Doğukan kardeş;
Söylediklerimi sakın yanlış anlama. Burada çalıştığım işyerinde de bir arkadaşım bisiklet sporuna başlamayı düşünüyor ve doğal olarak sıfır bilgi ile yaptığı araştırma ile aynen senin en başta linklerde verdiğin bisikletlere yönelmiş. Orta amortisörlü, hi-ten veya sözde "çelik" kadrolu, aşağı yukarı her toplu alışveriş merkezinin girişinde rastlanabilecek türden makineler. Ben de sözlerime destek amaçlı o arkadaşıma bir iki internet araştırması linki vereyim istedim, tam istediğim gibi bir konu olarak senin konuna misafir oldum.
Sen de inan ne kadar doğru bir iş yaparak bu foruma uğrayıp görüş soruyorsun. Bütçe konusu, evet, maalesef insanı sınırlıyor. Fakat özellikle yorumlardaki ortak özellik, sana hararetli bir şekilde Sedona Borla önerilmiş. Ben de bundan 3 sene önce bisiklete merak sararken senin gibi böyle Bianchi (ucuz modeller), Bisan hatta Castello falan diye dümdüz gidiyor bakıyordum onu mu bunu mu alsam diye. Fakat bir yandan da sokaklarda bu tip aletleri kullananlara da bakıyordum. İnan hepsinden (aşağı yukarı hepsine yakın) pedal çevirdikçe bir cıyırtı, bir gacırtı gucurtu çıkıyor, zincir atıyor, yani anlayacağın, metalik gürültüler eksik olmuyor. Eksozu patlak bir araba kullandığını düşün. Çok acele etmeyeyim dedim. Biraz araştırıp alayım istedim. Araştırdıkça malzeme, donanım, komponent detaylarının içine girdim, maliyetlerin nerelerden oluştuğunu, fiyatların niye yukarılarda gezindiğini gördüm. O sokaktaki bisikletlerden niye devamlı gacırtı gucurtu geldiği belli oldu. Sonra gittim Amoeba aldım. Dediklerine göre Sedona - Amoeba kadroları aynı fabrika üretimi imiş. Zaten Amoeba olmasaydı büyük ihtimal Sedona olacaktı. Ve dostum, bisikletin üstüne çıkıp şöyle yüz metrecik dolaştığın anda farkı hissedeceksin. Sana nasıl güven verdiğini, nasıl rahat ve sağlam bir sürüş olduğunu. Bütçe konusunu anlayabiliyorum, sana belli bir şey de diretmek istemiyorum, ama burada yazan arkadaşların sana söylemeye çalıştığı ortak birşey var, o da verdiğin para sonrası yapacağın işten "zevk" almak. Sen henüz anlatılmaya çalışılan şeyi, deneyimin olmadığı için tam kavrayamıyorsun. Bence yapabiliyorsan, biraz peşinat, kalanını takside bağlamak bile olsa, bu işe minimum Sedona ile giriş. Ortak tavsiye Borla olmuş, ama biraz daha ucuz bir modeli daha var sanırım. Bir de Sedona 261 e bakabilirsin. Kadrolar aynı, daha sonra istersen donanımı yükseltebilirsin. Bu işe, biraz ileriyi görerek bakmak, ona göre başlamak, inan çok önemli. Salcano'yu bilmiyorum, herhangi bir yorum da yapmak istemiyorum, herkes kullandığını önerir. Ben sana çok hararetle Sedona'yı öneriyorum. Hayırlı alışverişler dilerim
Murat Semiz