Scudo Sports

Bisiklet, Dizler ve Sağlıklı sürüşle ilgili faydalı bir yazı

@cazci Selam, merak ettiğim kilitli pedalın faydasının tam olarak hangi yönden olduğu. Kilitli pedal ile dize bindirdiğiniz yük ve diz ile harcanan enerji daha az olduğu için mi daha çok faydasını gördünüz yoksa kiliti pedal kullanımı ile üst ve alt bacak kaslarının ön tarafının yanısıra özellikle arka tarafları da geliştiği için mi dizleriniz rahatladı? Ben de halen bir çok kişi gibi kilitli pedal konusuna biraz çekinceli yaklaşanlardanım. Kullandığımda çok faydasını göreceğimden eminim ancak bir türlü o pedal ve ayakkabıyı alıp kullanma aşamasına geçemedim.

• Beğen
Tepkiler: historiyst
Scudo
Kerem Bey:Hem enerjiyi optimum kullanma -ki aynı etabı daha kısa sürede ve daha az yorgun hissederek bitirdiğimde- hemde uzun erimli olarak kas-eklem gruplarında hatırı sayılır güçlenme,dayanıklılık,o hepimizdeki pedallama tutkusunun artışı...
Elbette bir ortopedist değilim ve öznel saptamalarımı paylaşıyorum.Pedal türünü değiştirdiği halde hekim tarafından yasak konan dostlarımız da var.
Eğer Ilk zamanlarda kilitten kurtarma,düşme,ani çarpışmalardan v.b. çekiniyorsanız,bu bisiklet kullanmayı öğrendiğimiz zamanlara benzeyen bir geçiş süreci.
Kanımca hangi yaş grubunda olursak olalım kilitli pedala ve tabi uygun kal li ayakkabıya geçmeliyiz.

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
Hocam yazi gerçekten müthiş faydalı Bende halı sahada dizimden sakatlandim.2 yıl önce ortopedi uzmani bana çapraz bağlarımdan ameliyat olmam gerektiğini söyledi tabii amaliyat olmadim 2 yıldır bisiklet kullanıyorum 3-4 ay kullanımdan sonra dizimde hiçbir ağrı kalmadı ama şunu söyleyeyim bisiklet kullanmadan önce oturamiyordum ve en geç 2 günde bir olduğum yerde kalıyordum dizim kilitleniyordu Şükür ağrılarına kurtuldum....

• Beğen
@cazci Çok teşekkürler zaman ayırıp yardımcı olduğunuz için.

@yunus çırak Geçmiş olsun size de. Toplumda en çok yaygın ve yanlış bilgi, bisikletin diz düşmanı bir spor olması yönündedir. Halbuki dize zarar veren şey bisikletin yanlış kullanımından kaynaklıdır. (Yanlış kadro boyu ve yanlış vites kullanımı). Yüksek kadans, doğru vites kullanımı ve kadro boyu ile dizlerde çok ciddi bir düzelme ve iyileşme yaşanıyor.

Rica ederim Kerem bey.

Paylaşım için teşekkürler.
Diz rahatsızlıkları, dizi dengeleyen kaslardaki güçsüzlüklerle de meydana gelebiliyor. Bu kasları kuvvetlendirirken, dizlerin üzerine aşırı baskı olmadan yapabilmek önemli. Yüzme gibi, doğru kadro sele vites kadans ayarıyla bisiklet gibi sporlarda dizlere vücut ağırlığı binmeden kasları kuvvetlendirebiliriz. Benim de sol dizde grade 1 menisküs var. Arada takılıyordu. Ancak bisiklet kullanımıyla ağrılardan ve takılmalardan kurtuldum.

• Beğen
@Serkanep öncelikle çapraz bağ ameliyatı bolmmkla en doğru kararı vermişsiniz. Bu kendi kendine iyileşen bir durum değildir. Sporla fazla ilgilenen bir ailem olduğundan ve sülalenin yarısının çapraz ya da menuskusleri yırtık olduğundan biliyorum. :) çok geçmiş olsun

Bu konularda paça çorbası vs gibi bir çok şeyi ben de duydum ancak nedir? İse yarar mi ben de sadece izliyorum. Ben menuskus ameliyatı oldum ve sonradan iki dizinin de en güçlü olduğu bir zamanda tenis oynarken sağlam dizindeki menuskus devyirttim. Yanı eğer bağlar vs yapı zayifsa bir yerden oluyor bir şeyler. Bunu da olmadan Anlamıyorsunuz

Ben menuskusu yendim diyenlere de sadece şunu söyleyebilirim . şimdi genç ve güçlü oolabilirsiniz peki yaşlanıp zayiflayinca kaslar edilince ne olacak.... ??? Sonuna kadar iyi olmamız dileğiyle . Ben diğer dizimi hala ameliyat ettirmedim mekesef hastaneye de pek gidesim yok

@alper 76 Size de geçmiş olsun. Ameliyatsız menisküslü dizinizin sporda nasıl bir etkisi oluyor? Erken tükenme, ağrılı vs gibi mi etkisi olur? Örneğin bisiklete bu halde hiç binmiyor musunuz?

