Ben 10 yıldan uzun süredir sürekli masa başı çalışan biriyim. Ne yazık ki bilgisayar bağımlılığım işle de sınırlı kalmadı, zamanında pek sosyal bir insan olmadığım için işten artan zamanlarımı da saatlerde pc başında oyun oynayarak, internette vs geçirdim hep hesapsızca. Daha 3 yıl öncesine kadar herhangi bir şikayetim de yoktu, hatta deneme çekimi yapıldığı bir sırada boyun MR'ı çektirmiştim ve hafif düzleşme dışında hiçbir şey yoktu MR'da.
Ta ki bu yıl sağ kol uyuşması şikayeti ile nöroloğa gidinceye dek, fizik muayene, EMG gibi tetkiklerin ardından bir de Servikal/boyun MR istedi doktor. Sonuçlar bir geldi, birisi ciddi olmak üzere üç tane fıtık var boyunda. Kolumdaki uyuşmanın nedeni fıtık değilmiş gerçi ama yine de insanı tedirgin etmeye yetiyor fıtık sözcüğü, zira özellikle ileri düzeyde fıtıklar tedavi ile iyi olabilen şeyler değil, ancak ilerlemesini durduruyorsunuz. Asla eskisi gibi olmuyor yani. O yüzden mutlak suretle hayatınızda köklü değişiklikler yapmanız gerekiyor. Yürüyüş, genel olarak daha hareketli bir yaşam, verilen egzersizleri aksatmadan yapmak, gerekirse boyunluk kullanmak, anatomik/ortopedik yastık kullanmak, bilgisayar/tv karşısında mümkün olduğunca az vakit geçirmek ve geçirdiğiniz vakitte de oturuş pozisyonunuza azami özen göstermek gibi.
Bir daha hayatınız boyunca ağır sporlar yapmayacaksınız, ağır indirip kaldırmak vs'de riskli, özellikle boynunuzu üşütmeyeceksiniz çünkü fıtık sadece boyundaki omurlarla ilgili bir sıkıntı değil, o bölgedeki kasların sağlığıda bu hastalıkla mücadele konusunda ehemmiyet gösterilmesi gereken bir konu. Stresten uzak duracaksınız, yorucu ve stresli bir gün geçirdiyseniz ve kasıldığınızı hissediyorsanız, sıcak bir duşla kasları gevşetip, gerekirse kas gevşetici bir krem ile hafifçe masaj yapacak/yaptıracaksınız vs. Bunun gibi dikkat edilmesi gereken hususları göz önünde bulundurup dikkat ederseniz bisiklete binmek de katiyyen yasak değil. Tabi ki sele ve gidon ayarları boyun sağlığınız için en ideal şekilde ayarlanmış olacak.