Emre Yönlüer
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 2.082
- Başlangıç
- 1995—96
- Bisiklet
- Trek
Ayrıca patronun derdi istihdam sağlamak değildir bunu hepimiz biliyoruz sanırım.
Bu dediğiniz zaten keşke olsa dedirten bir yaklaşım. Her patron öyle değil her işçi de öyle değil. İcabında ekonomik durum onu gerektiriyorsa işyeri de kapatılır, işçi de azaltılır. Sonuçta fabrikalar işyerleridir, hayır kurumu değildir. Zaten işgücümüzün önündeki en büyük engel verimsizlik. Bu nedenle ya işyerleri kapanacak ya otomasyon ile millet işsiz kalacak yakın gelecekte. İnsanların daha kalifiye işlere kendilerini hazırlamak için bilinçleri de yok maalesef. Bambaşka şeylerin derdindeler.Beni forumdan tanıdığın için samimiyetime inanacağını düşünüyorum.
Bu devalüasyon olunca patronumla oturduk, kağıt kalemi aldık. Bütün maliyet kalemlerini bir bir yazmaya çalıştık. (Bunu becerebilen bugünlerde kimse yok, biz de dahil)
Girdiler bi tarafa çıktılar bi tarafa tek tek yazdık. Tahmini cirolarımızı yazdık. Ayrıca özsermayemizi de bir kenara yazdık.
İlk başta başabaş noktasını hedefledik. İnan kar maksimizasyonuymuş maliyet minimizasyonuymuş demedik bile.
Başabaş noktamızdan sonra dedik ki makinelerin amortismanlarını saymayalım, değişimleri gelince düşünürüz. Bu durum da bildiğin zarar etmektir.
İşler daha kötü gitti. Faaliyet dışı gelirlerle işletmeyi sübvanse edebileceğimiz en son noktayı hesabladık. Zarar
İşletmeye özsermaye takviyesi ile ne kadar süre dayanabiliriz onu hesabladık.
Bu dayanma süresi geçtikten sonra üretim ile ürettikçe zarar edersek makineleri kapatmak zorunda kalırsak ne kadar süre işçileri atmadan üretim yapmadan bekleriz onu da hesapladık.
Dikkat ederseniz işçi çıkarmayı en son ana kadar düşünmedik bile. Ki kıdem tazminatı sorunumuz da yok. İşçi çıkarma noktasına gelirsek kilit vurarız dedik.Patronum İstihdamı düşünmedi denmemeli.
Bir de şunu düşündük. Şu anda sağlam kriz var. Elimizde yeterli sermaye de var.Makine alalım büyüyelim. Hesabladık kiraladık, çok mantıklı olmamasına rağmen yapalım dedik. Sonra aklımıza işçiler geldi. Yeni makineler için yeni işçiler yeni dokumacılar gerekti. Sırf işçi bulamayacağımızı bildiğimizden makine almayı rafa kaldırdık.
Şöyle ki iki bayan dokumacımız işi bıraktı. Yerine dokumacı bulmak için 3 hafta debelendik. İktidardakilerin dediği gibi millete iş beğendiremedik. Şimdi diyeceksiniz şartlanız ağır, imkanlarınız kısıtlı maaş düşük diyeceksiniz. Sadece şartları söylüyeyim.
Günde 7 sa 15 dakika çalışma. Pazar dinlenme.
Olur da ek mesai olursa 1,5 x nizami para.
Maaş 4500 lira. Müthiş maaş veriyoruz demiyorum ama piyasa böyle. Öyle kalifiye olmak da gerekmiyor. 3 ayda öğrenilir.
İki dezavantajı var. Birincisi 3 vardiya sistemi. İkincisi de dokuma makinaları aşırı gürültülü. Ona da kulaklık takarsan alışıyorsun da.
İş bilmiyorsanız öğretelim dedik yine tık yok. Herkes 8-5, masabaşı iş istiyor. Üçüncü sınıf kafelerde garson olmak, Getir de kurye olmak, butiklerde tezgahtar olmak daha cazip geliyor.
İki işçi gidince geriye kalanlara ek mesai yaptırmak zorunda kaldık. Ek mesai ücretlerini tam yatırdığımızı bildikleri halde inanın ilk günden çatlak ses çıkardılar. Patronum bişey demedi ben dedim Allah var. Arkadaşlar dokumacı bulana kadar biraz destek olun, bu ekonomik krizde bu ek mesaileri fırsat olun görün dedim.Ama ilk günden isyan ettiler. Tamam kinaye zorla ek mesai yaptırılmaz ama bir iki gün ücretini alacağınız fedakarlığı da bi zahmet yapın değil mi.
Bazen işçilere soruyorum, patrondaki para sizde olsa ne yapardınız. Böyle fabrika açarmıydınız. Cevap ortak, hayır bankaya koyardım. Bizim patron aç gözlü olduğundan hesap kitap bilmediğinden sırf kar maksimizasyonu yapmak için mi bu işletmeyi kurup çalıştırıyor?
Her patron aynı değil her emekçi de aynı değil.
