Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bu bisiklet nedir?

ebay.com a kadar gitmeye gerek yok ki :) Özellikle Sirkeci başta olmak üzere bir çok eski bisikletçide cantilever fren mutlaka vardır. Ellerinde kalmış, tozlu raflar arasında falan mutlak bulunur... Hatta ben bi ara bir yerde XT'ninkileri görmüştüm ama bi hatırlasam neredeydi... :(

Scudo
yahu halil, bak aklımı çeliyorsun :) gidicem o pasparlak aluminyum tektro cantileri alıcam yol bisikletime :) ya benim yol bisikleti özellikle yarış için yapılmış, arka üçgen en fazla 700x28 lastikleri alabiliyor. gerçi gene cross lastiği takılır di mi? takılır yahu, ben bir çift kaliteli canti alayım, bir çift de 700x28 cross lastiği benim yol pisletini tek vites cross a çevireyim. tek ihtiyacım bir arka jant başka birşey değil.

konu dışına çıktık, kusura bakmayın. ;)

Valla arkadaşlar, ben pek frenleri değiştirmeyi düşünmüyordum. Sadece fren kollarını değiştirecektim ki sadece görünüm açısından. Yoksa frenler tıkır tıkır çalışıyor. Aynen Tayfur'a olduğu gibi benim de aklım karıştı ve internette biraz araştırma yaptım. V-fren daha cazip geldi. Orijinalliği bozmamak güzel de modernleşmek de hoş olmaz mı? Aynı çıkıntılara V-fren takabilir miyim?

Aslında disk fren de düşünmedim de değil. Ama o çataldaki ve kadrodaki çıkıntılara da Michelin bebeği asacak değilim değil mi? Görüntü bozulacak diye vazgeçtim. Hem de uyar mı acaba?

Önereceğiniz V-fren ve kol marka-modeli var mıdır? Bir de sadece C-fren kolu? Sorular çok oldu ama kusura bakmayın. Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: tayfur
Canti, V-fren, telli disk hepsi aynı telli kollarla kontrol edilirler. Harcayacağınız para bu konuda çok önemli 5 milyona da 150 milyona da v-fren var. Bu bisiklete Acera/Alivio V-Frenler uyar. (20$ filan) Tektro fren kolları da kullanışlı ve sağlamdır. (15€) Disk çok büyük ihtimalle uymaz o kadroya. O delikler bagaj, çamurluk vs takmak içindir.

Gözüktüğü kadarıyla bisikletine disk fren takamazsın, ancak V fren o pivotlara tabi ki takılır. Yalnız V fren'e geçersen (önceki frenlerinin cantilever olduğunu varsayarak) mutlaka fren kollarını da değiştirmen gerekir. Çünkü farklı oranlarda çalışıyor iki sistem. Eski kollarını kullanman frende güç kaybı veya fren hassasiyetinin yitirilmesi gibi önemli sorunlara yol açabilir. Önerebileceğim V fren'ler Alivio ve üstündeki sistemlerin frenleri olabilir. Hem performans, hem de tasarım açısından çok iyiler. Cantilever için kol maalesef önersem bile bulman zor -ki zaten önerecek birşey gelmiyor aklıma :)-
Bu arada kadrodaki o çıkıntılar (Anladığım kadarıyla cantilever frenlerde, teller frenlere gelmeden önce dış kablodan kurtuldukları son noktadan bahsediyorsun) V fren kullanırsan da bomboş kalacaklar. Bu arada MTB dergilerinin birinde tasarımı buna çok benzeyen ve orjinal ekipmanları tamamiyle korunmuş bir MTB vardı... Bulursam resmini çekip koyarım siteye örnek olur ;)

hata yapmışım kusura bakmayın. canti ve v-fren kolları birbirinden farklı oluyormuş (halil sağolsun ;) ). V-fren bu durumda mantıklı gözüküyor, uygun kol da bol bol ve nisbeten ucuza bulunur v-fren için.

