Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Deli eden diz ağrısı

39 yaşındayım. 13 yaşındayken bir yüksekten düşme olayında sağ dizimi sakatladım; ara ara nükseder. 30 yaşında bir araba çarpma olayında sol ayak bileğim kırıldı; protezlerle yerinde duruyor. Gözlerde miyop+astigmat var; gözlük kullanıyorum. Soranlara çıtır hasarlı diyorum ama :)
Niye yazdım bunları: İdare ediliyor bir şekilde. Çok kafaya takmaya gerek yok. Geçmiş olsun.
İyimser yaklaşımınıza hayran kaldım. Çok güzel bir yaklaşım. 5-10 'lu yaşlardayken ben de 4 kez düştüm. İkisi başıma isabet, öteki ikisi el bileklerime isabet etti. Ancak hiç kazaya karışmadım. Gözlerle ilgili alınabilecek çok basit önlemler var örneğin göz yüksek sıcaklıkları sevmez. Göz içindeki vitreous sıvısı %99 su, %1 protein oranıyla yumurta akına çok benzer. Yumurta akını ısıttığınızda matlaşır, onun gibi göz içi sıvı yüksek sıcaklıkta bozulur. Miyop, astigmat a ek olarak uzun vadede kataraktı da tetikleyebilir. Ayrıca yoğun tahıl / ekmek ağırlıklı beslenme de kataraktı tetikliyor. Bu açıdan en iyisi yeşil sebze ağırlıklı beslenme. Örneğin maydanozda Omega 3 balık yağından bile daha etkili yağ asitleri var. Ayrıca birçok kişi (nerdeyse herkes) TV, bilgisayar, telefon ekranına çok yüksek parlaklıkta bakıyor. Karanlık odada telefonuna bakan biri telefonundan cıkan ışıkla odayı aydınlatıyor resmen, bu yüksek ışık gözlere zarar verir.

Scudo
Sağlığımı kaybetme ile ciddi takıntılarım var. Aman gözüm bozulur aman orama burama bişey olur diye acayip korkuyorum. Bir süredir dizimden gelen kıtırtılar beni hem acayip ürkütüyor hemde geleceğe dair korkutuyor. Kremi sipariş ettim evveli gün. Umarım az da olsa yarar sağlar diye dua ediyorum 😔

Hayatı idame ettirme yada hayatı sürdürme bir insanın en büyük içgüdüsüdür. Hisleriniz normal.

Ben bu konularda çok strese girmem, biraz kabullenilmişlik durumu var. Kabullenilmişlik deyince boşladığım da anlaşılmasın. Kısa ve uzun vadede tehlikeli olabilecek durumlara kendimi tabi ki de sokmam. Örneğin, dizlerimde ağrı hissettiğim günlerde bisiklete binmem.

En büyük derdim hareketsizlik. Kilo alıyorum ve kilo aldığımdan dolayı da eklemlerim zorlanıyor. Kısır döngü ve döngüyü kıramıyorum.

Hayatı idame ettirme yada hayatı sürdürme bir insanın en büyük içgüdüsüdür. Hisleriniz normal.

Ben bu konularda çok strese girmem, biraz kabullenilmişlik durumu var. Kabullenilmişlik deyince boşladığım da anlaşılmasın. Kısa ve uzun vadede tehlikeli olabilecek durumlara kendimi tabi ki de sokmam. Örneğin, dizlerimde ağrı hissettiğim günlerde bisiklete binmem.

En büyük derdim hareketsizlik. Kilo alıyorum ve kilo aldığımdan dolayı da eklemlerim zorlanıyor. Kısır döngü ve döngüyü kıramıyorum.
Hocam eklem zorlanma durumu bendede var fakat kilo verdikçe bende eklem ağrısı artıyor

Selamlar bende de benzer bir sorun var ancak benimki yaşım dolayısıyla gelişimsel bir sol bacak (diz) ağrısı. Geçen gün bisikletle 3 saatlik bir sürüş yaptıktan sonra hala dizimde ağrı var. Normalde çalışırken de bu ağrı uzun zaman sonra patlak vermişti bu yüzden doktorun önerdiği kas gevşetici ve sağlık bakanlığının diz egzersizlerini uygulamaya başladım.
Şöyle bir sorum olacak sizlere hali hazırda bacağımda bir sakatlık durumu yokken hafif ağrıyla bisiklet sürmeyi tavsiye eder misiniz? Doktor zamanında futbol ve koşmayı yasaklamıştı bisikletin bacağımı doğru sele ayarında zorlayacağını düşünmüyorum siz deneyimli abilerin fikirleri nedir bu konuda?

Diz ağrısı çeken ve bisiklet sürmeye devam eden bir sürücü olarak benim de uyguladığım birkaç önerim olacak.

