@iskender şerit
Kimse fonlarla uğraşmaz. O kadar vakit harcayıp hangi fon nedir, ne değildir diye öğreneceğine borsayı öğrenir. Çıktı mı, indi mi diye takip etmez. Zira geçen sene %300 kazandıran fon bu sene %200 zarar ettiriyor. Bu bir emeklilik mi yatırım aracımı? Benim aldığım fonlar standart garanti fonlar.
Burada bilinmeyen şeyler var. Öncelikle bu sistem emeklilik sistemi değil bir birikim sistemidir. Bir süre para yatırırsınız sonra o parayı taksit taksit veya tamamen çekersiniz. Sıkıntı ise şu; 40 sene para yatırdınız, sonra 10 sene taksitle çekeyim dediniz ama 10 sene içerisinde ölmediniz. 10 sene sonra ne yiyeceksin? Millete emeklilik diye yutturuyorlar. Batıda var bu sistem. Orada bizim ssk, bagkur gibi. Ölene kadar para alıyorsunuz, ayrıca sağlık giderlerinizi dahi karşılıyor, yani oradaki bir güvence bizde ki ya tutarsa.
Ayrıca giriş aidatı var. Yaklaşık 1500TL. Bunu siz BES'e giriş yaptığınızda almıyorlar, çıkmak isterseniz, paranızdan kesiyorlar. 1-2 sene içinde çıkmak istediniz, para yerine öpücük veriyorlar. Bu aidattan hemen hemen kimsenin haberi yok.
Bir başka kesinti ise işletim kesintisi. Yaptırdığınız paranın %2'si sisteme girdiğiniz kurum tarafından kesiliyor.
Devlet katkılarını %100 alabilmek için 10 sene sistemde kalmak gerekiyor. Yoksa burada da bir öpücük veriliyor.
Giren girsin. Ben girdim pişmanım. Çıkmak istediğimde zarar ediyorum. 6 senemi doldurmayı bekliyorum. Devlet katkılarının %30'unu alabileceğim o zaman.