Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bonsai

Scudo
Bonsai
Tarihçe
almanca olan bu sözcük, tepsi (kabak) anlamına gelen "don ve bitki anlamına gelen "sai sözcüklerinden türetilmiştir. Saksıdaki ağaç veya bitki anlamına gelir. Bonsai sanatı almanca'ya 7-9. yüzyıllarda Çin'den gelmiştir. Çin'de Penjing adı verilen ağaç minyatürleştirme sanatının binlerce yıllık geçmişi vardır. Yalnız penjing'in bir farkı vardır. Penjing'de bir tek saksıda bir ağaç değil, örneğin birkaç minyatür ağacın gölgesinde oturan bir köylü tasvir edilmekteydi.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Bonsai_IMG_6404.jpg/450px-
Yetiştirilmesi
Bonsai, yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanattır. Bonsailer minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur. Özenle seçilen ağaç dalları, budanarak ve ilgiyle yetiştirilerek minyatür ağaç görünümü kazanır.
En güzel bonsailer sığ ve yayvan saksılarda yetiştirilenlerdir. Değişik şekillerde bonsailer bulunmaktadır: süpürge şeklinde - şelale şeklinde - rüzgara açık şekildedir. Japonların doğaya olan tutkuları yaşamlarına da yansımış ve yıllar geçtikçe bahçeciliğe verilen önem artmıştır.
Bonsailerde bu kültürün bir parçasını oluşturmaktadır ve büyük şehirlerde insanların doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılamaktadırlar. Genellikle bonsailerin iklime ayak uydurmaları çok zordur.
Bundan dolayı bonsailerin yetiştirilmesi özel bir ilgi gerektirmektedir, yetiştirilirken ağacın doğal özelliğine toprağın nemliliğine, seçilen saksının özelliklerine, ışık ve doğal koşullara çok dikkat edilmelidir.
Bu koşullar sağlandığında ufak balkonlu bir ev bonsai koleksiyonu için yeterlidir. Aslında ağırlıklı olarak dış mekan ağaç ve çalı türlerinden bonsai yapılsada çokça bilinen ev bitkilerinden de bonsai yapılmaktadır. Bunlardan Ficus en popülerlerindendir. Açelya, şefleradan da bonsai yapılmaktadır. En ufak bonsailere verilen isim mame (fasulye) dir. En popüler bonsailer ise yaklaşık boyları 15 cm kadar olanlardır.
Bonsai yetiştirmek biraz bahçecilik bilgisi ve sabır gerektirir.
Bonsai yapmak isteyenlerin en çok yaptığı hata bonsai adayı ağaç, çalı veya bitki türünü hemen dar ve sığ bir kaba alınarak yapılmaktadır. Bu istenilen sonuca ulaşamama hatta bitkinin ölümüne sebep olmaktadır. Bonsainin istenilen forma ulaşıncaya kadar mümkün olan en bol topraklı bir yerde veya mümkün olan en büyük saksılarda serbest ve hızlı büyüme sağlanmalıdır. Düzenli olarak sulaması ve gübrelemesi yapılmalıdır. Ancak bu şekilde istenilen sonuca hızla ulaşılır.
Eğer doğadan bir bonsai adayı bulabilirseniz yıllarla ifade edilebilecek bir zaman tasarrufu sağlamış olursunuz. Doğadan bulunan bonsai ye Yamadori denmektedir. İyi bir bakımla 3 sene gibi bir zamanda dal ve kök terbiyesiyle istediğiniz forma sokabilirsiniz.
Özgün özelliklere sahip bonsailer çok yüksek fiyatlara alıcı bulabilmektedir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bulunmaz ve sare
merhaba,

forumda benim gibi bilmeyen dostlarımız için _ki ayrıca küçük üyelerimiz de var_ eğer bizimle biraz daha detaylı paylaşırsanız çok seviniriz. fotolarla kısmen anladık ama nerden gelişmiş, özü nedir vb.

teşekkürler...
 
  • Beğen
Tepkiler: sare
@cobike

cevabı biraz araştırıp mesajımı yeniden düzenleyerek verdim :)
 
Bonsai sahibi olmanın en kolay yolu...

Süpermarketlerden bulabilirsiniz ancak...

1.Agaca bakinca sagliklı gorunuyor mu? yapraklar yesil mi yoksa sari yapraklar var mi?

2.toprak kokuyor mu? eger fena kokusu varsa o agaci birakmalisiniz, cunku onun kokusu çürümüş demek,ve bu agaclar icin para veriyoruz problemli bir agac almak istemiyoruz.

3.Kontrol etmek icin, bir el ile agacin govdesini aliyoruz baska ellimizle saksiyi tutuyoruz ve yavas yavas sola sağa salliyoruz bundan eger kolayca agac kaldiriyorsa veya saksida tutmuyorsa yine birakmalisiniz kökünde problem var demektir.

4.Yapraklarla problem var mi? yapraklarda beyaz veya siyah renk var mi?varsa birakiyoruz, çünkü hastalıklıdır.

5.Bocekler toprakta var mi?eger topragi bakince kucuk delikler varsa birakiyoruz,bocek olabilir ve baska agaclarimiza gidebilir.

