Ben 16 sene boyunca günde hiç bir paketin altına düşmeden, üst limitte ise sınır olmadan içtikten sonra bıraktım. Çok daha zor olacağını, vaz geçemeyeceğimi düşünüyordum ancak düşündüğümden çok daha kolay olduğunu gördüm. Bunu kolay hale getiren şey ise sizin için sigaranın ne ifade ettiğini kafanızda netleştiriyor olmanız.
Peki bu ne demek? Açayım; Sigara, içerken bir yandan bırakmayı istiyor ancak kendimde bu iradeyi bir türlü göremiyordum. Bırakma denemem bile olmamıştı, çünkü üst üste 2 gün sigara içmemeyi başarabilsem zaten bırakırım diye düşünüyor ama o 2 günü bir türlü gözüm kesmiyordu
Sigaranın benim için ne ifade ettiğini düşündüğümde bir dünya argüman buluyordum. Sigara içmek beni rahatlatıyordu, kafamı toplamama yardımcı oluyordu, adeta elim kolum gibi olmuştu. Ama bir yandan da tiksiniyordum, sabahları berbat uyanıyordum, spor zaten hak getire.
İşte bu noktada bahsedilen Allen Carr'ın bir youtube videosuna denk geldim. Bilmediğim hiçbir şey söylemiyordu aslında, ama argumanları o kadar inkar edilemezdi ki, ya kendime yalan söylemeye devam edip bunu bilerek yaşayacaktım, ya da artık kafamı kuma gömmekten vaz geçecektim. Allen Carr sihirli bir değnekle meseleyi çözmüyor, sadece zaten bildiğiniz gerçekleri size hatırlatıyor. Örneğin az önce yukarıda bahsettiğim, "Sigara içmek beni rahatlatıyordu, kafamı toplamama yardımcı oluyordu" argumanı için, dünyada hem insanın konsantrasyonunu arttırıp odaklanmasını sağlarken aynı anda onu gevşetip, kafasını dağıtan tek bir madde var mı canım kardeşim? sorusunu soruyordu sadece
Yok evet, tüm bunlar kendimizi kandırmak için kendimize sıraladığımız çocukça bahaneler. Olayın aslı nikotin güçlü bir bağımlılık yaratıcı ve sen de buna bağımlısın. Şanslısın ki nikotin güçlü olsa da fiziksel bağımlılığı düşük. Bir süre sonra tamamen vücuttan siliniyor. Geri kalan özlem, kendini hatırlatma vs gibi durumlar, tamamen senin sigarayı nereye koyduğun ile ilgili psikolojik bir bağımlılık.
Sigarayı çok severken ondan sağlığım için vaz geçmedim. Bir fedakarlık göstermedim, severek ayrılmadım. Zaten ayrılmak istiyordum ve bıraktım. Bu yüzden de bırakmamın üzerinden geçen yaklaşık 10-11 yıl boyunca tek bir an bile özlemedim. Bugün deseler ki sigaranın sağlığa hiçbir zararı yok, vücuduna hiçbir etkisi olmayacak, yine içmezdim. Ayrıca yerini başka bir şey ile doldurmaya çalışmadığım için kilo da almadım.
Çok uzattım ama burada bir kişiyi bile bırakma konusunda heveslendirebilsem kardır diye düşünüyorum. Bırakmak sandığınızdan çok daha kolay arkadaşlar. Sadece bir fedakarlık yapmadığınızın, sigarayı zaten sevmiyor olduğunuzun farkına varın yeter.