Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bir insan ne zaman doyar?

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.601
Şehir
Konya
20 dakika sonra doyar.

Ama hangi 20 dakika?

A şıkkı:
"Yemek yemeye başladıktan 20 dk sonra" diyenler var.
Onun için yemeği yavaş yavaş yiyin yani işi zamana yayıp 20 dakikayı böylece doldurun diyenler var.

Doğrusu; ben sofranın başında oturduğum sürece ve önümde yiyecek birşeyler bulunduğu sürece doymayı bilemiyorum. Bu duyguyu akvaryumda beslenen japon balıklarına benzetiyorum. Zira bir japon balığı ancak yem yemekten öldüğünde yemesi durur. Yine de japon balıklarının yemeye doyduğunu zannetmem. Ayrıca bendeki sporcu azmi olduktan sonra ben doyma duygusunu da yenip ölümüne yiyebileceğime inanıyorum. Onun için; bu "20 dk" kuralı benim için sofra başında geçersiz.

Gelelim B şıkkına:
Ben, yemek yerken değil sofradan kalktıktan 20 dk sonra doyma hissinin oluştuğunu keşfettim.
Ne yersen ye. Yada ne yemezsen yeme. Sofradan aç yada tok kalk çok çok farketmez. İyi kötü birkaç lokma dahi alman yeterli. Lifli, sıcak, yağlı gıdalar daha fazla tok tutuyor tabi. Sofradan kalktıktan 20 dk sonra yada başka ve daha doğru bir ifadeyle yiyeceklerin olduğu bölgeden uzaklaştıktan 20 dk. sonra tokluk duygusu oluşuyor. Ayrıca yemeyi çağrıştıracak her şeyden de uzak olunmalı. Sabredemeyeceğin yiyeceğin önüne hiç oturma zaten, üstelik o yiyecek bir tepsi yada bir tencere dolusu ise.

Yalnız şöyle bir incelik var.
Acaba sizin gerçekten doyma hissiniz var mı? Bu his bazılarında kuvvetli bazılarında zayıf oluyor. Onun için doyma hissinin gelip sizin kapınızı(midenizi) uyarmasını beklemeyin. O hissi siz arayacaksınız. Eğer o hissinizi bi şekilde kaybettiyseniz ve bulamıyorsanız yukarıda yazdıklarımı boş verin gitsin.
 
Scudo
Mesut abi aynı sorun bende de var, özellikle geçen ramazanda bütün gün oruç tuttuktan sonra sofraya oturduğumda, bazı günler oturduktan 1 saat sonra falan sofradan doymuş olarak kalkıyordum ve açıkcası çok korkuyordum kendimdem :rolleyes . Durum böyle olunca da kilolar beraberinde geldi ve çok kısa sürede bayağı bir kilo aldım.. Ancak yavaş yavaş bu yeme azmimi yenmeye başladım gibi.. Çok acıktığımda dolabı açıyorum yiyeceklere bir göz gezdiriyorum ve kapatıyorum :D enteresan bir yöntem ama beni 1 saat falan oyalıyor hiç olmadı bir elma alıp kapatıyorum dolabı.. Bu sayede bir nevi nefsi köreltme işlemi ile öğün arasında fazla bişeyler yememeye çalışıyorum...
 
Doğrusun Berkay;


Senin bu "nefsi köreltme" dediğin olaya ben de baş vuruyorum. Ben de o olaya "hız tümseği" diyorum.
Sofraya oturmadan yarım-1 saat önce 1-2 plaka karton bisküvi(düşük kalorili sunta tadında olan lifli bisküvilerden) yersen ve üstüne 1 subardağı su içip mideyi şişirirsen sofrada yapacağın frene faydası oluyor. Böylece yemeklere son sürat dalış yapmıyorsun. ;)
 
Bahsettiğin olay, tamamen vücuttaki inüsilin ve şeker dengesinin uyum içerisinde çalışıp çalışmadığı ile ilgilidir.

insan vücudu, besinleri sindirme geçtikten sonra kana glukoz olarak karışan besinler, pankreasın inüsilin salgılaması ile dengelenip, gerekli yerlere ulaşır ve başta beyin omak üzere tüm organların hayatta kalmasını sağlar.

işte , bahsettiğimiz denge, bazen diyabetik dediğimiz, halk arasında şeker hastası olarak bilinen insanlarda farklı çalışır, inüsilin eksikliği, yenilen gıdaların, özellikle şekerli ve yüksek karbonhidratlı yani kana hızlı karışan gıdaların, ulaşması gereken organlara gereğinden hızlı ve düzensiz ulaşması yolu ile organlarda ve damar yollarında tahribatı anlamına gelir.

