Scudo Sports

Boyun ağrısı?

Scudo
Merhaba pek değerli forum yazarları, yaklaşık bir yıl önce boynumda kasılma ile başlayan sağlık sorunum azalsa da bi saat civarı sürüşlerimde ağrımaya başlıyor boynum. Rüzgardan da olabilir sürüş pozisyonumdanda sürerken ağrıdığında yola bakmak yerine kafamı öne eğdiğimde ağrı-kasılma azalıyor ama öyle de durulmuyor tabi her an kaza ihtimali var. Mr çekildiğinde fıtık tespit etti doktor ama bana kasla ilgili bir sorun gibi geliyor uzun süre odaklanıp bişey yapınca kasılıyor çünkü.

Bisiklet üzerinde yapabilceğim bir ayar var mıdır bununla ilgili? Teşekkürler.

@MossoM

Çok geçmiş olsun. Bende de ilk başlarda boyun kaslarımda kasılmalar olmuştu. Farkına varmadan kasıyordum. Şimdi sağ kolum uyuşmaya başladı. Bu gece saat 4:40 da MR'a giricem. Büyük bir ihtimal bende de fıtık çıkacak. Umarım fizik tedaviyle atlatırız :)

@parathoner fizik tedavi yazdı bana ama daha ses yok bende azaldı diye üstüne düşmemiştim ama bisiklet süremiyorum. Gidicem tekrar doktora. Geçmiş olsun size de

@MossoM

Aman deyim, azaldı diye duymamazlıktan gelmeyin bence. Belki size şehir bisikleti (dik oturuşlu) daha iyi gelecektir. Size de geçmiş olsun.

öncelikle geçmiş olsun herkese...
geçen yıl benimde kolda uyuşma boyun sırt ağrısı şikayetlerimden dolayı gittiğimde 3 yerde fıtık tespit edilmişti. fizik tedavi masaj ve egzersizler sonrası 1 ay içinde normal yaşantıma döndüm. 3 ay boyunca sinir sistemi için kullanılan ilaç kullandım.

normal yaşantımda dikkat etmezsem boyun terli iken rüzgarda kalırsam anında kol uyuşmaya başlıyor. egzersizlerinizi mutlaka yapmaya devam edin fizik tedavi sonrası çok önemli. oturuş pozisyonunuzu düzenleyin. elinizde telefon boyun öne eğik kullanmayın. ve en önemlisi bisiklet için kesinlikle gidon selenizden aşağıda olmasın. ben öne eğilerek kullanıyordum eskiden. fıtık sonrası maşayı değiştirdim yetmedi açılı gidon aldım ve olabildiğince dik oturuş pozisyonunda kullanıyorum.

tekrar geçmiş olsun... dikkat etmezseniz sizi çok üzer. yaşam kaliteniz düşer...

@MossoM hocam MR çekilmiş ve doktor "fıtık var" demiş...
Size ise "kas spazmı gibi geliyor"???
Merak ediyorum işi uzmanligi SAĞLIK olan kişiye neden inanmıyorsunuz? . Sinirleriniz sıkışıyor ve asil spazm a neden olan şey de bu fitik... Yani ustelik kanıt da var. İstediğiniz kadar dik yatık kullanin inanmayın degismez.

İlerledikçe guc kaybı ellerde uyuşma, boyle devam eder.
@parathoner de @MossoM de doktor ne diyorsa onu yapın. Sırt ustü yüzme (yüz üstü -serbest değil) sizi 2-3 ay gibi bir sürede güçlendirir ve rahatlatır. Yüzme aynı zamanda bel fıtığına da iyi gelir. Haftanın 3 gunu ve hayat boyunca devam etmeniz onerilir. Birakir ara verirseniz zayiflayan kaslarınız nedeniyle eski duruma dönersin iz.

