Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklete dair her şeyin pahalı olma sorunsalı

@Mhmm@ Bir de "ben hep 50 TL'lik benzin alıyorum" (isterseniz 50 000 000'luk da olur) derseniz sizi can-ı gönülden kutlayacağız efendim...

• Beğen
Tepkiler: ilker.prime
Scudo
Haklısınız. Gerçekten. Ben 87 doğumluyum. 80'li yılların gerçekten kötü geçtiğini de çok iyi biliyorum. Yalnız şunu da belirtmem lazım. 80li 90lı yıllar çok kötüydü diye 2010lu yıllarda daha az kötü olmamızı kabullenemiyorum. Zaten benim tepkim "80'li yıllar çok kötüydü, şimdi az kötüyüz. Sorun yok" diyenlere. Hayır. Sorun var. Ben 11 yıl önce iş hayatına girdim. 11 yıldır alım gücümün arttığını hissetmiyorum. Maaşım artıyor, tecrübem artıyor, iş yerini geçtim sektör bile değiştiriyorum ancak yine de alım gücümün yükselmediğini hissediyorum. Bunu hisseden tek kişi de ben değilim. Bir nesil bunu hissederek büyüdü ve bu nesile "Biz daha kötülerini de gördük. Siz bu duruma şükredin" deniliyor.

Ben bunu kabul edemiyorum. Benimle aynı işi yapan başka ülkedeki adam en iyi bisikleti gayet uygun şartlarda alırken, ben onun yüzüne bile bakmadığı bisikleti alabilmek için aylarca para biriktirmeye çalışıyorum...

@umutcelik yazmış ki:
Btwin-920 icin 999€ verecegine insanlar 100€ daha verip Canyon aliyor ayni grup setli.

Ben eşime "Noolcak ya 6 bin lira vermişiz hepi topu 600 lira daha fazla verip Canyon alalım" desem tencereyle kovalar beni. Bu sadece bisiklet değil neredeyse bütün tüketim mamulleri için de geçerli. Elbette bir günde dünyanın en iyi ekonomisine sahip olacak değiliz, elbette bizden daha kötü durumda olan ülkeler de var. Ancak ben ekonomik anlamda ilerleme göreceğime gerileme görüyorum. Hatta bu gerileme son 1 yılda kriz halini bile aldı. Bu aşağılık kompleksinden bağımsız bir konu. Göz göre göre krizi yaşarken "Hayır her şey süt liman" diyenleri görünce üzüntümün yerini öfke alıyor...

@Mhmm@

Hesaplamalarınızda ve verilerinizde hatalar var.
Amerikan dolarının alım gücü sabit değil, ABD'de 2002'den günümüze kümülatif olarak %40 civarında enflasyon var.

90'ların bugünden daha kötü olması, günümüzü iyi yapmıyor. Benzer mantıkla 70'lerdeki benzin vs. kuyrukları olmadığı için 90'ların iyi bir dönem olduğu iddia edilebilir. Dünyadaki kaç ülke bugün, 15 yıl önce olduğundan daha kötü durumda?

@Murat B. Ben yazacaktim ama siz yazmışsınız direkt olarak dolar karsiligina bakmak dogru veri vermez. Enflasyonu da hesaba katmak lazım. Mesela bugünün 300 dolari 2003'in 218 dolarina denk alim gücü olarak.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Olay bisiklet malzemesi fiyatlarindan cikip alim gucune donmus.
Ben de iki cift laf edeyim. 99'da universitede calismaya basladim, 2000-2015 arasi Turkiye'de genelde finans sektorunde yazilimci olarak calistim. Ekonomi piyasasinin icinde bir kac kriz gordum.

Ozellikle 2001 krizi zamani dolar, enflasyon cosmustu simdikinden de beter ama enflasyonla beraber ekonomi de buyuyordu. 2001 sonrasi maaslarina enflasyon oraninda zam alabiliyordu. Su an aciklanan enflasyon rakamlarina inanan cin ali kitaplarina da inanir ama buna ragmen enflasyon oraninda zam alabilen kac kisi var?