Birde bu mantığın ters işlediği insanlar vardır ki ben bunlardan biriyim, buna da reaktif hipoglisemi, yani halk arasında düşük şeker yada gizli şeker adı verilir. Yenilen düşük lifli, şekerli veya yine yüksek karbonhidratlı gıdalar, kana hızlıca karışır, bu tiplerde pankreas normalden daha agresif çalışır ve olması geretiğinden falza inüslin salgılar, ve şeker ulaşması gereken organlara ulaşamadan daha yolda inüsilin fazlası tarafından sönümlenir.

Buda insanda çok kısa sürede ikinci bir açlık evresini beraberinde getirir.

Yani, mantıken, şeker ve inüsilin ataklarının ters makas orantısında çalıştığı bir durum oraya çıkıyor, kısaca nekadar çok şeker girerse, vücut reaktif olarak okadar çok inüsilin salgılıyor ve okadar çabuk sönümlenen leker okadar hızlı bir şekilde ikinci açlığı tetikliyor.

Ama tabiki, bu alınan şeker vücuttan biyere gitmiyor, pek tabiki depolanıyor ve eğer yakamazsanız yağa dönüşüp depolanıyor, ancak hissiyat olarak açlık devam ediyor.

Bu nedenle, ağır antreman yapan insanlar, uzun süre aeorobik antremana mazur kalmış metabolizmalar, hızlı ve çok karbonhidratlı beslenme alışkanlıklarını, spor yapma sürelerine oranla azaltmalı ve kan şekerini dengelemelidirler.

Aksi halde, bu açlık denilen mekanizma ve inüsilin dengesi bir kere zaafa uğradımı birdaha çok zor toparlanan bir illettir.

Olabildiğince, sofralarımızda salatayı önden tüketmeye, lifli gıdaları karbonhidratlı gıdalardan önce vücuda sokmaya çalışalım, bakın görün tokluk zaman içinde kendiliğinden gelişecektir.
 
İstanbul da yaşarken bir pizza zincirinin sınırsız pizza kampanyasından gün aşırı yaralanıyorduk.

Gençliğimize verin , hatta yarışıyorduk yemek yerken . :eek: :)
ben 17 dilim pizza yemiştim bir keresinde :)

Bir sır vereyim,
Dağda kamplarda ne kadar çok yediğimi gören bazı arkadaşlarım sonradan uzaklaşıyor benden :)

Korkunç yiyorum. Ama kilo aldığımı söyleyemem. 1.92 boy , 99 kg :) göbek yok :)

Doymak ise benim için sosyal bir olay. Bedenim doyduğuma dair bir bilgi iletmiyor beynime. İnsanlar sofradan kalkınca veya ben tek kalınca mecburen kalkıyorum :)
 
Doymayla ilgili sözler serisi:
No-1,2

"Lezzet bağımlısıysanız, yemeyi durduramayabilirsiniz"
"Ot, çöp yiyen bir yere kadar yer."
 
Peki Mesut Abi benim durumum icin ne önerirsin, ben sofraya oturdugumda önümde bir tas yemek varsa ve yemega baslamissam, 15 dk icinde kesinlikle doyuyorum. Ne olursa olsun. Fakat 2 - 2bucuk saat sonra da tekrar acikiyorum. Bazen midemin olmasi gerektiginden ufak oldugu falan geliyor aklima...
 
