@Fatih Tepeköy
DHL ve/veya başka herhangi bir posta servisinin gümrükte takılmasını çok dert etmeyin bence. 75 euro sınırına takılınca gümrüğe girmesi doğal bunu firmalar gümrüğe sokmazlarsa ceza öderler, gümrüğe girdiğinde yapılacak işlemler basit. Ben hep DHL kullandım oradan örnek vereyim, diğer firmalarda da prosedür çok farklı değildir sanırım.
DHL size "Gümrüklü gönderi ihbarnamesi" başlıklı bir mesaj gönderiyor. Gönderiniz gümrüklü işlem görmüştür filan yazar mesajda, panik yok
mesajda bir konsimento numarası oluyor. İşlemleri bu numara ile yapıyorsunuz. Sizden iletişim bilgilerinizi istiyorlar. Gönderdikleri mesaja cevap olarak yada mesajda verdikleri mail adresine iletişim bilgilerinizi gönderiyorsunuz ve sonrasında sizden 3 gün içerisinde yaptığınız alışverişin faturası (yada fatura görseli), internet sitesi, nufus cüzdanı gibi bilgiler istiyorlar, amaç gümrüğe gelen mal size mi ait ve üzerindeki fatura miktarı doğrumu. Bu bilgilerde bir üç kağıt durumu yoksa
(Bazen satıcıyla anlaşıp düşük fatura kesilmesi olayını yemiyorlar artık, malın gerçek bedelini sorguluyorlar) Bu belgeleri hemen gönderirseniz malı gümrükten çekip size yolluyorlar, isterseniz vergisini yine kapıda ödeyebiliyorsunuz. 3 gün süreyi aşmaz iseniz %20 vergi haricinde hiçbir bedel ödemiyorsunuz. 3 günü geçerse, o zaman sıkıntı, gümrükte kaldığı süre boyunca depolama ücreti ve DHL in işlemleri takip için aldığı standart bir ücret var 60 TL civarı, ama depo ücreti üzücü olabilir hiç başıma gelmedi.
Ben şöyle yapıyorum. DHL den mesaj gelir gelmez. Alışveriş yaptığım siteden ve paypal sitesinden (ödemelerimi paypal üzerinden yapıyorum) birer ekran görüntüsü ve alışveriş yapılınca sitelerin sizin mail adresinize gönderdikleri order formun bir kopyasını nüfus cüzdanı fotolarınıda ekleyip gönderdikleri beyan formunuda doldurup (beyan formunda malın ne olduğunu anlatıyorsunuz, matbu birşey, size DHL gönderiyor ) aynı gün yolluyorum. Bu güne kadar gümrükte takılan veya %20 dışında ücret ödediğim hiç olmadı, hiç gümrüğe gitmek zorunda kalmadım.
Ama şöyle şeylerde oldu tabi
fiyatından dolayı gümrüğe takılacak eşyaları devlet postasıyla istediğimde gümrüksüz olarak kapıya kadar getirdi ptt sağ olsun, arada gözlerinden kaçıyor. Ama büyük piyango, riske değmez, benden söylemesi.