Scudo Sports

Bisiklet kültürü

Ercan Saygılı

Forum Demirbaşı
Tepki
762
Zaman zaman iş dolayısıyla farklı ülkelere seyahatlerim oluyor,ve bisiklet kullanımının bu kadar yaygın ve popüler olması acıkcası beni imrendiriyor, bir çok avrupa ülkesinde desteklenen bisiklet kullanımı, Belçika'da oldukça yaygın bir çok kişi işine bisikletle gidiyor yada metro istasyonlarına kadar bisikletle gelip,yoluna öyle devam ediyor. Bisiklet bir kültür oluşturmuş durumda ,iş kıyafetleri ile yüzlerce insanı bisiklet üstünde görmek olağan bir durum sadece biz şaşırıyoruz :) forumda bu konuyu açmak son gün aklıma geldi, son anda bu kadar çekebildim. Umarım bisikletlerin araç bile sayılmadığı ülkemizde de artık önümüzde ki yüzyıldamı olur bilemiyorum ama bisiklet kullanımı yaygınlaşır ve yerel yönetimler tarafından desteklenir duruma gelir.

(link)

(link)

Scudo
İleride belkide ülkemizde bisikletin ne durumlarda oldugunu görmek bile istemeyeceğiz.Ama şu aralar halkımızda bisiklet tutkunluğu başladı umarım daha iyi olur.

son resimlerdeki sarı çamurluk gibi birşeyi olan bisikletler taksi bisikletler mi acaba fotolar gerçekten müthiş tabi bu düzenin Türkiye ye gelmesi biraz uzun zaman alacaktır Türk insanının tahammülü arttıkça ve bisiklete bakış açısı değiştikçe

Sarı çamurluklu olanlar yanlış bilmiyorsam kiralık şarlı bisikletler ihtiyacı olan alıyor işi bitince şarjlı bir yere bırakıyor. Şehrin bir çok yerinde var bunlardan.

@kolbe

Bu bisikletler normal bisiklet. Şehir trafiğini hafifletmek için şehirin çeşitli noktalarına bu istasyonlardan konuluyor.
Siz Kredi kartınızı okutup bisikleti yuvasından çıkartıyorsunuz. İstediğiniz yere en yakın istasyona götürüp bisikleti yine yuvasına koyuyorsunuz. Buradaki teşvik sistemi şöyle; eğer bisiklete bindiğiniz süre 1 saatten az ise ücret kesilmiyor kartınızdan. Ama 1 saatten fazla ise çok cüzzi rakamlar kesiliyor. Ayrıca bu istasyonlarda bilgilendirme ekranı oluyor. Dokunmatik ekran. google earth ile entegre bir program yüklü. Bisikletlerde izleme için Gps yada GSM üzerinden çalışan vericiler var. İstasyondaki ekrandan hangi bisiklet o an nerede görebiliyorsunuz. Yani kaçmak isteseniz de zor, bisikleti çalsanız da kredi kartını veriyorsunuz. Ayrıca kredi kartınızı okuturken sizi kamera ile kaydediyorlar. Yani güvenlik üst seviyede.
Bu sistem benim gördüğüm kadarıyla Türkiye de sadece Alanya da uygulanıyor. Alanya belediyesi 2 sene önce istasyonları koymuş. Bisikletler de bu sarı bisikletlere benziyor.

İlgili bağlantılar;

(link)

(link)

(link)

(link)

@ herbil anlattığın muhtemelen doğrudur. Sormadım sadece kendi gözlemimdi yazdığım teşekkürler bilgi için.

Bizlerde böyle güzel ülkelerde yaşamak isteriz ama sihirli değnek olmadığı için o noktalara gelmek hepimizin çabalarıyla mümkün.

• Beğen
Tepkiler: Ercan Saygılı
Arkadaşlar,

Ercan kardeşim çok güzel bir konuya temas etmiş, Türkiye'de bisiklete binen binicileri diğer araçlardan (ve trafik magandalarından ) koruyacak bir kanun maddeleri olmadığı müddetce, bisiklet kültürünün Türkiye'de gelişmesi çok uzun zaman alır. Bize düşen görevlerden bir tanesi, Avrupa'da bisiklet kültürünün gelişmiş olduğu ülkelerin, karayolları kanunlarındaki bisiklet ile ilgili kanun maddelerini Türkçe'ye çevirdikten sonra,Türkiye şartlarına uygun hale getirerek, Dernekler yolu ile veya diğer başka yollar ile şu sıralarda mecliste bekleyen Karayolları kanununa ekletmek.

Herkese mutlu günler dilerim

• Beğen
Biz daha bisikletleri nerede saklayıp hırsızlardan koruruz diye düşünürken millet bisiklet kullanımını aşmış durumda. bizde böyle parkedersek sağa sola hırsızlara hazır iş çıkarmış oluruz. önce toplum bilinci olması lazım. kanun kuralla bu iş nasıl olur hiç aklıma gelmiyo.

• Beğen
Geri