Scudo Sports

Bisikletçilerin korkulu rüyası yapracık yokuşu

Çeyrek asır evvel ankaraya geldiğimde orası dağlık taşlıktı. Öyle bir korkum olmadı hiç. En korktuğum yokuş cinnah yokuşudur, o da çıkarken değil, inerken.

Scudo
Mersin Antalya arası geliyor aklıma bu tür başlıklar görünce. Nefes alıp verirken bağırasım geliyordu. Ankarada yaşıyorum, çok kıskanıyorum akdeniz ve karadenizde yaşayanları. İnsan 5 km de tırmansa manzaraya değer oralarda. Burda düz yolun bile tadı yok.

@JusTiMe

%45 ben demedim :) ama garminde gördüğüm eğim 3-5 metrelik bir yerde %18 idi en fazla, yokuşun çoğunluğu %15-16-17,

@mehmet.t

Bahsettiğim yer stravada segment ismi “yapracık canavarı” bağlıcadan yapracığa giderken otobanın altından geçtikten hemen sonta başlatan yokuş,arkadaş farklı yerden bahsediyorsa bile orayıda biliyorum eğim aynı mesafeden emin değilim

Yapracık Canavarı Ankara'nın en güzel yokuşlarından birisi, tek sıkıntısı çok hızlı bir trafik var. Özellikle apaçilerin yokuş aşağı hız denemesi yaptıkları bir yol.

• Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: Nis ve danceros
Geçtiğimiz yaz hemen hergün tırmandığım yokuş?
Başlarda insanı hayattan soğutuyor fakat bir hafta içinde kondüsyon kazandıkça yokuş tırmanmak zevk haline geliyor çok ilginç ?

@Mehmet Metin Levent

Valla o yokuşu çok çıktım ama ben yine yapracık yokuşu derim..:)

• Beğen
Tepkiler: danceros
yokuş çıkmak filan tamamen kondisyonla alakalı, önceden %5 eğimler bile ömründen ömür götürüyorken sürekli antrenman ile kondisyonunu üst seviyede tuttugun sürece %17-18 eğimler gözünde büyümüyor, zaman ayırmak ve çalışmak önemli husus.

trigonometri derslerini kırıp bisiklet sürerseniz böyle tartışır durursunuz işte :)

eğim = tanjant(açı) = karşıdikkenar / komşudikkenar

formülünü hatırlarsanız eğim hesabını kabaca yapabilirsiniz.

45 derecelik bir dik üçgende karşı ve komşu dik kenarların uzunluğu eşit olacağı için eğim 1 yani 100/100 yani %100 olur.

gerçek sürüş mesafesi ise hipotenüs formülüyle hesaplanır: bir dik üçgende hipotenüsün karesi dik kenarların karelerinin toplamına eşittir.

diyelim ki 10 km tırmanıp 100 metre irtifa kazandınız. buradaki 10 km hipotenüs, 100 metre de karşı dik kenardır. peki eğim kaçtır?

eğimin düşük değerlerinde bu kadar karmaşık hesaba gerek yoktur, kazandığınız irtifayı tırmanma mesafesine bölseniz eğimi kabaca bulmuş olursunuz.

mesela 1 km sürüp 10 metre tırmandıysanız eğimi %1, 50 metre tırmandıysanız %5 kabul edebilirsiniz.

gerçek bir rota kullanalım:

transanatolia'ya katıldınız ve ilk kontrol noktası için hopa'dan çanakkale'ye sürdünüz. kabaca 1500 km pedallayıp toplamda kabaca 15-16 bin metre tırmanmış olursunuz, yani kaba bir hesapla rotanın ortalama eğimi %1 çıkar. çanakkale'den kemer'e ise bu değer kabaca %1.3 olur.

türkiye karayolu ağının "ortalama" eğimi %1 civarındadır.

@danceros

Katılıyorum ben genelde 1 ay bisiklete ara verip bu yokuşu çıktığım zaman baya yorucu oluyor 2-3 günde bir binmek en iyisi ..:)

Çok yakın da bu yokuşun videosu bisikletle çekilip atılacaktır :)

• Beğen
Tepkiler: danceros
hocam % lik eğim demek;

derece cinsinden eğimin yüzde olarak karşılığıdır.

örneğin %10 luk bir eğim 9 derecelik bir açıya tekabül eder.

%45 lik bir eğim 40.5 dereceye eşittir.

burada kaba formül = [irtifa değişimi (m) / alınan yol (m)] x100

imkansız değil yapılır ama sağlam yokuş muş :)

• Beğen
Tepkiler: Gökhan kocatepe
Play Store'dan eğim ölçer olarak hangi uygulamayı tavsiye edersiniz? ?

@mariokaldato Hacım sen bu toplara fazla girme bizim Uludağımız bize yetiyor :)

o yolu hiç görmedim ama cinnah yokuşu iyi ter attırır ondan eminim... birde meşhur trt yokuşunu biliyorum... Burda şu soruyu sormak istiyorum hani bazı bisikletçi dostlar tırmanış tarzı sürüşleri seviyorlar ya geçen TRT yokuşunu çıkan birinin yanından resmen yürüyerek geçtim yani indim bisikletten yürüdüm ve o arkadaştan daha hızlı cıktım zirveye ( tamamını yürümedim yolun tabi).... şimdi sorum tırmanış seven kaslarını eklemlerini haşat eden bu dostlara bisiklette yüksek hızla boşa çevrilen bir pedalmı yoksa var gücünüzle pedala yüklendiğiniz bir tırmanmamı daha zevkli? tırmanmadaki zevk olayı nedir yani daha fazlamı serotonin salgılıyor vücut ... deneyimli arkadaşların cevaplarını bekliyorum

• Beğen
Tepkiler: Gökhan kocatepe
Geri