Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Çelik maşayı düzeltmek

Tepki
4
İsim
müslim
Bisiklet
Trek
Merhaba, maşa bulunabilen en zor yedek parçalardan. Özellikle güzel renkli bir çelik maşa ise.. Piyasada modern pahalı maşalar ve dandik maşalar mevcut arası yok malesef. Bende şiddetli bir çarpma sonucu yamulan tange borulu maşamı kendi uydurma sistemlerimle düzeltmeye çalıştım. Sonuç olarak düzeldi ancak tam da sistemli oldu diyemem. Çünkü maşa düzeltmek gerçekten çok büyük kuvvetler istiyor.
1. Resimde şaft borusunun içinden düz bir demir geçirdim ve onu elimle ortaladım.
Yamukluklar şöyleydi ;
Sağ çatal neredeyse orta hizaya kaymışdı sol ise açılmıştı. Dikey yamulmada ise ön x ve Y çubuğu birbirine değiyordu. Oysa maşa ileri doğru kavisli bir şekilde uzandığından kesiştiği yerlerde 5 cm filan uzaklık olması lazımdı.
Çatalları tek bir çubuk üzerine sağdan soldan somunlu ve contalı bir şekilde vidaladım. Çatalları sağa doğru ittirmek için Y ekseni çubuğumu sol tarafa ağır bir taşa dayadım. Mermer atolyesinde imkan buydu. Kaynatılarak sabitlenirse iyi olur.
Somunları istediğim yönde sıkarak çatalların sağa doğru ilerlemesini istedim. Somunlar sıkılıyordu ancak maşa düzelmiyordu. Anladımki tezgahım sağlam değildi. Tüm destek noktalarının çok sağlam olması gerekiyor. X ve Y ekseninin oynamaması gerekiyor. Tezgahı sağlamlaştırdıktan sonra Somunlar çok daha zor sıkıldı. Sıkdıkça maşa düzeldi. Ancak somunları açtığımda maşa tekrar yamuk haline dönüyordu. Yani sistem işe yaramadı. Dedim demekki yamulduğu gibi düzeltilecek. Yani aniden..
Bir elimle mengeneyi bir elimle çatalı tutarak esnete esnete çektim ve birden istediğim yöne gelebildi. Sağ sol eksenini böyle doğrudan kuvvet uygulayarak esnete esnete düzelttim.
Dikey eksende ise 2 resimdeki sistemi kurdum. Şaft borusunun başını ve maşanın alt kısmını sabitledim. Ortayı ise işkence ile aşağıya tutturdum. Ortaya baskı uygulamam gerekiyordu. İşkenceyi elle çevirmek yetmedi. Araya bir tahta koyarak biraz işkenceyi sıktım biraz çekiçle vurdum böyle böyle işe yaradığını gördüm. Çok zorlamadan gözüme düz geldiğinde daha fazla uğraşmadım. Netice olarak Dikey eksende epey bir düzeldi dediğim gibi x ve Y ekseni kesişim yeri 5 cm filan açılmış oldu :) yamulan ve düzelen yerlerde boya çatlamaları oldu ama olsun maşama tektar kavuştuğum için mutluyum :)

Dosyalar

• DSC02191.JPG
    DSC02191.JPG
    91,9 KB · Okunma: 89
  • DSC02188.JPG
    DSC02188.JPG
    113,6 KB · Okunma: 88
  • DSC02186.JPG
    DSC02186.JPG
    129,3 KB · Okunma: 88
  • DSC02189.JPG
    DSC02189.JPG
    91,5 KB · Okunma: 85
  • Beğen
Tepkiler: inceyasar
Scudo
geçen ay bisiklet yoluna yayanın aniden gelmesi nedeniyle bir kaza geçirdim birşey olmadığını sandım fakat dün akşam bisiklete ellerimi bıraktığımda bisikletin sola daldığını farkettim meğerse maşa sağa doğru eğilmiş bunu nasıl düzeltebilirim bisikletim fuji absolute 2.1 maşa hi-ten çelik olması lazım yardımcı olabilecek biri var mı şuan antalyadayım yardımlarınızı bekliyorum

Tesisat işi yapan dükkanlardan rica edebilirsiniz. Boru kıvırma makinalarıyla istediğiniz eksende düzeltme yapabilirler. Ancak unutmayın sizi taşıyan en önemli parçalardan birtanesidir ters bir yüke geldiğinde kırılmaması içten bile değil malzemenin çelik olması kırılmayacağı anlamına gelmez. Aksine sert malzeme her zaman daha çabuk kırılır

Yıllar önce Peugeot marka bisikletimle kaza yaptığımda maşayı çok fena eğmiştim. Ön tekeri çıkarıp yere oturdum, iki ayağımı orta göbeğe yasladım, ellerimle maşayı sıkı sıkı tuttum ve eski haline gelene kadar maşayı kendime doğru çektim. Görünüşte düzgün oldu ancak ellerimi bırakınca bisiklet biraz sağa çekiyor. Yaklaşık 20 yıldır bu haliyle kullanıyorum. Bir şikayetim yok ama yine de sağlam, bozulmamış bir klasik Peugeot maşası arıyorum. Bir arkadaşımın eski Beldesan'ının maşasını da yine bu şekilde düzeltmiştim. Alet bulamazsanız ayaklarınızı göbeğe yaslayıp maşayı çekebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: teo53 ve inceyasar
orjinalliğin bozulmamasından yanayım, bir yandan da obsesiflik var, orjinal yeni yada çıkma bulma şansım yok gibi, düzeltebildiğim kadar düzeltip yeni bulursam değiştirmeyi düşünüyorum yorumlar için teşekkürler herkesin bayramını kutluyorum saygılarımla

@can onur hocam sizin tarif ettiğiniz şekilde biraz çalıştım, şu an ellerimi bırakınca hafif bir çekme var belli belirsiz yardımlarınız için herkese çok teşekkürler şimdilik bu şekilde götürebilir bisiklet beni :)

• Beğen
Tepkiler: can onur
Çok iyi fikir ama birdaha vurmada bisiklet maşası gidebilir :)

@Berat01 zaten ne olduysa antalya sahilde bisiklet yolunda oldu, geyikbayırına çıktım gezdim geldim sahilden dönerken kadının yola atlamasıyla benim fren yapıp kadına çarpıpı takla atmam bir oldu konyaaltındaki sahilde bisiklet yolunu sabah 8 den sonra kullanmamak lazım,

• Beğen
Tepkiler: Berat01
@inceyasar sanayinin acılmasini bekleyin ustalara sorun duzeltilebilirse super olur demir dograma atolyesi olur mermer de olabilir herhangi usta halleder konyaalti bisiklet yolu yuruyuş yeri gibi :D

Geri