@Kerem Özbayrak pedala çıkıp aşırı zorlamadiginiz sürece pek bir zorlama hissetmiyorum dizimde. Ancak dizinizi kirmanız ornegin comelmek gibi bir harekette ameliyatlı olan sağlam dizim ile olmadigim sakat diz arasında ciddi fark oluyor.
Biraz fazla merdiven inmek çıkmak da farkı çok net hissettiriyor. Bu nedenle selenin yüksekliği ve kullanılan vites önem arz ediyor. Okula giderken günde yaklaşık 26km biniyorum.
Ancak WC ye oturamam, dizimi kırmak gereken işleri yaparken acı duyarim ve çok uzun yürüyüşlerde biraz dinlenmem gerekir. Mesele bükülme ve baskı ile ilgili

Bisiklete binerek çapraz bağ kopugunu ya da menuskus yirtigini iyilestiremezsiniz. Bunu söyleyen hata yapmış olur. Öyle olsaydı sporcular ameliyat olmaz sadece antrenman programları ni değiştirir lerdi...
Dizin üzerinden geçen kasları güçlendirmek rahatlatır o kadar .. Hissedilen iyileşme budur, bu iyileşme değil kendini iyi hissetmedir yanılgıya düşmeyin. Doktor lar ameliyat sonrası bile hayat boyu bu egzersizleri öneriyor iyileşmeyi desteklemek ve hızlandırmak için...

@alper 76 Yok tabiki yırtılma ve/veya kopuklarda bu egzersizler hasarlı bölgeyi iyileştirmez. Dediğiniz gibi güçlenen kaslar dize ya da hasarlı bölgeye binen yükü azaltır bu da yaşam kalitenizi arttırır. Bende kopma ya da yırtık olmadı diz eklemleri arasında sıvı azalmasına bağlı sürtme başlangıcı oldu. Bu durumda bacak kaslarının güçlü olması çok önemli. Bende sorun kalmadı daha öncede bahsetmişimdir yüksek kadans ve kas egzersizleriyle durumu kurtardım ancak hala
aynı duruma düşmemek için doğru vites kullanımına çok dikkat ederim. Gereksiz yere merdiven, yokuş çıkmam ağır viteste bisiklet kullanmam. Her şeye rağmen yaşlılığımda bir şekilde kaslarım zayıflamaya başladığında bu yaşlarda dizlere verdiğim hasarın başıma iş açacağına neredeyse eminim. Güzel günlerde sürmeniz dileğiyle.

@Kerem Özbayrak yok ben ikinci mesajımı size yazmamıştım. Estağfirullah yukarıdaki bazı arkadaşlar okusun diyeydi..
Sıvı meselesi çok önemli, beslenme ile ilgili bilgi ve destek almanızı ve glucosamine kullanmanızı öneririm. Diz sıvısı konuusnda glucosamine faydalı olabiliyor ancak 2.3. haftadan sonra faydasını görürsünüz hemen olmuyor.

• Beğen
Konuyu tozlu rafından indirelim,mutlaka yararlı bulanlar çıkacaktır..

Uzun süredir bisiklet kullanıyorum ama son birkaç haftadır 50-60 km lik tur dönüşlerimde özellikle dizlerimde feci ağrı oluyor eğilip kalkmakta çok zorlanıyorum ... :booo:
(Carraro Big 729 sele diz açısı oldukça yukarı pozisyonda sürerken bi rahatsızlık yok akşam çıkıyor acısı)

• Beğen
@historiyst Spor öncesi gerekli ısınma hareketlerini mutlaka yapın. Sele borusunun boyu, selenin ön arka hizası, açısı başta olmak üzere kullandığınız bisikletin size uygunluğunu, ölçü ayarlarını öğrenmeye çalışın. Forumda bununla ilgili ayarların nasıl yapılacağına dair paylaşımlar olmuştur. En kötü internetten araştırıp kontrol edin. Çok zor gelirse veya yapamazsanız bu işlerde deneyimli bir bisikletçiden yardım alınız. Sorununuzu çözemezseniz doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Burada bilgi veya tavsiye verirken kimsenin uzmanlık iddiası yoktur olmamalı da. Siz basit önlemleri alın bisiklet kullanımı ile ilgili. Kendinizi zorlamayın, düzelme olmuyorsa hekime başvurun. Geçmiş olsun.

