Scudo Sports

Bisiklet Sporcuları için Kas Gelişimi, Dayanıklılık, Yorgunluk Eşiği ve Beslenme Rehberi

Bazen dizde sızılar oluyor. 3.,4. nabız bölgelerinde bir yerden sonra ufak tefek kesin sızlıyor. Sebeplerini bilenler var mı ya da yaşayanlar?

Scudo
Bazen dizde sızılar oluyor. 3.,4. nabız bölgelerinde bir yerden sonra ufak tefek kesin sızlıyor. Sebeplerini bilenler var mı ya da yaşayanlar?
Diz ekleminiz ve bağlarınız ,3. nabız bölgesinden sonraki yüklere tepki veriyor. Eklem ve bağ kuvvetiniz belli şiddetten sonraki yüklenmeler açısından yeterli değil.

Diz ekleminiz ve bağlarınız ,3. nabız bölgesinden sonraki yüklere tepki veriyor. Eklem ve bağ kuvvetiniz belli şiddetten sonraki yüklenmeler açısından yeterli değil.
Seviye seviye mi yüklenmek lazım yoksa hiç mi yüklenmemek lazım? :)

Diz problemlerinin bir sürü farklı nedeni olabiliyor, o yüzden tanı koymak çok zor. Ama en sık görülen sebeplerden biri selenin fazla yüksek olması. 5-10 mm indirip, denemekte fayda var. Dizinizin tam olarak hangi bölümü ağrıyor?

Diz problemlerinin bir sürü farklı nedeni olabiliyor, o yüzden tanı koymak çok zor. Ama en sık görülen sebeplerden biri selenin fazla yüksek olması. 5-10 mm indirip, denemekte fayda var. Dizinizin tam olarak hangi bölümü ağrıyor?
Orta alt

Birkac oneriyle yardimci olmaya calisayim.
1. Bir spor hekimine danışın. Muhtemelen başka bir sikinti yoksa evde fahatlikla yapabileceginiz quadriceps guclendirme hareketleri tavsiye edecektir.
2. Genel anlamda suruslerde kadansinizi 80 ustunde tutmaya calisin.
3. Zone 3-4 calisacaksaniz o bolgelerde biraz yuksek vites dusuk kadans(70-80) calisarak kas dayanikliliginizi arttirabilirsiniz.
4. Zone 3-4 calismalarinizi intervaller şeklinde planlayin. Hem sure hem de tekrarlari kademeli bir sekilde arttirin.
5. Bu guclenme vakit alacaktir. Bu süreçte asiri sert yokuslardan mumkun mertebe uzak durun.
6. Rubleniz 30dan düşük bir wn buyuk disliye sahipse onu degistirmeyi düşünebilirsiniz.

Umarim bunlardan birkaci isinize yarar. Ama bir bisiklet atasozuyle bitireyim: Agrilar hic bitmeyecek, sadece daha hizli ve guclu olacaksiniz zamanla😇

Bisiklete uzun süre ,1 hafta, binmedikten sonra sürüşe çıktığımda ayak uçlarım ve tabanımda ağrı oluşuyor. Sizce sele yüksekliğinden olabilir mi galiba biraz yüksekte kullanıyorum ondan şüpheleniyordum uzun süredir. Bu arada doğru ayak kısmı ile basıyorum. Ayrıca gücü bazen bacaktan değilde ayak bileklerinden verdiğimi hissediyorum bu alışkanlıktan nasıl kurtulabilirim?

Orta altı tam anlayamadım. Eğer dizin arkasındaysa ağrı bu selenin fazla yüksek/geride olabileceği anlamına gelir. Eğer önde, diz kapağı tarafındaysa selenin fazla alçak/ileride olabileceği anlamına gelir. Dediğim gibi bir çok sebebi olabiliyor diz ağrısının ama kesinlikle normal değil, alışmayla geçecek bir şey değil.

• Beğen
Tepkiler: tunahankayak
Seviye seviye mi yüklenmek lazım yoksa hiç mi yüklenmemek lazım? :)
Seviye seviye, burada uygulayabileceğiniz farklı teknikler mevcut. Şiddeti düşük uzun antrenmanlar ile ve şiddeti yüksek ( ağrıya yol açmayacak süre içerisinde ) kısa antrenmanlar ile , eklem ve bağlarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
Bunları yazarken, sele boyunuzun ve vücut postürünüzün bisiklet üstünde tam olarak uygun olduğunu varsayarak yazıyorum.

