Scudo Sports

Bisiklet Bakımı

erdalyanar

Üye
Kayıt
7 Kasım 2015
Mesaj
1
Tepki
1
Yaş
42
Şehir
istanbul
Bisiklet
Cannondale
Değerli Grup Üyeleri Herkese Merhabalar
Bu spora ilk bisikletim cannondale quick 6 modeliyle başlayan biri olarak bisikletin bakımı konusunda sizin fikirlerinizi rica ediyorum,
Sorum şu, bisikleti alalı 1 ay oldu ve çok keyifle sürüyorum, sürüş keyfimin devam etmesi için bakımlarımı düzenli olarak gereken periyodlarda yaptırmak istiyorum, sizce bunu bisikleti aldığım yer olan Delta Bisiklet'temi yaptırmalıyım, yoksa semtimde bulunan tanıdık bir bisikletçiye de bakımı yaptırabilir miyim,
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim,
Erdal
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak_Cakir
Scudo
@erdalyanar kaliteli düzgün iş yaptığına inanıyorsanız tanıdık ustaya yaptırın bence. Delta nın bakım ücreti bana göre gereksiz pahalı. Ben fren vites vb ayarlar yaptırıp 20 lira veriyorum. Deltada ki ustaya söyleyince ben o paraya kılımı kıpırdatmam demişti.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak_Cakir
Bisikleti aldiginiz yerler genelde bakimi ucretsiz yapiyor belli bir sure. Mesela benim iki yil ucretsiz bakim hakkim var. Delta'yi bilemedim ama.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak_Cakir
düzenli olarak her 6 ayda bir genel bakıma sokarım. saolsın ankaranın en meşhur ustalarından biri olan harun ozdemir diğer bisikletçilerin istediği rakamın yarısını bile istemez. geçen sene kampanya yaptı 30 tl istiyordu galiba. delta 100 lira demişti bana
 
Delta bisiklet derim. Mahalle bisikletçisinden daha kaliteli iş yapacakları kesin
 
İstanbuldaysan Delta derim, alet ekipman ve en önemlisi tecrübe ve beceride açık ara farklılar. Kişisel tecrubem çoğu yerin ya çözemediği ya çözülmez dediği yada fahiş fiyat istediği sorunları Kızıltoprak Delta'da Halil usta çok kısa sürede çözdü.
 
Bisikletten kendin anlaman gerekiyor. Zaten karmaşık bir alet değil. Sorun varsa zaten farkediliyor. Göbekler tekerleği çevirdiğinizde kadroda vibrasyon yapar, zincir yağsız kaldı mı ses yapar, ayar bozulunca anlarsınız vs. Makinayı dinlerseniz sorun olmaz. Onun haricinde bisiklet bakımı denen şey para tuzağı.
 
@ozgurgokalp

Bu konuda katılmıyorum, herkeste akort sehpası yok, akort yapacak beceri de yok mesela, herkeste ruble anahtarı veya zincir kesme yok, göbek anahtarı yok, el pompası belki var ama basınç için manometre yok. Ki bu saydıklarım doğru düzgün bakım yapmak için gerekli en az ekipman ve bu ekipman da maliyet demek.
 
Bu da bir tercih tabi, kişinin hevesine vaktine ve becerisine göre değişir, ancak "biraz üstüne eklemek " kısmı bence yanıltıcı, salt düzgün akort sehpasının fiyatı o "biraz" ın bayağı bir üstünde.

Tabi onu da kendiniz yapabilirsiniz. Forum başlıklarında tahtadan yapan var :)

Mesele zaman. Yeni başlayan biri, bir amatör , bir ustanın örneğin yarım saatte yaptığı işi kaç saatte yapar...

Zaman=para, hem tamir ekipmanına harcayacağınız para hem harcayacağınız saatler, bir bakmışsınız ki hesabınızın çok çok üstüne çıkmış maliyet.

Yine de kendim yaparım tercihinde iseniz aşama aşama başlamanızı, mesela vites-fren kurulumu ve ayarları ile başlamanızı öneririm.
 
Benim önerim zamanı varsa , diger ayarları yapamayan arkadasimizin akort sehpası alması zaten olmaz ,tüm tamir takimi zaten bisikletin fiyatına yaklaşır.
 
