Scudo Sports

Bisikletçiler, Dişlerinize dikkat...

Daha önceden duyup da pek inanamadığım bir konuydu. Galiba doğru. Yarınki programım belli oldu :)

Scudo
bende yazmak istiyorum.çok ağrılı bir diş çürüğüm zamanında çok sevdiğim futbolu oynamakta ısrar ettim,annem ağrıdan ölürsün dedi ki evde otururken kafamı sallasam ağrıyodu.maça başladım korkarak fakat maç bittiğinde farkına vardım , dişim ağrımıyordu.

ayrıca tam bilgim yok ama galiba bu diş çürümesi işi de genetik.
babam pek diş fırçalamaz, 50 küsür yaşında hiç diş ağrısı çekmemiş (sporcu değildir.)
kardeşim dişlerine çok titiz bakar,durumu benden daha vahim çürükten kurtulamaz.

• Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
dişler çok önemli dişlerimizi sürekli fırçalmasakta yemekten sonra mutlaka ağzımızı çalkalamalıyız vede diş fırçası alırken soft yumuşak alın birde dişleri sert fırçalamayın diş minesine zarar veriyor e benim bildiklerim bu kadar :D

Ağız hijyeni toplum olarak zayıf kaldığımız bir konu. Eğitim sisteminde pek yer
verilmemesinden ve hekimlerin de hastaları bilgilendirmede eksik kalmasından
dolayı çürük ve dişeti hastalıkları nedeniyle diş kaybı çok yüksek.

Kısaca bir bilgilendireyim:

Ağızdaki çürük ve dişeti hastalıklarının asıl nedeni; yüksek oranda bakteri içeren
''plak''tır. Plak dişlerin tüm yüzeylerini kaplayacak şekilde oluşur. Çürük ve
dişeti hastalıklarından korunmak istiyorsanız, düzenli aralıklarla plağı diş
yüzeylerinden uzaklaştırmanız gerekir.

Düzenli fırçalamadan daha önemli bir faktör: doğru teknikle etkin fırçalamadır.
Yalnış bir teknikle diş minesine zarar verilebileceği gibi arayüzlerde ve dişetine
komşu kısımlarda plak kalacağından çürük ve dişeti iltihabı engellenemez.
Fırçalama işlemi ne kadar etkili yapılırsa yapılsın, dişlerin arayüzeylerindeki
plağı uzaklaştırmada yetersiz kalabilir, bu sebeple dişipi kullanımı şarttır.

Doğru fırçalama teknikleri ve dişipi kullanımına dair görsel kaynaklara
rahatlıkla ulaşabilirsiniz, görsellik bu konuda çok önemlidir. Ama en doğrusu ve
etkilisi dişhekimi tarafından bilgilendirilmektir, uzman birisi tarafından doğru
uygulama yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesidir.

Dişhekimine sadece ağrı şikayeti ile giden bir toplumuz, birçok insan kendi
ağzının durumundan bihaber.
Diş, dişetleri, veya ağız dokusunda gözlemlediğiniz renklenme, dişetlerinde kanama,
büyüme, diştaşı varlığı , kötü ağız kokusu... bunların hepsi birşeylerin
yanlış gittiğinin habercisidir, zaman geçirmeden hekime gidilmelidir.

Bazen durup dururken iğne batırılıyormuş gibi bir sancı krizi gelip geçiyor; anlık olsa da canıma okuyor. Diş sağlığı gerçekten önemli, paylaşım için teşekkürler.
Bisikletlerimizle fethettiğimiz yerlerde pozlar verirken ağzımızda eksik diş olsun istemeyiz değil mi :D

Aynı şeyi bende yaşadım . Azı dişimden parça koptu ,en az %40'ını kaybettim dişimin ama tek gram ağrı duymadım . Yoğun antreman yapmamdan dolayı dişimdeki kaybı farketmedim bile .

Aynı şey diş dışındaki organlar içinde geçerli sanırım

bu konuya aynen katılıyorum vücut sürekli ağrı kesici salgıladığı için dişler ağrısada hissetmiyosunuz.