Pasif boyun hareketleri de iyi ama benim nacizane tavsiyem de PLANK hareketleri. DunyayD dolaşan bir eleman bunu tavsiye ediyordu. Aşağıya ekliyorum. Ama eger teşhis konduysa artik yuzmeniz lazım...
5-dakikalık-plank-egzersizleri-2.jpg

GecmiG olsun

@alper 76 yüzmeyi deniycem, kasılma diyorum çünkü stres yaptığımda daha çok oluyor. Doktor mr sonrası doğuştan bişey bitişik yatkınlığın var fıtık başlangıcı var ama ameliyatlık bişey yok dedi ilaç verdi, fizik tedavi yazdı vs vs doktor her yolu deniyor gibime geldi. Benim problemin başlangıcı akut bişeydi. Boynum bir hafta boyunca ağrıyordu salonada çok sık gitmiyordum. Sonra gittim biraz ısındıktan sonra dead lift yapayım üstüne gideyim geçer gibi saçma bi mantık yürüttüm. Yaz tabi salonda klimalarda full benim bikaç kaldırmaya boynum bir tutuldu duş almadan çıktım salondan taksiye atladım eve gittim direk. Şöyle söyleyim koştuğa otururken o kadar acıyorduki bağırıyordum. Enişte doktor onu aradım buz tut dedi iyimi ettim bilmiyorum onu tutunca daha bi kötü oldu. Sonra sıcak su ile havluyu ıslatıp onu sardım sürekli boynuma biraz azaldı ama aylarca çektim şimdi yine azalmış hali yani o seviyeden bu seviyeye indiği için fıtık şikayet hikayelerine uymuyor. Doktor neremize ultrasan mr çekse bişey çıkar bu demek değilki senin şikayetin o. Belkide o ama bunu garantiliycek kadar doktor doktor gezmekte zor

@alper 76

Evet sırt üstü yüzme çok iyi diyorlar. Aslında bir yerden başlamak lazım. Dün gece MR'a girdik bakalım ne çıkacak sonuç. Hayırlısı artık. Teşekkürler yazınız için.

Ben 10 yıldan uzun süredir sürekli masa başı çalışan biriyim. Ne yazık ki bilgisayar bağımlılığım işle de sınırlı kalmadı, zamanında pek sosyal bir insan olmadığım için işten artan zamanlarımı da saatlerde pc başında oyun oynayarak, internette vs geçirdim hep hesapsızca. Daha 3 yıl öncesine kadar herhangi bir şikayetim de yoktu, hatta deneme çekimi yapıldığı bir sırada boyun MR'ı çektirmiştim ve hafif düzleşme dışında hiçbir şey yoktu MR'da.
Ta ki bu yıl sağ kol uyuşması şikayeti ile nöroloğa gidinceye dek, fizik muayene, EMG gibi tetkiklerin ardından bir de Servikal/boyun MR istedi doktor. Sonuçlar bir geldi, birisi ciddi olmak üzere üç tane fıtık var boyunda. Kolumdaki uyuşmanın nedeni fıtık değilmiş gerçi ama yine de insanı tedirgin etmeye yetiyor fıtık sözcüğü, zira özellikle ileri düzeyde fıtıklar tedavi ile iyi olabilen şeyler değil, ancak ilerlemesini durduruyorsunuz. Asla eskisi gibi olmuyor yani. O yüzden mutlak suretle hayatınızda köklü değişiklikler yapmanız gerekiyor. Yürüyüş, genel olarak daha hareketli bir yaşam, verilen egzersizleri aksatmadan yapmak, gerekirse boyunluk kullanmak, anatomik/ortopedik yastık kullanmak, bilgisayar/tv karşısında mümkün olduğunca az vakit geçirmek ve geçirdiğiniz vakitte de oturuş pozisyonunuza azami özen göstermek gibi.