Eğer tıbbi bir durumdan kaynaklanmıyor bisiklete bindikçe ağrı artıyor ise;

1. Sele yüksekliğiniz gereğinden fazla düşüktür. Kabaca pedal en alt konumdayken topuğunuzla pedala bastığızda seleyi bacakların arasına hafiften değecek kadar yükseltiniz.

2. Yine sele ile ilgili, selenizin konumu da önemli. Bacak boyunuza göre öne veya arkaya konumlandırmalısınız. Yine kabaca şöyle yapabilirsiniz. Bacak iç boyunuz. Bir terlik veya ayakkabı giyer vaziyette ölçtüğünüzde 65cm ise selenin uç noktasını pedal miliyle hizalayın. 65cm den küçükse baş parmağınız kadar veya 2 -3 cm civarı ön tarafa eğer 70 cm civarı ise pedal milinden 2-3 cm arkaya konumlandırın. "İnternette bu konu ile ilgili rehberler var araştırmanızı öneririm." Şimdilik bu işinizi görecektir.

3. Pedallara ayağınızla basış şekliniz de önemli. Baş ve en küçük parmaklarınızın ayaklarınıza bağlandığı en alt konumlar arasında pedala basmalısınız. Sonrasında bu bölgeyi ayakkabınızı giyerek de yerini belirleyin ve bu bölgeden pedala basmaya çalışın. Bir müddet sonra kas hafızası oluşunca otomatik olarak bu şekilde kullanır olacaksınız.

4. Bu tavsiyem ayak bileklerinizle ilgili olacak. Sadece dizlerinizden aldığınız güçle değil ayak bileklerinizi de kullanmaya çalışın. İlk başlarda garip gelebilir fakat dizlerinize binen yükü hafifletiyor. Pedal çevirirken en üst ve alt konumlarında ayak bileklerinizden de destek alınız. Denizde yüzenlerin paletlerden aldığı destek gibi düşünün. Birkaç derecelik bilek hareketi dizinize binen yükü azaltacak. Kas hafızası oluştukça kendiliğinden yapıyor olacaksınız.

5. Normalden biraz daha yüksek kadansla bisiklet sürerseniz biraz fazla terlersiniz ama dizleriniz rahat eder. Normalde sizi zorlamayan vitesten bir düşüğüyle gittiğinizde dizleriniz nispeten daha rahat edecektir. Özellikle zayıflamak isteyenlere de tavsiyemdir.

6. Eğer aktif olarak bisiklet sürmeyi düşünüyorsanız en iyi seçim kilitli pedala geçmek. Ben aktif olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Belki diz ağrılarınız hemen geçmeyebilir. Fakat zamanla azaldığına şahit olacaksınız. İyi sürüşler. Umarım faydalı olur.

En doğru tavsiye "Bike fit" yaptırıp bisikletinizin size uygun hale getirilmesidir.
Bisikletçiler arasında diz bölgesi sorunu çok sık rastlanan bir durumdur. Hal böyleyken ergonomi ve tıbbi parametreler size uzun erimli sürüşler sağlayacaktır.
Hizmet bedeli sağlık ve mutluluk olarak geri döner...

• Beğen
Tepkiler: Robert Knepper
Diz ağrısı çeken ve bisiklet sürmeye devam eden bir sürücü olarak benim de uyguladığım birkaç önerim olacak.

Eğer tıbbi bir durumdan kaynaklanmıyor bisiklete bindikçe ağrı artıyor ise;

1. Sele yüksekliğiniz gereğinden fazla düşüktür. Kabaca pedal en alt konumdayken topuğunuzla pedala bastığızda seleyi bacakların arasına hafiften değecek kadar yükseltiniz.

2. Yine sele ile ilgili, selenizin konumu da önemli. Bacak boyunuza göre öne veya arkaya konumlandırmalısınız. Yine kabaca şöyle yapabilirsiniz. Bacak iç boyunuz. Bir terlik veya ayakkabı giyer vaziyette ölçtüğünüzde 65cm ise selenin uç noktasını pedal miliyle hizalayın. 65cm den küçükse baş parmağınız kadar veya 2 -3 cm civarı ön tarafa eğer 70 cm civarı ise pedal milinden 2-3 cm arkaya konumlandırın. "İnternette bu konu ile ilgili rehberler var araştırmanızı öneririm." Şimdilik bu işinizi görecektir.

3. Pedallara ayağınızla basış şekliniz de önemli. Baş ve en küçük parmaklarınızın ayaklarınıza bağlandığı en alt konumlar arasında pedala basmalısınız. Sonrasında bu bölgeyi ayakkabınızı giyerek de yerini belirleyin ve bu bölgeden pedala basmaya çalışın. Bir müddet sonra kas hafızası oluşunca otomatik olarak bu şekilde kullanır olacaksınız.

