

Bu hayvanlara "fasık" adının verilmesi, bunların insanlara, diğer canlılara v.s. ye zarar vermekle, hayvanlar âleminin büyük çoğunluğunun yolundan dışarı çıkmaları sebebiyledir.(krş. Nevevî, Şerhu Müslim, ilgili hadisin şerhi).

Kaynak: (link)

Çoban köpeği bile insan icadı birşey. Doğa nasıl evcil hayvanların oluyor, ben de onu anlayamıyorum. Bu hayvanlar oralara dışkı bırakırsa karaciğer kisti gibi hastalık oluyor orada oynayan çocuklarınız. Gübre doğaya lazım, eyvallah da, o şekilde değil. Hayvanlarla uğraşan insanlar farklı bir yaşam kültürü edinir, ki onlar bile bu hastalıklara yakalanıyor. Bence sağlığınızın kıymeti sizin için çok düşük, ondan size kolay geliyor. Bunlar da ilaç aldım geçti türünden hastalık olmadığı için söylüyorum, büyük hastane kovalıyorsunuz sonra, öyle tedavi gerekiyor.
Köpek dışkılarının uluorta bırakılmasına izin veren ileri bir ülke yoktur herhalde. Tarım alanlarında özellikle uyarı levhaları vardır, köpek dışkılarının gübre olmadığı aksine zararlı olduğuna dair. Bizim kırsal alanlarda da aynı sakınca yok mu? Ormanlık ve kırsal kesimlerde geniş yaşam alanları ayrılabilir köpekler için. Kısırlaştırma ile de kendiliğinden nüfus azalır. Köpek zengini ülke olmanın ne faydası var ki? Mete Can Bey' in yazdıklarına katılıyorum ve teşekkür ediyorum.
Arkadaşlar populasyonu anormal derecede artmış ve bir çok canlı türüyle birlikte insan için de, özellikle çocuklar için de risk oluşturan bir durumdan bahsediyoruz. Daha neyin ayeti Allahaşkına? Bilimsel düşünce ışığında tedbir alarak ülkeyi yönetmek Kuran' a aykırı mı? Lütfen ya! Emanet de, git keyf için avlan, öldür demiyor. Emanet olduğu orada akla gelsin. Tehdit unsurunu beraraf etmek dinle çelişiyor mu?
Ben kararımı verdim. Başıboş köpek konusuna en kısa sürede çözüm getirmeyecek olana oy vermeyeceğim. Köpek konusunu konuşmaktan asıl konularımızı: Bisiklet yollarını, bisiklet rotalarını, kırsal ve dağ yollarını, bisiklet kamp alanlarını vs...vs...vs... konuşmayı unuttuk. Doğru dürüst turlar, yarışlar olmaz oldu artık. Bu köhne hayat benim 'Cumhuriyetim' e yakışmıyor. Cumhuriyetim' e yakışmayanlara benden oy moy yok. Nokta.

Son düzenleme:
Ormanlık ve kırsal kesimlerde geniş yaşam alanları ayrılabilir köpekler için.
Ben buna da karşıyım. Köpekler yaşadığı yeri cennete çevirmiyor, cehenneme çeviriyor. Köpekler iyi hayvanlar ama doğaları iyi değil. Doğadaki mübarek canlılar, çok yararlı oldukları halde, insandan kendilerini koruyamayacakları için dilsiz kul olarak anılır, Kuran da kimsesizlerin kimsesi olduğu için bunları insandan korumuştur.
Kuş yaşatırsan, haşerelerle savaşır; kedi yaşatırsan, kemirgenlerle savaşır. Köpekler ise etrafına saldırır - bu böyle ne yazık ki. Benim köpeğe yaşam alanı açmama gerek yok o nedenle. Köpek doğada bulunan savaşılması gereken bir zararlı haline gelmiştir bazı aklı evvellerin bu hayvanları başıboş bırakması neticesinde. Bu hayvanlara çok da yazık olmuştur, çünkü vahşileşmişlerdir. Sadece insanları değil, dişlerinin geçtiği herşeyi korkutmaktadılar. Köpekleri koruyanlar, neden bu kadar tembel, çevresine zararlı parazit hale gelmiş canlıları koruyup, tam tersine doğadaki en yararlı hayvanların avlanabilmesine ses çıkarmaz? Kuşlar avlansa, kuş cennetleri yok edilse, tüm kedileri köpekler parçalasa, tüm arıları tarım ilaçları katletse, doğa sevginizi sırf sokaktaki köpek üzerinden tatmin edecek misiniz? Bence doğa anlayışımızı değiştirip korunması gerekenleri koruyup, korunması gerekmeyenleri kendi haline bırakmamız daha hayırlı olur. Yoksa taşıma suyla, her köşe başını yemleyerek doğayı daha da bozarız. Hayvanat bahçesinde bile 'yem atmayın' diyor. Aklın yolu bu çünkü, serbest yemleme biz insanların uydurduğu birşey, hayvanın doğasında yok.

