Scudo Sports

Bel Rahatsızlığı Olanlar İçin Yol mu MTB mi ?

Numan54

Üye
Tepki
22
Arkadaşlar bu hafta içi bisiklet almayı düşünüyorum kafamda yol , şehir ve mtb olarak modelleri belirledim onda bir sıkıntı yok fakat bunlardan hangisini almam gerektiğini bulamadım. Bel fıtığım var ve fazla eğilmeye hiç gelmiyor bu yüzden yol bisikletlerinin sürüş pozisyonları bel rahatsızlığı olanlar için bir sıkıntı olur mu ? Şehir bisikletlerinin ise modellerini pek beğenmiyorum bu yüzden tercih etmiyorum. MTB alsam hatamı etmiş olurum uzaktan bakınca daha konforlu görünüyor . Kullanım alanım şehir içi olacak genellikle 1 saati geçmeyen turlar için kullanacağım tamamen spor amaçlı,hız gerektirmeyen keyfii sürüşler. Önerilerinizde model değilde yol veya mtb şeklinde yaparsanız ve benimle aynı durumda olan arkadaşlar varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Scudo
Eğilmek sıkıntı yaratıyorsa, selenin alçak gidonun yüksek olması gerek.
Açılı gidonlar var, gidonu çevirerek elcikleri yukarı kaldırabildiğiniz.
Gidonun ne kadar yükseltilebildiği de önemli.
Yol bisikleti eğilmeden sürüş için kötü bir tercih olur her halükadarda diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Rahatlık açısından öneriniz nedir hocam MTB iyi bir tercih olur mu. Tekerleklerinin ve amortisörünün bana çok mu eksisi olur.

Rahatlık açısından geniş tekerlek, amortisör daha iyi tercih olur.
Hız açısından ise daha kötü bir tercih olur.
Geniş tekerlek neyse de, ben kişisel olarak amortisörün çok şişirilmiş bir aksesuar olduğunu düşünüyorum.
Ama hız kaygınız yoksa tercih edebilirsiniz tabi.

amartisör olmazsa olmaz olmalı sizin için..bozuk yollarda küt diye koltuğa oturmanız beliniz için hiç iyi olmaz..mağlum otobanlarda bisiklet yolu yok ve normal yollarda yamadan tadilattan geçilmiyooor

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Hız kaygım yok hocam benim maksadım spor olsun ve şehir içinde kısa turlar yapabileyim . Mtb leri düz yolda kullanmak hamallık olur diyorlar şimdiye kadar yol bisikleti deneyimim olmadı o yüzden bilmiyorum ama forumda bel fıtığı veya bel ağrısı olan arkadaşlar varsa umarım yardımcı olurlar fikirleri ve deneyimleriyle.

Abi kendi başımdan geçeni anlatayım fikrimi aktarayım, fıtık dendiği zaman bana, dr. Dağ bisikleti tavsiyemiz dedi oturuş pozisyonundan mütevellid. Ben yarış bisikleti kullanıyorum dediğimde ağrın olmadığında kullan çok sıkıntı olmaz dedi. Ama asıl problem sonra ortaya çıktı iltihaplı romatizma dedikleri birşey .buu sefer dr. Bisiklete hiç binmemem binceksem de çok zorlamamam için uyardı. Şimdi 1.si şu: bel probleminiz nedir? Ne seviyededir? 2.si:sabit maşalı olmayan bir bisiklet bile alsanız esneyen yapı gidonu rahatlatıyor belinize çok faydası yok asıl etken sele ve lastik bu konuda. Hız kaygınız yoksa , sizin için şekil problem değilse seviyorsanız dağ bisikleti yada tur bisikleti tercih etmeniz daha uygun gibi. Ben yol bisikletinden ötürü hiçbir sıkıntı çekmedim, zira bel ağrılarında günlük hayatınızda birçok hareketi yapma şeklini değiştirip egsersiz yapmanız gerekiyor, uzun müddet binilmeyecekse problem değil. Ama dediğim gibi performans kaygınız yoksa dağ bisikleti kalın lastiklerle size konfor açısından yardımcı olacaktır. Uzun oldu k. Bakmayın birşey olursa özelden de yardımcı olmaya çalışırım bel konusu canımı sıkan bir konu:60:

Dağ bisikletinden yol bisikletine geçen biri olarak, yol bisikletinde kesinlikle boyun ve bel kısmı özellikle alttan tutuşlarda zorlanabiliyor, alıştıktan sonra sıkıntı olmaz tabi ancak mtb nin yada tur bisikletinin açıları daha rahat ve diktir, yol bisikletini sürüş açısı yatık olduğu için ve uzanıldığı için beli zorladığını düşünüyorum.

Kullanım alanı şehir içi olucaksa mtb almanızı tavsiye etmem, 28" jantlar sizi daha az yorucaktır, bence ihtiyacınız olan şehir bisikleti.

Fazla eğilmeye gelmeyen bel rahatsızlığınız için dik konumda sürüş karakteri olan bisikletleri seçmelisiniz. Dağ bisikleti yol kadar olmasa da eğik pozisyonlu sürüş karakterine sahiptir. Bu anlamda Dağ bisikleti doğru seçim olmayacaktır.

