Ben de 1 sene kadar önce (link) aldım, genel olarak bir değerlendirmesini yapayım:
- 18 senedir bisiklet kullanıyordum, bu seneye kadar hep omuz kontrolü yaptım. Hatta kask aynasını aldıktan sonra 1 ay kadar yine sürekli ayna yerine omuz kontrolü yapıyordum alışkanlıktan. Ama şu an kask aynası ayrılmaz bir ekipman haline geldi. Arada sökülüyor falan, eksikliğini çok hissediyorum, güvensiz geliyor.
- Bu Zefal kask aynası, aynanın iç kısmına cırtcırtla yapıştırılıyor. Cırtcırt 3 ayda düştü, sonra ben japon yapıştırıcısıyla yapıştırdım cırtcırtı, şimdi baya sağlam oldu. Aynası araçlarda kullanılan, küçük gösteren kör nokta aynalarından.
- Gidona vs. takılandan avantajı, kafanızı hafif bir şekilde çevirerek arkadaki geniş bir alanı tarayabilmeniz.
- Hiç ayna kullanmamış ve alışmamış arkadaşlar ben omuz kontrolü yaparım, aynaya gerek yok diyebilir ama kazın ayağı öyle değil. Özellikle yoğun trafiğe çıkıyorsanız öyle bir durum geliyor ki, hem arkanıza hem de önünüze hakim olmanız gerekiyor. Özellikle sola dönüşlerde, arkayı sağlama almak için uzun süre omuz kontrolü yapmanız lazım. Bu durumda da siz arkaya bakarken önünüze bir engel, araç, yaya vs çıkabiliyor. Önce kask aynasından bakıyor, kısa süreliğine omuz kontrolü yapıp kör noktada araç olmadığından emin oluyor, sonra kask aynasını takip ederek dönüyorum.
- Özellikle geriden çok hızlı gelen araçları fark edip tedbir almamı sağlıyor. Bazen makas atarak gelen bir aracı görür görmez hemen sağa yanaşıp, adamdan kaçmaya kazır bekliyorum. Mesela şeride sığamayıp benim üstüme gelenler oluyor. Sürekli yokuş tırmanırken vs. arkanızdan gelen araçları omuzdan kontrol edemezsiniz. Zaten dönüş vs. yapmayacaksanız dikkati de dağıtıyor.
- Bir başka avantajı, grup sürüşlerinde takip avantajı sağlaması. Arkadaki arkadaş yetişemedi diyelim, ona göre yavaşlıyorum, kendimi ayarlıyorum. Öteki türlü o da sürekli kontrol gerektiriyor.