Resimlerin kalitesi çok düşük farkındayım çünkü dergiyi karşıma alıp dijital makineyle çektim fotoğrafları... Ondan sonra bilgisayarda boylarını ufalttım mecburen, e bir de karanlık çıkmışlardı belli olsunlar diyerek kontrastlarıyla oynadım... Böyle garip bir sonuç çıktı ortaya... Neyse idare edin ben bir tarayıcı alana kadar :)

Bisiklet YETI ULTIMATE ACCU-TRAX adında bir alet, üzerindeki herşey orjinal (Dış lastikler dahil). Vites sistemi komple XT :cool: . Ancak o kadar eski ki kollar şu eski tek kollu Shimano TX 15 serisi gibi... Arka janta dikkatle bakın çok farklı bir tasarımı/örüş şekli var. üstelik bisiklet tamamen el yapımı...

http://img332.imageshack.us/img332/4421/imgp26840ek.jpg
http://img332.imageshack.us/img332/5206/imgp26856ua.jpg
http://img332.imageshack.us/img332/187/imgp26862zx.jpg
http://img332.imageshack.us/img332/1049/imgp26873ky.jpg

Resimler ve bilgiler "bike" dergisinin 10/2005 sayısından alıntıdır. (link)

müthiş bir alet. rengi de çok tatlıymış. :) arka üçgenin uçta birleşme şekline "sweep back" deniyor. eskiden çok kullanılan bir yöntemmiş, özellikle çelik borularda tabii. frenler de herhalde zamanının en teknolojik cantileri :)

bisikletin son durumu nedir? haber bekliyoruz.

Tayfur az daha bisiklet hakkında proje üretsek, derli toplu halinin resmini göndersek sen alırsın bu kadroyu :D

halil cidden alıcam almasına da bu aralar sıkışığım yoksa benim sağım solum belli olmaz bir bisikleti toplarken coşarım başka bisiklete atlarım o daha bitmeden BMX alayım derim onun yarısında ben Velodrom bisikleti toplıycam diye coşarım :D:D dağ bisikletimde öyle oldu. MTB daha tam bitmeden Yol bisikleti aldım, o bitmedi gene MTB'ye masraf yaptım. birkaç aydır tur bisikleti için ufak ufak parça topluyodim ki artık yeter dedim. şimdilik MTB'mle uğraşıcam. tur bisikletini artık yazın hallederim. ;) ne dedim ben böyle yahu ishal-i kelam. :D

Verdiğim örnekteki gibi toplayabilsen aslında, al evinin bir köşesinde biblo niyetinde dursun... Ama astarı yüzünden pahalıya gelir bence.

Offtopic : 1960+ model çift silindir "boxer" motorlu BMW motosikletini evinin bir köşesine biblo diye koyan bir tanıdığım vardı. Sanırım Tayfur da bu yolda adım adım ilerliyor :D

Tayfur bu arada bana sorduğun pinokyolardan 2 tanesi hala bizim mahallenin bisikletçisinde duruyor :D :D Senin elinei para geçerse yandın kardeşim, evin heryeri bisiklet olacak :D :p

ya Efrahim unuttum zannetmişsindir ama o Pinokyolar her an aklımda. 52li tek yapraklı aynakol ve 16'lı salon bisikleti dişlisiyle o pinokyo ne olur biliyor musun? canavarr! bir de toz boya attırırdım ona sarı ya da turuncu. of of of. 20" janta 2,25 lik BMX lastikleri. bak ağzımın suyu aktı ha.

• Beğen
Tepkiler: çağatay_çankaya
oooo tayfur tam bir nostaji yaptın yaa..bu arada Mod oldun hayırlı uğurlu olsun..

Bisikleti zaten dağıtmıştım. Parçaları zımparaladım. Gidon, jantlar, sele borusu için krom-alüminyum eskitme boyası aldım. Boyayınca nikelajlı gibi parlıyor. Kadro ve çatal için ise metalik siyah aldım. Üzerine de parlak vernik aldım. Pırıl pırıl olacak. İşten güçten ancak fırsat buldum, yarın gündüz çarşıda Shimano Altus veya uygun bir göbek, vites, zincir takımı alacağım. Herhalde hafta sonu boyarım, öbür hafta sonuna kadar da toplarım herhalde.

Geri