@Kerem Özbayrak İlginize çok teşekkürler sabah kalktım dizim normaldi sadece iç kısmında biraz acı vardı şimdi 135 km lik bi tura çıkacam inşallah sıkıntı olmaz ...

Aynen dediğiniz gibi sabah ısınma yaptım,ilk 5 km civarı yüksek kadans çevirdim,akşam dönüşte bi 10 civarı yine zorlamadan hafif bastım çok daha rahattım ... :harika:

• Beğen
forumda konusu var mı bilmiyorum pedal yazınca epey sonuç çıkıyor.

pedal çevirirken pedal üst noktaya geldiğinde tekrar basma esnasında dizlerin içe veya dışa doğru meyil etmesi ne kadar normal sıradan bi sürücü için? normal olanı dizin herhangi bir tarafa doğru gitmeden düz şekilde basması mı ? bugün kilitli pedalada geçtiğim için biraz dikkat ettim bazen hafif içe/dışa doğru gidiyor.

forumda konusu var mı bilmiyorum pedal yazınca epey sonuç çıkıyor.

pedal çevirirken pedal üst noktaya geldiğinde tekrar basma esnasında dizlerin içe veya dışa doğru meyil etmesi ne kadar normal sıradan bi sürücü için? normal olanı dizin herhangi bir tarafa doğru gitmeden düz şekilde basması mı ? bugün kilitli pedalada geçtiğim için biraz dikkat ettim bazen hafif içe/dışa doğru gidiyor.

Yol bisikletine geçtiğimden beri kilitli pedal kullanıyorum, son 4 yıldır kısaca. Antrenman sonlarına doğru, pedal çevirmenin artık nefes almak gibi otomatik eyleme dönüştüğü aralıklarda arada bir oluyor ancak pedala güç vermeyip sadece döndürdüğüm aralıklarda olduğu için bacaklar savruluyor hesabı diye düşünüp çok takmıyorum.
Normal olanı bacakları içe dışa oynatmadan, normal açıda olması ancak pedal basma esnasında çok hafif istemsiz içe dışa oynama normaldir diye düşünüyorum. Sizin mesajınızla açıkçası bende merak ettim konuyu, forumda daha tecrübeli ve bilgili kişiler var birde onlardan dinlesek çok güzel olur.

• Beğen
Tepkiler: osmancan71
Yol bisikletine geçtiğimden beri kilitli pedal kullanıyorum, son 4 yıldır kısaca. Antrenman sonlarına doğru, pedal çevirmenin artık nefes almak gibi otomatik eyleme dönüştüğü aralıklarda arada bir oluyor ancak pedala güç vermeyip sadece döndürdüğüm aralıklarda olduğu için bacaklar savruluyor hesabı diye düşünüp çok takmıyorum.
Normal olanı bacakları içe dışa oynatmadan, normal açıda olması ancak pedal basma esnasında çok hafif istemsiz içe dışa oynama normaldir diye düşünüyorum. Sizin mesajınızla açıkçası bende merak ettim konuyu, forumda daha tecrübeli ve bilgili kişiler var birde onlardan dinlesek çok güzel olur.
Aynen benimde istemsiz hafif oynama oluyor o yüzden merak edip yazdım

Işte tüm bisiklet severlerin okuması gereken bir yazı.
Kilitli pedala spd ile başladığımda o "itme-çekme" düzenine geçip normal padala göre olumlu yanlarını yaşamıştım.Yol bisikletine başlayınca da yaygın kullanımı olan spd sl tür pedala alışma dönemi oldu haliyle.
Şunu çok net söyleyebilirim:Kilitli pedal tüm bisikletçilerin tercih etmesi gereken bir sürüş desteği.Performans,hız,kadans,watt,ergonomi,bütünleşme duygusu.v.b.çok artısı var.
Ama bence ilk ve en önemlisi diz sağlığına olan direk yararı.
Tecrübeyle sabittir:kitleyip pedalladığımdan bu yana diz çevremde nadiren çıtırdama oluyor,o da uzun süre ara verdiğim zamanlar ve kilo aldığım dönemlerde...
Kilitli pedal bende kullanmak istiyorum. ancak genelede işe gidip gelirken ve günlük yaşamda kullandığım için zor olur diye tahmin ediyorum.

Geri