Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet Farenjit için risk mi?

hella

Üye
Tepki
77
merhaba arkadaşlar

konu aslında uzun fakat kısa yazmak istiyorum.İstanbul anadolu yakasında olduğum için hava koşullarına göre yazıyorum.bu havalar da bisiklet de sürekli farenjit,grip oluyorum. rüzgar da ve yağmurda bisiklet binmiyorum. kış boyunca ara ara tekrar nükseden farenjit ve grip yüzünden doğru düzgün bisiklete binemedim.neredeyse tüm farenjitlerim bisiklet seyahati sonrası oldu.geçen haftalarda bir iki kere bindim yine farenjit oldum.hatta perşembe günü bindim cuma günü yine farenjit ve grip oldum. acaba çokmu kalın giyiniyorum? çünkü sıcak hava soğuk hava farketmiyor ne zaman binsem terliyorum.belkide bundan dolayı problem yaşıyorum.yada bisiklet kullanırken ağzımı kapatmadığım için de olabilir.genelde ağzımı kapatmam.rüzgar esmediği sürece boğazımı kapatırım fakat rüzgar olmadığı zaman ağzımı hiç kapatmıyorum..çünkü etrafıma baktığımda ağzını kapatan birini göremiyorum ve acaba abartıyor muyum diye düşünüyorum.

bisiklet de şu şekil de giyiniyorum.

uzun kollu içlik üzerine polar ve onun üzerine rüzgar geçirmeyen mont..fikir vermek adına markaları yazıyorum mazur görünüz..(kalenji marka içlik,polar,rüzgarlık,yağmurluk Quechua)

alta ise rüzgar geçirmeyen polarlı pantolun giyiniyorum.yağmur ve rüzgar geçirmeyen ayakkabı kullanıyorum.

baş kısmına soğuk havada polar maske,iyi havalarda normal maske sıcak havalarda normal bandana takıyorum.

ne yaparsam yapayım terlemeyi asla kesemiyorum..çözüm bulamazsam çok severek 1 yıl önce başlayan bisiklet serüvenimi bırakmak zorunda kalacağım.değerli bilgi ve yorumlarınıza ihtiyacım var.

not: farenjit sigara ile alakalı olabilir diye 6 aydır kullanmıyorum.

• Beğen
Tepkiler: blackice_serkan
Scudo
@hella Bende de kronik farenjit var. Yaklaşık 2 aydır bisiklete biniyorum. Ankara'nın rüzgarlı, serin havasında da bindim. Bisiklet ile genellemek bence doğru olmaz. Üstadlar daha iyi bilir ama bence sizin giyiminiz çok kalın. Poları tamamen çıkarın bence. Bisiklet kıyafetlerinin çoğunun özelliği, terin üzerinizde kalıp soğumaması için hava alıp tahliye etmesi ve çabuk kuruması. Polarda ise bu mümkün değil. Dışardan rüzgarı ve havayı keserken polar altında vücut çalışıyor, ısınıyor, terliyor. Ama bu ter tekrar üzerinizde soğuyor ve kuruyor.
Ben, Decathlondan aldığım kolsuz bisiklet içliği, herhangi bir dry fit vs. spor tişört, üzerine de yine decathlon'un rain jacket 500'ünü giyiyorum. Rüzgarı almıyor, ama tam havalanma sağlıyor. Molada kısa sürede kuruduğumu hissediyorum. Boynuma ise likralı boyunluklarını takıyorum.
Bildiğim kadarıyla farenjit'in soğuk-sıcak içecek düşmanı. Ayrıca ağızdan nefes almamak, baharatlı yememek, gazlı içmemek gerek.
Çok sık farenjit olan biri olarak bisiklete bindiğim dönemde dikkat ediyorum, hiç farenjit olmadım.

• Beğen
Tepkiler: ugurus ve hella
Konuyu bir hekime danışmadan kesin bir sonuca ulaşmanız biraz zor görünüyor. Ancak bildiklerimiz doğrultusunda varsa yanlışları düzelterek yardımcı olmaya çalışabiliriz.

Öncelikle terleme konusu aynı parmak izi ve retina gibi kişiye özel bir durum. Sağlık durumu, yaş, kilo gibi parametreler önemli olsa da eşit şartlar altında bile bazı insanlar diğerlerine kıyasla daha fazla terler. Bunu engellemek pek mümkün olmadığına göre nasıl başa çıkılacağını öğrenmek gerek.

