Scudo Sports

Bisikletle saatte ne kadar kalori harcanır?

Sanırım sorum icin uygun başlık olabilir.
Güzergah aynı
Ortalama nabız çok yakın
Süre çok yakın
Ortalama hız çok yakın değerde.
Geçen hafta aynı yolda 900 kalori yakarken dün 600 kalori bugünse 300 kalori yaktığımi iddia ediyor saat. Saatte bir sapitma söz konusu sanıyorum yoksa böyle bir fark mümkün müdür. Fikriniz var midir.
IMG_20200804_225840.jpg
IMG_20200804_225831.jpg
IMG_20200804_225720.jpg

Scudo
@z_g_h
Bu ölçümler saatle olmaz. Minimum nabız, hız ve kadans ölçer olacak. Wahoo veya garmin tarzı bir cihaz da tavsiyemdir. Ben Wahoo kullanıyorum.

@Mad Buddha fiyat performans olarak öneriniz nedir?

O günkü durumunuza, hava durumuna, yeyip içtiklerinize ve kadansınıza bağlı olarak değişmesi çok normaldir ama 300 e 900 gibi olacağını pek sanmıyorum. Saatlerde kolunuz terlediği zaman nabzı yanlış okuma ihtimali olabilir. Bir iş için en iyisi, o iş için özelleşmiş araçlardır. Kadans için kadans sensörü, nabız için nabız bandı, hız için hız sensörü vs.

@z_g_h
Kol saatleri doğrudan nabız sayama değil de deri altındaki kan yoğunluğunu ölçeren bir yöntem kullanıyor. Bu yöntem çok sağlıklı sonuç vermiyor malesef. Kendi saatimle aynı parkurda benzer koşullarda yaptığım sürüşlerde ortalama 110 ölçtüğü de oldu 140 ölçtüğü de. Harcanan enerjiyi nabıza bağlı olarak ~500 - 700 Cal / saat civarı gösteriyor.

Bende akıllı saat ile ölçüyorum. Gözlemlerime göre nabız ortalamasını hesaba katıyor gibi. Aşağıda bir kaç sürüşün ekran görüntüsü var. Ayrıca saatin ölçüm verileri. Elbet şaşma sapma vardır. Ama 30 km düz yolda sürmek ile 30 km köye çıkmakta aynı kaloriyi hesaplamıyor.
Screenshot_20200805-103156_Samsung Health.jpgScreenshot_20200805-103502_Samsung Health.jpgScreenshot_20200805-103610_Samsung Health.jpgScreenshot_20200805-103502_Samsung Health.jpgScreenshot_20200805-103156_Samsung Health.jpg

Aletten alete çok değişik değerler de çıkıyor.
Mesela şu iki örnek. Beraber sürüşe çıktık. Tüm sürüş boyunca da beraberdik.
Birimizde wahoo var diğerinde garmin. Aradaki fark %50 civarı. Ama hangisi doğru bilemiyorum.

Bence garmin bozuk. Sahil yolunda Bostancı-Kaynarca yaptık. 170m elevation diyor...

1596613629213.png
1596613650107.png

@z_g_h
Bu ölçümler saatle olmaz. Minimum nabız, hız ve kadans ölçer olacak. Wahoo veya garmin tarzı bir cihaz da tavsiyemdir. Ben Wahoo kullanıyorum.

wahoo calori mi ölçüyor veya garmin neye göre?

Net calori hesabı için powermetre lazım.

bugunku 52 dakikalık sürüş için 365 cal (sakin tempo)

aynı rotada 47 dakikalık tempolu sürüş için 410 cal.

Cycling weekly bir makale yayınlamış bu konuda. Veriler ne kadar doğru bilinmez ama bisiklette yakılan tahmini kalorileri yazmışlar.

(link)

• Beğen
Tepkiler: Şenol U.
wahoo calori mi ölçüyor veya garmin neye göre?

Net calori hesabı için powermetre lazım.

bugunku 52 dakikalık sürüş için 365 cal (sakin tempo)

aynı rotada 47 dakikalık tempolu sürüş için 410 cal.
watt la kalori arasında nasıl bir alaka var?

