Bahadır Gürel
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 7.699
- İsim
- Bahadır Gürel
- Bisiklet
- Geotech
Hakan Yazman hocamız zamanında buna benzer bir başlık açmış ama yeterli ilgiyi görmediğinden ilerlememiş.
Terimler Kısaltmalar sözlüğü
Bisiklette performansımızı geliştirmek istediğimiz zaman (donanımdan bahsetmiyorum tabii ki), önümüze çok sayıda teknik terim ve kısaltmalar çıkıyor. Bunların ne olduklarını anlamaya çalışırken de, asıl hedefimizden sapıyoruz. Hatta bu terimleri yanlış yorumladığımız zaman, anlatılanı da yanlış anlamamız ve uygulamamız mümkün hale geliyor.
Buraya tek tek teknik kelimeleri veya kısaltmaları yazıp karşılarına açıklamalar yazmak yerine, öncelikle hangi terimlerle çok sık karşılaştığımızı ve merak ettiğimizi yazabiliriz mesela. Yani, şu aşamada merak edilen terimleri açıklamak zorunda değiliz. İhtiyaçlar belirlendikçe ve liste alt alta uzadıkça, zamanla, bir çalışma tablosu hazırlayıp, bu konu başlığından kolayca erişilebilir hale getirebiliriz.
İleride oluşturmayı planladığım çalışma tablosunu şimdiden boş şekilde paylaşıyorum.
(link)
Bu tür sözlük hazırlayanlar olmuş mu diye bir kaç yere baktım. WKO Power Users bir sözlük hazırlamış, ancak WKO uygulamasına özel hazırlamışlar ve bir kısmını bilmesek de olur. BikeRadar forumda bir sözlük hazırlanmış ve epey detaylı ((link)). İlk sorun İngilizce olması; ikincisi ise, bizim terimlerimizi ve ihtiyaçlarımızı yansıtmıyor olması.
Açılışı yapayım:
- Anaerobic Power
- ATL (Acute Training Load)
- CTL (Chronic Training Load)
- TSB (Training Score Balance)
- TSS (Training Stress Score)
- FTP (Functional Threshold Power)
- FTHR (Functional Threshold Heart Rate)
- HIIT (High Intensity Interval Training)
- HR (Heart Rate)
- Power
- NP (Normalized Power)
- IF (Intensity Factor)
- LT (Lactate Threshold)
- LTHR (Lactate Threshold Heart Rate)
- MMP (Mean Maximal Power)
- NeuroMuscular Power
- Power-Duration Profile
- VO2max
- Resting Heart Rate
- Maximal Heart Rate
- RPE (Rate of Perceived Exertion)
- SST (Sweet Spot Training)
- TRIMPS
- VI (Variability Index)
- EF (Efficiency Factor)
Terimler Kısaltmalar sözlüğü
Bisiklette performansımızı geliştirmek istediğimiz zaman (donanımdan bahsetmiyorum tabii ki), önümüze çok sayıda teknik terim ve kısaltmalar çıkıyor. Bunların ne olduklarını anlamaya çalışırken de, asıl hedefimizden sapıyoruz. Hatta bu terimleri yanlış yorumladığımız zaman, anlatılanı da yanlış anlamamız ve uygulamamız mümkün hale geliyor.
Buraya tek tek teknik kelimeleri veya kısaltmaları yazıp karşılarına açıklamalar yazmak yerine, öncelikle hangi terimlerle çok sık karşılaştığımızı ve merak ettiğimizi yazabiliriz mesela. Yani, şu aşamada merak edilen terimleri açıklamak zorunda değiliz. İhtiyaçlar belirlendikçe ve liste alt alta uzadıkça, zamanla, bir çalışma tablosu hazırlayıp, bu konu başlığından kolayca erişilebilir hale getirebiliriz.
İleride oluşturmayı planladığım çalışma tablosunu şimdiden boş şekilde paylaşıyorum.
(link)
Bu tür sözlük hazırlayanlar olmuş mu diye bir kaç yere baktım. WKO Power Users bir sözlük hazırlamış, ancak WKO uygulamasına özel hazırlamışlar ve bir kısmını bilmesek de olur. BikeRadar forumda bir sözlük hazırlanmış ve epey detaylı ((link)). İlk sorun İngilizce olması; ikincisi ise, bizim terimlerimizi ve ihtiyaçlarımızı yansıtmıyor olması.
Açılışı yapayım:
- Anaerobic Power
- ATL (Acute Training Load)
- CTL (Chronic Training Load)
- TSB (Training Score Balance)
- TSS (Training Stress Score)
- FTP (Functional Threshold Power)
- FTHR (Functional Threshold Heart Rate)
- HIIT (High Intensity Interval Training)
- HR (Heart Rate)
- Power
- NP (Normalized Power)
- IF (Intensity Factor)
- LT (Lactate Threshold)
- LTHR (Lactate Threshold Heart Rate)
- MMP (Mean Maximal Power)
- NeuroMuscular Power
- Power-Duration Profile
- VO2max
- Resting Heart Rate
- Maximal Heart Rate