Scudo Sports

çatlamadan yumurta pişirmek..

soner kalaycıoğlu

Forum Demirbaşı
Tepki
912
İsim
soner
Başlangıç
1968—69
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Klasik
arkadaşlar,denilir ki çatlamadan yumurta pişirmek için;suya tuz atmak,soğuk suya batırmak filan, bunlar hikaye.esas çatlamanın sebebi;kaynayan suda yumurtaların zıplaması.aceleniz yoksa,su kaynayınca hemen kapatın.kalan ısıda yumurtalar,10-15 dakikada,soğuyuncaya kadar,kayısı kıvamında pişecektir.hem enerji tasarrufu olur.kalan yumurtaları ertesi gün tüketin.soğuk yumurta yememe saplantısından kurtulun.selamlar,saygılar..

Scudo
Hocam zaten kaynayan suda altini acık tutmak israftan baska bi sey degil, kaynama noktasına ulasmis zaten altı kisilmasi gerekiyor.

Simbo yumurta haşlama makinesi kullanıyorum. Tek seferde 7 yumurta yerleştiriyorsunuz ve istediğiniz kıvama göre su koyarak az pişmiş, orta pişmiş ve pişmiş olarak ayarlayabiliyorsunuz. Nadiren de olsa yumurtalar çatlayabiliyor ama bulaşık çıkmaması ve tavadaki gibi ekstra yağ ilave etmediğimiz için daha sağlıklı oluyor.

yumurtanın çatlamaması için dibine iğneyle bi delik açabilirsiniz, artı suyu da sadece yumurtaların üstünü örtecek kadar doldurduğunuzda zıplamaz. pişmiş yumurta ile çiğ yumurtayı da topaç gibi çevirerek anlayabilirsiniz :)

Açılın size benim yaptığım süper bir haşlanmış kıvamlı yumurta tarifi vereyim. Yakıt ekonomisinin kralı da burada:

Haşlanmış değil de haşlanmış kıvamlı dememin nedeni, yumurtanın tavada yapılması.

Teflon tavanın üzerine istediğimiz miktar yumurtayı kırıyoruz, ama yine de az kırın çünkü yumurtaya yüzde yüz zam geldi.
Sonra üzerine kapak kapatıp tavanın altını yakın.

Tava ısınacak yavaşça yumurtayı ısıtacak yumurtanın buharı kapak altında kalıp üst kısmı buharda pişirecek.

Tam iki dakika sonra çok pişmiş yumurtanız tava üzerinde hazır. İster çatalla yiyin, isterseniz sandviç arasına uzunca koyun yiyin.

Afiyet olsun.

@Ahmetgitar

ben bunu cam kapakla yapıyorum kapaktan seyrediyorum hafif buğulanınca alırsam rafadan biraz daha bekletirsem haşlanmış oluyor

sahte yumurta bile üretmişler makina neki

denedim sabah harbiden güzel fikrimiş
boşuna demiyorlar öğrenmenin yaşı yok diye

Peki kolay soyulmasi icin ne yapilmali...sabah ise giderken 5 tane yiyorum..vucut gelistirme yaptigim icin

@vizeli gezgin
Su dolu kavanoza at tek tek tabi çalkala kolay soyulur aslında bir çok yöntem var burdan anlatabileceğim bu google bacıya sor olmazsa

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: gezgino28
Eğlenceli şeyler yazmışsınız. Kimileri bazı şeyler için hikâye demiş. Kısaca bahsedeyim, bilgilenelim.
Kaynama suyuna tuz atmak suyu çözelti hâline getirip, kaynama noktasını 100 °C üzerine çıkartarak(ortalama 110 °C) biraz daha geç kaynamasına ve böylece yumurtanın kaynamadan oluşan baloncuk hareketleriyle zıplayıp çatlamamasına yardımcı olmaktadır. 100°C üzerinde geçer her saniye yumurtanın pişmesini hızlandıracaktır. En garanti çözüm işe şudur:
Metal yumurtalık alırsınız, yumurtayı yerleştirirsiniz ve ikisini birlikte kaynatmayı yapacağınız kaba yerleştirirsiniz. Böylece su kaynasa dahi yumurta metal yuvadan dışarı çıkmaz ve çarpmadan oluşan çatlama meydana gelmez. Eğer yumurta buzdolabından çıkartılıp hemen kaynatılmaya başlanırsa, hareket etmese bile çatlaması muhtemeldir. Bu sebeple de buzdolabından çıkartılan yumurta musluk suyu ile doldurulmuş bir kâsede 2-3 dakika bekletilirse ısı dengelenir ve kaynatma sırasında çatlama önlenir.
Kolay soymak için ise yine kaynamış yumurtayı musluk suyunda bekleteceksiniz 2-3 dakika kadar. Gerisi kolay. Test edilmiş, onaylanmıştır. Yumurta hastalarına duyurulur...

• Beğen
Tepkiler: İbrahim A.
ozaman sırada en güzel patates kızarrma yöntemi olması lazım

@vizeli gezgin
Bende günde 5 tane yiyorum. Bir tanesini soymam eğer yumurta dinlenmişse, 10 saniyemi alıyor. Önemli olan kabuğu soyarken, kabuğun altındaki zarı da soyabilmek. Eğer zar da kabukla birlikte gelmezse zaman kaybedersiniz...

Doğrusu ben çatlamanın çarpma kaynaklı olduğunu bilmiyordum.
Bu durumda fiziksel olarak, yumurtaları küçük, ince bez pakete koyup haşlamak nasıl fikir?

Şimdi aklıma geldi.

Yoksa ben tava yönteminden asla vaz geçmem, geçemem...

Sürekli yumurta pişiriyorsanız sinbo'nun yumurta pişirme makinesini tavsiye ediyorum. Her seferinde istediğiniz kıvamda pişirebiliyorsunuz :)

@barış barış
Hocam yontemini bilmem de önce una sonrasinda da baharatlara batirip pisirince felaket enfes oluyor

Bu sayfadan çok keyif aldım.lütfen örnekleri arttıralım.Bogaz meselesi önemli...:harika:

Geri