15-20 yıldır belirli temalar çerçevesinde hot wheels koleksiyonu yapan birisi olarak yazdıklarınıza katılıyorum hatta eklenecek çok şey var... bu koleksiyona ilk başladığım zamanlarda söylemiş olduğunuz premiumlar çok yaygın talep görmezlerdi, çok sık üretilmez ve ülkeye de çok sık gelmezdi. Çünkü premium fiyatına 1/24 hatta 1/18 ölçekte model araçlar alınabiliyordu, dolayısıyla 1/64'ler biraz daha butik, diğer yandan da biraz daha çerez kalıyordu. O dönemde ferrari ile anlaşması halen vardı Hot Wheels'ın dolayısıyla Ferrari kovalamaya çalışırdım. Mercedes'in yoktu, arada Audi falan denk gelirdi. Migros'ta falan tek sepette 5-10 tane aynı Ferrari'den bulup en hatasız olanı almaya çalışırdım cebimdeki harçlıklarla. Bugün paketi açık versiyonları dahi üç haneli fiyatlardan gidiyor, temizleri dört hanelilere yaklaşıyor!
Zamanla bu hikaye değişmeye başladı. Hot Wheels/Mattel firması da gelişti, ciddi kategorilere ayırdı arabaları. Regular, orta premium(tekerlekleri hala plastik ancak jantlarda detay bulunanlar), premium, team transport, red line club gibi kesin ayrımlar oluşmaya başladı. Öğrendik ki yurt dışında 1/64 araçlar aslında baya popülermiş. Ancak bu süreçte yaşamaya başladığımız kur-enflasyon artışları da bizi vurmaya başladı. Zamanında 1.5, 2 tl'ye alabildiğimiz regular araçlar bugün 40 tl'ye varmış durumda. 1/24'ler 300-500'den aşağı gitmiyor. 1/18'leri konuşmuyorum bile. Dolayısıyla model araç koleksiyonculuğunu da vurdu bu kur ve enflasyon konusu. Mattel'in Hot Wheels alanını geliştirmesiyle ülkemizdeki enflasyon/kur krizinin sıradan koleksiyonerleri daha ucuz dolayısıyla daha küçük model araç biriktirme zorunluğuna itmesi aynı anda yaşandı aslında...
Bisiklet turlarımın bir kısmını Hot Wheels avcılığıyla birleştiriyorum. Oha dedirtecek nadirlikte araba bulabildiğimden de değil, bu konu hoşuma gidiyor. Hot Wheels sattığını tespit ettiğim yerleri durak durak geziyorum zaman zaman. Bunu yıllardır yapıyorum. Enflasyon konusunda çarpıcı bir örnek vereyim: tam geçen yıl bu hafta, bisikletle çıktığım bir avımda adedini 20 TL'den almışım regular Hot Wheels'ları. Bugün internetten baktığımda ise 40 tl idi regularlar. %100 yani. İnanılmaz.
Ne demiştik, Hot Wheelslera talep hem zorunluluktan arttı hem de zamanla daha fazla/çeşitli/özel model çıkmasından da. Gittikçe fakirleşsek dahi bu devam etti ancak ne kadar sürdürülebilir artık bilemiyorum. 2-3 sene öncesine kadar premium modeller yaygın oyuncak mağazalarında bulunabiliyordu yeni sevkiyat yapıldıkça; hatta satışa çıkan ürünler bir süre mağazada kalıyordu birkaç hafta, hatta 2-3 ay kadar. Ancak artan talep mi, enflasyona yetişemeyen maaşların insanları geçinmeye zorlaması mı, adını siz koyun; zamanla bu husus değişti. Artık premiumlar yaygın oyuncak mağazalarına yalnızca kağıt üzerinde geliyor. Çünkü ürünler mağazada piyasaya girmeden çalışanlar arasında paylaşılıp hemen internet üzerinden satışa çıkıyor. Hatta öyle ki, paketin üzerinde mağaza satış fiyatı dahi yazıyor hala ama 2,3,4,5,6... katından satışa sunuluyor başka platformlardan. Oysa satışa hiç girmedi yani, etiketten anlıyorsunuz normal şartlarda hangi mağazadan satın alabileceğinizi. Bu katlanmış fiyattan alanlar da ya mecburcu koleksiyonerler ya da tüccarlığa buradan devam etmek isteyenler: Al, komisyon ekle sat çünkü tüm araçlar sınırlı sayıda. Aynısından bir daha üretilmesi çok zor. Koleksiyonun değerini satıcı belirler değil mi?
Hadi rlc arabalar ülkeye resmi olarak gelmiyor. Team transportlar butik birkaç oyuncakçı tarafından getiriliyor. Premiumların çoğu karaborsa. Ancak artık olay regularlara kadar indi. Gidin dolaşın bakalım son seri regularlarda popüler olan Toyota Supra then/now kaç adet bulabileceksiniz. Bunlar dahi karaborsa oldu
Biz yine, yaptığımız tematik listelerden marketlerde, oyuncakçılarda piyasa fiyatından bulabilirsek sevinelim. X,y uygulamasından uyguna düşürebilirsek de aynı şekilde. Başka türlü koleksiyonerlik de tehlikede: fiyatlar da artmaya devam ediyor ve edecek üstelik.
Son olarak, abd'de ise durum farklı. Adamlar herhalde Hot Wheels'ın anavatanında olduğu için, ilk olarak regular araçlar dahi uzun kartlı(pek ilgilenmiyorum ama farklı), regular ve super treasure hunt bulmak daha kolay, premium ve team transportlar Walmart'larda bile yaygın, rlc'lerde talep çok arz çok az ama resmi Hot Wheels sitesinden alınabiliyor. Rahmetli Ryu Asada'nın altın sarısı s2000'inden almayı çok isterdim.
Hakkımızda hayırlısı!!