Çok dertliyim ben de... özellikle ikinci el piyasasından. İlk mesajım grupta, birilerinin sinirine dokunabilirim, ondan kısa tutacağım, zira ikinci el piyasısında siz de varsınız, bu forumda olanlar, hatta belki şu başlık altında olanlar da var, şu sözümona sıfır ayarında 5 yıllık Surly'e 26.000 TL isteyen hanginiz???! Biliyorum, ikinci ele düşünce, hepimizin malı gözümüzde sıfırından da değerli oluyor, nitekim ikinci elini sıfırından pahalı satanlara da sıkça rastlanıyor. Olta attım kolum mu yoruldu, sazanın biri belki düşer - Türkiye ikinci el piyasasının bir bakıma özeti bu! Haftalardır tur bisikleti arıyorum ikinci el, 10 gündür de aynı zaman da satıcıyım, 2 aylık bisikletimi sıfırının %75'i fiyatına satıyorum. Haftalardır gördüğüm ilanlardan şöyle bir sonuç çıkarabilirim kabaca: 5 yıllık, kimi zaman 10 yıllık bisikletler sıfırının %65-%80 bandında satılıyor, 1-2 yıllık mı, %90'ı fiyatına veya sıfırından da pahalı. Bir başka sonuç daha söyleyeyim: Forumun ilanlarında hala yer alan VSF TX-800 bisikleti, güncel olarak ikinci el piyasasında alınabilecek en uygun seçenek, o fiyata toplam sahip olma maliyeti en düşük bisiklet.
Alıcılara da söylenecek laf çok bu arada. Tam bir çakallar üçkağıtçıları ağırlar, durumu... İkinci el piyasası bu kadar yüksek ülkeler gene bizimki gibi ülkelerdir. İkinci el outdoor malzemelerinin alınıp satıldığı yerli bir Facebook grubu var, kurucusunun harika bir kuralı var, ki faaliyet ve malzemesi ne olursa olsun alıcı tarafında olduğum zaman hep bu kuralı kıstas alıyorum mümkün olabildiğince: İkinci el ürün, sıfırının bulunabilecek en düşük fiyatının %70'inden pahalı satılamaz. Bu kadar basit, "sıfır ayarında", "parası olan değil, bilmem neye gönül vermiş olan alsın istiyorum" (Surly'ye 20.000 TL çeken sözümona dünya gezmiş, ufku vizyonu genişlemiş kKayserili, sözüm sana forumdaysan!!) gibi bağlamaları dışta bırakan, harika bir formül! Satıcıyım dedim, ben niye %75'ine satıyorum peki? Dedim ya, hepimizin malı gözümüzde çok değerli, sıfırından bile!
Buyursun Surly vereyim abime, 26 bin TL!!!
[bağlantı paylaşamıyormuşum, o halde bkz. sahibinden]