Yukarıda bir bisan hissedarı olduğunu tahmin ettiğim kişi işçilerden kurtulduğuna seviniyordu. Mağduriyet yok belki ama talihsiz yorumlar var.doğru diyorsun kardeşim. kim çalışanın hakkını alın teri kurumadan vermiyorsa onu taşlayalım.
iyi de Bisan çalışanlarını mağdur ediyor diye bir durum veya haber mi var .
bu konuların Bisan la ne alakası var .
burada Bisanın 2022 modelleri iyi mi kötü mü bunu tartışmamız lazım . diğer konular için başka başlık açılsın. herkes te dürüstçe fikrini söylesin
Ayrıca sadece Bisan bisiklet kullanıyorum .onu da parasını liste fiyatı neyse ödeyerek aldım . toplu iğnesi kadar bile menfaatim yok Bisandan
Aslında ben sana yazmadım bile, bakma senden alıntıladığıma. Benim yazdıklarımı sen de biliyorsun.Bu dediğiniz zaten keşke olsa dedirten bir yaklaşım. Her patron öyle değil her işçi de öyle değil. İcabında ekonomik durum onu gerektiriyorsa işyeri de kapatılır, işçi de azaltılır. Sonuçta fabrikalar işyerleridir, hayır kurumu değildir. Zaten işgücümüzün önündeki en büyük engel verimsizlik. Bu nedenle ya işyerleri kapanacak ya otomasyon ile millet işsiz kalacak yakın gelecekte. İnsanların daha kalifiye işlere kendilerini hazırlamak için bilinçleri de yok maalesef. Bambaşka şeylerin derdindeler.
Benim lafım iş yapmaya çalışanlara değil. Benim lafım burada lafa istihdam sağlamak için uğraşıyoruz, amacımız istihdam diye başlayıp, lafını robot aldık işçiden kurtulduk diye bitirip sevinenlere.
Bisan 2021 sezonuna da böyle büyük reklamlarla giriş yapmıştı fakat yeni modellerin hiç birini bayilerde göremedik, bu yılda aynı olay yaşanmasın. Bu arada elektrikli yol bisikletini beğendim fakat bir de gravel versiyonu olsaydı fena olmazdı., gerçi fiyatı en az 50 bin gibi bir rakam olur . Videoda claris ve soralı gravel modellerini göremedim. Her şeye rağmen paramızın puldan bile değersiz hale geldiği bir dönemde bisiklet sektörüne yatırım yapmaya devam eden Bisan'ı kutluyorum.
[/QUOTE
Bisanin elektrikli gravel modeli buyduBisan 2021 sezonuna da böyle büyük reklamlarla giriş yapmıştı fakat yeni modellerin hiç birini bayilerde göremedik, bu yılda aynı olay yaşanmasın. Bu arada elektrikli yol bisikletini beğendim fakat bir de gravel versiyonu olsaydı fena olmazdı., gerçi fiyatı en az 50 bin gibi bir rakam olur . Videoda claris ve soralı gravel modellerini göremedim. Her şeye rağmen paramızın puldan bile değersiz hale geldiği bir dönemde bisiklet sektörüne yatırım yapmaya devam eden Bisan'ı kutluyorum.
Ondan sonra neden Afgan, neden Suriyeliler çalışıyor diye şikayet ediyorlar.İki işçi gidince geriye kalanlara ek mesai yaptırmak zorunda kaldık. Ek mesai ücretlerini tam yatırdığımızı bildikleri halde inanın ilk günden çatlak ses çıkardılar. Patronum bişey demedi ben dedim Allah var. Arkadaşlar dokumacı bulana kadar biraz destek olun, bu ekonomik krizde bu ek mesaileri fırsat olarak görün dedim.Ama ilk günden isyan ettiler. Tamam kimseye zorla ek mesai yaptırılmaz ama bir iki gün ücretini alacağınız fedakarlığı da bi zahmet yapın değil mi.
Bazen işçilere soruyorum, patrondaki para sizde olsa ne yapardınız. Böyle fabrika açarmıydınız. Cevap ortak, hayır bankaya koyardım. Bizim patron aç gözlü olduğundan hesap kitap bilmediğinden sırf kar maksimizasyonu yapmak için mi bu işletmeyi kurup çalıştırıyor?
Her patron aynı değil her emekçi de aynı değil.
çok doğru . bence o kadar güzel bisikletler üretiyorlar . Çok da güzel bir art gallery leri var ama profesyonel bir fotoğrafçı tutup veya kendileri bunu yapıp sitelerinde görsel pazarlama örneği sergilemiyorlarHerkesin İnternete yöneldiği dönemde sitesinin başarısız olması üzücü. Özellikle detaylı ürün fotoğrafı neden koymuyorlar merak ediyorum. Sahibinden de bile çok güzel fotoğraflı ilanlar var. Diğer yerli firmalarda öyle gerçi.
kesinlikle katılıyorum. keşke decathlon gibi her bisikletin ölçülerini verselerAliexpressteki satıcılar bile geometri ölçülerini koyuyorlar. Bisan da sitesinde bisikletlerin geometri ölçülerini bi koysa iyi olur.
Katalog ekte gözükmüyor.İncelemek isteyen arkadaşlar için 2022 Ürün Kataloğunu da ekliyorum. Fiyatlar çıktı ancak daha kesin olmadığı için henüz paylaşmıyorum.