Merhabalar,
Foruma yeni katilan insanlarin genelde akillarina gelen bir soru bu, aslinda ilk bastaki saskinliklarinin bir eseri.
Cogu uye, ozellikle benim gibi 15 yasinda foruma uye olduysa, soruyor kendine, bir bisiklete 1000 2500 5000 10000tl verilir mi? Goruyorlar ironman tipi 15000tl lik bisikletler, en ucuzu 1500tl'den baslayan yol bisikletleri, ver dusunuyorlar cidden boyle bir bisiklet ne yapar? Cogumuzun altinda pazar bisikleti diyebilecegim Bianchi Ares (ilk bisikletim) tipi iki amortisorlu ziplaya ziplaya gittigimiz bisikletler vardi ilk basta. Ancak sonucta piyasa ortada 5000tl'ye orta halli bir motor almak mumkunken neden uzerinde terleyip bir yere maximum 35-40 km ile gideceginiz bir bisiklet almak istesin ki bir insan? Bu soru benim de aklimdaydi. Motor karsilastirmasini ilk 100km bittikten sonra bir kenara biraktim, cunku o sarfettiginiz efor attiginiz stres, bir yerden bir yere varmak icin cirpinisiniz deger. Ancak ilk soru hala gecerli.
Aslinda diyoruz biz de hayaller specialized hayatlar btwin gibi laflar. Ancak cidden bir specialized bisiklete 4000tl 10000tl 20000tl vermeye deger mi?
Forumda bu isi cani gonulden seven insanlar var, ve cidden cok buyuk paralar dokuyorlar bu ise, ancak bakildigi zaman ozellikle 2000tl uzerine cikildiktan sonra 1000tl farklari 500gr falan olmaya basliyor, tabi isin icine duraeys falan da giriyor, ne biliyim aerodinamik kablo gizlemeli kadro, 7kg agirlik, BB orta gobek, suradan bu cikiyor, uzerinde su delik var, bu kadar enerji tasarufu vs vs vs. Tamam bu bisikletler muazzam bisikletler, Cervelo gibi bisikletler muazzam bisikletler, Ironman'lar harika bisikletler, sadece spd pedali 600tl olan bisikletler harika bisikletler. Ama gerek var mi? Sadece bunu merak ediyorum, sizce bu bisikletler sadece kisisel zevklerin ve kendine haz vermenin bir sonucu mu yoksa kapitalist sistemin bize asiladigi tuketimci dusunce sisteminin bir yansimasi mi?
Kendi dusuncem: Bir bisiklete verilen para fiyat performans ile olculur. Sehir icinde veya uzun turlarda bisiklet kullanan bir insanin (yol bisikleti icin konusuyorum) 105 grupsetten uste cikmasina kesinlikle gerek yoktur (gecen yila kadar sifir full 105 bisikleti 2500tl'ye alabiliyordunuz). Bundan sonrasi bana gore biraz ego tatmini oluyor cunku size gerekli olacak bir fark olmuyor. Buna bisiklet isine gectigimiz 3 yilda bisikletin kendisi haric 2000 tl harcadiktan sonra karar kildim ve bir noktadan sonra ciddi ihtiyaciniz olmuyor. Daha mi iyi? daha iyi bisiklet. Gerek var mi? Tabiki gerek yok.
Dipnot: Kesinlikle kendi dusuncelerimi sundum, forumda yiginla muazzam bisiklet kullanan insan var ve ciddi bu isi bir hobi olarak yapip mutlu oluyorlar, istediginiz kadar para vermekte tabiki ozgursunuz. Lutfen kimse uzerine alinip linc etmesin beni