Scudo Sports

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

Scudo
@Ahmetgitar

Hocam ben sanırım bir tek kitaptan feragat edemem,sahaflar o kadar ucuz değil(en azından Bursa'dakilerde öyleymiş) istenen kitap bulunmuş olsa bile berbat halde olabiliyor(Evet,stabilo kalemle kitabı çizen arkadaş,sana diyorum).

Bunun dışında,özel araç yoksa toplu taşıma tercih edilmeli ama söylemeye bile gerek yok,eğer bisikletiniz varsa bu çok gereksiz bir seçenek.

Elimden gelse sürekli evden götürürüm.Evden sulu yemek götürmeye yarayan kap gibi şeyler var,seneye onlara bir göz atacağım.Sınıfı pisletmemek için yanımda örtü gibi bir şey taşıyabilirim.

Doğal tarıma ilgiliyim gübrem de var ama babam toprak getirmiyor bir türlü :)

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
(link)

(link)

Doğal temizlikten tutun gübrelemeye kadar pek çok kullanımı mevcut.Sirke'nin aksine yılın her zamanı yapılabilir atıklardan elde edildiği için...

(link)

Arkadaşlar, çok güzel paylaşımlar, taktir ediyorum. Tüketim aslında bir devlet programı, siz tüketeceksiniz ki çarklar dönsün. Çarklar döndükçe dünya kaybediyor ama kimin umurunda?

Benim hayatıma biraz çeki düzen veren şey minimalizm oldu, tamamen istediğim seviyede olmasa bile, giderek daha minimalist olmaya başladım. Şunu fark ettim ki hayatımızdaki "şeyler" bizi hep daha mutsuz, daha endişeli, daha borçlu yapıyor. Senede 100 fotoğraf çektiğim dslr fotoğraf makinesi ve lenslerimden kurtuldum hepsini sattım çantaları dahil. Hiçbir şey kaybetmedim, fotoğrafçılıktan anlıyorsanız cep telefonu bile yeterli. Arkadaşlarımdan özenip geçen sene motosiklet aldım, onu da bugün sattım, tüm ekipmanı da satacağım. Motosiklete ihtiyacım yok. İhtiyacım olmadığı halde sırf sahip olacağım diye uğraşmak, beni yoruyor, aldım sattım sigortası vergisi benzini bakımı arızası, derken kafamı neden bunlarla meşgul ediyorum ki? Hem kısa mesafede bisikletten daha güzeli var mı? Bisikletlerime de para harcamayı bıraktım, olduğu gibi kullanıyorum, tourney ise tourney, tiagra ise tiagra kalacaklar.

Keşke bu kafaya 10 sene önce gelseydim, daha önceden başlasaydım. Gerçekten çok şeye sahip olmak kadar mutsuz edici bir şey yok, azaldıkça huzur geliyor. Ama düzen bunun tam tersini söylüyor. Kredi çek tüket, kredi kartına böl, borçları ödemek için daha fazla çalış...

Arkadaşlarım bu konunun uzun zamandır bir takipçisi ve hayatının mümkün mertebe her yerinde minimalist yaşamaya çalışan birisi olaraktan herkese şu belgeseli izlemesini tavsiye ediyorum.

"The Lightbulb Conspiracy" (YouTube da Türkçe versiyonu da mevcut.)

Biliyorum ki buradaki arkadaşların pek çoğu çoktan izlemiştir ancak izlemeyenler için de hayatından 55 dakikayı buna vermelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Belgeselden birkaç örnek vereyim mesela:

Hepimiz zaten farkındayız ki moda ve türevleri gibi sudan sebeplerle her sene her sezon insanlar ihtiyacı olmadığı halde giyim kuşama ozendirilip tonlarca para harcıyor. Veya her sene çıkan aynı telefonun bir üst serisi adı altında krediler çekip işte bak çağı yakaladım en iyisi bende diyorlar. İhtiyacı olmadığı halde insanlar hayali paralar ile ( krediler vs.) hayali ihtiyaçlarını karşıliyorlar. Ama bu sadece işin bir boyutu imiş.