Pahalı ve kaliteli bisiklet kıyafetlerini ucuzlarından ayıran en önemli faktörlerden biri teri dışarı atma performansıdır. İyi kıyafetler teri vücutta tutmayıp dışarı atar ve çabucak kururlar. Bu nedenle terleme sıkıntısı varsa mecburen paraya kıyıp kaliteli giysiler edinmek gerekiyor.

İkinci olarak terlemeye neden olan şey nabzın kontrolsüz yükselmesi olabilir. Bu durumda, özellikle orta sertlikte yokuşlarda vitesi düşürüp kadansı artırmak ve düzenli nefes alıp verme çalışması yapmak nabzı daha iyi kontrol etmeye ve daha az terlemeye yol açar.

Ayrıca soğuk havalarda nefesi ağızdan alıp vermeniz gerektiğinde buna imkan veren ama çok terletmeyen balaklava tarzı bir maske kullanılabilir. Aynısını buff ile yaptığınızda gözlükleriniz hamam penceresine dönebilir.

• Beğen
Tepkiler: hella
Faranjit 2,3 yılda bir benim de olur ama bisiklet kaynaklı değil. Kışın bisiklette burun akması normal. Onun dışında şunları yapın

Polar yerine teri çabuk atacak içlik giyin
Kafadaki poları da çıkarın
Rüzgar geçirmez kıyafetler iyi ama nemi teri de çabuk atan kıyafetler olsun bunlar
Sonuncusu önemli. Ağzınızı soğuk havalarda kapatacak boyunluk takın. Soğuk hava bir engele çarpıp içeri girdiğinde ısınarak ciğerlere gidiyor.
Geçmiş olsun

• Beğen
@blackice_serkan hocam içlik üzerine jacket giyinsem acaba üşürmüyüm diye hep endişe ettim.bu yüzden hiç giyinmedim.açıkcası denemek istiyorum.bana giyindiklerinizin decathlon linklerini görderebilirmisiniz ?

@Sadettin Z. hocam sanırım terleme konusunu hekime sormak lazım diyorsunuz. anormal derecede terleyen biri değilim. rutin olarak sağlık kontrollerini yaptırıyorum.tabi terleme için özel bir araştırmam olmadı.çünkü spor aktivitesi yapmadığım sürece rahatsız edecek terlemem olmadı.üst mesaj da serkan bey yazmış.acaba kalın mı giyiniyorum? vücudumda ki teri dışarı atamıyorum.jacket giyinsem bu durumu çözebilirrmiyim ?
bahsettiğiniz baklava tarzı maske hangisidir? (gözlüklerim diğer maskem de aynen hamama dönüyor) ve kısmen bu yüzden ağzımı kapatmak da istemediğim zamanlar oluyor)
birde çok aşırı pahalı olmamak kaydı ile önerebileceğiniz yazlık kışlık kıyafet linki verirseniz çok memnun olurum.

Bu arada boyunluk ve bandana taktığımda gözlüklerimde zerre kadar buğulanma olmuyor. Gözlük seçimi uzun hikaye. Sadece şu kadarını söyliyeyim, gözlüğü taktığında alt tarafta boşluk olmamalı.

Hocam jacket falan nedir. Ceket, rüzgarlık, mont falan desek olmaz mı

• Beğen
Rüzgar yediğinizden oluyor. Boyunluk, balaklava ve içlik giymeden bisiklet sürmeyi düşünmeyin bile soğuk havalarda.

Kış aylarında 3 kat giyiniyorum ben. Eğer hava çok soğuksa termal içlik+kışlık forma+windstopper ceket
Eğer bahar ayındaysa ve hava sürekli değişken ama soğuksa (kış aylarındaki kadar soğuk değilse tabi) ise içlik+kışlık forma+ üstüne yazlık forma ile çıkıyorum

• Beğen
@hella Geçmiş olsun. Benim aklıma şu geliyo bi düşünebilirsiniz: Muhtemelen terlememek için sarfettiğiniz çaba sizi hastalığa sevk ediyo. Terleyip ter atarsanız sürekli yani spor yaparsanız direnciniz artar. Ama hem bisikelete bineyim hem terlemeyeyim derseniz soğuk vücutla terlersiniz ve rüzgar sürekli ivmeyle ısınmayan bedeni sürekli soğutur. Oysa spor yaparken doğru giyindiyseniz kendi ısınızı üretirseniz bu tür enfeksiyonlara karşı %80 civarı direnç kazanırsınız. Bi de yüzünüzde kullandığınız eşyalar temiz tutulmalı. Eğer kullanacaksanız tabi