Bende akıllı saat ile ölçüyorum. Gözlemlerime göre nabız ortalamasını hesaba katıyor gibi. Aşağıda bir kaç sürüşün ekran görüntüsü var. Ayrıca saatin ölçüm verileri. Elbet şaşma sapma vardır. Ama 30 km düz yolda sürmek ile 30 km köye çıkmakta aynı kaloriyi hesaplamıyor.
236312 dosyayı görüntüle236311 dosyayı görüntüle236310 dosyayı görüntüle236311 dosyayı görüntüle236312 dosyayı görüntüle

Beni düşündüren şu. Oradaki 3 sürüş de aynı güzergahta yapıldı. Rota birebir aynı süreler aynı. Bir tanesi 25 km olan fırına kadar 1 km git gel yolu uzattım sadece.Nabızlar birinde 128 ortalama diğerinde 131 ortalama mesela. Değerler çok yakın. Neden böyle bir ölçüm yaptı ona şaşırdım. Saat mi bozuldu diye düşünüyorum.

@Mad Buddha dediğiniz aletleri biliyorum, ancak ortalama bir set benim bisikletimden pahalıyken ben onların yanına yaklaşamıyorum. Benim amacım temel basit bilgileri görmek. Kusursuz hatasız bilgi görmek gibi beklentim yok. Gerçekte 900 yakmışımdır saat 800-1000 arasında takılsın çok da önemli değil. zaten profestonel vs değilim. Benim anlamadığım aynı yol aynı güzergah aynı süre aynı ortalamaya rağmen iki kat farkların çıkması. Ve bu düne kadar hüç olmadı. 700-900 aralığında değerler verirdi. Bir anda 300 görünce anlamadım, belki dedim anlayan vardır.

ne kadar güç harcadıgını bilmeden ne kadar cal yaktıgını nasıl bileceksin?
Energy (kcal) = Power (watts) * Time (hours) * 3.6
buna göre cinsiyet yaş boy kilo nabız hepsi yalan.yeni bişey daha öğrendik bugün. o zaman spor uygulamalarına girdiğimiz kişisel bilgilerin de hiçbir anlamı yok. değil mi?

buna göre cinsiyet yaş boy kilo nabız hepsi yalan.yeni bişey daha öğrendik bugün. o zaman spor uygulamalarına girdiğimiz kişisel bilgilerin de hiçbir anlamı yok. değil mi?

Esas olan harcadıgınız güç evet. Cogunun bir anlamı yok ama kimse kaç cal yaktım diye bakmıyor genelde. Rotada yokuş ve rüzgar varsa hesap iyice şaşmaya başlar. Hele birde peletonla sürdüyseniz o zaman çok farklı çıkacaktır.

Fizikteki tanımından gidersek, güç (birimi Watt) birim zamanda harcanan enerjidir (birimi joule ya da kalori).
1 watt = 1 joule / 1 saniye
1 joule = 0.238846 kalori

Bir örnek vermek gerekirse:
1 saat süreyle pedala 100 Watt basarsan 100 watt * 3600 sn. = 360000 joule = 85984.52 kalori (86 kcal) enerjiyi pedala aktarmış olursun.

Ancak insan vücudunun pedala enerji aktarma verimi %20-25 civarı olduğı için pedala aktarılan enerjin yaklaşık beş katı kadar yani 430 kCal enerji harcanmış olur. Kısacası wattmetreniz varsa diğer parametrelere gerek olmaz. Ama olmadığı durumlarda bazı ön kabüller ve parametrelerle yaklaşık değerler hesaplamak gerekir. Strava vb. uygulamalar bu şekilde çalışıyor.

Bisiklet sürerken kaç kalori harcandığı sizin yaşınız, boy ve kilonuz, bazal metabolizma hızınız , kas kütleniz, yağ oranınız; bunun yanı sıra sürdüğünüz rota , rakım, eğim, uzaklık; bisikletinizin açıları, seleye oturma pozisyonunuz , gidon açısı , bisikletin türü ... Yani açıkcası o kadaaaar fazla etken var ki o anda deneysel bir ortam oluşturarak ,bazı parametreleri sabitleyip kalanları ölçerek, kesin bir sonuca ulaşabileceğiniz bir konu kalori hesabı. Bu tarz uygulamalar yalnızca sizin belli bilgilerinizi alıp buna göre bir ortalama çıkarıyor. O anki beslenme durumunuzla ve hatta o anki hava sıcaklığı ile bile alakası var bu konunun. Ha kilo verdirir mi ? Eğer ki düzeli bir biçimde bisiklet sürüyorsanız ve beslenme biçiminize dikkat ediyorsanız kesinlikle farkı hissedersiniz.

