K. G. AKA
Üye
- Tepki
- 156
- İsim
- K. Görkem Aka
- Başlangıç
- 2010—11
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Merhaba sevgili bisikletsever dostlar,
Sizlere geçen hafta çıkan "Belleville Tacı" isimli, bisiklet yarışlarının o zalim olduğu kadar aşık olunası dünyasında geçen romanımdan bahsetmek istiyorum.
Adım, Kadri Görkem Aka. Akademisyenim. Küçüklüğümden beri edebiyat ile, on yılı aşkın süredir de bisiklet sporuyla ilgiliyim. Alüminyum ve karbonun bitmeyen mücadelesinden, gran fondoların giriş ücretlerinin makullüğünün tatlı bir hararetle tartışıldığı nice konuları senelerdir zevkle takip ettim burada, yani Bisikletforum'u da uzun yıllardır okurum.
Bu forumda toplanmış olmamızın nedeni olan, hepimizin içindeki bisiklet sevgisinden ve bu güzel spora ayırdığımız onca vakit ve emekten dolayı hepimiz biliyoruz ki, bisikletin içinde mekaniğin ve insan eforunun ötesinde bir güzellik var. Bisikletin, kendine ait bir kültürü, bisiklet üzerinde yaşanan kısasından uzununa her maceranın hissettirdiği bir mükafat duygusu, insana kattığı birşeyler var. Aynı ebebiyat gibi.
Ben de, bisiklet ve edebiyatı; bisiklet-insan ilişkisinin en yoğun şekilde yaşandığı yerde, bisiklet yarışlarında buluşturmak ve bu şekilde, hem ülkemizin bisiklet sporuna hem de edebiyatına bir katkı yapmak istedim. Eğer, siz de yeni serüvenlere, sadece bisiklet üzerinde değil, kitaplarda da çıkmayı seviyorsanız, biraz da Belleville Tacı'nın konusundan bahsetmek isterim.
Zamanının en büyük bisikletçisi Nesime İlkbahar'ın oğlu olan Nisan'ı, bir zamanlar annesine haksızlık yapılarak kazanmasına mani olunduğuna inandığı Tour of Belleville'i ve yarışın galibine verilen Belleville Tacı'nı kazanmaya çalışırken buluyoruz romanda. Ancak bu yolda, sadece rakipleriyle ve zorlu parkurlar ile yüzleşmesi değil; toplumdaki, giderek arttığını gördüğü tüm yanlışlara, insanlıktaki ve ahlaktaki çöküşe karşı da mücadele etmesi gerektiğini anlaması uzun sürmüyor Nisan'ın. Böylece, Tour of Belleville'de, kendisini bir zaferden çok daha fazlası için yarışırken bulacak olan Nisan için en iyi yaptığı şey, yani yarışmak, değer verdiği herşey uğruna, karşısına aldığı tüm yanlışlarla mücadele etmenin bir yolu haline geliyor.
Nisan İlkbahar'ı yarıştan yarışa takip eden hikaye boyunca; ilahi güzellikteki coğrafyaların içinden ahenkle geçermiş gibi görünen bisiklet yarışlarının içindeki insanların duygularından, yarış dinamiklerinden ve bu zalim sporun karanlık güzelliğinden bahsediyor Belleville Tacı. Ve, roman bisiklet yarışlarında geçse de aslında yarışlardan çok daha fazlasını; değer verebilmenin nadide önemini ve temiz bir kalple yapılan dokunuşların insanların hayatlarını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor.
Sizleri, romanımdan haberdar etmek istedim çünkü biliyorum ki, bisiklete ilginiz ister yarışlara olsun, ister uzun turlara ya da günlük ulaşım aracı olarak kullanmaya, sizler bu iki tekerlekli şahane makineye (aynı benim gibi) kalpten bağlısınız. O yüzden bisiklet ve ona hayatını, kaderini bağlamış insanların, profesyonel pelotonda geçen bir hikayesi hoşunuza gidebilir diye düşünüyorum.
Eğer ilginizi çekerse, aşağıdaki linkte romanıma ulaşabileceğiniz bazı online satış noktalarını bulabilirsiniz:
(link)
Belleville Tacı; D&R, Kitapyurdu, BKM gibi pekçok kitap alışveriş sitesinde mevcut.
Hepinize, bu yazımı okumaya ayırdığınız zaman için teşekkür ederim. En kısa zamanda Nisan İlkbahar ile tanışmanızı ve Belleville Tacı'nın hoşunuza gitmesini temenni ediyorum. Keyifli okumalar.
Bu arada, eğer Belleville Tacı hakkında konuşmak isterseniz, sorularınız, yorumlarınız olursa, cevaplamaktan, siz bisikletsever dostlarla sohbet etmekten memnuniyet duyarım.
Kadri Görkem Aka