Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

DW İngilizce yayın yapan servisi "köpek dışkıları insan sağlığını tehdit ediyor" şeklinde haber yaparken, aynı kanalın Türkçe yayın yapan servisi "sokak köpeklerini öldürmek tek çözüm mü?" diye haber yapıyor.

Bir yanda birkaç 'sahipli' köpeğin kakasından rahatsız olup bunu haber yapıp, çözüm arayan DW, diğer yanda ayda 4 kişinin öldüğü, günde yüzlerce ıssırılma vakasının olduğu, çok sayıda yerde karantina olan hayatın olağan akışını sekteye uğratan bir soruna çözüm bulmaya çalışanların önüne engel çıkaran DW.

Bu sorun hiç sanıldığı gibi masum bir mevzu değil, köpek maması lobisi dahi meselenin küçük bir boyutu olabilir.

(link), 01.07.2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş...
Bu kanunla yerel yönetimlere hayvan barınakları inşa etme, kısırlaştırma yoluyla sahipsiz hayvan nüfusunu kontrol altına alma gibi sorumluluklar yüklenmiş...
Aradan tam 20 yıl geçmiş. Yerel yönetimler ve onları denetlemesi gereken İçişleri Bakanlığı görevini yapmamış, yasal yükümlülüklerini hiçe sayarak koca 20 yılı boşa geçirmiş...
Ne yeterli sayıda barınak inşa etmişler, ne yeterli derecede kısırlaştırma yapmışlar...
1400'ü aşkın belediye, tek bir barınak bile inşa etmemiş. Tek bir veteriner bile istihdam edip kısırlaştırma yapmamış...
Sorun büyüye büyüye içinden çıkılmaz hale gelmiş...

Sorunun sebebi apaçık belli olmasına rağmen, ülkeyi 22 yıldır yönetenlerden ve yerel yöneticilerden hesap sormaya maçamız sıkmadığı için, kafayı komplo teorilerine takmışız ve olayı "Almanya bizi gısganıyor yiğenim" sığlığına indirgemişiz...

Bu kafayla devam edersek, isterse her yıl ülkedeki bütün kediyi-köpeği topluca itlaf edelim, ertesi sene yine aynı şeyleri konuşuyor oluruz. Boşuna dememişler, "Sokma akıl kırk adım gider", diye...

Scudo
@Jingim Tabikide üzülürüm üzücü bir olay keske yaşanmasaydı derim suçu sokakta çiğ etle beslenen hayvanda değil onun sahibinde ararım köpeğin saldırganı olduğu gibi insanında var. Paket bırakmak için giden kurye sebepsiz yere bıçaklanarak öldürülüyor bu da üzücü bir olay değil mi hayatın gerçeği ölüm var buna sebep doğuran kendini bilmez canlılar var eğer o köpek saldırgan olduğu bilindiği halde barınağa alınmıyorsa suç burada devletindir. İnsanında saldırganın yeri belli kopeginde aynı mantık ile belli barinaktir. Etrafta saldırgan bir köpek olduğu bilinen yerde de çocukların oynaması ne kadar doğru? Bölgede ilk defa geçen başı boş bir saldırgan köpek görmekte doğada sürüsünü kaybetmiş aslan ile karşılaşmak gibi düşük bir ihtimaldir. Ben yolculukta yanıma arkadaş aramıyorum demek istediklerimi hep anlamak istediğiniz şekilde anlamaya devam edeceksiniz. Birden bire yanımıza gelip arkadaşlık eden canlılar olduğunu, aramızda özel bağ olan canlilar olduğunu, hepsinin sevimli ve yaşamaya hakkı olduğunu hatırlatmaya çalışıyorum. Sorunlu köpek olduğu gibi sorunlu insanlarda var ve insanlar insanlara köpeklerden daha çok zarar veriyorlar bence buna odaklanırsanız daha çok canlıyı kurtarmış olursunuz.
@PuncherZ bizde çözümü söylüyoruz bunu kabul etmek buna karsi önlem almak yolda dikkati bırakmadan sürmek diyoruz. Onlar aslında dostumuz onlara empati yapabiliriz diyoruz o zaman insanın köpek kadar değeri yoktan girip Atatürk ün aldığı karardan çıkıyoruz. Burada yolda bisikletleri havlayan köpekler için konuşmuyor muyuz ? Neden uç nokta örnekleri veriyorsunuz ? Çocuğa saldıran köpekten bahsediyorsunuz. insanlar insana daha çok zarar verir o örneği vermeden önce düşünmeniz gereken başka örnekler olduğunun farkındayım
@PuncherZ Kesinlikle hayir köpekler insan elinde var olmadı. Kesinlikle yanlış bir bilgi köpekler insanları doğada yemek yerken görünce bilinen ilk temas köpeklerin insanların yanlarına yaklaşmasıdır. İnsanlarda avladiklari avdan kalan artiklar ile köpekleri beklemiş ve aramızda bir bağ evrimleşmiştir. Daha sonrasında imparatorlar gibi büyük kişiler köpeklere olan düşkünlüğü ile sevimli türleri daha evcil ve şirin melez köpekler üretilmiştir bunları farklı bölgelerden farklı köpekleri ciftlestirerek uretmislerdir laboratuvar gibi düşünmeyin. Cavailer King Charles turu İspanyol kralı için üretilmiştir pug, jack russell gibi köpekler insan sonucu üretilen köpeklere örnektir. Önemli bir detay pitbullda insan üretiminin. Yani köpeği saldırgan yapan canlıda insandır
Erlik'in bi videosu köpeklerin evrimi hakkında güzel bilgiler veriyor. İzlemenizi öneririm çünkü düşündüğünüz şekilde gerçekleşmedi köpeklerin evrimi.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy ve ajann
@P1n0ky0 evimiz sokak değil sokakta ki hayvanları konuşuyoruz. yani insan sevdiğini yerinde de görebilir her sevdiğini yanına almaya çalışmakta bencillik örneğidir. Herkesin evinde yeri belli alanı belli. Bunun için barinaklar yapılacaktı o zaman bu sorunlar hiç var olmamış olacaktı birazda yönetimde aramanız lazım suçu

