Scudo Sports

Bisiklete biniyorum karbon ayak izini siliyorum

Liberi Spiritu

Hüseyin EROL
Kayıt
14 Ekim 2016
Mesaj
247
Tepki
754
Yaş
38
Şehir
Manisa & İzmir
İsim
Hüseyin
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
b'Twin
(link) tarafından düzenlenen ve Manisa Bisiklet Spor Kulübü derneğininde organizayona katkı sağladığı ve Pazar günü gerçekleştirilen Bisiklete Biniyorum Karbon Ayak izini Siliyorum etkinliğinden kameraya takılanlar.


Kayıt ve sonrasında küçük hediyeler için numaralar almıştık etkinlik öncesi. Çekilişin 2. bölümünde ayrılmak zorunda kaldığımız için kazandığımız -ve sonradan haberini aldığım- kaskı da haliyle alamadık :ssrtcbya: Kask bahane, güzel bir etkinlik ve Rotary kulübünden yeni ve iyi insanlar ile tanışma fırsatımız oldu. Emeği geçen herkese teşekkürler :harika:

Bisiklete binerek karbon ayak izimizi siliyoruz dedik. Dedik dedik de, peki nedir bu karbon ayak izi?

Kısaca karbon ayak izi her bireyin insani faaliyetler sonucu doğaya saldığı karbondioksit miktarıdır. Yani kısacası o kişiye ait doğaya bırakılan bir ayak izidir. Metreküp cinsinden ifade ediliyor genellikle. Bunun sonucunda küresel ısınma, iklim değişikliği ve bunlara bağlı olarak doğal yaşamın yok olmasına kadar giden kötü bir felaket senaryosu mevcut tabi ki.

Teknolojinin hızla geliştiği, tüketim eğiliminin günden güne arttığı ve bunlar gibi onlarca nedene bağlı olarak artan karbon ayak izi miktarını temel yaşamsal faaliyetlerimizden vazgeçemeyeceğimiz için doğrudan sıfıra indirmemiz mümkün değil. Fakat kimi yaşam alanlarımızı yeniden düzenleyerek ve rutin günlük faaliyetlerimizde kimi önlemler alarak karbon ayak izi miktarımızı en aza indirmeyi başarabiliriz.
Karbon Ayak İzinizi azaltmak için yapabilecekleriniz;
  • Gereksiz elektrik sarfiyatı karbon ayak izi miktarını doğrudan artıran bir unsurdur. Kulanım halinde olmayan ve elektrik tüketen her şeyin kapalı tutulması karbon ayak izi miktarınızı en aza indirecektir.
  • Isınma ve duşta minimum sıcaklıkta su kullanımı gereksiz elektrik ve enerji kullanımını önleyecektir.
  • Şehir içindeki kimi ulaşımlarınızı mümkün olduğunca yaya olarak gerçekleştirmeniz karbon ayak izi miktarınızı azaltmanız için ciddi oranda etkili olacaktır.
  • Su vb. doğal kaynakları yeterli düzeyde kullanmak, ucuz olduğunu düşünerek gereğinden fazla kullanma alışkanlığından vazgeçmek oldukça önemlidir.
  • Sık sık alışveriş yapmak yerine uzun aralıklarla ve tek seferde alışverişyapmayı deneyin. Unutmayın küçük bir ayrıntı olmasına rağmen alışveriş sonrası alınan market poşetleri ve gıda ambalajları geri dönüşümlü olmadığı ciddi düzeyde karbon ayak izi üretimine yol açar.
  • Evinizi ısınma gibi konularda ekstra enerji gerektiren dezavantajlardan kurtarın. Evinizde iyi bir yalıtım sistemine sahip olmak, hem cebinize hem de doğaya karşı oldukça faydalıdır.
  • Enerji tasarrufu özelliği taşıyan ev gereçleri kullanmak başlangıçta biraz maliyetli olsa da sonradan sizi hem karlı hem de doğa dostu yapar. Tasarruflu ampuller ve A sınıfı enerji tüketen beyaz eşyalar bu gereçler içinde en iyi örneklerdir.
Yukarıda sıralanan bütün öneriler birer önlem olma özelliği taşımaktadır. Bunlar dışında doğrudan kişisel tercihlerin karbon ayak izi miktarını belirlediğini unutmamak gerekiyor. “Birincil Karbon Ayak İzi” olarak tanımlanan faaliyetler bütününden kaçınmak doğrudan karbon ayak izi miktarını azaltmanın bir yöntemidir. Bu tercihleri şöyle örneklendirmek mümkündür;
  • Hem alışverişte hem de ev gereçlerinde geri dönüşümlü materyaller kullanmak oldukça önemlidir.
  • Et ürünleri yerine daha çok sebze ürünleri tüketmek, tüketilen sebzeleri tercih ederken de organik olmayanlardan uzak durmak sizi gerçek bir doğa dostu yapar.
  • Tükettiğiniz ürünün niteliği kadar zamanı da önemlidir. Bir sebze ya da meyveyi mevsimi dışında tüketiyorsanız, onun üretilmesi için doğal olmayan ve gereğinden çok fazla enerji kullanıldığından emin olabilirsiniz. Aynı şekilde mevsimi dışında tüketilen ürünlerin ithal ürünler olması ve ithal edilirken ulaşım ve yakıt açısından ciddi oranda karbondioksit miktarına neden olmuş olma ihtimalini gözetmek önemlidir.