Çok ilginç.
Ben sağ alt en arkanın önündeki azı dişine dolgu yaptırdım. Doktor Almanyaya gidiyordu. Ağrı kesici al 1 haftada geçer dedi. (Abi dediğimiz türdendi, daha sonra gırtlaklayasım gelmişti.) Ağrı geçmedi. Boynuma kadar vurdu. Arkadaşın kardeşi gençlerden ona randevu aldık. Kemiğe kadar işlemiş devasa bir apse. Röntgeni gören doktor hemen alacağız ikisini de diye konuşunca Al da kurtulayım dedim. Bisiklete binemiyorum. Kış, kafama kar beresi takıyorum yüzümün sağ tarafı acayip bir şey oluyor. Gripten kurtulamadım. Neyse o gece 5 morfinle 2 diş çekildi. Kemiği törpüledi az 30 dakika. Sonra 5 adet dikiş attı.
Eve gittim. Bizim diş doktoru abimize saydırıyorum. Nasıl görmez. Nasıl röntgen çekmez diye.
Ama ben adama gayet normal bir şekilde gittim.O da bu şekilde olan bir dişe iğnesiz dolgu yaptı. Doktor olarak altının bu derece kötü olacağını düşünmedi herhalde.
Galiba ona haksızlık ettim.

diş sağlığı önemli tabii.fırçalanmaktan öte 6 ayda bir doktora gidip temizletmek lazım.Paylaşım için teşekkürler.

her yediğiniz yiyecekten sonra fırçalarsanız problem olmaz.su bile yeterli illa diş macunu gerekmiyor.bu ürünleri satmak için bir sürü diş macunu üretiyorlar.tabi dişlerinizin yapısı zayıfsa çürümeyi engelleyemezsiniz.buna denecek birşey yok.
yapılacak şey düzenli olarak bir fırça ile her yediğiniz yemekten sonra hemen temizlemek.

Diş fırçalamayı günde 2 ye düşürsem ağrı oluyordu. Şimdi c vi,tamini eksikliğim var sürekli diş eti kanaması ve tüm dişlerimde ağrı hissediyorum. Bu ağrılar çok rahatsız ediyor hiçbir şey yiyemez oldum

Ben de eskiden genelde yatarken fırçalardım. Taa ki geçen ay 2 dişimde sıcak ve soğuk bir şey içerken ağrı hissedene kadar. O ağrıya kadar 2 dişim çekilmişti. Mecburen 3 hafta süren bir tedavi olmak zorunda kaldım. Önce dişimdeki plaklar temizlendi ve doktor bana dişimdeki apse için gargara ve antibiyotik verdi. Ertesi hafta alttaki ağrıyan dişime dolgu yapıldı ve üstteki dişe kanal tedavisi uygulandı ve ona geçici dolgu uygulandı. Bu Salı da geçici dolgu yapılan dişimdeki geçici dolgu söküldü ve kalıcı dolgu uygulandı. Bu tedavinin başlamasından itibaren en az 2 kez dişimi fırçalamaya başladım. Bu bağlamda sadece dişin değil diş etlerinin de fırçalanmasını tavsiye ederim. Ancak bu tek başına yetmez. Özellikle et ve salata gibi lifli yemekler yediğinizde dişi fırçaladığnız halde dişte plak ve çürüğe neden olan artık kalabilir ki bunun için diş ipi (normal dikiş ipi de iyi iş görür) kullanmanızı öneririm. Ayrıca diş fırçasının en az 3, en fazla 6 ay içinde değiştirilmesi gerekir.