• Beğen
Tepkiler: zıpkıncı
@P1n0ky0 evimiz sokak değil sokakta ki hayvanları konuşuyoruz. yani insan sevdiğini yerinde de görebilir her sevdiğini yanına almaya çalışmakta bencillik örneğidir. Herkesin evinde yeri belli alanı belli. Bunun için barinaklar yapılacaktı o zaman bu sorunlar hiç var olmamış olacaktı birazda yönetimde aramanız lazım suçu
Yazdıklarınızı biraz okudum. Başlığı provoke ettiğinizi farkettim.
benim provokasyonla işim olmaz. Dümen suyuna girmem.😉

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Ben başıboş köpeklerin toplanması taraftarıyım. Uyutma olmadan barınaklara alınsınlar. Maliyetinide karşılayalım hepimiz. Zaten herşeyden astronomik vergi alıyor devlet. Zenginlerin vergilerini milyarlık vergi borçlarını sıfırlıyor. 35 dolar artı kdv ödüyoruz her geçen ve geçmeyen geçiş garantili köprülerde. Bunuda öderiz. Sorunun büyük kaynağı 2004 senesinde çıkan yasa. Köpek saldırgan dahi olsa alındığı yere bırakılma zorunluluğu var. Toplanması yasak. O yüzden belediye alırken hayvanı kimi batandaş engel olabiliyor buna.

Ben yürüyüş yaparken mecburen köpek kovucu kullanıyorum. Sağları solları belli değil. Yolumu değiştiriyorum. Saldırıda yaralan sakat kalan hayatını kaybedenler var. En kötüsüde masum çocuklar. 5er 6şar sürü oldular mıda en kötüsü. Korkudan önüme baka baka göz göze gelmeden geçiyorum. Bu böyle olmaz. Hangi çağdayız. Toplum hassas. İtlafta olmaz. Barınakları yapalım hepsini toplayalım. Yurt çapında sahiplendirme kapümpanyaları yapılsın. Sıkı denetleme. Kurallara uymayanlara ciddi cezalar caydırı. Ancak bu şekilde çözülür. İtlaf imkansız yapılmaz. Doğru değil. Gerek yok. Barınaklara alınsınlar, sahiplendirilsinler. Zaten ömürleri 5 6 sene. Barınaklar sonrasında yıklır. Her şeye paramız var. Bu soruna mı yok. Audiye mercedese biniyorlar bizim paralarımızdan. bunuda yapsınlar.

