(link), 01.07.2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş...
Bu kanunla yerel yönetimlere hayvan barınakları inşa etme, kısırlaştırma yoluyla sahipsiz hayvan nüfusunu kontrol altına alma gibi sorumluluklar yüklenmiş...
Aradan tam 20 yıl geçmiş. Yerel yönetimler ve onları denetlemesi gereken İçişleri Bakanlığı görevini yapmamış, yasal yükümlülüklerini hiçe sayarak koca 20 yılı boşa geçirmiş...
Ne yeterli sayıda barınak inşa etmişler, ne yeterli derecede kısırlaştırma yapmışlar...
1400'ü aşkın belediye, tek bir barınak bile inşa etmemiş. Tek bir veteriner bile istihdam edip kısırlaştırma yapmamış...
Sorun büyüye büyüye içinden çıkılmaz hale gelmiş...
Sorunun sebebi apaçık belli olmasına rağmen, ülkeyi 22 yıldır yönetenlerden ve yerel yöneticilerden hesap sormaya maçamız sıkmadığı için, kafayı komplo teorilerine takmışız ve olayı "Almanya bizi gısganıyor yiğenim" sığlığına indirgemişiz...
Bu kafayla devam edersek, isterse her yıl ülkedeki bütün kediyi-köpeği topluca itlaf edelim, ertesi sene yine aynı şeyleri konuşuyor oluruz. Boşuna dememişler, "Sokma akıl kırk adım gider", diye...
Suç zaten kanun yapanın ve uygulamayanın. Daha da temeli seçenin. Sucu sokaktaki köpekte arayanın aklı sokaktaki köpekten azdır. Ama sucu sadece sebep olana atmak çözüm getirmiyor. Ben bunlara hiç oy vermedim, oy verdiğim Odunpazarı Belediyesi de Türkiye'de sayılı barınağı olan ilçelerden biri, dört dörtlük mü hayır. Ama sonuç olarak ben toplumun parçasıyım.
Mevcut iktidar yani kanun yapıcının daha gideceği yok. Çok daha büyük kitleleri hayati olarak etkileyen ekonomik sorunlar ortadayken bile koltuklarındalar. Yeni gelecek olanında çözümü farklı olmaz.
Hükümet değişse bir ayda bir yılda ekonomi iyi olmayacak. İtlaf etmeyelim barınaklara koyalım desen bile bütçenin ayarlanması inşaatı uzun sürecek. Bu süreçte biz sokak köpeği sorunuyla yaşamaya devam edeceğiz. İnsanlar ısırılmaya, yaralanmaya, ölmeye devam edecek. Kuduz riski devam edecek. Hastalık riski devam edecek.
İtlafı savunuruz savunmayız, tartışırız fakat bahsi geçen yasa tasarısı geçerse senin dediğin gibi seneye yine aynı şeyi konuşuyor olmayacağız. Çünkü itlaf olayı bir seferlik olmayacak. Köpek barınağa alınacak 30 gün içinde sahiplenilmez ise itlaf edilecek. Her sokağa düşen köpeğin sonu aynı olacak.
Ben itlafı ne yazık ki mevcut şartlarda tek çözüm olarak görüyorum ve yazık ki bırak şartını, koşulunu direk itlaf isteyen de büyük bir çoğunluk var. Barınaklara alınsın diyenler bile biraz düşünüp bunun masrafı vergi olarak gelirse diye düşününce itlafa yeşil ışık yakıyor çünkü ekonomik sorun herkesin tepesinde. 5 yıl önceki ekonomi olsa farklı düşünürdüm.
Asıl problem eğer bu kanun altı doldurulmadan çıkartılırsa asıl o zaman problem. Mesela sokak köpeklerinin asıl kaynağı kırsal, hevesle alıp sokağa atıyorlar diye sorunu basitleştiriyorlar ama asıl kaynak kırsaldaki domestik köpekler. Sokak köpeği kaynağı en aza indirilmeden çıkan bir yasayla her yıl binlerce köpek itlaf edilir.
Kaynak kesilmeden barınak da yetmez.
Ben yasa çıkacaksa altı doldurularak çıkmasına yönelik tepki göstermeye odaklanmanın doğru olduğuna inanıyorum.
.
2004 de çıkan yasa nın maddesi aynen şöyle
Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.
Yani bütün problem bu. Sokak hayvanını barınağa almak yasak. Aşılayıp kısırlaştırıp alınan yere geri bırakmak zorunlu. Tüm sorunda bu.
Bu yasa uyutma yapılmayan ülkelerde uygulanıyor. Sonuçta veriyor. Teoride işe yarar bir mantığı var. Yukarıda yazmıştım tekrar yazayım. Bir bölgede belirli bir sayıda köpek yaşayabilir. Sayı arttığında beslenme yetersiz kalır ve popülasyon kendini dengeler. Beslenme kaynağı ne? İnsan atıkları. Fakat siz bu köpekleri düzenli ve organize şekilde beslerseniz, bir de üzerine yeni köpek kaynağını kesmezseniz ortada mantık falan kalmaz. Bu da altı doldurulmadan çıkartılmış bir yasa. Bu yasayı çıkartıyorsan köpek beslemeyi de yasaklaman lazım.