Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

çok büyük kadro kullanmak

Erhan Doğaner

Forum Bağımlısı
Tepki
62
merhaba arkadaşlar, bizim apartmandaki oturan bir abimiz kendisine bisiklet almayı düşünüyor. birtane bulmuş kendisine göre uygun fiyatlı ancak bisiklet 21.5"miş kadro boyu. benden 2 cm kadar uzun yani185 cm (ve 90 kilonun üstünde gerçi bu önemli değil ama) bende bu konuda arkadaşlara sorayım dedim. bende merak ettim zaten bunu...
sizce sele borusu biraz düşürülse mesela 5cm kadar, 100 lük değilde 40 lık boğaz takılsa, ve yarış falan düşünülmese sadece tur amaçlı bir bisiklet yapıması düşünülse ne dersiniz, kullanılabilir mi?

Scudo
her şekilde kullanılır ama kesinlikle yorucu olur ve kontrollü olmaz. kadro boyu büyüdükçe kontol azalır bilginiz olsun :)

Biraz daha dik boyun, kisa ve setbacksiz sele borusu vs ile biraz adapte edilebilir, ancak her sekilde arazide tehlikeli olur.

Önemli olan, her iki ayagini yere bastiginda üst borunun üzerinde askida kalmamak. Eger her iki ayagini normal sekilde, apis arasi üst boruya degmeden yere basabiliyorsa cok da sorun olmayabilir. Yani "idare eder"...

1.81'im 19inç'lik "marin bolinas ridge" kullanıyorum. ilk başlarda traktör kullanıyo gibi hissediyodum. şimdi alıştım çok rahatım bisiklet üzerinde. yine de özellikle trafikte sık sık dur kalk yaparken biraz sorun oluyor. ayrıca yokuşlardan inerken ( bilenler bilir bebek yokuşu gibi dik yokuşları kastediyorum) bisiklet üzerinde kontrol sağlamak güçleşiyor. belgrad ormanının toprak-asfalt karması bi parkurunu sorunsuz tamamlamıştım ama çok daha sert doğa maceralarında dezavantaj hissedermiydim bilmiyorum.

umarım işine yarar bunlar sadece kendi deneyimimi aktarmak istedim, iyi günler.

dediğim insan 47 yaşında öylesine takılacak bir insan ama genede tehlikeli olabileceğini ona söylerim. teşekkürler görüşürüz...

ben 191 boyundayım, bazen bana bile kullandığım 20.5" kadro büyükmüş gibi geliyor :)

Foruma uye oldugum gunden beri kadroyla ilgili bircok yaziyi okudum ama yine de kafam almadi. Herseyden once bisikletimin kadro boyunu bilmiyorum. Boyuma gore ne olmasi gerektigini anlamak icin tabloya baktigimda ise hicbir sey anlamadim. Eger mumkunse 3 yasinda bir cocuga anlatir gibi anlatabilir misiniz:) Ben bisikletimin uzerinde ayakta durdugumda ust boru beni rahatsiz etmeden ayaklarimi yere tam basabiliyorum. Seleye oturdugumda ise parmak uclarim yere deger sekilde duruyorum. Bu iyi midir? Tesekkurler.

selenin üstündeyken topuğunuzla pedala basın ve ölçün bu benim yaptığım
(link) burdada bulabilirsiniz

• Beğen
Tepkiler: Nuran Atakan
Ölçüm için orta göbeğin ortasından sele borusunun girdiği yerin başlangıcına göre ölçmelisiniz.
4-5 ay kadar kullandığım 24.8" (63cm) lik yol kadrosu ile 182 boyuma rağmen üzerinde iki seksen yatıyordum.
Eğer kullanacak kişi ileri yaşta, denge tecrübesi fazla olmayan biriyse büyük kadroyu kullanmak onun için her ortamda risk oluşturacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Talha Ateş
@Mustafa Fatih Tahta

kendinize işkence etmek için daha başka bir yol seçebilirdiniz:)

Bence küçük kadro "takıntısı" Türkiye'ye has bir olgu. Yurtdışında insanlar mümkün olduğunca (bisiklet üzerinde ayakta dururken apış arası ile 1-2 cm açıklık kalacak kadar!) büyük kadro seçiyor, ki arazi dışında, şehiriçi kullanımda, turlarda büyük kadro sağlık açısından kesinlikle daha iyidir.

• Beğen
Tepkiler: Süleyman Şevik
@flavi julian

"takinti" diye adlandirmaya ben de katiliyorum, kucuk kadro sorun yaratabilir ama yarismaya girmeyecek birisi bir boy buyuk kadro kullanabilir, oyle iskence falan vs. de olmaz kondusyon varsa. sanki cocukken buyuklerimizin bisikletlerini hic surmedik :D

181cm, 81 kiloyum ve 21.5" kadro kullaniyorum.90mm boyunla, sehirici her turlu rahatlikla kullaniyorum.Arazi surusu yapmiyorum.
Bir de gordugum kadariyla, olculer markadan markaya farkliliklar gosterebiliyor.(olculerde farkli referans noktalari kullaniyorlar)
Bir markanin 20-21" olcusu baska markada 19" gelebiliyor..

• Beğen
Tepkiler: sonEr´´
188 boyum var.. Scott SCale 70 2011 kullanıcısıyım ve M kadro kullanıyorum.. Uygun sele açısıyla gayet de rahat kullanıyorum.. 140 km'den sonra sağ kolumda çok az bi ağrı oldu.. Onun harici ne bel, ne de boyun ağrısı çektim. Sanırım da biraz bacak boyum kısa.. Araziye de çıkıyorum, uzun tura da çıkıyorum, şehir içinde de kullanıyorum.. Daha bi sorun yaşamadım kadrom M diye.

Yeni bir konu açmayayım dedim, buradan sorayım..

benim boyum 1.98. Bisiklet alacağım, hatta modeli belirledim bile..

ama bu başlığa gelene kadar 20" kadro düşünüyordum, bana da bisikletçiler tarafından hep o önerildi..

Şimdi buradaki yazıları okuyunca acaba 20" kadro küçük mü gelir diye düşündüm.. 20" Kron XC1000'i denedim -ki almayı planladığım model de bu-, sürmedim ama denedim, rahat oldu gibi..
Ama yazanları okuduktan sonra, sürmediğimden, bir şüphe oldu içimde. Bakındığım kadarıyla XC1000'in 20"'ten büyük kadrosu yok, varsa bile piyasada yok sanırım.

Sonuç olarak; başka bisikletlere de yönelmeli miyim? yoksa 20" götürür mü beni ? öyle yarışlık falan bir durum da yok. Bu yaştan sonra uzamam da, heralde.. :D

@Edip Dinçer

sele borusu ve gidonla ayarlayarak çok rahat kullanabilirsiniz fakat daha büyük bir kadro da daha rahat edebilirsiniz gibime geliyor.. tabi sizin rahat etmeniz önemli onu da denemeden anlamak mümkün değil. o yüzden muhakkak deneyin. 20" küçük geliyorsa daha büyük bir kadroyu tercih edin ama yok 20" kadroda rahatsanız gerisini kafaya takmayın bence.

189 boyum var.. CityBike 21 inç kadro kullanıyorum.. Uzun asfalt yollarda rahat ancak stabilize ve toprak yollarda yerden fazla yüksekte olduğunuzdan kontrolü kaybetme riskiniz olabiliyor.. MTB alacak olsam 19 inç alırım.. 185-195 boy aralığında olanlara CTB de 20-21 MTB de 18,5-20 kdaro boylarının ideal olduğunu düşünüyorum.

Geri