Ben sadece temizlik konusunda birşey yazmak istiyorum.ilk acemiliğimde oto sanayiden zincir yağı ve temizleyicisi aldım.zinciri sökmeden bisikletin üzerinde temizledim ve bolca yağladım,bisikleti tertemiz yıkadım.Ondan sonra 50-60 km tur yaparak geri döndüm ve baktım bisiklet kılığından çıkmış,zincir simsiyah,jantlar hep yağ olmuş..İşin erbabı arkadaşıma sordum müsait olunca temizler,yağlarız dedi.Arkadaş ile yaptığımız bakım bittikten sonra anladım ki ben bisiklete zulüm etmişim...
Kullandığımız malzemeler;
1 litre Mazot
1 Adet Berner Fren balata temizleyici
1 Adet Berner Sıvı gres
Sırası ile yaptıklarımız;
Önce zinciri söktük ve ufak bir kabın(ufak yoğurt kabı olabilir) içinde yağ ve kirin yumuşaması için onu bir süre beklettik.Rubleyi be aynakolu temizleyici sprey ile iyice temizledik.Sprey gerçekten çok kaliteli ve harika temizliyor.
Daha sonra mazotla yumuşayan zinciri önce yıkadık sonra toz kalmayacak şekilde kuruladık.Sıvı gres ile uzaktan püskürtme yaparak aşırıya kaçmadan yağladık.Daha sonra zinciri temiz bir yerde bekletirken bisikleti yıkadık.Bisikleti yıkayıp kuruladıktan sonra zincirin dışında kalan yağı sildik ve sadece bakla içerisinde yağ kaldı.Başka hiçbir yeri yağlamadan zinciri taktık ve yola çıktım.Hem yoldaki akışı hemde dönüş de bisikleti yine tertemiz görmek beni memnun etti.Hatta zincir de ne kararma ne de toz,pislik toplama olmadı.Sonuç mükemmel temizlik ve bakım...
Bisikletçilerin çok fahiş fiyatlara iş yaptığını görüyorum.Sanki son model mercedes aldık ağır bakıma götürüyoruz.Bu kadar insanlara ne diye zulmediyorsunuz? Uygun fiyata yapın herkes faydalansın(sözüm ona gözü doymayan bisikletçilere)..
Ben paradan ziyade keyif aldığım için uğraşıyorum.Yoksa kesinlikle uğraşmam ve bisiklete binmem.Bir şeyleri kendimiz yapamazsak yolda kalınca ve başkalarına hep gebe kalırız.Bu araba değil ki çekici çağırıp sanayiye götürelim. Uzak da yolda kalsan aldın başına işi.. Bu yüzden sadece sokak içinde binmiyorsanız(mahalleden ayrılıp uzun tura çıkıyorsanız) en kötü ihtimal ile lastik tamiri,zincir sökmeyi,takmayı yapabilmelisiniz.
Unutmadan bakım için 1 adet Berner fren balata temizleyicisi yeterli oluyor. Berner sıvı gresi kullanım şeklinize göre 5-10 bakım arası kullanabilirsiniz.Normal şartlar da mazotu her zaman kullanmanıza gerek yok.Bisikletin kir durumuna göre tercihen kullanılabilir.
Kazasız belasız sürüşler diliyorum..