Orta altı tam anlayamadım. Eğer dizin arkasındaysa ağrı bu selenin fazla yüksek/geride olabileceği anlamına gelir. Eğer önde, diz kapağı tarafındaysa selenin fazla alçak/ileride olabileceği anlamına gelir. Dediğim gibi bir çok sebebi olabiliyor diz ağrısının ama kesinlikle normal değil, alışmayla geçecek bir şey değil.
diz kapağının ön tarafı orta ve alt taraflarda sızı oluyor
Seviye seviye, burada uygulayabileceğiniz farklı teknikler mevcut. Şiddeti düşük uzun antrenmanlar ile ve şiddeti yüksek ( ağrıya yol açmayacak süre içerisinde ) kısa antrenmanlar ile , eklem ve bağlarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
Bunları yazarken, sele boyunuzun ve vücut postürünüzün bisiklet üstünde tam olarak uygun olduğunu varsayarak yazıyorum.
Teşekkürler

Skolyoz hastasıyım drop bar kullandığımda uzun turlarda özellikle, tur sonrası çılgın ağrılarım oluyor. MTB'de böyle bir sorun yaşamıyorum

diz kapağının ön tarafı orta ve alt taraflarda sızı oluyor

Aynı ağrıyı yıllar önce yaşadım. Dizin hemen altı.

Hamstring-quadriceps_3.png

Sebebi, yanlış pedal tekniği + ısınmadan yüklenmemdi. İşe bisikletle gidiyor ve geç kaldığım için evden çıkar çıkmaz gaza basıyordum. Ayrıca dizimi sonuna kadar açıyordum. (Bike fitte pedal en alttayken diz-baldır arasında 15-20 derecelik bir açı kalır ve olması gereken de budur. Oysa benim pedalım en alttayken dizim tamamen açıktı, yani selem yüksekti) Bu iki büyük hatanın farkındaydım ama nasıl telafi edilebileceğini bilemiyordum. İlerleyen aylarda merdiven çıkarken, hatta daha da ilerleyip ayakta dururken bile ağrımaya başladı. Sağ dizim basınç istemiyordu, kemikler arasındaki kıkırdak tabakasının aşınıp inceldiği kanısını edindim (kendim) çözüm olarak da o bölgeye bir sıvı enjekte edilmesinden bahsediliyordu ve bu enjeksiyon uzn vaadede tekrarlanmalıydı da o_O Yani tam çözüm değildi. Ben ise dizimi kurtarmak ve vücudumun o bölgesini doğal yollarla “onarmak” istiyordum. Sağ dizim gerçekten kötü haldeydi. En iyi kemik hastanesine, Balta Limanı Kemik hastanesine gittim. Üstelik spor hekiminden randevu aldım! Durumumu anlattım. Bana ilaç yazmasını veya ameliyat önermesini değil, sorunu bilimsel olarak açıklamasını ve dizime nasıl davranmam gerektiğini, yani doğru kullanımı öğrenmeyi istiyordum. Doktor tam istediğim şekilde bana açıklamaya başladı: Quadriseps kasından konuşmaya başladı. Bu kas, dizin hemen yukarısında, 4 başı bulunan (quad) çok büyük bir kas. Kasın en büyük amacı dize binen basıncı azaltması. Bacaklarıma bakarak bana gösterdi. “Bak, sağ quadrisepsin daha küçük” gerçekten de öyleydi. Bisiklet üzerinde yüksek güç üretmeye çalıştığım esnada, sağlıklı olan sol bacağım 500+ wattlarda bile sızlamıyor, çünkü güçlü quadriseps kasım kemiğe binen basıncın ciddi bir kısmını karşılıyordu. Aynı esnada sağ dizim ise ağrıyordu, çünkü kasım güçsüz olduğu için kemiğime daha fazla basınç biniyordu.
1-Kaslarım ve eklemlerim ısınmadan pedala yüklenmemeliydim. Bu yüzden ısınma ve soğuma o andan itibaren benim için 2 kat önemliydi.
2-Bir süre dizimi zorlamayacaktım, bunun yerine, kası güçlendirme amaçlı düşük şiddette, uzun süre pedal çevirip kasımın dayanıklılığını gün be gün arttıracak, gücü uzun vaadede ve quadriseps kasım geliştikçe, kademe kademe arttıracaktım. Artık maksimum hız denemeleri veya sprint yoktu bir uzun bir süre.
3- Doktorumun bana verdiği “diz egzersizlerini” her sabah uyandığımda yapacak vequadriseps kasımı ısıtarak güne başlayacaktım. Bu egzersizler, dizimi 4 bir yandan saran kasın her bir bileşenini geliştirecek cinstendi.