Hane halkinin borcu kredi karti kullanimi ve ardindan gelen emlak balonu ile beraber muazzam artti. Su an Turkiye'deki ayricalikli, parayi nereye koyamayacagini bilemeyen kucuk zumre disinda borcu olmayan hane var mi? Eskiden borc almak kolay degildi, o yuzden insanlar tuketemiyordu. Borcla tuketim yapan insanlar borclarini bitirmeden daha mala sahip olduklarini zannediyorlar, 2000 oncesi ile simdi arasinda en buyuk farklardan birisi bu.

Diger fark da insanlarin yine borclanarak, kredi karti ile gelecegini harcamalari. Avrupa'da alim gucu cok yuksek ama hic kimse olmayan parasini harcamaya kalkmiyor. Turk halki taksit sayesinde kredi kartini odeme araci degil, borclanma araci saniyor. Ayni durum cekte de soz konusu. Vadeli cek dunyanin herhangi bir yerinde soz konusu degil, bir bir sekilde borclanma aracina cevirmis durumdayiz.

Bu sebeplerden dolayi borc arttikca insanlar odemeye calismak yerine borcla gunu gecirmeye calisti. 2000 ler ile gunumuz arasinda en buyuk fark borc miktari. 2000'de ulkenin borcu ve riski azdi, kredi buldu bir sekilde cikildi krizden. Bu kadar borcu olan bir ulkenin ayni tuketim aliskanliklari ile duze cikmasini beklemek buyuk naiflik.

Maaşımı 330 dolardan 1300 dolara çıkaran ülkem neden 5000 dolar veremiyosun bana kötüsün mü diyelim sükürler olsun bemim alım gücüm yerinde niye avm ler dolup taşıyor kriz var evet insanlar ayağını yorganına göre uzatıcak biraz da

(link)

94 Ocak ayında aylık net asgari maaş 2 milyon 897 bin tl, dolar ise 15 bin 900 tl'ymiş. Yani asgari maaş 182 dolar ediyormuş. Bugün asgari maaş 1600 tl, dolar 5.5 tl. Asgari maaş 290 dolar ediyor. Bunlar nominal rakamlar. Dolar 1994'ten günümüze kadar enflasyon karşısında toplam yüzde 70 değer kaybetmiş. Yani 1993'teki 100 dolar bugünün 170 dolarına eşit. 1993'te kazanılan 182 dolar ise bugünün 309 dolarına eşit.

(link)

Yani 1994'te asgari maaşlı bir çalışan 309 dolarlık alım gücüne sahpken bugün 290 dolalık alım gücüne sahip. Ama ehonomi süper, dünya lideriyiz, amerika duble yolumuzu, almanya havaalanımızı, fransa sarayımızı kıskanıyor. A haber izlemeye devam.

@hgercek 1,5 ay sonra asgari ücret 2000 tl yapıldığında dolar karşılığı 363 olacak, böyle gelgit zamanlarında denizde yüzülmemeli reis

@Gencevi yapılsa ne olur? Geleneksel yılbaşı zamları + "asgari ücret 2000₺ oldu" tepkisi zamları ile reel kazanç yine eksilerde seyreder.

Burda kimse 90lar süperdi demiyor. 90larda açlıktan agaç kabuğu kemiriyorduk şimdi zenginlikten kırılıyoruz diye kara propaganda yapanlara lafımız. Rakamlar ortada, bu ülke 90larda da fakirdi şimdi fakfakir. Destekliyorsanız da çıkın dürüstçe ideolojik nedenlerden destekliyoruz diyin eyvallah diyelim. Ehonomi süper derseniz komik durumlara düşersiniz.

