@rknsycck
"Safkan yol bisikleti"yle sanırım daha çok İngilizce'de Race Road olarak geçen yol bisikletleri kastediliyor. Biraz eskimiş bir tabir. Yarış vurgusu daha önde. Endurance'taysa kelime anlamıyla doğrudan dayanıklılığa vurgu yapılıyor, ama buradaki dayanıklılık MTB dayanıklılığı değil. Borular, alın, ön ve arka çatalların birleşme açıları değiştirilip geometri daha dik oturuşa uygun hale getirilerek sürücünün dayanıklılığı arttırılıyor.
Daha kolay anlaşılması için:
Trek Madone, Cannondale Caad ya da Cannondale Supersix, Giant TCR ve Canyon Ultimate 'Race' kategorisindeyken, Trek Domane, Cannondale Synapse, Giant Defy ve Canyon Endurace 'Endurance' kategorisinde.
'Aero' sınıfı daha başka bir şey ama onu ayırdetmek daha kolay çünkü "ben rüzgarı delmek için biraz tipsizleştirildim" diye kendini belli ediyor.
Global Cycling Network adlı youtube hesabında yol bisikleti türlerinin farklılıklarını açıklayan videolar var. Hepsi İngilizce ve altyazı da bulunmuyor ama yine de anlatılanların birçoğunu anlayabilirsiniz.
Bir de şu var ki, Eurosport'taki klasikleri ya da büyük turları izleyenler farketmiştir takımların kullandığı pro bisikletler yukarıda anlattıklarımdan daha melez. Çoğunlukla 'Race' ya da 'lightweight' tabir edilen kadroları aero jantlarla donatıyorlar. 'Zamana Karşı' etaplarındaysa ki bu etaplar kısadır aslında bir parça daha ağır olan Time Trial Aero bisikletlerle koşuluyor.
Tırmanışların uzun ve birden çok olduğu yarışlardaysa Endurance'lara kayıyorlar. Bu yıl emekli olan Fabian Cancellara'nın en çok endurance kadrolarla yarışmayı sevdiğini okumuştum ama kimbilir nerede okudum ben de hatırlamıyorum.
Bu kadar laftan sonra Triban 520'ye gelirsek yanlış hatırlamıyorsam Türkçe sitede de sürücünün rahatlığını ve dolayısıyla dayanıklılığını öne çıkaran endurance bir geometriye sahip olduğu belirtiliyordu. Alur 700 ve Ultra 700 modelleri de benzer açılara sahip.