Eğer garanti ile ilgili bir durumuuz varsa yani garanti dışında kalacaksanız DELTA ya gitmek zorundasınız zaten.
ancak DELTA daki usta da bir USTA sonuçta ve yaşadığınız şehirde iyi bir USTA bulunca yapışın.
Herkeskes usta değil ve uztalar da ilginçtir, günleri günlerine uymaz bazen aynı adamdan memnun kalırsınız bazen havasında olmaz memnun etmez sizi. Bilmiyorum belki ben fazla titizim. Zamanla deneyip iyi birini bulun. Tüm bakımı ben mersinde 40 TL ye yaptırdım burada bay mekanik (Mehmet bey) var süper...Eski ustam ise arkadaşımdı beraber yapardık, ama bazı şeyleri göstermezdi bana :)
Basit konuları da kendiniz yapın, mesela fren pabucunu değiştirmek, lastik patlağı, bunlar her biiskletçinin zaten bilmek zorunda oldugu şeylerdir. Hem de yapabiliyor olmak siiz de mutlu edecektir garanti ederim. Foruun ATÖLYE kısmında onlarca abimiz var bilgi paylaşan forumda arama yapıpı "NASIL YAPILIR" diye önceden yazılanları okur ve öğrenebilirsiniz.

Bunun dışında bakım meselesi yaptıgınız Km ve yol şartları ile ilgilidir. Şehir içinde fazla toza , çamura suya mağruz kalmayan bir bisiklet sık bakım istemez. Zırt pırt bakıma götürüp öpülmeye gerek yok, anlarsınız zaten bizikletin o güzel hissi kaybolur, çatır çutur sesler gelmeye başlar, frenleri daha çok skma ihtiyacı hissedersiniz, o zaman haydi bakıma!
 
Bilen tanıyan biri olarak diyorum DELTA Kızıltoprakta Halil Usta çoğu ustaya göre farklı bir usta. Hem el emeğinde usta hem de bisiklet kullanırken usta. Şiddetle tavsiye ederim.
 
@erdalyanar Bence aldıgım yere yada güvendiğim yere götür ..
Kendin yapabilirsen ne ala ama bu işide sadece kendi bisikletinin bakımını yaparak öğrenemezsin bence..
 
@BlueMax Tabii ki tüm tamir malzemelerini almak ilk etapta mümkün değil. Ama mesela bir akort anahtarı 10 tl civarına alınabilir ve bir plastik kelepçe yardımıyla bisikletin üzerinde akort yapılabilir. Akort sehpasına ihtiyacınız zaten olmaz.

Bakım meselesi çok suistimal edilen bir konu. Mesela bazı bisiklet satıcıları her 3 ayda bir bakıma gelmezseniz garanti dışı kalırsınız diyerek insanları korkutuyorlar ve bu bakımlardan hiç bir şey yapmadıkları halde ortalama 50 tl para istiyorlar. Bisiklette böyle bir şey asla akla uygun değil. Göbeklere basınçlı su tutarsanız, downhill yapıp jantları mahvederseniz 1 ayda da bakıma ihtiyacınız olabilir, düzgün kullanıp, fazla suya sabuna bulaşmazsanız 2 seneden önce bakıma ihtiyacınız olmaya da bilir. Fren ve viteslerin bakıma ihtiyacı olduğunda zaten size haber verir merak etmeyin. Tek hassas nokta göbeklerdir, onu da biraz dikkatle bilirsiniz ve o zaman gidersiniz bakıma. Abartamaya, durduk yere düdüklenmeye gerek yok.

Bisiklet ayar ve bakımını da mekanikten biraz anlayıp azcık kafa yoran herkes yapabilir. Kendimden örnek vereyim; bir takım 13-14-15-16-17-18 numaraları içeren 2 adet özel tekerlek göbek anahtarım, ruble sökme anahtarım, zincirli ruble kastırma anahtarım, aynakol sökme gergim, aynakol sökme anahtarım, akort anahtarım, alyan çakım var ve neredeyse herşeyimi kendim yapabiliyorum. Toplasanız 100-150 lira civarına bu malzemeleri toplarsınız. Ayrıca insanın kullandığı makinayı tanıması da ekstra bir güzel durum. Yolda güven duyuyorsunuz.
 
Bakım mı?

Bakım var bakım var, ön arka göbekleri söküp gresslemek öyle kolay iş değil. Sadece 13-15 anahtar almak 60-70tl demek. Çünkü normal anahtar oraya sığmıyor özel ince anahtar almak lazım. E ruble anahtarıyla birlikte 100tl güle güle...

Ayrıca o jantın vidalarını çok sıksanız dönmez, az sıksanız 500metrede göbeği kullanılmaz hale getirirsiniz dolayısıyla bakımları yavaş yavaş öğrene öğrene yapın. Ana bakımları net uzmanına bırakın
 
Geri