Bacakların kalınlaşma durumu söz konusu değildir. 1 kg kas kütlesi 1 kg yağ kütlesinin 3 te 1 kadar bile alan kaplamayacaktır. Spordan spora kas gelişimi şeklen farklılık gösterebilir. Örneğin bir futbolcunun bacakları ile bir basketbolcunun bacakları kas yapısı itibariyle farklı görünür. eğer ki bisiklet sporunu yoğun tempo içerisinde yapıyorsanız bacaklarınız da bu ölçüde tabiki kaslanacaktır. ancak kimsenin bacağı sırf bisiklet sürüyor diye orantısız bir biçimde büyümez.

Bölgesel zayıflama diye bir şey yoktur. İnsan vücudu yağ yakımına başladığnda ilk olarak en son aldığı yağ molekülünü yakarak başlar. 45 kg vermiş birisi olarak dönem dönem bacaklarımdan, dönem dönem göbekten kilo verdim. ancak antrenmanın biçimiyle kilonun verildiği yer arasında hiçbir bağlantı yok. Ha çalıştırdığınız bölge zamanla kas kazanımı yaşayıp gelişeceği için daha sıkı bir kıvam alabilir. ancak o bölgedeki yağları direkt olarak yakma durumu söz konusu değildir.

Konuyu genel manada okuyup , bazı yorumlara cevap vermeye çalıştım herkese iyi forumlar dilerim 👍 👍 👍 :):):)

@eneshalid Çok iyi anlatım ve bilgiler 👍

• Beğen
Tepkiler: eneshalid
Esas olan harcadıgınız güç evet. Cogunun bir anlamı yok ama kimse kaç cal yaktım diye bakmıyor genelde. Rotada yokuş ve rüzgar varsa hesap iyice şaşmaya başlar. Hele birde peletonla sürdüyseniz o zaman çok farklı çıkacaktır.

Ben malesef caloriyi takip ediyorum. Bisiklet alalı 9 ay oldu 17 kg verdim. İnternet sitelerindeki hesaplamalarda bazal hız 2000-2100 arası çıkıyor. Doktor kuzenim hesapladığında 1900 küsur olduğunu söyledi. Öncelikli kilo vermek amaçlı bindiğimden yediğimi de sayıyorum yaktığımı da sayıyorum. Günlük 1000-1200 arası kalori girişinde tutmaya çalışıyorum kendimi. Bu şekilde ayda 3-4 kg kadar verebiliyorum. Pandemi sıkıntısında 3 ay boş geçmek çok kötü olmuş olsa da ben malesef kalori sayarak yaşıyorum bir süredir.

Ben malesef caloriyi takip ediyorum. Bisiklet alalı 9 ay oldu 17 kg verdim. İnternet sitelerindeki hesaplamalarda bazal hız 2000-2100 arası çıkıyor. Doktor kuzenim hesapladığında 1900 küsur olduğunu söyledi. Öncelikli kilo vermek amaçlı bindiğimden yediğimi de sayıyorum yaktığımı da sayıyorum. Günlük 1000-1200 arası kalori girişinde tutmaya çalışıyorum kendimi. Bu şekilde ayda 3-4 kg kadar verebiliyorum. Pandemi sıkıntısında 3 ay boş geçmek çok kötü olmuş olsa da ben malesef kalori sayarak yaşıyorum bir süredir.
Kalori saymak kilo vermek için değil de değişmeyen hayat düzenine ne kadar sağlıksız besin sokabilirim hesabı için daha mantıklı, her hafta aynı miktarda sporu yapıyorsundur, günde 2500 kalori alıp 500ünü sağlıksız aldığın zaman kilon değişmiyordur, bunu sabit tutmak için belki sayılabilir. Aldığın kalorilerin %75-80ini sağlıklı kaynaklardan alıyorsan, zevkine göre değil açlık sinyallerine göre yemek yiyorsan ve yeterli protein alıyorsan zaten kilo verirsin/ideal kilonda kalırsın. Yaktığın kaloriyi de bazal metabolizmanı da seni laboratuvara sokmadan kimse doğru bilemez, lütfen kalori sayma.

Geri