Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet, zincir ve rubleye çevreci temizlik

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Tepki
5.388
İsim
Ahmet
Arkadaşlar bir süredir ekolojik temizlik ürünleriyle ilgileniyorum. Forumda da Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu bağlantısında karşılıklı fikirlerimiz oluyor, yeni şeyler öğreniyoruz. Bugün ise araştırmalarım sonucunda yağ sökücü yaptım.

Önce hepsi aktarlarda ucuza bulunan boraks, karbonat, sirke ve Arap sabunu edindim. Hepsini az miktar dökerek bir kabın içerisinde karıştırdım.

87130

Ardından rubleye ve zincire sürüp biraz bekledim.

87131

1-2 dakika bekledikten sonra az bir miktar su ile duruladım ve sildim.

87133

Sonrasında arap sabunu ile bisikleti de yıkadım.

87134

Özellikle hortum kullanmaktan kaçındım.
Amacım az su kullanarak doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyecek malzemelerle bisikleti temizlemekti.

Faydalı bir örnek olursa ne mutlu bana.

Teşekkürler...

Scudo
Herhangi bir ölçü kullandınız mı karışım için yoksa göz kararı mı koydunuz?

@Ahmetgitar
Hocam merhabalar:)
Düşüncelerinize fikirlerine yaptıklarınıza saygı duyuyorum ve destekliyorum.
Akvaryumum vardı bir zamanlar çok severdim balıklarımı. Su boşa gidiyor diye bıraktım bakmayı. Halbuki saksılara filan dökerdim suyu.
Sonradan öğrendim ki bir tom demiri celiğe dönüştürmek için 18 ton su buharlaştırılıyormuş.
Benimki devede tırnak kalıyordu
Üzüldüm kendi kendime balıklarımı özledim.
Siz çok çok iyi bir şey yapıyorsunuz ve tebrik ederim.
Ancak Dünyada belki de milyon tane araba yıkama merkezi vardır.
Belki yüz bin tane demir çelik fabrikası vardır.
Siz ileriye bir damla su bağışlıyorsunuz fedakarlıkla ancak ilerisi bunu göremeyecek diye üzülüyorum

@Suluk
Boraks güçlü bir çözücü olduğu için diğerlerinden daha az koydum. Daha yoğun kirde boraks miktarı artırılabilir. Ancak karbonat ve sabunun bir zararı yok. Sirke de karışımı ıslatacak kadar. Fazlası çözücülerin akıp gitmesine sebep olur. Önemli olan çok hafiften krema kıvamı tutturabilmek ki ruble üzerinde bekleyebilsin.

@Hastateker ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız. Olsun, bizler üzerimize düşeni yapalım da örnek almak isteyenler alsın.
Dün çamaşır suyu kullanmadan yaptığım temizlik en azından ciğerlerimin tıkanmamasına, astım atağı riski almama sebep oldu. Bu bile yeter :)

ben bu doğayı kurtarma çabalarını maalesef boşuna kendimize eziyet olarak buluyorum. bu kadar hayvanın yaşadığı bir toplumda insanlar herşeyi o kadar haddinden fazla tüketiyor ki. sadece mahalle başına 30 kişi düşen mal gibi ses çıkartsın diye 700 liralık sukıtırmıdır nedir motoruna performans egzozu takıp etrafın anasını ağlatan gerizekalılarla dolu bir dünyada yok su boşa gitmiş yok kimyasal vıdı vıdı vıdı vıdı. herkes düşüncesizce yaşayıp ortalığın anasını ağlatsın bende kendimi kısıtlayım da onların hadi ordan yaa. babalar gibi. wd 40 mıda pas sökücüyüde balata spreyini de hayvan gibi sıkar temizliğimi yaparım.

@smclk89 ben şahsen kendime eziyet olarak görmüyorum. Gayet keyifli. En azından yukarıda yazdığım gibi, doğal temizlik göğsümün sıkışmamasına sebep oluyor. Daha az fatura ödemek de güzel.
Başkalarının yaptığı kötü şeyleri örnek almaktansa, neden kendi yolumuzu çizmeyelim ki?
Bize dayatılan her şeye uymak gibi bir zorunluluğumuz yok. Yoksa herkes bilir gidip WD 40 alıp sizin tabirinizle hayvan gibi sıkmayı. Ama müsade edin aksini yapmak isteyenler için de seçenekler bulalım. Yani etrafınızdaki herkes duyarsız değil. Bence siz de katkı sunun. Fena olmaz. Dediğim gibi, keyifli baya :)
Selamlar.

@smclk89

Mahallede etrafa pislik saçan insanlar o şekilde gördükleri için öyle yapıyorlar. Çevrelerinde onları değiştirebilecek bir unsur olmadığından bunlarla karşılaşıyoruz. Ancak bir yerlerden başlanırsa eğer bu tablo kaybolur. @Ahmetgitar ın yaptığı devede kulak memesi. Biz de yapıp kulağı tamamlayalım. Sonra bakarsın insanlar senden görür diğer kulağa başlar.

Portakal kabuğu yağı tavsiye ederim. Biliyorsunuzdur, d-limonene olarak da geçiyor. Özellikle amerikada falan 1 dolara bir bidon satılıyor. Burada maalesef pahalı bir şişesi 15tl falandır sanırım. Ama yine de değer bence...

