Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet tamir kursu diye birşey var mı?

Merdiven alti bisikletcileri iyi hosta Shimano veya Sram'in teknolojilerini bildiklerini zannetmiyorum. Ancak Shimano'nun seminerlerine katilmis ya da yurtdisindaki yarislardaki tamirciler gelecek de egitim verecek. Olsa bile cok kisinin surekli katilacagini zannetmiyorum.

Scudo
ülkede bisikletin b sinden haberi olmayan var.bisiklet yolu yok daha...

bisiklet yolu var ama onu da mangalcilar isgal etmis durumda. heryeri cam kirigi, kömür vs

(link) sitesine bir bakmanızı öneririm.

@Kuzey Ege ben isimlerini sadece kopru gecislerinde duyuyorum onun haricinde daha bi etkinliklerine denk gelmek kismet olmadi . AB den gelen parayi bilemem ama zaten etkinlik duzenlemek isteseler istanbuldaki belediye vs . kamu kurumlarindan aldiklari sponsorluklar bile yeter

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Merhabalar konu ile ilgili uzun zamandır yazı yazılmamış , bu konu ile ilgili bir değişiklik var mıdır ? Ülkemizdeki bisiklet üreticilerinin yetkili servis kursları gibi kursları var mıdır ?
Ayrıca Avrupa’da İngilizce veya İspanyolca eğitim veren yerler ile ilgili bilgisi olan forum üyemiz var mıdır ?

Sıfırdan birini eğitmek değilde piyasada olan birinin birikmiş bilgisinin üzerine bir şeyler koyarak daha iyi bir hale getirme yöntemi vardır.

İstanbul'da yok. Ama olmalı. Çünkü ihtiyaç.
Daha önce ibb ile görüşmüştüm, varsa böyle bir kursunuz orada hocalık yapabilirim demiştim, sağolsunlar cevap yazdılar, yokmuş öyle bir mesleki eğitim.
Ama birilerinin yapması lazım. Eğer bu kültürü oturtmak istiyorsak.
Çünkü özellikle İstanbul'da kullanıcı sayısı hızla artıyor ve işi bilen bisikletçi esnafı sayısı da hızla azalıyor. Olanlar da zaten saçma sapan uygulamalarla insanları bisikletten iyice soğutuyor.

El sanatları, zanaatler usta-çırak ilişkisiyle, yılların tecrübesiyle olgunlaşırdı eskiden.
Şimdi her şey paket halinde ve hap gibi yutulabilir olsun istiyor yeni nesil.
Onbeş günlük kursu bitirip başımıza çareden çok dert açacak kişiler yetişmeli mi, yetişmese daha mı iyi olur bilemedim 🤔

Ülkemize böyle bir eğitimin olmaması üzücü. En azından kendi çabalarımızla bir şeyler yapabilmek için youtube dan izleyerek öğreniyoruz. Burada da şöyle bir zorluk var, örnek vermek gerekirse; hidrolik yağını değiştiriyorum mesela, açıyorum videoyu tamam, alt vidayı açmadan yukarıyı kapatıyoruz falan filan akışkan mantığı fakat, hangi marka kaç mm kapak. hangi kodlu malzemeye hangi alet gibi özel durumlar çıkıyor. Bu sadece bir örnek özelinde değil. göbek sökmek içim envai alet var hangisi hangi göbeğe uygun bunların bir rehber kitapçığı olsa (dikkat tamir kitapçığı değil, hangi malzemeye hangi anahtar veya parça), bizim gibi amatörlerin işi baya rahatlar.

• Beğen
Tepkiler: Onyedi.cetinkol
El sanatları, zanaatler usta-çırak ilişkisiyle, yılların tecrübesiyle olgunlaşırdı eskiden.
Onbeş günlük kursu bitirip başımıza çareden çok dert açacak kişiler yetişmeli mi, yetişmese daha mı iyi olur bilemedim 🤔
Haklısınız, bu tarz işler hâlâ usta çırak ilişkisi ile veya yılların birikimi ile öğreniliyor; ama maalesef bürokrasi tecrübeye bakmıyor sertifikaya bakıyor.
. Bisiklet ile çok az bile olsa mesai harcamış birisi alınacak bir iki haftalık kurs ile usta veya kalfa olamayacağını biliyordur , bilmese bile kursta en azından bunu öğrenir .