• Muhteşem
Tepkiler: ajann
@myjourney kesinlikle katılıyorum. Toparlanacaksada hayvanların yaşayabileceği alanlar oluşturulabilir. Birçok seçenek bulunabilir yeter ki yaşatmak isteyelim

• Beğen
Sokaklar köpek doğurmayacağına göre, sokaktaki köpek popülasyonu sokaktaki taşlardan üremedi. İnsan sevdiğini sokağa bırakmaz. Sokaktakileri de toplar rehabilite eder. Türkiye'deki köpekseverlerin yerel yönetimler ile elele verip bu sorunu çözecek maddi gücü var çok şükür. Ama sokakta köpek beslemek ve onları sokaktaki onca tehlikeye maruz kalacak şekilde başıboş bırakmak sevmek değil. Duygusal tatmin sadece.

Sokaklar köpek doğurmayacağına göre, sokaktaki köpek popülasyonu sokaktaki taşlardan üremedi. İnsan sevdiğini sokağa bırakmaz. Sokaktakileri de toplar rehabilite eder. Türkiye'deki köpekseverlerin yerel yönetimler ile elele verip bu sorunu çözecek maddi gücü var çok şükür. Ama sokakta köpek beslemek ve onları sokaktaki onca tehlikeye maruz kalacak şekilde başıboş bırakmak sevmek değil. Duygusal tatmin sadece.
Bizim ülkenin genel sorunu bu, dilencilere para vermek de benzer bir motviasyonla yapılıyor, öyle bir gururla veriyor ki adam-kadın dilenciye 3-5tl parayı, sanırsın dünyayı kurtarıyor, sonra bir de hurafeler verilmiş sadakan varmış vs. Bunun kısa vadede değişmesi zor sürekli her konuda akıldan yoksun duygu mastürbasyonu.

Bizim ülkenin genel sorunu bu, dilencilere para vermek de benzer bir motviasyonla yapılıyor, öyle bir gururla veriyor ki adam-kadın dilenciye 3-5tl parayı, sanırsın dünyayı kurtarıyor, sonra bir de hurafeler verilmiş sadakan varmış vs. Bunun kısa vadede değişmesi zor sürekli her konuda akıldan yoksun duygu mastürbasyonu.
bir sadaka bin bela defeder de, bir mümin dilenmez. sadakayı, dilenciye vermek, dilenen birine vermek, bu işi meslek edinmiş birine vermek, yarardan çok zarar verir.

köpekseverler, sosyal medya kanalları ile bir araya gelecek, yerel yönetimlerden arsa-tarla tahsisi isteyecek, oralara köpeklere uygun barınak inşa ettirecekler. köpekler toplanacak, oralarda temizlenecek, tedavi edilecek, sağlık kontrolleri yapılacak, karınları doyacak. veteriner ve diyetisyen istihdam edecekler. yola mama yem dökecek parası olanların bunu yapabilecek güçleri var.

bu sayede, sokaktaki bir köpek, diğer köpeklerin saldırılarından, insanlardan gelecek saldırı ve tecavüzlerden, taşıtlardan kaynaklı ölüm ve yaralanmalardan korunmuş olacak.

bunu yapacak gücü var köpekseverlerin, ya da köpeksevmezlerin mi demem lazım, bilemedim.

Sadaka belayı defeder şeklindeki düşünce yapısı sonucu ortadoğu toplumları kazaları analiz edip sebeplerini ortadan kaldırmak yerine her sorunu Allaha bağlıyor. Birine verdiğiniz para sayesinde fizik kuralları değişmeyeceği için hızlı giderken yapılan bir kaza ortadan kalkmaz. Zaten bu şekilde düşünmek oldukca çıkarcı bir bakış açısı, iyilik böyle bir şey de değil.