Kullandığınız eşyaların mühendisler tarafından özellikle çabucak kırılması veya bozulması için tasarladığını biliyor muydunuz? Örneğin bir printer aldınız. Daha bir yıl olmadı ama hiçbirseyi yokken bir anda error verdi. Tamirciye götürdünüz o da size 'Abi bak bunu tamir edeceğine şuradan yenisi al daha ucuz zaten bunlar eski model artık' dedi. Sonra sizde mecbur madem alet öldü yenisi lazım dediniz. Ama aslında bütün bunun yazicinizdaki bir programlama sonucunda olduğunu biliyor muydunuz? Küçük bir program ile ( o kadar ki ben bile yazabilirim :D ) belirli bir miktar sayfa çıktısını aldıktan sonra yazıcıyı kilitliyor. Ama çözümü basit merak etmeyin ;)

Aynı şeyi de özellikle akıllı cep telefonlarimizda yaşıyoruz. Yeni bir model çıkıyor alıyoruz. Bir seneye yakın kullanıyoruz. Tabii bu arada yeni modeli çıkıyor ve bize de firma bir güncelleme yolluyor. Ama nedense güncellemeyi yükleyince başta tam tıkır çalışan telefonumuz bir anda yavaşlamaya bazı fonksiyonlarını yerine getirememeye başlıyor. Sizde zaten artık zamanı geldi diyip yenisini alıyorsunuz. Nedense bunu özellikle Samsung ve Apple çok yapıyor. Diğer firmalar da masum değil ama bu ikisi artık göze sokarak yapıyor. Annem telefonunu güncelledi ve şuan telefon şehir merkezinde bile çekmemeye başladı bir anda...

Bunların hepsi ürünlerin ömrünü azalataraktan ama tüketicinin de güvenini kaybetmeden daha çok tüketim ve daha çok kazanç amaçlı. Ama iste sınırsız tüketimimizi karşılayacak sınırsız bir dünyamız yok ki....

emrahozkan
@emrahozkan

kesinlikle katılıyorum. ama önceden bu bilincin bende olmamasının sebebi olarak, DÜŞÜNMEMEYİ görüyorum. şahsım ve gözlemlediğim kadarıyla bazılarımızın düşünmeden irdelemeden tükettiğini görüyorum.

sözüm ona beni "mutlu" eden bir çok konuyla ilgiliydim. dalış tan araba tamirine, motorsikletten, kaynak vy ahşap işlerine , fotoğraf çekmeye (bazılarının faydalarını görüyorum aslında).. bunlar para zaman emek alet edavat demek. ve hiçbirini tam yapamıyordum. çünkü sanırım her yerde olan hiç bir yerdedir ! sözü bende geçerliydi.
ben bu sayfayla karşılaşmadan önce psikolojikmen hafifleyebilmek için bunlarda sadeleşme yoluna gitmek istiyordum, hafifleyebilmek adına.
Minimalizm de ayrıca bir moda ürünü müdür bilmiyorum (zizek ne diyor merak ediyorum bu konuda) ; ama sonuç olarak az tüketmenin (mümkünse güzele dair ne varsa çok üretmenin) faydasını görüyorum. kaldı ki, tüketimi azaltmayı henüz gıda da yapabildim. bir de bisikleti alırken marka değil de, en çok hangisinin işime yarayacağını önemsedim ve 950 tl ye aldım.

tüketimden vazgeçmeyi her alanda yapmalıyım ama nasıl, eşimin ailesi şehirdışında ve çocuğumuz 2 yaşında olduğundan gidiş gelişte otobüs kullanamadık. kiralamaya çok verince kredi çekip araba almak zorunda kaldık. işte böyle çelişkilerle geçiyor..

yine de bu sayfadaki fikirlere ve emeğe; bana ve etrafımdaki 2 kişiye abur cuburu, şekeri, nescafeyi, dışarda mecbur kalmadıkça yemek yemeyi, gereksiz kıyafet almayı vazgeçirttiği için teşekkür ederim.

atölyemdeki alet edavatın ne kadar gerekli olduğu konusunda fikirlerinize danışacam ama şimdilik böyle.

(internetten 3 adet 2. el kitap aldım 41 tl ye. ve bunların yenileri 70 tl tutarında idi.böyle küçük şeylerle mutlu olmaya çalışıyoruz (fikirlerin geçerliliğine dair inanç eksikliği sanırım) )

@mavi albatros

Merhaba, şimdi herşey zaten gıdalar ile başlıyor, doğru yoldasınız, gerisi gelecek zamanla merak etmeyin. Bir anda elinizdeki her şeyi elden çıkartmayın, mesela bir kutuya koyun, 6 ay kullanmaz ve o kutuyu hiç açmaz iseniz, artık onlara veda edebilirsiniz. İnternetten satın, satılamayanları verin, gerisini atın.

Kendimizi dslr alınca Ara Güler, gitar alınca Jimi Hendrix, alet edevat alınca Macgyver olacağız zannediyoruz mesele bu.