@HaliliOzturk

Aynı durumdan bende şikayetçiyim üstelik yemek hazırlama işlerinden pek çakmam :D acıkınca direk annemden isterim oda çok kızıyor bu işe demin yemedin şimdi vermiyorum diyor:S
 
Ben iki üç yıldır kahvaltıyı çok nadir yapar oldum.Neredeyse kahvaltının ne olduğunu unuttum.Ama günde iki öğün de 20 dk.da doymam.Birde ben normalden daha yavaş yemek yerım.20 dk bana yetmıyor kısacası
 
İnsanın gözü doyunca kendide doyar.Aşırı yemek yada herhangi bir şeyde aşırıya gitmek nefsin afetidir. Doymamış nefis kendini herşeye aç hisseder.Nefsin terbiye edilip doyuma ulaştırılması konusu ise Kur'an-ı Kerim'de anlatılmıştır.Hatta Peygamber efendimiz S.A.S sıklıkla ettiği duasında " Rabbim doymayan nefisten sana sığınırım" demiştir.Konu biraz derine kaçtı ama doğrusu bu.Herkesi derinden selamlarım.

kazasız sürüşler
 
@Şahin BULUT

Doğrudur,
Aslında 20 dakikada insan doymuyor. Doyma süreci 20. dakikada başlıyor. Maksimum doygunluk hissi ise kişiden kişiye bazen 1 bazen 2 saati bile bulabilir.
Mesela ben bazen akşam yemek yediğim halde gece açlık hissiyle yatıyorum. Tokluk hissini taaaa ancak sabah uyandığımda bulabiliyorum.


@HaliliOzturk
Halil'cim.
Senin durumun aslında en ideali. Metabolizmayı hızlı tutmak için kullanılan yöntemlerden biri de az ve sık yemek yemektir. Sen zaten böyle besleniyorsun.
Demekki senin metabolizma zaten hızlı. Yani safkan bir sporcu metabolizması. İmrenesim geldi bak şimdi. :)

Ama öte yandan midenin mukoza yapısı, kapasitesi yada pozisyonuyla ilgili başka sorunları da ekarte etmekte fayda var. Bunun için bir gastroenterolog önerebilirim. Eğer hazım sorunu, reflü, aşırı gaz oluşumu yada bulantı gibi başka şikayetlerin yoksa gastroenterolog olayını da unut derim. ;) :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Şahin Bulut
@Mesut Girgiç

Mide veya sindirim sistemimle ilgili cok sükür bir sikayetim yok Mesut Abi. Sadece dedigim gibi, yemekte cabuk doyup, sonrasinda da hizla acikiyorum. Genelde yemegin arkasindan 1-2 saat sonra meyve veya yogurt ve benzeri birsey yedigimde (özellikle saat gec olmussa) uyuyana kadar idare ediyor beni. Yoksa ciddi mide kazintisindan uyuyamiyorum :)
 
masada ne varsa silip süpürürüm ve kalkarken bile aç olduğumu hissederim :(

beni tanıyan arkadaşlarım bilir :lick3:

hayatım boyuncada vücut ağırlığım 77 kg. bir gram geçemedi,herhalde ben doyduğunu bilmeyenler sınıfındayım.

yalnız bir durum var o kadar yemek yememe karşın bu güne kadar ne bir hazımsızlık nede bir mide ağrısı hayatım boyunca hiç çekmedim,ne olduğunu ve nasıl bir his oluşturduğunu bile bilmem

bunun yanında yemek yemem fazla olduğu gibi vücudumun su tüketimi hiç yoktur.
örn.25 km bisikletle antrenman yaparım su içmem yada su içmeye ihtiyaç duymam tabiiki buda ayrı bir mesele.
 
@planet58


abime katılıyorum aslında;
insanın gözü doyarsa sanırım,karnıda doyar...:) ;)
 
İki konuya değineceğim;


DOYMAMA OLAYI.
Eğer bir kişi doymayı bilmiyorum diyorsa ve obez DEĞİLSE bu kişinin doymaması o kişinin hayrınadır, iyiliğinedir, lehinedir, olay fizyolojiktir, patolojik değildir.
Mesela, Soner Sarıhan Hocanın benim kadar yiyip üstüne Aladağlara tırmandığını düşünün. Daha o dağın eteklerinde başkaları kemiklerini toplardı maazallah. Allah dağına göre kar veriyorsa, yakanına göre de yeme ihtiyacı verir. Ben gerek Soner hoca gerek de Nedret Arkadaşımın onca yemelerine karşı kilolarının obezite sınırına yükselmemesini patolojik(a-normal) BULMUYORUM. Olması gereken bu, vücut böyle istiyor ve bunu kendi ayarlıyor. Kendilerine hayırlı yemeler. Doyma duygusunu hissetmemek çok çok da büyük bir kayıp sayılmaz. Tek sorun; (Allah uzun ömür versin) sadece dünyadan aç gidecekler o kadar. :)