Son düzenleme:
2004 de çıkan yasa nın maddesi aynen şöyle

Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

Yani bütün problem bu. Sokak hayvanını barınağa almak yasak. Aşılayıp kısırlaştırıp alınan yere geri bırakmak zorunlu. Tüm sorunda bu.

köpekseverler, sosyal medya kanalları ile bir araya gelecek, yerel yönetimlerden arsa-tarla tahsisi isteyecek, oralara köpeklere uygun barınak inşa ettirecekler. köpekler toplanacak, oralarda temizlenecek, tedavi edilecek, sağlık kontrolleri yapılacak, karınları doyacak. veteriner ve diyetisyen istihdam edecekler. yola mama yem dökecek parası olanların bunu yapabilecek güçleri var.
1 - Dağın taşın barınak olması gerekir.
2 - Bütün köpekler toplandı diyelim, o kadar köpeğin beslenmesi için çok büyük bir bütçe lazım, hayvanseverler bunu karşılayamaz.

@Can Çelik nasılda kafanızda ön yargı ile bulduğunuz cevapla kesin ve net bilgi gibi konusabiliyorsunuz. Hayvan severler o bütçeyi karşılayamaz. Tabi beyefendi bütün hayvan severlerin muhasebecisi bilir hepsinin çıkaracağı bütçeyi. Ayrıca devletin aldığı vergilerden haberiniz yok galiba yaşadığımız ekonomiyi görmezden gelenlerdensiniz sanırım

• Beğen
(link), 01.07.2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş...
Bu kanunla yerel yönetimlere hayvan barınakları inşa etme, kısırlaştırma yoluyla sahipsiz hayvan nüfusunu kontrol altına alma gibi sorumluluklar yüklenmiş...
Aradan tam 20 yıl geçmiş. Yerel yönetimler ve onları denetlemesi gereken İçişleri Bakanlığı görevini yapmamış, yasal yükümlülüklerini hiçe sayarak koca 20 yılı boşa geçirmiş...
Ne yeterli sayıda barınak inşa etmişler, ne yeterli derecede kısırlaştırma yapmışlar...
1400'ü aşkın belediye, tek bir barınak bile inşa etmemiş. Tek bir veteriner bile istihdam edip kısırlaştırma yapmamış...
Sorun büyüye büyüye içinden çıkılmaz hale gelmiş...

Sorunun sebebi apaçık belli olmasına rağmen, ülkeyi 22 yıldır yönetenlerden ve yerel yöneticilerden hesap sormaya maçamız sıkmadığı için, kafayı komplo teorilerine takmışız ve olayı "Almanya bizi gısganıyor yiğenim" sığlığına indirgemişiz...

Bu kafayla devam edersek, isterse her yıl ülkedeki bütün kediyi-köpeği topluca itlaf edelim, ertesi sene yine aynı şeyleri konuşuyor oluruz. Boşuna dememişler, "Sokma akıl kırk adım gider", diye...

Suç zaten kanun yapanın ve uygulamayanın. Daha da temeli seçenin. Sucu sokaktaki köpekte arayanın aklı sokaktaki köpekten azdır. Ama sucu sadece sebep olana atmak çözüm getirmiyor. Ben bunlara hiç oy vermedim, oy verdiğim Odunpazarı Belediyesi de Türkiye'de sayılı barınağı olan ilçelerden biri, dört dörtlük mü hayır. Ama sonuç olarak ben toplumun parçasıyım.

Mevcut iktidar yani kanun yapıcının daha gideceği yok. Çok daha büyük kitleleri hayati olarak etkileyen ekonomik sorunlar ortadayken bile koltuklarındalar. Yeni gelecek olanında çözümü farklı olmaz.

Hükümet değişse bir ayda bir yılda ekonomi iyi olmayacak. İtlaf etmeyelim barınaklara koyalım desen bile bütçenin ayarlanması inşaatı uzun sürecek. Bu süreçte biz sokak köpeği sorunuyla yaşamaya devam edeceğiz. İnsanlar ısırılmaya, yaralanmaya, ölmeye devam edecek. Kuduz riski devam edecek. Hastalık riski devam edecek.

İtlafı savunuruz savunmayız, tartışırız fakat bahsi geçen yasa tasarısı geçerse senin dediğin gibi seneye yine aynı şeyi konuşuyor olmayacağız. Çünkü itlaf olayı bir seferlik olmayacak. Köpek barınağa alınacak 30 gün içinde sahiplenilmez ise itlaf edilecek. Her sokağa düşen köpeğin sonu aynı olacak.