@Ali Gelir
anlasılan kırık damarlı kısımlara ulasmamıs. ulasmıs olsa acıyı bısıkletın durdurabılecegını sanmıyorum :) bir de diş hekımıne gorundunuz mu? dıs artık puruzlu bır yapıya sahıp oldugu ıcın daha kolay curuyebılır

@özlem Er
yalnız ne kadar cok fırcalasam kar dıye dusunmemek lazım. diş fırcalarken fazla bastırmadan dolayı asınıp ıc bukeylesen dısler gordum aynı sey fazla fırcalamaktan da olabılır. (fazla derken ara ogunlerle bırlıkte 6 ogun falan yıyorsak mesela<diyet prog.larındakı gıbı :)>) bence ideal olan gunde 3 defa 3er dk.

Bu konu altında mesaj atanlara birkaç sözüm var,
Forumda iyi kötü sahip olduğumuz bilgileri, fikirlerimizi paylaşıyoruz.
Kimiside biliyormuş gibi konuşuyor bazı konularda,
denemedikleri bisikletler, parçalar hakkında iyi kötü diye yorum yapanlar vs...

Fakat bu sağlıkla ilgili konularda durum farklı;
forum ahalisinin biraz daha hassas olması gerekmekte kanımca.
Bildiğimizden emin olduğunuz bilgileri paylaşalım, bilimsel
bir temeli olmayan fikirleri de kendimize saklayalım diyorum.

Sağlık işi (sağlık hakkında bilgilendirme dahil) büyük bir sorumluluktur. Yanlış
bilgilendirme birilerinin zarar görmesine neden olacağından dikkatli olalım
diyorum.

6 ayda bir rutin muayene olurum, günlük bakımı genellikle aksatmam. Gel gör ki genetik olarak çok kötü bir mirasa sahibim diş konusunda. Daha bir ay önce röntgende bir şey çıkmamasına rağmen yüzümün sağ tarafı felç iki gündür. Dün akşam en sonunda şişip apseye çevirdi. Allah düşmanımın başına vermesin.

Senede bir kere mutlaka muayene olurum ve diş taşı temizliği yaptırırım. Dişlerimi günde bi kere fırçalarım, haftada 2-3 kere de diş ipi yaparım. Diş ipine kadar ben de hep "Ya ben bu dişleri fırçalıyorum gene çürüyor" derdim. Diş ipi kullanın arkadaşlar. Ben fırçalamadan önce yapıyorum ama siz bir kereliğine fırçaladıktan sonra yapın, neden çürüdüğünü anlarsınız. Kullandığım oral-b satin veya oral-b pro expert.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
6 ayda bir rutin muayene olurum, günlük bakımı genellikle aksatmam. Gel gör ki genetik olarak çok kötü bir mirasa sahibim diş konusunda. Daha bir ay önce röntgende bir şey çıkmamasına rağmen yüzümün sağ tarafı felç iki gündür. Dün akşam en sonunda şişip apseye çevirdi. Allah düşmanımın başına vermesin.
Apsem biraz hafifledi, bu süre zarfında bisiklete hiç binemediğim gibi bir sürü alış veriş yaptım, bir kısmı maalesef saçma sapan. İnsanın psikolojisini etkileyen bir durum.
Hafta sonu bir görev gereği Kapadokyaya gideceğim güzel bir bisiklet kiralama merkezi bulursam kısa bir mtb turu yapabilirim.

Ben son yıllarda günde iki kez fırçalıyorum.

soft fırça ve ucu yuvarlatılmış kıl fırça kullanıyorum.
Bu tarz fırçalar kalın olanlara göre özellikle diş aralarını daha iyi temizliyor.

ayrıca 125 ml 15 tl olan diş macunu ile 75 ml. Si 150 tl üzeri olan diş macunu aynı değil. Ve dişleri pek temizlemiyor.
(Kişisel tecrübem Florür oranı 1500 civarı olanlar daha iyi)

dişleri dilimle sürttüğümde dişler iyice kayganlaştı ise bence iyi.

arada diş ipi ile araları temizlemek lazım.

lütfen dişlerinize iyi bakın. Ve en iyi tedaviyi uygulatın.
çünkü yiyebildiğin kadar sağlıklısın.:)

• Beğen
Tepkiler: Samet M.
Geri