Scudo Sports

Bes nedir?

yok öle birşey sisteme 3 kez zorunlu katıldım sonra çıktım, sadece %25 devlet katkısı var, sizin işvereniniz bir katkı yapıyorsa kendi insiyatifidir. %25 devlet katkısıda 10 yıllık enflasyon oranının altında kalıyor. Altın döviz gibi yatırımlar çok daha mantıklı
 
Scudo
@Edip Dinçer iş veren katkılı BES'ler var şuan olan sistemde evet bizlerin maaşından kesiliyor ama iş veren isterse ek olarak %1 yada 50TL neyse ek yapabiliyor mevcut BES'lere.
tabi bunları baya kurumsal büyük firmalar yapıyor böyle bir şey varsa zaten kesinlikle çıkmayın BES'ten.


@thieft3000 maaşla çalışan kimse biriktiremiyor evet ama işte devletin tam olarak hedefi nedir bilmiyorum ama bir bakıma insanları tasarrufa yöneltmek de istiyor ve bu da iyi bir şey.
Her zaman her şekilde aynı örnek verilir bende aynısını söylüyorum 1-2 paket sigara parası yada alkol yada sağlığa zararlı ne aklınıza geliyorsa onlara yatırmak yerine biriktirebilmek çok daha mantıklı.
bir hane gelirinin %10 -%25 arasını tasarrufa ayırmalı yani gelişmiş ülkelerde öyle oluyor. Tasarruf yapmamız şart
 
@iskender şerit

Kimse fonlarla uğraşmaz. O kadar vakit harcayıp hangi fon nedir, ne değildir diye öğreneceğine borsayı öğrenir. Çıktı mı, indi mi diye takip etmez. Zira geçen sene %300 kazandıran fon bu sene %200 zarar ettiriyor. Bu bir emeklilik mi yatırım aracımı? Benim aldığım fonlar standart garanti fonlar.

Burada bilinmeyen şeyler var. Öncelikle bu sistem emeklilik sistemi değil bir birikim sistemidir. Bir süre para yatırırsınız sonra o parayı taksit taksit veya tamamen çekersiniz. Sıkıntı ise şu; 40 sene para yatırdınız, sonra 10 sene taksitle çekeyim dediniz ama 10 sene içerisinde ölmediniz. 10 sene sonra ne yiyeceksin? Millete emeklilik diye yutturuyorlar. Batıda var bu sistem. Orada bizim ssk, bagkur gibi. Ölene kadar para alıyorsunuz, ayrıca sağlık giderlerinizi dahi karşılıyor, yani oradaki bir güvence bizde ki ya tutarsa.

Ayrıca giriş aidatı var. Yaklaşık 1500TL. Bunu siz BES'e giriş yaptığınızda almıyorlar, çıkmak isterseniz, paranızdan kesiyorlar. 1-2 sene içinde çıkmak istediniz, para yerine öpücük veriyorlar. Bu aidattan hemen hemen kimsenin haberi yok.

Bir başka kesinti ise işletim kesintisi. Yaptırdığınız paranın %2'si sisteme girdiğiniz kurum tarafından kesiliyor.

Devlet katkılarını %100 alabilmek için 10 sene sistemde kalmak gerekiyor. Yoksa burada da bir öpücük veriliyor.

Giren girsin. Ben girdim pişmanım. Çıkmak istediğimde zarar ediyorum. 6 senemi doldurmayı bekliyorum. Devlet katkılarının %30'unu alabileceğim o zaman.
 
  • Beğen
Tepkiler: thieft3000
@10urr ne demek fonlarla uğraşılmaz vakit kaybı ? Borsada işlem yapmayı ülkemizde kaç kişi biliyor ? Borsa hepten takip etme uğraşma işidir. Elimizde tlfla pc ile hisse senedi iniyormu çıkıyormu diye sürekli ekranmı takip edelim. Enflasyon üstü getiri sağlamak fazla uğraşmamak için altın ve döviz fonunda tutun dedim o kadar.
20-30-40 sene ödenenide toplu para alacaksın 10 seneyle falan uğraşmayacan...

Bes'te fonların kullanımını milletimizin %90ı doğru düzgün bilmiyor bilmediği fonda tutup öyle yıllarca öyle kalıyor sonrada zarar ettim diye hayıflanıyorlar. Çevremde örnekleri çok...
Geçen sene %300 kazandırıp bu sene %200 kaybettiren fon hangisiymiş çok merak ettim...
 
Kendim de zamanında kredi çektiğim bankanın zorlamasıyla dahil olmuştum. Performansını ölçebilecek kadar finans bilgim yok; bankacı bir arkadaşım, devletin eklediği katkı payı sayesinde kârlı hale geldiğini söylemişti.

Öte yandan, başka bir sitede, devletin ödediği katkı payının o emeklilik fonları tarafından kesilen "yönetim masraflarına" ancak yettiği, BES'in kârsız olduğu yazıyordu.

Hangisine inanacağımı bilemiyorum.
 
@Rocketman görünürde karlı bir sistem olsa bile yatırdığın para enflasyona yenildiği için karsız bir sistem oluyor, altın, döviz daha iyi bir yatırım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
@iskender şerit Fon sepetleri emeklilik şirketlerine göre değişir. Ama hepsi oluşturdukları fonları düşük-düşük, düşük-orta, düşük-yüksek, orta-düşük, orta-orta, orta-yüksek, yüksek-düşük, yüksek-orta, yüksek-yüksek gibi risklilik açısından kategorize ederler ve aylık, yıllık, kurulduğundan bu yana gibi dönemsel olarak getirilerini belirtirler. Sizin bunlardan en azından ortanın yüksek bölümündeki bir fonu seçmeniz gerekir. Şirketinizin fon performansına ilişkin bilgilendirmelerini takip etmelisiniz.
Altın dövizden bahseden arkadaşlar olmuş. Türkiye'de her zaman en çok altın kazandırmıştır ve kazandıracaktır. Ama her ay düzenli miktarda altın alıp muhafaza etmek ve uzun süre bozmamak zor bir durum. Ben şahsen bunu yapamıyorum. Onun yerine BES'teki birikimimin yarısını altına bağladım (orta yüksek riskli fondur), kalan kısmını da hisse senedi ağırlıklı bir fon yaptım. Yani böyle bir alternatifiniz de var. Fonun tamamını altına bağlayın, hem altın almış olursunuz hem de devlet katkısını, hem de kiralık kasa masrafınız olmaz vs. Benim için en optimumu bu şu anda.
BES'ten daha fazla kazandıracak alternatif illaki vardır. Mesela borsa veya tarla alıp satmak gibi. Ama bunlar da her babayiğidin harcı değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
@Engin Vural benim fonumun yarısıda altındır... Fonların geçmiş performans grafiklerini detaylı şekilde incelerim... Altın bugünlerde düşsede uzun vadede elbet yükselişe geçer... Altından çok daha kazandıran b.r.i.c adlı fon var ama onu bizlere sunmuyorlar... Sizin şirket hangisi ?
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Paylaşım için teşekkür ederim.
 
Geri