Emin olabilirsiniz ki dağlar ve ormanlarda doğal yaşam alanı değil köpeklerin. Evimden 200-300 metre sonra orman sınırı başlıyor. İleride bir yol gidiyor ilk yerleşen yörüklerin köyü var 6-7 hane kadar. Cumhuriyet öncesinden yerleşen dedelerinin izinden giderek çoğu hayvancılık ile uğraşmış ve uğraşmaya devam ediyorlar. Bir kaçını tanıyoruz, geçen pazar yanlarına gittik buradaki dağlarda yırtıcı bir hayvan kalmadığı için (50 yıl kadar önce kurtlar varmış) koyunlar, keçiler inekler otlamaya başında çobanı köpeği olmadan çıkar öyle çalan çırpanda olmaz akşam üzeri ya çoban alır gelir yada kendileri döner gelirler. Neyse bizim tanıdık amca anlatıyor 4 tane koyununu köpek parçalamış telef etmiş. Bakın dikkat edin yememiş parçalayıp bırakmışlar. Ortalama bir koçu sansar, gelincik yada tilki yıkabilecek kadar büyük değil. Belediyeyi arayıp toplanmasını istemişler ama bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Haklı olarak o bölgedeki bir çok kişi kangal köpekleri serbest bırakıyor. Bu da genelde o bölgede trekking yapan yada bisiklet binenleri etkiliyor. Yani köpekleri kısırlaştırdık dağa, ormana belirli alana saldık olayı da çok doğru değil. Burada asıl yapılması gereken şeyler bu tip durumları aşmış ülkelerin nasıl bir yol izlediğini araştırmak ve uygulamak.

Manisa 'da çalıştığım dönemde evim ile işim arası 600 metre kadardı. Evimin etrafı köpek bırakma noktasıydı yeri geliyor vardiya uzuyor gece 2-3te işten çıkıyordum kaç defa saldırıya uğradım bilmiyorum. Baktım bu durum sık oluyor birer paket sosis alıp önlerine ata ata eve gider oldum, bir yerden sonra bana saldıran 20 kadar köpek peşimden gelir oldu. Bu sefer de şu sıkıntı oldu. O dönem hastanede çalışıyordum ve mesafem 200 metre kadar kısaldığı için işe acil bölgesinden girip çıkıyordum. Acil bölgesi peşimden gelen köpeklerden geçilmiyordu, bu sefer ne ambulans girebiliyordu ne personel bundan dolayı şirketim tarafından 1 kere tutanak bile yedim.

Burada olaylar büyümesin insanların canı yanmasın dedikçe herkes bizi hayvan düşmanı sanıyor. Evimde 1 kedim var o dönem gittiğim bisikletçide ölmeye yaklaşmış şekilde bulup almıştım. Manisa'da oturduğum 3 yıl boyunca dönem dönem mama ile evimin çevresindeki sokağa atılan kimisi kısırlaştırılmış küpeli kimisi küpesiz köpekleri de besledim. Çoğaldığında belediyeyi arayıp durumu da bildirdim. Ama bir yerden sonra sürüleşip aç kaldığı veya toplumdaki bir kesim insanlar tarafından saldırıya uğrayıp bundan dolayı herkese saldıran, yaralayan hatta doğrudan ve dolaylı yoldan ölümüne sebep veren hayvanların toplanması çoğalmasının da önüne geçilmesi gerekli.

Bu hafta içi balıkesirde 2 gün biniş yaptım tek başıma köy yollarında dolaştım. Her iki güne de birer defa olmak üzere birinde 2 li diğerinde 3 lü köpek grubu yolun kenarından şöyle bir kendilerini gösterip homurdandılar. Göz ucu ile gördüm başımı bile çevirmedim. Aynı şekilde pedallamaya devam ettim. Hiç oralı olmadılar. Olsalardı depara kalkacaktım hazırdım. Ama gerek olmadı. Bence köpeklere karşı bir tutum sergileyince, durunca, merhaba ne haber deyince, canııım deyince, hoşşt deyince ya da aniden yolu değişince ya da hızlanınca ilgilerini çekip "dur şununla oynayayım bi 🤔" demelerine yol açılıyor.

Bu hafta içi balıkesirde 2 gün biniş yaptım tek başıma köy yollarında dolaştım. Her iki güne de birer defa olmak üzere birinde 2 li diğerinde 3 lü köpek grubu yolun kenarından şöyle bir kendilerini gösterip homurdandılar. Göz ucu ile gördüm başımı bile çevirmedim. Aynı şekilde pedallamaya devam ettim. Hiç oralı olmadılar. Olsalardı depara kalkacaktım hazırdım. Ama gerek olmadı. Bence köpeklere karşı bir tutum sergileyince, durunca, merhaba ne haber deyince, canııım deyince, hoşşt deyince ya da aniden yolu değişince ya da hızlanınca ilgilerini çekip "dur şununla oynayayım bi 🤔" demelerine yol açılıyor.
Köpekler gözgöze gelmeyi meydan okuma şeklinde yorumluyorlar. Maymunlarda da gülümseme aynı şekilde, insanlardaki gibi dostluğun tam tersini ifade ediyor. En doğrusunu yapmışsınız, köpeğe bakmamakla.

Geri