Scudo Sports

carbon & alu

Aziz SIRNAÇ

Forum Bağımlısı
Tepki
342
Arkadaşlar merhaba karbon ve aluminium materyallerin esneme oranlarını bilen varmı yıllardır karbonun aludan daha az esnediğini bilirdim fakat farklı seyler söyleyen arkadaşları duyunca şasırdım sizin bir fikriniz varmı karbon veya alu hangisi daha çok esner karşılaştırma yapabilirmisiniz. Teşekkürler

Scudo
valla ben de öyle biliyordum ama konu hakimi bir arkadaş varsa bilgilendirirse çok iyi olur.

carbon malzeme olarak esnemez kırılgandır,ama kadrolarda carbonu biraraya getirmek için değişik reçineler kullanılıyor bu konuda pek bilgim yok kullanılan bu yan malzemelerden dolayı esneme meydana gelir buda kullanılan malzemenin miktar çeşit ve bağlantı şekline göre değişir mutlak

karbondan kastetdiğin eğer kompozit malzemeler ise yani kompozit kadrolar,borular vs.ise bunlar karbon ve bazı fiber liflerinin sıcak epoksi yapışkan ile bir araya getirilerek ve fırınlarak yapılanlarıdır.epey işçilik ve yüksek teknoloji gerektirir.bunlar zaten forumda defalarca konu edildi.esneme materyalin çeşidi ile değil kalitesi ile orantılıdır.yani iki boru ele alalım biri aliminyum biri kompozit ikiside aynı agırlık,kalınlık ve uzunlukta olsun.bunlardan hangisi çok esnerse o kalitesizdir genede diyemeyiz.çünki aliminyum moleküler yapısı nedeniyle çabuk metal yorgunluğuna maruz kalır ve kırılır.ama kompozit.esnemeye karşı mütiş dayanıklıdır.ve kolay kolay kırılmazçünki lif lif bir yapıya sahiptir.işte aralarındaki farklar bunlardır.onun için bence sorulması gereken soru hangisi esner değil hangisi kırılır olmalıdır.

• Beğen
Tepkiler: Aziz SIRNAÇ
Yabancı bir dergide dün okudum, adamlar gidonları tamamen sarıp görünmeyecek şekle getirip bir test yapmışlar, ve çıkan sonuçta karbonun darbeleri daha iyi absorbe ettiğini, alüminyumun ise daha esnemez olduğunu söylediler çok net bi şekilde, ben çıkan sonuca şaşırdım karbonu daha esnemez bilirdim. Ve gidonlar da Race Face öyle adi bi marka değildi. Detaylı isim isteyene eve gidince bakıp atabilirim..

Bence de esas soru plastik midir elastik midir olmalı.

Karbon esner mi esnemez mi? Yanitlamasi zor soru. Ornek verelim...

Bkz. Cannondale Scalpel. Arka ucgeninin alti karbon bir bisiklet, ve arka amortisorlu. Ama karbon bacaklarin kadroya baglanti yerinde hic bir oynar eklem yok, sadece ve sadece karbonun esnemesinden yararlaniyorlar. Demek ki karbon esniyor...

Bkz. Scott Scale LTD (10, 20 ve 30 da tabi). MTB dunyasinin agirlik\esnemezlik sampiyonu kadrosu. Gercekten de bindiginizde bunu hissediyorsunuz.

Bkz. Rock Shox SID WC. Karbon ust taci sayesinde diger SID modellerine gore daha rijit bir amortisor. Yine karbon ayna kollar da rakiplerine gore cok daha yuksek esnemezlik degerlerine sahipler.

Ama simdi kendimizle celistik. Belki de aradigimiz nokta bu. Karbonun esneyip esnememesi karbon olup olmamasiyla degil, islenis bicimi ve kullanim amaciyla alakali bir durum.

Yol kadrolarinin arka ucgenlerinin, masalarinin, gidonlarinin karbon olup esnemesi dogal, cunku bisikletin uzerindeki yegane konfor ogeleri onlar. Ama Yol ayna kollarinin, yol kadrolarinin orta gobek baglantilarinin ve hatta karbon yol bisikleti cemberlerinin esnemesini kimse beklemiyor. Ureticiler de ona gore Ar-Ge yapiyorlar...

@HaliliOzturk

yani neticede karbon esnemesi gereken yerde esnek,rijit olması gereken yerde rijit olabiliyor yada öyle yapılabiliyor.ama aliminyum bunu başaramadığı gibi esnemeye maruz kaldığında ise bir süre sonra metal yorgunluğu nedeniyle kırılıyor.ama karbona birşey olmuyor.bence işin özeti bu.

• Beğen
Tepkiler: Aziz SIRNAÇ
aslında şunu söyleyebilirimbizde kırık bir karbon kadro vardı karbon boruyu alıp esnetmeye çalıştım fakat neredeyse imkansız zaten biraz zorlamayla patladı. alu boruyu esnetirseniz bükülüp yamuluyor buda karbonnun daha az olduğunu göstermezmi

(link)
tarayıcınıza kopyalayın ve videoyu izleyin alüminyumun ne kadar esnek olduğunu görürsünüz tyanlız şu an youtube açıkmı bilmiyorumbn dns ayarını değiştirdiğim için açılıyo bende siz de bu şekilde açabilirsiniz youtube u
1.başlat-denetim masası-ağbağlantıları sağtık özellikler -İnternet protoklü sürüm 4 (TCP/IPv4) tıklayın altaki kutucukta aşağıdaki dns sunucusunu kullan seçneğini tıklayın altaki kutucuğa noktalar arasına 4 2 2 1 yazın ayarları kaydedip yeniden başlatın bilgisayarınızı bu xp içindi
vista için bu şekilde
denetim masası Ağ Ve İnternet sonra Ağ ve Paylaşım Merkezi sonra yanda ağ bağlantılarını yönet yazar oraya tıklayın sonra İnternet protoklü sürüm 4 (TCP/IPv4) tıklayın altaki kutucukta aşağıdaki dns sunucusunu kullan seçneğini tıklayın altaki kutucuğa noktalar arasına 4 2 2 1 yazın ayarları kaydedip yeniden başlatın

Geri