GÖZ TOKLUĞU:
"Göz tokluğu" güzel bir konu. Ancak fiziki yada aşırı zihinsel efor gerektiren olaylarda göz tokluğuyla performans çizgisi birbirine paralel yükselmeyebilir. Yani ne kadar az yersen o kadar iyi bir sporcu olamayabilirsin.
Göz tokluğu fiziki efor gerektiren spor mücadelelerinde değil de daha ziyade nefis mücadelesinde getirisi olan bir meziyettir kanaatindeyim.
Eflatun dahi vaktiyle göz tokluğuna işaretle şöyle demişti:
"Önemli olah hayatta en çok şeye sahip olmak değil en az şeye ihtiyaç duymaktır"
Bunu konumuza adapte edersek;
"önemli olan çok yemek değil, az şeyle doyabilmektir" diyebiliriz. :)
Ama unutmayalım ki...
Eflatun zamanında BİSİKLET HENÜZ İCAD OLMAMIŞTI. Pedal çevirebilmek için gözü toklukla birlikte belki ondan daha ziyada karnı tokluk daha faydalı olur diye düşünüyorum.
Ancak; gözü tok ama midesi bom-boş olarak pedal çevirebilen varsa ona karşı da saygı duyarım, şapka(kask) çıkarırım. :)

Allah hepimize hayırlısından hem göz hem mide doygunluğu versin. :)
 
mesut abim gayet açıklayıcı,bir o kadarda sevimli,sıcak bir mesajla son noktayı koymuş....:)

tesekkürler...
 
@Mesut GirgiçÇok güzel bir açıklama olmuş,ellerinize sağlık. Mutlaka spor yapan harcadığını yerine koyacak. İyi beslenme, iyi dinlenme ve iyi antrenman bir araya gelmezse zaten güzel dereceler hayal olur. Benim benzetmem sadece spor yapmadığı halde yemeyi takıntı haline getirmiş kişiler içindi, kaldı ki isteyen dilediği kadar yemekte özgürdür.:) Kazasız sürüşler iyi antrenmanlar
 
Öncelikle açtığınız bu konu için size ve bu konuda görüş bildiren diğer arkadaşlara çok teşekür ederim. Aslında herkesi yakından ilgilendiren bir konu. Benim sorunum şu: SABAH İYİ BİR KAHVALTI YAPARSAM ÖĞLEN VE AKŞAM DA ÇOK YEMEK YİYORUM. ve bundan da sindirim konusunda rahatsız oluyorum. Sabah kahvaltısını hafif geçiştirirsem kolay kolay acıkmıyorum.Kimileri iştahını kessin diye tatlı veya meyve yer ben yediğim zaman daha çok acıkıyorum. Bir de spor yaptığım zaman özellikle yorucu bisiklet gezileri sonunda sadece su ihtiyacım oluyor acıkmıyorum. Ayrıca çok çabuk kilo alıyorum ve çok çabuk kilo veriyorum. BU KONULARDA BANA YARDIMCI OLACAK BİLGİSİ OLAN VARSA PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM. Şimdiden teşekürler
 
@sporcu71

Selamlar.
Kuvvetli yiyince daha fazla acıkmanızın yanıtını aşağıya alıntıladığım mesaj içerisinde bulabilirsiniz.
@Samurai Jack


Spor yada efor olayı acıkma hissini geciktirir. Bu da sizin bisiklete bindikten sonra acıkmamanızın açıklamasıdır.

Kolay kilo almanız ise eğer metabolik bir patoloji yoksa metabolizma hızınızın yavaşlığından ve yaktıklarınızdan daha fazla kalori almanızdan kaynaklanıyor olabilir.
Düzenli spor yapmak, bilinçli diyet tercihi ve diyetle alınan kaloriye ölçü koymak sizin için bir çözüm olabilir.

Kolay gelsin, bol pedallı günler. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: sporcu71
Geri