Gidon açısı ayarlanabilen, tercihen kelebek tur gidonlu, ön amortisörlü bir hibrit veya şehir bisikleti hem rahatsızlığınız hem de kullanım alanınız için doğru olacaktır.

En dik sürüş pozisyonu olan bisiklet türü katlanır bisikletlerdir. Şehir içinde çok kullanışlı olan bu bisikletleri toplu taşıma ile entegre kullanım avantajı da var. Yorulduğunuzda ya da beliniz kullanmanıza engel olursa dolmuşa, otobüse biner eve dönebilirsiniz.

Hocam ben size yeni bir öneri verim.Katlanır bisiklet.Keyfi kısa turlar vs. için ideal en önemlisi oturuş biçimleri neredeyse dim dik.Eğer eğilmek istemiyorsanız katlanır bisikletlere bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Bel sıkıntımı soran arkadaşlar için doktor belimde 3 yerde fıtık olduğunu söyledi zaman zaman aşırı derecede zorluyor. Kendim zaten sürekli spor ile ilgileniyorum 3 yıldır da fitness yapıyorum ( tabi fıtıktan dolayı sadece vücut ağırlığım ile ) bu arada katlanır bisiklet önerileri için teşekkür ederim ama o da çok yorucu oluyor tekerlekler küçük olduğundan. Sanırım bu aralar bir bisikletçiye gidip hoşuma giden bir model ile şansımı deneyeceğim. Bisiklet seçerken boy kilo faktörünün önemi olursa boyum 1.84 kilom 72 .

@Numan54

Numan bey öncelikle geçmiş olsun ama katlanır bisiklet yorar o bir şehir efsanesi asla yormaz 16 jant pek kalmadı zaten ama 18 ve 20 jant kullanma şansınız olursa kullanın deneyerek görün en azından bende ilk başlarda çok sıcak bakmadım ama işin aslı öyle değil çok büyük rahatlık.

Yol bisikleti bel açısından ilk etapta zorlayıcı gibi görünse de açıları gereği bele daha az yük bindiriyor. Yol bisikletinde ilk bir kaç hafta çekilen beldeki ağrılar genellikle bu bölgedeki kasların zayıflığından kaynaklı gelişimin verdiği ağrılar. Bisiklet üzerinde dik pozisyon en küçük darbelerde beldeki sakatlık riskini artırır düşüncesindeyim. Yol bisikletinde açısı gereği öne doğru eğilim yükü kollara, omuzlara ve sırta dağıtma şansı veriyor bu tür darbelerde bele olan baskıyı azaltması bakımından daha uygun bir sürüş pozisyonu yaratıyor.

@MuratHan
Abi dediklerinize kullanımım neticisinde tamamen katılıyorum tek birşe ekleyeceğim , duruş ve lastiklerdeki yüksek basınç ani durumlarda çukur vs gibi yerlerde bele dokunabiliyor 1-2 kez başıma geldi ama büyük problem değil

• Beğen
Tepkiler: MuratHan
şu tarz selesi gidondan aşağıda modelleri tercih ederseniz daha dik duruşunuz olur.
(link)

en iyisi deneyipte görmek ama spor doğru disiplinde yapıldığında vücuda zarar vermeyen birşey sonuçta..

• Beğen
Tepkiler: al441
@Ekrem Yılmaztürk

Ekrem, bahsettiğin çukurlara dik bir pozisyonda girmiş olsan belin çok daha fazla baskıya maruz kalacaktı. Öne doğru eğilim bir nevi süspansiyon görevi yapıyor darbeyi tek bir noktaya değil bütün vücuda dağıtmaya yardımcı oluyor.

Yol bisikletleri MTB lere göre konforsuzdur MTB yi tercih edininiz.

@Oğuz22

Bence de tam tersi.. Yol bisikleti ile MTB'ye göre daha konforlu bir sürüş sağlıyorum..
MuratHan Bey'in dediği gibi açıları gereği yükü belden ziyade bütün vücuda yayıyor..

Uzun süre dağ bisikleti kullandıktan sonra ilk önce şehir bisikletine sonra da yol bisikletine geçtim.
Bir süre yol bisikleti kullandıktan sonra bir gün şehir bisikletimi tekrar kullandım ve flat bar inanılmaz rahatsız geldi..
Dropbar sayesinde farklı tutuş açıları ile çok daha rahat ettiğimi fark ettim ve şehir bisikletimi de bu yönde değiştirdim (en azından değiştirmek üzereyim :))..

Yol bisikletime geçtiğimde ilk 1 ay boyunca inanılmaz bel ağrıları çektim ve sonrasında normal hayatta çektiğim bel ağrıları bile gitti -ki 1.98 boy ve 103kg ile mütemadiyen bel ağrısı çeker(d)im-.. Şu anda bel ağrısız bir hayat yaşadığım için çok mutluyum =).

• Beğen
Tepkiler: Zuzunay
Mtb 29'' jantlı bisikletlerin genel özelliği tümsek ve çukurlarda sarsıntısız,konforlu sürüşü olduğu için seçiliyor.Trek modellerinin lastikleri arazi-şehir tarzı kullanıldığı için performans olarak akıcıdır.Jelli sele,padli tayt,ayarlanabilir boyun, gidon takılarak fiziksel rahatlık sağlanabilir.

Geri