6.Sonunda agaclar supermarketler de pek iyi degil ama ayni arada cok iyi agaclar bulabiliriz, 50/60% iyi degil diyorum (evet bu kadar genelde) bu agaclari alirsaniz kotu isaretler icin bakmalisiniz problemli bir bonsai satin almak istemiyoruz dikkat etmeliyiz!

Supermarketten ağaç satın aldıysanız, yapmanız gerekenler

1. agaci eve gettirince hemen saksidan aliyoruz ve 50%torf 50%tasla karistiriyoruz ve bir az daha buyuk saksida bu yeni toprakla, birlikte agacla koyuyoruz, eger koku problem varsa agac icin taze toprak cok iyi olacak,ve bu arada tum agaci yakin dan bakiyoruz,problem varsa erken kesmek istiyoruz

2. yeni saksiyi koyduktan sonra guzel suluyoruz ve yarim golgede yarim guneste kalacak biçimde koyuyoruz direkt guneste veya tam golgede bırakmamaya özen gösteriyoruz , o agac disari henuz alismadi ve şok vermek istemiyoruz.

3. Bitki besin sıvısını su ile karistirip veriyoruz ve yapraklarinada fısfıslıyoruz bunu aksamdan yapiyoruz.

4. 2/3 hafta icin baska bir sey yapmiyoruz, eger toprak kurursa surekli su veriyoruz bu arada bekliyoruz tellemiyoruz, bicim vermiyoruz çünkü hem toprak değiştirip hemde budama yapmak ağacımıza büyük darbe demektir.

5. eger 2/3 hafta sonra agac mutlu oluyorsa biz biraz bicim verebiliriz (surekli kucuk dallari kesiyoruz ve bir kac tane, stili daha sonra verebiliriz

6. bir ay gectikten her sey iyi olsa ozaman onu 'normal'bir bonsai gibi davranabiliriz.

Bonsai felsefesi sabır ister kısaca budur...
 
Bu konu hakkında www.agaclar.net adlı siteyi tavsiye edebilirim.
Hem insanlar yardımdan çekinmez, hem de aradığınız tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: sare
:D:D:D:D:D:D Olay süper ya En kısa zamanda bende yetiştircem inş
 
Bonsai olayı bambaşka bir olay
Ağacı istediğiniz yönde geliştirmek yapraklarının uçlarını keserek bir hayvan tarafından yenmiş hissi uyandırarak ağacı küçük yaprak çıkartmaya zorlamak; meyve tutmadan besini kendisinde depolamasını sağlamak; üst aksam ile kök gelişmişlik düzeyini ayarlamak
En önemlisi toprak değişimi ve gübreleme
bitkileri yakmayın fazla gübre vererek ;)

bende başlayacam bonsai ye ama hep bir aksilik çıkıyor
bu kadar bilgiyi bilmem doğal Ziraat müh. son sınıf öğrencisiyim

IBA ile köklendirme yapmayı planlıyorum düşündüğüm birkaç tür var
bakalım havalar biraz toparlansın birşeyler yapacam ;)
 
Bonsaim yok ama bonsai adaylarım var. Birer tane olmak üzere süs elmam, at kestanem, bergamutum, konik ladinim, beyaz çekirdeksiz üzüm asmam ve süs narım var. Çoğunu 2005 sonbaharında edindim. Zaman içinde bonsai haline getirmeyi hedefliyorum.

Bonsai sanatı kesinlikle sorumluluk getiriyor. Özellikle yaz aylarında. Malum yazın her gün sulamanız gerekiyor yoksa bonsainize veda edersiniz. Çabucak bıkılabilecek bir uğraş. Uzun yıllar gerektiriyor. Fakat yaprakların açmaya başladığı bu dönemde yukarıda tür adlarını yazdığım dostlarımın kış uykularından uyanmasını izlemek çok keyifli oluyor. Fakat yazın ihmale gelmiyor. Sıcak zamanlarda bir kaç günden uzun bir tatile gidecekseniz mutlaka onları yanınıza almanız gerekiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: nazz ve sare
Ben de Ercan Abi sayesinde heveslenmiştim. Hatta bana da yetiştirecekti bir bonsai, ama yalan oldu :) Bekliyorum Ercan Abim :)
 
Özgür hoşgeldin kardeş,bir geldin pir gelmişin :)

Bonsai sanatı v.s sen böyle egzotik şeylerle uğraşmaya başladın kardeşim:) bir ara geleyimde bakalım nasıl bir sera kurmuşun..;):)
 
@Önder


Sagol kardeş beklerim buyur gel... Bunca stresli yaşamımızda kafamızı dağıtacak birşeylerle ugraşmak güzel gerçekten... Bisikletlerimiz olsun beslediğimiz evcil hayvanlar olsun veya bonsai vs... insanın hobby edinmesi faydalı ve güzel...
 
Çok ilginç bir şeymiş
Hiç duymamıştım
Yeni bilgiler için çok teşekkürler
 
artık benimde bir bonsaim var.. yaklaşık 10 gün oldu alalı , bir süre araştırdım almadan önce . Bayağı teferruatlı bi iş bonsai bakımı.. Sulaması , budaması , gübrelemesi .. herşey başlı başına bir ton detay. benimkisi şimdilek beni bayağı bir oyalıyor. domestik bir hobi isteryen herkese tavsiye ederim .. tabri sabrı olanlara.
 
HAyırlı olsun
Fotoğraflarını bekliyoruz....
 
Geri