• Beğen
Tepkiler: everhard ve mhlc
90'ları çok iyi hatırlıyorum lise bitti üniversite başladı . adidas stan smith adidas topten nike air jordan converse gibi ayakkabilarım vardı live's 501 507 538 giyerdim. bir memur maaşıyla bunlar olurdu bilenler bilir izmir kubilay dersahanesine giderdim kordonda yer içerdim . sanki 90 lı yılları 1929 dünya krizi gibi göstermeye çalışmayın . şükür daha bunamadık

Yukarıda,ülkedeki gidişattan memnun olduğunu söyleyen arkadaşa,birşey demenin beyhude olduğunu söyledim..Bazı arkadaşlar rakamlardan filan bahsettiler ama gerek yok buna..Çünkü sizi ciddiye alan,sizi önemseyen,ne dediğinizi dinleyen,size değer veren birisi yok karşınızda..''Ben kazanıyorum,halime bin şükür'' kafası ile yuvarlanıp gittiğini söyleyen bir kişi/kitle var karşınızda..
Haliyle sorunu salt ekonomiye indirgememek lazım..Sorun bu insanlar..Bu insanlara bir şey anlatamazsınız,boşuna kendinizi yormayın..Çok ciddiyim..
Bu insanlar hepimizin 2002 yılında doğduğunu sanıyor..Geçmişi sadece bir bunlar biliyor..Karneyle ekmek veriliyordu,camileri ahır yaptılar filan..Hepsi bu..Bağırarak size bunları söylerler..Siz ne derseniz deyin,''camileri ahır yaptılar'' diyeceklerdir size..Bu insanı nasıl ciddiye alayım ben?Bu insanları ciddiye alanı,ciddiye almamak lazım..İş bu noktaya geldi,ne yazık ki..
Bırak ekonomiyi,bırak..
90'lı yıllarda ''kadın cinayetleri'' diye bir şey var mıydı?
Tek bir soru ile karşınızda kişinin elinde/avucunda/kafasında olan tüm argümanlar çöpe gitti..Ne diyecek şimdi?Ne diyebilir?
Hergün kadınlar sokaklarda/evlerde sinek gibi öldürülüyor..Hâlâ utanmadan/sıkılmadan karşımıza çıkıp cümle kuruyorlar..Sorsan bunlara ahlaktan bahsederler,namustan bahsederler,şerefleri için,vatanları için ölmekten bahsederler..Kendilerine zerre toz kondurmazlar..
Sorun bu insanlarda..ANLAMIYORLAR,ÇÜNKÜ DİNLEMİYORLAR..!

Şöyle de bir detay var; Avrupa ülkelerinde insanlar, gücü yettiği halde standart bir bisiklet ile yetiniyor, işlerine güçlerine gidiyorlar.
Biz Türkler ise, paramız yetmediği halde XTR alacağız diye kendimizi son sınırlarımıza kadar zorluyoruz :D Böyle de bir çelişki var nedense?

@Gökhan Akkaya

Bu biraz da standardin ne olduguna bagli degil mi? Onlarda standart Gazelle marka bisiklet. Bizde standart Belderia market bisikleti :)

5 sene once polonya ya gitmistim. Adamlarin marketlerindeki urunlerin kalitesine sasirip kaldim. Bir bicaktan tut kahve makinesine kadar, hersey bizdeki urunlerden kat kat Daha kaliteli ve daha ucuz. Cin maliysa onlar da cin mali. Ama cinde uretilen en dandik en les mallar bize gelirken en kalitelileri avrupaya gidiyor. Biz nasil olsa alismisiz kalitesizlige, kazik yemeye.

Yorumları okudum da gerçekten üzüldüm. Bakın ben 94 doğumluyum,eskileri bilmem, umrumda da değil. Ben yaşadığım süre içerisinde olanları değerlendiririm.

Benim babamın 2010 yılındaki aldığı ortalama maaş 1500 küsür lira idi. Babamın 1 maaşı ile bana bilgisayar alındı, 1000 dolar civarı. Şu an babamın maaşı 2800 lira civarlarında, fakat 1000 dolarlık bir bilgisayar 5300 lira. 250 gram ekmeğin fiyatı 40-50 kuruşken, şu anda 1.5 lirayı buluyor. Hesabını siz yapın artık alım gücümüzün ne kadar düştüğünün. Bunu görmek için ekonomist olmaya gerek yok, kıt veya kör olmamak yeterli.

Özetle; batıyoruz hocam.