Daha fazlası için; (link)
 
Scudo
Tebrikler böyle etkinlikleri gördükçe mutlu oluyorum. Farkındalık açısından çok önemli taktir ediyorum emeği geçenleri tebrik ediyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: Liberi Spiritu
Çok harika bir etkinlikmiş.Karbon ayak izi oldukça önemli bir konu ve ciddiye alınması gerekiyor. Türkiye'de artık her kezde 1 değil 2 şer araba mevcut bu yüzdende kürselleşme çok hızlı gerçekleşiyor. Yakında tüm buzullar eriyip ülkeleri sular altına varacak kimse yarını düşünmüyor o yüzden etkinliğinize bayıldım. Çevreyi bilinçlendirme açısından daha güzel bir şey yapılamazdı. Bunun gibi etkinlik yapan bir firma daha mevcut. Onları da arayıp tebrik etmiştim.ve bu konudada bir çok meslek eğitimi veriyorlar. Sitelerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
(link)
 
Sürekli gündemde tutmamız gereken bir konu.Etkinliklere emek veren herkese teşekkürler...
 
  • Beğen
Tepkiler: Liberi Spiritu
(link)

Çok düşünülmesi ve uyulması gereken konular..
 
Bisiklet de üretilirken hatırı sayılır oranda karbon ayak izimiz (Lastik, plastik komponentler, fabrikada harcanan su vs.) oluyor aslında. Ama yakıtlı araçlarla kıyaslandığında evet, bisiklet çok daha iyi... :) İnsan yaşadığı sürece sanırım bundan kaçış yok :(
 
Olay sadece havaya salınan karbonla da sınırlı değil. Otomobili kullandıkça katalitik konvertör, partikül filtresi gibi parçalar da egzoz gazındaki kirlerle tıkanıyor, bunların temizliğinde kullanılmış atık sular kuvvetle muhtemel denizlere karışıyor. 2-3 yılda bir değişen akülerin, 15000 km'de bir değişen ortalama 4 litre motor yağının, yine belirli aralıklarla değiştirilen vites kutusu yağı, direksiyon yağı, fren hidrolik yağı, antifriz gibi sıvıların da nereye gittiğini, toprağa suya karışıp karışmadığını iyi takip edemiyoruz maalesef, zaten pek çoğumuzun takip etme gibi bir derdi de yok çok üzülerek söylüyorum ki. Bisikletin bir faydası da kullandıkça otomobile göre kat kat daha az doğaya zararlı çöp çıkarması. Bisiklet kullanırken de mutlaka pilli aksesuarlar yerine şarjlı olanlarını tercih edin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Geri