Süreç 1 yıla yakın sürdü. Ayağa kalkmadım, yokuşları yavaş çıktım. 100+ km sürüşlerim yine oldu ama güç denemesi yapmadım. Hep stabil sürdüm. Hem zone2 nabzımı inşa ettim, hem dizimi toparladımve sorun tamamen ortadan kalktı. Bu, yıllar önceydi. Dizimi kurtardım. Sol dizim tabiki hala daha güçlü, sağ dizimin ona asla yetişemeyeceğini biliyorum. Ama bunun normal olduğunu biliyorum, profesyonellerin bile böyle, bir bacak daima daha güçlüdür, bacakların ikisi de eşit güçte değildir:harika:

Kelle paçayı sevmediğim için bol bol jelibon yediğimi de ekleyeyim

EB02538B-D866-4636-B72A-77F000936C58.jpeg

Son düzenleme:
Bisiklete uzun süre ,1 hafta, binmedikten sonra sürüşe çıktığımda ayak uçlarım ve tabanımda ağrı oluşuyor. Sizce sele yüksekliğinden olabilir mi galiba biraz yüksekte kullanıyorum ondan şüpheleniyordum uzun süredir. Bu arada doğru ayak kısmı ile basıyorum. Ayrıca gücü bazen bacaktan değilde ayak bileklerinden verdiğimi hissediyorum bu alışkanlıktan nasıl kurtulabilirim?
Daha çok ayakkabı ve pedaldan kaynaklanan bir ağrı olma ihtimali daha yüksek,normal spor ayakkabı ile kullanıyorsanız ağrılar uyuşmalar kaçınılmaz,sebebi ise spd ayakkabıların tabanı serttir ve esnemez ve haliyle uyguladığınız kuvvet direk pedala iletilir,herhangi bir güç kaybından doğacak dengesizlikler yaşamazsınız,tabi kal ayarınında tam olması şarttır,ama spd kullandığınız halde ağrılar varsa ayar doğru değildir,diğer sebep seleniz gereğinden yüksek ise pedal tam aşşağı indiğinde ayak ucunuza yük binip baskı yapınca ağrıyı tetikleyebilir.Bol bol ölçüleri değiştirerek deneme usülüyle eminim en doğru pozisyonu bulduğunuzda ağrılar geçecektir.

spd varsa kalleri en geriye alın. en ağrısız poziyon bu olarak kabul edilir. (normalde bağ parmağın kemiği izasında oluyor)

@Serkan Mıstınoğlu

Bu bilgiler çok kıymetli, paylaştığınız için teşekkür ederim.

Acaba o bahsettiğiniz diz egzersizlerini de detaylı anlatma imkanınız var mı? Zira aynı ağrıyı, ısınma ve sele yüksekliği doğru olmasına rağmen ben de hissediyorum.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Selamlar, yaş 40'ı yavaş yavaş geçmeye başladığında, vücudunuza karşı daha duyarlı oluyorsunuz ve yıpratmamaya özen gösteriyorsunuz. Gençliğinizden beri sürekli duyduğunuz ama kulak arkası ettiğiniz doğruları uygulamaya başlıyorsunuz.

Isınma ve soğuma hareketlerini sürekli uygulamak veya yüksek kadansda sürüş yapmak gibi. Yokuşları ayakta çıkmayı veya sprinte kalkmayı pek denemiyorsunuz. Bir nevi, sporu kendinize göre kişiselleştiriyorsunuz, çünkü rakibiniz sadece kendinizsiniz.

Dengeli beslenme, düzenli uyku ve nice önemli tavsiyeler yol haritanız oluyor. Çünkü artık roller değişiyor ve siz vücudunuz için yaşamaya başlıyorsunuz, vücudunuz sizin istekleriniz için değil.

Gençlik yıllarında, bu önemli ve bilinen doğrular pek önemsenmiyor. Önemsiyen gençleri takdir ediyorum.

Konuya gel :krktm:😍 ..Bu hafta içi 500 gr lık ayak bileği ya da baldır üstlerine ağırlıklarla sürüşlere başlıyorum. Konuya içerik aktaranlara teşekkürler.. Forumun kalite konularından biri daha....

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
Geri