Scudo Sports

carbon vs alu

CROSSCU31

Daimi Üye
Tepki
30
evet başlıktada görüldüğü gibi karbon kadro ile alu kadroyu karşılaştırıyoruz
sizce karbon kadromu daha çabuk kırılır alu kadromu daha çabuk kırılır:)

Scudo
Vallaha soru biraz açılmalı bence hangi ortamda hangi kuvvet altında gibi,alüminyum karbona göre çok daha yumuşak bir malzeme kadronun farklı yerlerinde değişik üretim teknikleri ( ısıl işlem vs ) kullanılarak rijitleştiriliyor fakat karbon zaten çok rijit bir malzeme,ayrıca metallerde gördüğümüz yorulma olayı alüminyumdada var ve zamanla kadro yorulacaktır buda değişken yükler altında kadronun ömrünü etkileyecektir ama karbonda bunun olacağını sanmıyorum olsa dahi karbonun yorulma çıtası ( üst limiti ) çok yüksek olduğundan bu yükler karbonun yorulma diyagramına etkimeycektir yani karbon zamanla halinden ödün vermeyecektir,asıl noktaya gelir isek ancak sert bir darbe halinde karbon kırılır zaten o darbe alüminyumada gelse oda kırılır ama daha öncede dediğim gibi alüminyumu kıran güç karbonu kırmayabilir,çeliklerin çekme diyagramı vardır orda karbon miktarı arttıkça rijitlik ve bununla beraber kırılganlık artar kısacası çok büyük bir darbe olmadıktan sonra ve kadroda kaliteli üretildi ise sorun çıkarmaz,ama alüminyum ona göre daha kuvvetsizdir

teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: d.berkay
@alperen_69

Alperen gayet güzel açıklamış bencede yeterli... ayrıva bununla ilgili birçok şey forumda mevcut...

yanlız kımya dersınde karbon daha kırılgan olarak duymuştum ama herelde değişiyo

Kadrolar Karbondan üretilmez... Karbon ile güçlendirilmiş liflerörülüp reçine ve yapıştırıcılarla birleşitirilerek üretilir... Zaten olması gereken isimleri karbon kompozit kadrodur...

100 birimlik bir kuvvet aliminyum kadroyu kırmayabilir ama ciddi şekilde göçertir. ama 100 birimlik bir kuvvet karbon kadroyu kırmayabilir. 200 birimlik bir kuvvet aliminyum kadroda geri dönülmez hasarlar bırakır ama kırmayabilir. 200 birimlik bir kuvvet karbonu kırar. konu illa kırılmaksa karbon aliminyuma göre daha kolay kırılır. çünkü esnemezliği fazladır... aliminyum kırılmaz ama sonuçta oda kullanılmaz hale gelir (werdiğim tamamen bir örnektir, birimler gerçek değildir...)

herkese cok teşekkürler ayrıca h.çağrı abi bilgin için saol

bende teşekkür ederim kendi kadrom hakkındada bilgi edinmiş oldum

Evet bende onu söylemeyi planlıyordum.metaller kırılmaz yamulur,eğer çok fazla yamultursanız yorulur ve kopar.kalitesiz döküm demir de buna çok toleranssızdır.karbon ise sert bir malzeme.bırak yamulmayı esnemez bile,esneteyim dersende kırılır.

kırılganlık hakkında şunlarıda eklemiş olayım örnek verecek olur isek bakır bir kabloyu birazcık ta kalıncaysa koparmak için sağa sola büker büker ve bu şekilde koparırız,işte burdaki olay şudur bükme noktasında yaptığımız bükme hareketinden dolayı moleküler yapıda değişiklik olur siz her büktüğünüzde ordaki sertlik artar ve ne zamanki kopma değerine ulaşılır o zaman o kablo kopar,kopma nedeni sertlikten dolayı kırılganlığında artması,başka bir başlıktada geçmişti aslında kadrolarda dipçikleme ne işe yarar diye aslında oda buna bir örnek dipçikleme ile o kısımda moleküler yapıda değişme oluşuyor ve o kısmın sertliği artıyor ama bununla beraber kırılganlığıda artıyor halil arkadaşımızında dediği gibi o zamanda darbelere karşı daha kırılgan oluyor

teşekkürler

Geri