Ben itlafı ne yazık ki mevcut şartlarda tek çözüm olarak görüyorum ve yazık ki bırak şartını, koşulunu direk itlaf isteyen de büyük bir çoğunluk var. Barınaklara alınsın diyenler bile biraz düşünüp bunun masrafı vergi olarak gelirse diye düşününce itlafa yeşil ışık yakıyor çünkü ekonomik sorun herkesin tepesinde. 5 yıl önceki ekonomi olsa farklı düşünürdüm.

Asıl problem eğer bu kanun altı doldurulmadan çıkartılırsa asıl o zaman problem. Mesela sokak köpeklerinin asıl kaynağı kırsal, hevesle alıp sokağa atıyorlar diye sorunu basitleştiriyorlar ama asıl kaynak kırsaldaki domestik köpekler. Sokak köpeği kaynağı en aza indirilmeden çıkan bir yasayla her yıl binlerce köpek itlaf edilir.

Kaynak kesilmeden barınak da yetmez.

Ben yasa çıkacaksa altı doldurularak çıkmasına yönelik tepki göstermeye odaklanmanın doğru olduğuna inanıyorum.
.
2004 de çıkan yasa nın maddesi aynen şöyle

Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

Yani bütün problem bu. Sokak hayvanını barınağa almak yasak. Aşılayıp kısırlaştırıp alınan yere geri bırakmak zorunlu. Tüm sorunda bu.

Bu yasa uyutma yapılmayan ülkelerde uygulanıyor. Sonuçta veriyor. Teoride işe yarar bir mantığı var. Yukarıda yazmıştım tekrar yazayım. Bir bölgede belirli bir sayıda köpek yaşayabilir. Sayı arttığında beslenme yetersiz kalır ve popülasyon kendini dengeler. Beslenme kaynağı ne? İnsan atıkları. Fakat siz bu köpekleri düzenli ve organize şekilde beslerseniz, bir de üzerine yeni köpek kaynağını kesmezseniz ortada mantık falan kalmaz. Bu da altı doldurulmadan çıkartılmış bir yasa. Bu yasayı çıkartıyorsan köpek beslemeyi de yasaklaman lazım.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ag249 ve specific
Sokak köpekleri masumdur. Ama insanlar asla masum değildir. Sokak köpeğinin yapabileceği bir kaç şeyle sınırlıdır. Ama insanoğlunun yapacakları sınırsızdır. Genel olarak hayvanlardan korkmam , insanlardan korktuğum kadar. Bu gezegeni bozan tek varlık İnsanoğludur. "Vermediğin canı alamassın" ama kendini de savun, koru.

@By chow En net en güzel şekilde açıkladınız. Ben kamp yaparken insanlar tarafından kalabalık bir kamp arasında olmaktansa ormanın derinliklerinde kamp yapmayı tercih ediyorum

Nihayetinde ateş düştüğü yeri yakmaya devam ediyor.

Neymiş; yok yanlarından geçerken bisikletten inin, yok youtube videolarımı izleyin, yok hepsine barınak yapalım devletin parası var gibi palavralar karın doyurmuyor.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy ve Jingim
@gunerokn Cahillik ve caniliğiniz ile hayatınıza devam ederken siz daha rahat gezin diye başka canlıların canından olması tam bir kalpsizlik örneğidir. Sorunu sorun olarak gören sensin gecemiyorsan uğraşmak zor geliyorsa gitme geçme sen geçeceksin diye toplu canlı kıyımı normal mi? Senin gibi zihniyetler yüzünden olduğumuz yerde sayıyor ve hatta ilkelliğe doğru geriye gidiyoruz

@gunerokn Cahillik ve caniliğiniz ile hayatınıza devam ederken siz daha rahat gezin diye başka canlıların canından olması tam bir kalpsizlik örneğidir. Sorunu sorun olarak gören sensin gecemiyorsan uğraşmak zor geliyorsa gitme geçme sen geçeceksin diye toplu canlı kıyımı normal mi? Senin gibi zihniyetler yüzünden olduğumuz yerde sayıyor ve hatta ilkelliğe doğru geriye gidiyoruz
Bence senin kafa tamamen gitmiş. Burada köpek romantizmi pompalayacağına hayvanları evine al orada besle. Bizde palavralarını okumamış oluruz.

• Beğen
Tepkiler: Jingim
Geri