@Mehmet Altuğ

Bu ürün hakkında bilgim yok bu yüzden yazacaklarım bu ürün için geçerli olmayabilir. Fakat, "doğal", "bitkisel", "kimyasal içermez" etiketi taşıyan her ürüne (temizleyicilerden gıdalara kadar) kuşku ile bakmaya başladım. Bunun sebebi doğa bilimleri eğitimi almamış insanlara dayatılan bir "bitkisel-kimyasal" kavgasının var olması. Örnekse, portakal özütündeki d-limonene de bir kimyasaldır (d harfi hangi steroizomer olduğunu gösteriyor). Bir X markası limonene ya da benzeri bir çözücüyü sentezleyip paketleyip satarsa, bunun portakal özütünden otomatik olarak daha zararlı olduğu söylenemez. Ana konuyu çok dağıtmadan her "bitkisel"- "doğal"-"kimyasal içermez"(o nasıl oluyosa :) ) ürüne güvenmemek gerektiğini vurgulamak istiyorum.

@luneris Turmepa'nın özellikle deniz temizliği konusundaki çalışmalarını araştırın isterseniz. Böyle ciddi çalışan bir kurumun, tüketiciyi bilerek yanıtlacağını ve çevreye zararlı bir ürünü "çevre dostu" şeklinde etiketleyerek satışa sunacağını zannetmiyorum.

@Mehmet Altuğ Bu yüzden ilk cümlemde "söylediklerim bu marka için geçerli olmayabilir" dedim :) Dikkat çekmek istediğim bu tür etiketler kullanarak kar amacı güdenler.

• Beğen
Tepkiler: cesurokcu
@luneris portakal kabuğu yağı herhangi bir kimyasal işlem olmadan yapılıyor onu biliyorum. Yine çevreci bir çözüm olduğu için yurtdışında sübvanse ediliyor. Ama sonuçta bir organik solventtir ve rolüne ile aynı kategoride.
Yine de toprağa karıştığında zararlı olacağını hiç sanmıyorum...

@Ahmetgitar

Amman hocam sirkeye bulaşmayın derim.

Bundan birkaç sene önce orijinal isviçre çakımı temizlemek için sirke ve su dolu kaba bıçaklarını açıp koydum.
Yarım saat sonra bi bakayım dedim.
Paslanmaz isviçre çakısı paslı ve mat gibi görünüm almış.
Defalarca silmeme ve sıfır zımpara ile cilalama rağmen..sirke metali yemiş.
Bıçak "kel eşşeğe" döndü.
Böyle kullanıyorum artık.
Yapacak birşey yok.
Ama bisiklete sulandırılmış bile olda sirke sürmeden önce "bir değil 10 kere " düşünün derim..:):)

@anti panik haklı olma ihtimaliniz kuvvetli. Ancak ben karbonatla tepkime yarattırıp çözücülüğü artırması için yaptım bunu :)
Sadece sirke hele yağsız bir çakı üzerinde olumsuz etki yapmış olabilir.
Yine de teşekkürler. Sabaha zincir bozulursa sonraki sefere sirke yerine portakal suyu denerim :))
Maksat bilime katkı!

Hazır temizlik konusuna denk gelmişken... Zincir-ruble yağlama ve temizliğini sürülen mesafeye göre mi yoksa zamana göre mi yapmalıyız?

Elbette mantıklı olan ilk bakışta mesafe gibi görünüyor. Hatta birçok yerde 100 kmde bir yağlamadan bahsedildiğini gördüm. Ama günde 50 km yol yapan biri 2 günde bir temizlik ve yağlama mı yapacak?

Yani 2 haftada ya da ayda bir şeklinde mi yoksa 500 kmde bir şeklinde mi yapalım bu işi.
Çok sık yapmaya kalkarsak gene doğaya zarar vermiş oluyoruz çünkü.

@vela2016
Hayır hocam ikisi de değil.
Ruble ve zincir üzerindeki ince yağın rengi "siyahlaştıysa"
Temizleme ve değiştirme zamanı gelmiştir.
Ben toprak yol v.b. kullandım.
Haftada 50 km ve 2 ayda zincir-ruble yağı siyahlaştı.
Silip yeniden yağladım.
Yani yağın siyahlaşması benim için daha önemli gösterge.:)

@anti panik
Ekleme yapayım, toz ve çamur da önemli bir gösterge. Yağa yapışan tozlar zamanla sürtünerek zincir ve rubleyi yemeye başlıyor.
Bu da erken temizlik ve yağlama için sebep.
Yol temiz, zincir temizse birkaç yüz kilometre ihtiyaç olmaz diye düşünüyorum.
Yani yol şartları belirleyici oluyor.

@Ahmetgitar

Aynen hocam..:)
Şimdi biraz yabancı sitelerde inceleme yaptım.
Çözücü olarak da yani temizlik için ince motor yağı uygulayıp..
Bir elde bez öteki eli pedalı ters çevirip temşzleyin diyor.
İnce yağ eski siyahlaşmış yağı akıtıyor.
Zincir ve çark temizliği için "başka bir sıvı.
Sirke ..vb gereksiz"

Önce pis zincir ve çarka ince motor yağı uygula sonra fazlalıkları bezle sil ve temizle.
Zinciri bezle tut ve pedalı terse çevir.
Çarkların arasına bezi uzunlamasına sok ve çarkı elle yavaş yavaş çevir.
Birkaç tur sonrası "cillop" gibi olur.
Yağ konusu ile ilgili alıntı ve çeviri yaptığım site.:)

(link)

İlave çeviri:
Linkte inatçı ve çıkmayan kirleri araba fren temizleyicisi ile temizleyebilirsiniz ..demiş.
Temizlik bitti.
Yağlarken genelde zincire üstten yağ dökeriz. En azından ben öyle yaptım.
:D
Ama amca diyorki.
Zincirin iç tarafına yağ damlatın.
Yani en üstten değil.ve alttan zincirin iç tarafına gelecek şekilde.
Böylece yağ çarklara daha ""kolay"" ulaşıyormuş..
Bu çok önemli..:)

Basınçlı buhar temizleyicim var. Henüz denemedim ama ilk fırsatta bi deneyeceğim.

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Geri