Bir daha hayatınız boyunca ağır sporlar yapmayacaksınız, ağır indirip kaldırmak vs'de riskli, özellikle boynunuzu üşütmeyeceksiniz çünkü fıtık sadece boyundaki omurlarla ilgili bir sıkıntı değil, o bölgedeki kasların sağlığıda bu hastalıkla mücadele konusunda ehemmiyet gösterilmesi gereken bir konu. Stresten uzak duracaksınız, yorucu ve stresli bir gün geçirdiyseniz ve kasıldığınızı hissediyorsanız, sıcak bir duşla kasları gevşetip, gerekirse kas gevşetici bir krem ile hafifçe masaj yapacak/yaptıracaksınız vs. Bunun gibi dikkat edilmesi gereken hususları göz önünde bulundurup dikkat ederseniz bisiklete binmek de katiyyen yasak değil. Tabi ki sele ve gidon ayarları boyun sağlığınız için en ideal şekilde ayarlanmış olacak.

@chanik chang Çok geçmiş olsun. Peki koldaki uyuşmanın sebebi neymiş Emre. Çünkü bende de boyun fıtığı değil ise koldaki uyuşmanın sebebi, şu olabilir mi acaba diyebileyim.

• Beğen
Tepkiler: chanik chang
@chanik chang

Bence çok abartmışsınız. Bende de fıtık var doktor nüfusun %80 ninde fıtık olduğunu söylüyor. Aktif bir hayata geçmelisiniz. Yüzme, yürüyüş iyi geliyor. Yoga iyi geliyor. Kayropraktik iyi geliyor zaten kayropraktik omurga sorunlarını düzeltmek için bir yöntem.

Bunları yaparsanız ağrısız bir hayata yeniden dönersiniz.

• Beğen
Tepkiler: MossoM
@muratcolakoglu
@muratcolakoglu
- - -

Benim şuana kadar fıtık kaynaklı hiçbir ağrım olmadı. Ama sağlık işinde olduğum için fıtık denen rahatsızlığın insanın yaşam kalitesini nasıl etkileyebildiğini biliyorum. Benim sıraladıklarım ilerleyen zamanda sıkıntı yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenler. Nüfusun %80'inde fıtık var derken bahsettikleri şehirli insanlar, özellikle boyun fıtığı için söylenen budur. Çünkü birinci nedeni tv-bilgisayar karşısında geçen hareketsiz ve sağlıksız uzun saatler, ikinci sırada ise bağımlısı olduğumuz akıllı telefonlar geliyor. Özellikle bazı insanları görüyorum hiç kafasını kaldırmayan dakikalarca boynunu kuğu gibi büküp o telefonun içine düşüyorlar. Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insan bu yüzden boyun fıtığı sorunu yaşayacak.

Bunu önlemenin yolu sizinde dediğiniz gibi hareketli-aktif bir yaşam. Ama bir kere boyun fıtığı teşhisiniz varsa hayatınızın geri kalanında ona göre hareket etmek zorundasınız. Salona gidip ağırlık çalışamazsınız artık ya da sırtınıza 30 kiloluk çantayı vurup günlerce dağ bayır gezip kamp yapamazsınız. Bu tür şeylere dikkat ettikten sonra yine aktif kaliteli bir hayat sürebilirsiniz. Yüzme, yoga, masaj, akupunktur vs sizinde dediğiniz gibi bunlar etkili şeyler mutlaka doğru ve uygun şekilde yapılması taraftarıyım bendce.

