Scudo Sports

Çapa

İlk başta tamamen üyeye karşı çıkarak "anlam veremiyorum" gibisinden bir şey yazdım. Sonra kendi tercihi dedim ama konu sürekli başta olunca ortamı yumuşatayım dedim. Ancak dinmiyor gerilim. 😁

İhsan Ağabey sen Cemal misin? Ya da Cemal sen İhsan Abi misin? :ssrtcbya:

C8WkvSdW0AAWbnz.jpg

Scudo
@Anonim hocam cidden bilmediğim için soruyorum, nazik olma adina bayan kelimesini özellikle arada kullanmaya çalışıyordum. Mesajlarımı kontrol ettim her ikisini de kullanmışım.Baymak fiilinin türetilmişi olduğu için mi kullanmamak gerekiyor? Öyleyse bay ne anlama geliyor?
Hayır ayrımcılık altmetnini verdiği için bayan demek ayıp kabul ediliyor. Çünkü erkeğe erkek derken, kadına kadın diyecek olduğunuzda kendinizi geri tutup farklı bir kelime kullanma ihtiyacı hissetmeniz toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı bir sonuç ve "bayan" diyen bir kişinin bu eşitsizliğe henüz ayıkır vaziyete ulaşmadığını gösteren önemli bir gösterge. (Ancak erkeğe "bay" diyorsanız kadına "bayan" diyebilirsiniz; baylar bayanlar şeklinde)

Bayan derken iyi niyetli olabilirsiniz ancak bu naifliğiniz durumun arkaplanındaki işleyen adil olmayan mekanizmayı değiştirmez. Şu an bunu öğrenen arkadaşlar bundan sonra buna dikkat edecektir diye umuyorum. Bu hususu hallettikten sonra cinsiyetçi küfür etmekten çekinme konusu sırada geliyor. Dil mühim bir konu çünkü toplumsal hayatın bir aynası.

Aynı sebeple umumi bir şekilde bir bisiklet gurubunun cinsiyetinin tamamen erkeklerden oluşup oluşmadığını sorgulayan birini bugün "kadınlardan tahrik mi oluyorsunuz" diye tersleyeceğiz ki bundan on yıllar sonra kadına kalkan eller kalkamaz hale gelecek. Çünkü tüm cinsiyet ayrımcılığını yeniden üreten söylemleri egale etmiş olacağız. Siz de bu özsavunma mekanizmasını kışkırtıcı bulmaz duruma geleceksinizdir.

Yorumları okudum çoğunluğunu. Bende çapa cerrahpaşa çalışıyorum. O bölge özellikle fatihin bir kısmı tutucu insanların olduğu bir yer. cemaatler vb yapılanmalar çokça mevcut.hatta en son hilafet yürüyüşü yapılıyordu :) değişik dünyalar. Ama toplum olarak biraz kutuplaşmanın ve her konuya dinin sokulması sanırım biraz sıkıcı olmaya başladı. Kadın konusunda zaten hassasız.Özellikle cinsiyetçi ayrımcılık artık 2020 yılında sürmesi yoruyor insanı. herkese iyi akşamlar.

• Beğen
Tepkiler: rodya ve sccetin
@Mustaac Aslında bu konunun daha fazla uzamasını istemiyoruz. Sizin iyi niyetinizden şüphemiz yok fakat bu durum “iyi niyetle” ilgili bir mesele değil. Uzun uzadıya konu dışına çıkarak bunu tartışmak bu forumun ilgi alanı değil fakat genel anlamda bunu tartışabilmek, bir şeyler öğrenebilmek için, “Toplumsal cinsiyet nedir?”, “Toplumsal cinsiyet rollerinin oluşumu ve dilin kullanımındaki etkisi nedir?”, “Cinsiyet ve dil” vs gibi okumalar yapıp cinsiyet ayrımcılığını sosyolojik açıdan ele almamız lazım. İyi forumlar.

Ya sev ya terket moduna da geldiysek tamamdır. Çapa’lılar kalabilir konuda, teşekkürler.

hocam dur bende almıyorum bacaktaki tüyleri filan :) illaki hem barmen hem dindar olunmaz. Ama o bölge itibarı ile öyle. yazdığım gibi son 10 yıldır belki insanlar çok dini değerler kullanılarak istismar ediliyor.her konudada olaya dini açıdan bakılınca ve dinende bir karşılığı olmayınca haliyle tepki yaratabiliyor.bence hoşgörülü olup takılmakta fayda var. sevgiler . İyi geceler.

• Beğen
Tepkiler: Adil ÜNALDI
Biraz konudan bağımsız, biraz da konuyla ilgili, benim aklıma şu geldi; kadınların, sadece kadın kadına bir bisiklet grubu kurma fikrinden kimse rahatsız olmaz, ayrımcılık yapıldığını düşünmez.. zira burda talep edilen şey daha çok "rahatsız edilmemek" arzusu.. bu da kadınların suçu değil. Malesef erkeklerin suçu.

Benim şahsi fikrim, ben içinde "kadın ve çocukların" barınamayacağı bir grupla takılmak istemezdim.

Arkadaşın bu talebini dini inançlara dayandırması her ne kadar başta hak verilebilir bir unsur gibi gözükse de, aynı zamanda yine antipatik gösterecek bir unsur. Zira forumda kendisi ile aynı dine mensup olup kadınlı bir grupta sürmenin sıkıntı olmayacağını düşünen bir kişi çıkıp "ne yani ben dinsiz miyim, bence de dinen böyle bir şey yanlış değil" diyebilir. O yüzden bunu "kişisel tercihlerim nedeniyle" diye belirtse daha uygun olurdu. Bu öneri ona yapılmış zaten ama "o zaman yanlış anlaşılır" diyor.

Bir de şu var, bir gün bir kadın arkadaşı böyle bir gruba "ben de sizinle bir tura katılmak isterim" dediğinde ne cevap verirler?

Artık konu "Çapa" dan çıkıp " Çapari" ye dönmüştü...İğne çoktu ve boş yoktu...
Ah o eski istavritler , mezgitler yok ama neylersin...

Balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı ?

@yavuzkosar , aslında balığa sıkılan limon aside oluğundan balığın özgün tadını bozar.
Ve fakat bir gün önce pişirilmiş balık için mutlaka limon sıkılması önerilir...
Ne acaip bir metafor...

• Muhteşem
Tepkiler: yavuzkosar
Geri