Zamanında buradaki ustalara sormuştum. Bursa'da 2010-2020 arası kısa bir dönemde belediyelerin kurslarında bir ara bisiklet mekanikerliği ile alakalı bir kurs açıldığını duymuştum. Ne kadar doğru bilmiyorum. Artık yok diyorlar.

Aslında bu tip oluşumlar, meslek sahibi olmak için değil de, kullanıcıların kendi ufak tefek işlerini kendilerinin halledebilmelerini öğretmek için gerçekleşmeli.
Ben bir bisiklet tamircisiyim. Bilseniz ne sorunlarla geliyorlar. Adamın gidonu yamuk, düzelttirmek için bana geliyor. Alyanın var mı diyorum yok diyor.
"Bunu kendin yapabilirsin" diyorum, "bozarım diye korkarım" diyor.
En başta bisiklet kullanıcısı bir alyan seti sahibi olmalı. Lastiğini kendi değiştirebilmeli. Kendi hava basabilmeli. Disk fren olmasa da v frenin ayarını kendi yapabilmeli.
Sele yüksekliğini kendi ayarlayabilmeli mesela.

Vitesinde sorun var diye bisikletten soğuyup Giant marka bir bisikleti bodrumda çürümeye bırakan gördüm. Halbuki bu adam youtube'da aratsa ve kendi yapmaya çalışsa sorununu giderecek.
"Lastiğimin havası inerse ne yaparım" diyerek bisikleti bırakan da gördüm.

Bence bu kurslar olmalı, evet, ama en başta da bahsettiğim gibi ufak tefek sorunlarını çözüp yoluna devam edebilmeleri için. Meslek kesinlikle usta-çırak ilişkisi ile öğreniliyor.

Hem de biz tamircileri insanlar ufak tefek saçma sapan sorunlarla uğraştırmamış olurlar :)

Aslında şğyle bir projem vardı ama beceremedim.
Bisiklet cafe.
Bisiklet konseptli tasarim.
Elbette her kafede olan biten yiyecek içecek hizmetleri.
Atolye kösesi. Bu köşede alet edevat vb. bulunacak. Atolye ve ozel aletler icin kullanım ucreti olacak. Bisikletci kendi isini kendi yapacak ve/veya arkadaslari ile bilgi alışverisi yaparak devam edecek.

Genel ihtiyac duyulan fren teli, vites teli, iş lastik, yama, yag, temizleme spreyleri satilacak veya tek tamirde kullanılacak spreyler icin cuzi ilave ucret olacak.

İşlek ve bisikletli yogun bolgede yapmak isteyenler olursa boyle bir sey dusunmustum ama ben hayata geciremedim.
Turkiye'de yapan varsa duymadim...

Bisiklet cafe.
Atolye kösesi. Bu köşede alet edevat vb. bulunacak. Atolye ve ozel aletler icin kullanım ucreti olacak. Bisikletci kendi isini kendi yapacak ve/veya arkadaslari ile bilgi alışverisi yaparak devam edecek.

Genel ihtiyac duyulan fren teli, vites teli, iş lastik, yama, yag, temizleme spreyleri satilacak veya tek tamirde kullanılacak spreyler icin cuzi ilave ucret olacak.

İşlek ve bisikletli yogun bolgede yapmak isteyenler olursa boyle bir sey dusunmustum ama ben hayata geciremedim.

Antalya - Başka Ol Cafe

(link)

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Antalya - Başka Ol Cafe

(link)
Guzel ve pırıl pırıl bir yer. Kazancı bol olsun :)
Benim bahsettigimde ise ortalama bir kafe hizmeti. Atolye icin tamir servisi elemanı dusunmedim.
Atolye kosesinde tamir bakım aletleri mevcut olacak ama uygulama kendin yap şeklinde işleyecek. Sadece dogru kullanımı, alet kaybı olmaması konusunu takip edecek. Atolye ve aletler icin sure veya alet yelpazesine gore kullanım bedeli olacak. Bisiklet sahibi veya arkadasi kendi tamir bakımını kendisi yapacak. Self servis yani.
Bunun yanısıra bahsettigim basit malzeme tedarikide satış olarak saglanacak. (fren teli, vites teli, iç lastik, yama, yag, temizleme spreyleri )

Bisiklet cafe.

(link)
İzmir Boatanlı'da var bazen uğrayıp kahvelerini içerim.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Kursu alacağımız kişide iyi olmalı. Böyle bir durumda kesinlikle eğitim almak isterim.

Geri