@emrahozkan

bu cümle ile çok haklısın. ve nedendir bilinmez ama birini rol model almak tamam ama tv de birinin bir alanda çok iyi olduğunu görünce neden özeniriz ki ?

bu soru ve cevabı benim için önemli ? yani insan bir isteğinin (örneğin bisiklet ile uzun yolculuk yapmanın) gerçektende kendisine ait olup olmadığını nasıl anlar ki :confused::confused:

tüm isteklerimiz bize mi ait yoksa özenti mi ? ayırımı nasıl yapacak ? ve farzedinki bize ait olan isteklerin de bir çıkış noktası , kaynağı olması gerekmez mi ? evet ise bu çıkış noktası vy kaynak nedir ?

konu psikolojiye kaydı farkettim ama sanırım gereksiz tüketim davranışının altında yatan sebepleri anlamak çok önemli..

bir alıntı ozaman

biz televizyon izleyerek, milyonerler, sinema tanrıları, rock yıldızları olacağımıza inanarak büyüdük ama olamayacağız,hepimiz heba oluyoruz.
bütün bir nesil benzin pompalıyor, garsonluk yapıyor ya da beyaz yakalı köle olmuş. reklamlar yüzünden araba ve kıyafet peşindeyiz.
nefret ettiğimiz işlerde çalışıyor, gereksiz şeyler alıyoruz.
bizler tarihin ortanca çocuklarıyız,bir amacımız yok; ne büyük savaş ne de büyük bir buhran yaşadık.
bizim savaşımız ruhani savaş ve bunalımımız kendi hayatlarımız.

Şimdi bir grup insan yeni trendi buya "ay şekerim geçen hafta bir italya yaptık çok güzel villalar vardı ya, şaraplar nefisti, selfi çektik kocişimle" şeklinde paylaşımlarda bulunuyor. Şöyle paranın getirdiği steril bir gezi/tozu da moda oldu.

(link)

Ulu rabbime bidahaki sefere banada böyle sürprizli bir hayat sunması dileklerimi iletiyorum. Bizde yalan yok hilaf yok para olursa bende böyle istiyorum, şimdilik züğürt güzellemesine devam.

Lan bu arada siteyi ve müelliflerini biraz irdelerken bin yıllık bir aydınlanma yaşadım yemin ederim.

Sürdürülebilir yaşam rehberini alacağım.Marksist değilim o yüzden diğer kitaplara bakmaya gerek duymuyorum,okusam bile dayak yerim komunist diye :D

Onun dışında çevre kitapları ile ilgili bir liste buldum,sürdürelbilir yaşam rehberide içinde bulunuyor.Faydalı olacağına inanıyorum.

(link)

Ankara Üniversitesi'nde bir geri dönüşüm orkestrası kurduk. Okul en çevreci eğitmen olarak beni seçtiği için orkestra kurma teklifini de bana yaptı.
Bugün öğrencilerimle Haber Türk yayınına katıldık. Çevre ve geridönüşüm hakkında konuştuk :)
IMG-20170503-WA0014.jpg

@mavi albatros

Evet tabi ki özeneceğiz, onlar gibi gitar çalmaya çalışacağız, ama artık her şeye çok kolay sahip oluyoruz ve bir kenara atıyoruz. Arkadaşımızdan ödünç gitar alacağız mesela, sonra ucuz bir gitar alıp geliştireceğiz, amacımız en iyi gitarı almak değil en iyi gitarist olmak değil mi?

Şimdiki yaşadığımız tüketim toplumunun amacı en iyi olmak değil, en iyiye sahip olmak. Sıkıntı burada. Yoksa hakkını veren tabiki gitar da alacak. Biz iyi gitarist olamadıkça sorunu iyi gitarımızın olmamasına bağlıyoruz, halbuki ne sokak sanatçıları var ellerinde teneke gitarla harika çalıyorlar.

Madem bisikletforumdayız bisikletten örnek vereyim. İnsanlar kendini geliştirmek, antrenman yapmak, iyi beslenmek gibi şeylere odaklanmıyor (odaklanamıyor) tek derdimiz karbon kadro ve dura ace.

@BRSZNR

birkaç kez beğen seçeneği olsa keşke :)

@emrahozkan

@emrahozkan

hepsine katılıyorum ve soruyorum, neden ODAKLANAMIYORUZ sizce ?

iyi aktivite sadece en pahalı araç gereç ile yapılır anlayışım var malesef.. oysa bir konuda iyi olmak tekrar tekrar denemekten geçer..

hocam neden ODAKLANAMIYORUZ _?

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
Geri