@parathoner
@parathoner

Kolumdaki uyuşmanın sebebi hem dirsek hem de el bileğimde(karpal tünel sendromu) sinir sıkışması olmasıymış. Bu da yine masa başı çalışmanın bana kazandırdıklarından birisi. Özellikle dirsekleri masaya dayayarak uzun süreler vakit geçirmek ki bunu öğrenciler de çok yapar katiyyen zararlı hele ki bir de dirseğinizin anatomik yapısı sorun çıkarmaya müsaitse. Benim bunu farketmem ise, uzun süre ara verdiğim ağırlık çalışmaya tekrar başlamamla oldu. Özellikle dumble ile bicepse yönelik çalışma yaptıktan sonra elimde uyuşma hissetmeye başladım ama onun öncesinde de varmış zaten doktorun dediğine göre, sadece ben çok farkına varmamışım. Aynı sıkıntı hem sağ hem sol el bileği ve dirseğimde var. İlk başlarda kabul etmesi, alışması zor oldu, basit bir rahatsızlık gibi dursa da insanı psikolojik olarak etkiliyor çünkü aktif hayatınızı kısıtlayan şeyler ama çok ileri aşamalarda değilse eğer atel kullanmak, ilaç tedavisi ve duruş şeklinizi değiştirmek gibi şeyler iyileşme sağlayabiliyor. Yok ileri bir aşamaya geldiyse ve sıkışan sinirin yapısını tehdit ediyorsa zaten basit sayılabilecek bir ameliyatla duruma müdahale ediliyor.

• Beğen
Tepkiler: MossoM
@chanik chang

Çok geçmiş olsun tekrardan. Benim ki karpal senrdom değil sanırım. Çünkü serçe ve nişan parmağımda uyuşma yok. Dirsekte de bir sorun yok. Komple kolumda uyuşma ve elektriklenme var. Birde kafamı sağ ve arkaya yatırınca elektriklenme oluyor. Çok bir ağrı yok açıkçası. Doktor ağrın yoksa çok önemli bir şey demeyiz biz dedi :) Biraz tuhafıma gitti açıkçası. Kolumda uyuşma ve elektriklenme var bu bir tuhaf durum değil mi yani? Belki TIP camiasında çok önemli değildir. Belki ilaçla geçebilecek bir şey olduğu için öyle demiştir. Bilmiyorum. Doktorunda günahını almayayım, kaç tane hastaya bakıyorlar günde zor işleri gerçekten. Allah onlarada sabır ve kolaylıklar versin. Neyse MR'da göreceğiz bakalım. Herkese Allah sağlık sıhhat versin. Çok önemli gerçekten. En büyük zenginlik

• Beğen
Tepkiler: chanik chang
Bilgisayar ya da TV karşısında nasıl oturmalıyız bende de bu durumdan kaynaklı ağrılar başladı işim hep bilgisayar başında ayrıca evde de bilgisayar başındayım

@MossoM hocam bırak dead lift i , halter kaldırmayı bir şeye sinirlensen bile boynunuz etkilenir. Naçizane tavsiyem iyice dinlenme+ sicak desteği ve masaj daha sonra yavaş yavaş guclendirmg olur. Böyle durumlarda tek careyi ben PLANK hareketleri ve yuzme de buldum.

Sonuçta doktorlar da insan birinin gördüğünü digeri göremeyebilir. Farklı bakış açıları almak lazım

benim boyun fıtığım sağda ama bisiklet gidon ayarlarıylamı ilgili bilmiyorum ama bende de solda ağrı oluyor... fıtıkla alakalı olsa sağda da beklerdim benzer bir ağrıyı.... bir arkadaş bahsetmiş yokuş çıkıp terleyen boyun inişte o tatlı rüzgarı yiyince kaslar sanırm spazma gidiyor hele fıtıkta varsa zeminde bu sefer ağrı resmen acıya dönüşüyor.... ne yapcaz bilmiyorum hani o rüzgara karşı tedbirde almak zor.... boyun su gibi terlemiş 1. vitesle ıkına ıkına çıkmışşın zirvede ve sonrası painin gain kısmı yani mukemmel bir iniş ... dur oturim zirvede accık terim geçsinde diyemiyorsun yani keyfi sürüşler dışında.... o iniş sonrası rüzgardan etkilenmeyecek bır boyun veya nasıl bir tedbir alınabilir bilmiyorum

• Beğen
Tepkiler: Santaruins
Geri