4. Bu tavsiyem ayak bileklerinizle ilgili olacak. Sadece dizlerinizden aldığınız güçle değil ayak bileklerinizi de kullanmaya çalışın. İlk başlarda garip gelebilir fakat dizlerinize binen yükü hafifletiyor. Pedal çevirirken en üst ve alt konumlarında ayak bileklerinizden de destek alınız. Denizde yüzenlerin paletlerden aldığı destek gibi düşünün. Birkaç derecelik bilek hareketi dizinize binen yükü azaltacak. Kas hafızası oluştukça kendiliğinden yapıyor olacaksınız.

5. Normalden biraz daha yüksek kadansla bisiklet sürerseniz biraz fazla terlersiniz ama dizleriniz rahat eder. Normalde sizi zorlamayan vitesten bir düşüğüyle gittiğinizde dizleriniz nispeten daha rahat edecektir. Özellikle zayıflamak isteyenlere de tavsiyemdir.

6. Eğer aktif olarak bisiklet sürmeyi düşünüyorsanız en iyi seçim kilitli pedala geçmek. Ben aktif olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Belki diz ağrılarınız hemen geçmeyebilir. Fakat zamanla azaldığına şahit olacaksınız. İyi sürüşler. Umarım faydalı olur.
Hocam dedikelerinizi bu gün uygulama şansım oldu ve gerçekten de doğru sele ayarı dizlerin yükünü baya bi hafifletiyor ancak sele o kadar yüksek olduğunda bisikleti süremez oldum, oturduktan sonra sıkıntı yok ancak sıkıntı oturmakta. Yok arkadaş 5 dakikada anca alete oturabildim daha sonrasında oturamadığım için seleyi alçaltıp devam etmek zorunda kaldım.
Durmakta da problem yok kadroya oturuyorum durunca ancak bu binme işini nasıl çözebilirim bir taktiğiniz var mı bu konuda? Pedallara basıp kalkınca seleyi oturayım derken denge gidiyor özellikle yokuş üstü bisiklete binecekken.

Hocam dedikelerinizi bu gün uygulama şansım oldu ve gerçekten de doğru sele ayarı dizlerin yükünü baya bi hafifletiyor ancak sele o kadar yüksek olduğunda bisikleti süremez oldum, oturduktan sonra sıkıntı yok ancak sıkıntı oturmakta. Yok arkadaş 5 dakikada anca alete oturabildim daha sonrasında oturamadığım için seleyi alçaltıp devam etmek zorunda kaldım.
Durmakta da problem yok kadroya oturuyorum durunca ancak bu binme işini nasıl çözebilirim bir taktiğiniz var mı bu konuda? Pedallara basıp kalkınca seleyi oturayım derken denge gidiyor özellikle yokuş üstü bisiklete binecekken.
Bisikleti bırakırken düşük viteste bırakırsanız daha kolay kalkabilirsiniz. Oturmadan kadroyu bacak arasına alıp pedala basıp kalkıyoruz, ilk denerken ben de zorlandığımı hatırlarım, ama insan yaptıkça alışıyor artık düşük seleyle kullanamıyorum kardeşimin falan var bazen biniyorum :D

Sele dümdüz olmayacak,selenin ucu yaklaşık 15 derece kadar yere doğru eğik olarak ayarlanmalıdır.

Gulukozamin alıyordum fakat son zamanlarda gulukozamin in diz eklem kıkırdak ile ilgili bir fayda sağladığına dair kesin kanıtlanmış bir bilgi olmadığını öğrendim bende kolegen başladım bakalım nasıl bi etkisi olacak.

Sele yükselince tedirgin olmuşsunuz. Kısa sürede alışırsınız. Bisiklet kadrosu da biraz küçük kalmış olabilir. Normal ayakta durduğunuzda kadronun ortası bacak aranızı sıkıştırmıyorsa sıkıntı yok. Durduğunuzda seleden atlarsınız. Eğer şehirde sürüyorsanız kaldırımlara tek ayak koymak da size yardımcı olacaktır. Sürmeye başladığınızda ise pedala basarak sele üstüne kayarsınız. speedymammy arkadaşımızın dediği gibi sele önünü biraz aşağıya baktırınız. İniş binişleriniz daha rahat olur. Belirtmeyi unutmuşum.

Diğer yandan seleyi yükselttiğiniz için gidon yükseltme yapmanız da gerekebilir. Gidonu yükseltince sele yüksekliği normal gelmeye başlar.
Dizleri üzmemenin başka yolu yok malesef. Diğer yandan cazci arkadaşımızın dediği gibi Bike Fit bisiklette sürüş pozisyonunun nirvanasıdır. Biraz daha profesyonelleştikçe ve daha iyi bisiklete geçtiğinizde yaptırmanız menfaatinize olur.

Geri