• Beğen
Tepkiler: Yeni_kullanıcı
@Gökhan Akkaya
Yüzlerce yıl boyunca Türkler ve Araplar aynı çatı(Osmanlı imparatorluğu) altında yaşadılar..Mesela Türklerin misafirperverliği çok övülür,Avrupa insanının böyle bir huyu olmadığı filan belirtilir..Bu misafirperverlik,araplarda da çok önemli bir huydur/adettir..Bizzat Gürkan Genç'in yazdıklarına bakarak,bunu öğrenebilirsiniz;
(link)
Arapların bir başka huyu daha var;Gösteriş..
Dünya'nın en büyük gökdelenleri,en ihtişamlı binaları,en pahalı arabaları falan filan..
Türkler,bu insanlarla yüzlerce yıl aynı çatı altında yaşadı..Haliyle arapların bu gösteriş merakı,Türklere de sirayet edecek..Bugün Türk insanında da inanılmaz bir gösteriş merakı var..Telefonunu gösterir,arabasını gösterir,evini gösterir,eşini gösterir...vb
Yol yaparlar,açılış yaparak herkese göstermek isterler..Bildiğin asfalt yol ama bunu bile göstermek ister işte..Özellikle göstermek isteyenler,nedense hep sağ cenahtan çıkar..
Neyse..Bir video izleyelim,gülelim biraz:D

@Gökhan Akkaya

Merhaba,
Bu konu biraz degisken. Sonuna kadar zorlamiyor kimse ama "standart" farklilik gosteriyor. Yol bisikletine baslayacak birisi yerel bisiklet dukkanina ( LBS ) gidince onerilen bisikletler genelde 500-1000 euro arasi. Aliminyum govde, karbon masa tiagra/105 setli cube ayarinda markalar. Bir asgari ucretin hemen hemen yarisi bu da. Bir ogrenci haftasonlari calisip, para biriktirip alabiliyor bunu bir kac ayda.
Orta sinif yol bisikleti ise carbon frame, ultegra set, disk fren. 2000-3000 arasi da boyle bisikletler var yine canyon, scott, trek gibi bilinir markalarin.

Turkiye icin ise standart daha dusuk malesef. Sadece bisiklet konusunda degil aksesuar, kilik kiyafet konusunda da bu boyle. Turkiye'de hesapli kiyafet konusunda btwin'den baska bir alternatif yok gibi fakat oradan alinan urunlerin de kalitesi ortada. Ozellikle kislik kiyafet konusunda ucretsiz kargo, gumruksuz alisveris olanaklari var diye herkes indirim kovalayip castelli, bbb, poc, assos aliyor. Overshoe bakiyordum bugun gordugum kampanya bu (link)
Dechatlon'dan alsam bu ikisini ayni fiyat icin urunler arasinda daglar kadar fark var.

Gosteris merakina gelirsek, ozellikle kilik kiyafet ve aksesuar konusunda herkesin derdi fonksiyonellik. Turkiye'de bisiklet surerken rapha giyen daha cok insan goruyordum. Burada rapha bisikletciler arasinda sekilci urunu olarak kabul ediliyor.

Turkiye'de insanlarin kendilerini zorlayip xtr almasinin sebebi belki de daha sonra butce ayiramayacak oluslari ya da taksit secenekleri.
Hollanda'da kisi basina 1 den fazla bisiklet dusuyor. Tamir vs. cok pahali oldugu icin herkes bir sekilde kendi isini gormeyi ogreniyor. Cogu yol bisikletcisinin ise 1 den fazla yol bisikleti var, baslangic bisikletinden sonra bir kademe ustunu almis diyelim adam, daha sonra eski bisikletinin parcalarini arkadaslari ile degistirebiliyor, deniyor sonra da 2. elden bulup yukseltebiliyor, kendisi yapiyor isini. Turkiye'de ise boyle bir sirkulasyon yok gibi, o yuzden almisken iyisini alayim bir daha ugrasmayayim mantigi var.

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
Model Ağırlık (*) Fiyat (tl) Kg fiyatı (tl)
Focus izalco team sl 1.0 7 21000 3000
Cervelo P5 7 26000 3700
Specialized s-Works venge 7 28000 4000
scott foil Premium 7 31000 4500

2013 te burada vermiş olduğum fiyatlara şimdi buahhhhh buahhhhh buahhhhh diye gülmekteyim.

Geri