Bende bu hafta bisiklet sonrası çok rüzgara maruz kaldım ve bugün doktora gittim. Faranjit teşhisi ve bir torba ilaç ile döndüm. Özellikle rüzgarlı havalarda molalarda içte kalan terli tşört ya da içliği değiştirmek önemli. Bunu bu hafta yapmadım ve bana hemen cezayı kesti:)

kışın soğuk havada binenler ve hastalıga meyilli olanlar için risk diğerleri için değil k0nu kilit

@Cem cm

gözlemlediğim şu; terlemek değil de teri dışarı atamadığım için sorun yaşıyorum gibime geldi.zira benimle tura çıkan arkadaş içlik ve ceket ile çıkıyor.terlediğini ve hasta olduğunu görmedim.bu havada balaklava takınca da kendimi soyguncu gibi hissediyorum :) akşam yine belli olmuyor.fakat şuan da güneş var bende balaklava takarsam komik,takmazsam sonuç hüsran..

buradan anladığım kadarı ile giyim tarzım;

soğuklar da uzun kollu içlik, üstüne ceket,boyunluk,balaklava takıp sürüşlere öyle çıkacağım.inşAllah problem yaşamam da bisiklet turlarım devam eder.her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim. kazasız belasız sürüşler diliyorum..

@mrtkvnc_pdr

günü birlik gezilerde iki içlik ile çıkıyorum.sorun sadece içlik değiştirmek değil bunun yanında ağızdan ve diğer bölgelerden rüzgara maruz kalmamak gibime geldi..

@hella Kalın giyinmekte pek bi fayda yok hocam. Bisiklet giyiminin bi termodinamiği var. Profesyonel yarışçılara bakın kışın bile nasıl çıkıyolar yarışlara. Forumda da bi çok konu var.

(link)

Ben hemen hemen 7 - 8 derecenin üzerinde içlik ve formanın üzerine bu "windstopper" ı giyiyorum. Hatta ceketin içine giyiyorum 0'ın altındaki soğuklarda.Altta da Tayt ve bacak ısıtıcı var. Ben de bisiklete başlamadan önce her sene 3 4 kere faranjit geçirirdim çok ağır olurdu. Spor esnasında üşütmezseniz alyuvar sayınız artacağı için uzun vadede, hastalık direnciniz de artar.
Estağfirullah görevimiz.

@Cem cm

içlik+forma üstüne GILET 700 giyinince dışarı ter atabiliyormusunuz ?

Tabi arkası ve yanları öyle tasarlanmış. Eskiler ceketin içine gazete koyarmış o da bi yöntem:)

@Cem cm dışarda içliğin sadece kolları kalıyor.forma ve windstoper de kısa kollu..+7 - +10 derece havada bu şekilde üşümüyormusunuz? giyindiğiniz içlik+formanın varsa net üzerinden linklerinizi özel mesaj gönderirseniz memnun olurum.

@hella Hepsi decathlon hocam. Btwin marka. Formayı uzun kollu alabilirsiniz ya da aynı aşağısı gibi kısa üzerine ısıtıcı kullanabilirsiniz. Yani kısa forma+ kol ısıtıcı. Windstopperlar muhteşem şeyler. Isıtıcılar da öyle. Kol ve bacak ısıtıcıları üzerine windstopper varsa hele bi de ceket varsa (bisiklet ceketi tabi) üşümeniz çok zor. Tabi ki terleme oluyo ama önemli olan terin rüzgar karşısında nasıl bir hızla-ivmeyle soğuduğu. Eğer kontrollü bi şekilde ter buharlaşırsa ürettiğiniz ısı bunu dengeler bunu da işte bu kıyafetler sağlıyo. Tabi bu ürünlerin üst seviye olan aşırı pahalı modelleri de var ama benim işimi gerçekten gördüler bu kış.

Bademcikleri çok küçük yaşta alınmış biri olarak, karşılaştığım her tehditte boğazdaki ilk askerlerin yokluğu dolayısıyla farenkste başlıyor (idi) enfeksiyonlarım. Her kış ve geçiş mevsimlerinde bol bol farenjit sıkıntısı çekmiş birisiyim. Uzun bir aradan sonra bisiklete döndüm ve üç yıldır yaz-kış dişe dokunur efor harcıyorum.

Sporu artırdığımdan beri vücut direncim kat kat yükseldi. Mutlaka nefes alan giysiler kullanıyor ve rüzgarı engelliyorum. Üç yıldır ne farenjit ne başka bir hastalık yaşamadım çok şükür. Hastalıktan kurtulduk ama her daim sağlıklıyız da diyemem. Bisikletin de yan etkisi var. Geçen kış gizli buzlanmada yere yapıştım, yaralar bereler yanında birkaç ay topallayarak gezdim. Ayrıca keseye de elbet etkisi oluyor :)

Geri