Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Diz çıtlaması

Tepki
11
İsim
ahmet
Bisiklet
Carraro
Arkadaşlar herkese iyi günler.
Benim geçen sene sağ dizimde grade 2 menisküs hasarı meydana geldi. Kışın ara ara bisiklete bindim, geçen haftadan beri yürürken sağ dizim sürekli çıtlıyor. Normalde diz açıp kapatırken yıllardır kıtır kıtır ses geliyordu, ancak bu çıtlama aynı parmak citlamasi gibi. Aynı şekilde ayak bileğinde de çıtlama oluyor,agrı sızı olmuyor. Yaş 35 geçen yıllar sonra hızlı bir başlangıç yaptım ve dizim sorun çıkardı.
Moralim çok bozuk yıllar sonra başladığım bisiklete veda etmek istemiyorum. Önerileriniz nedir?

Scudo
Bamya tohumu ve haşlanmış kemik iliğibln yani kemik çorbasının iyi geldiği hakkında çok olumlu geri bildirimler aldım. Isınma soğuma hareketleri de yapılmalı bunun dışında.

Önce bir doktora gidin ama her koşulda bisiklet ayarlarınızın doğru olduğundan, yüksek kadansla pedal çevirdiğinizden emin olun.

Moralinizi sakın bozmayın, emin olun en büyük etken psikoloji çünkü,siz aklınıza getirdikçe hep ağrıyacak, sıkıntılı dize zarar verme psikolojisi sağlam olan dizinize yüklenmenize neden olup onuda olumsuz etkileyecek belkide...
Tıbbi olarak ise bendede 3 senedir var 3 senedir yaz kış bisiklet sürerim(bisikletin hayatımda yeri daha eski yani öncesi yine var) ve yine 3 senedir şükür Allah'a durum aynı ilerleme olmadığı gibi sıkıntımda yok(ilk teşhis konduğunda bende sizin gibi ruhen sekteye uğradım) , kilonuz gerekenden fazla ise kilo verin, hıza ortalamaya değil kadansın yüksek olmasına dikkat edin, üst bacak kaslarını geliştirmeye bakın, sele yüksekliği ve diğer ayarlara dikkat edin(....... Ama bundan öncesi konusunda uzman doktora gidin derim(fizik tedavi hekimi + birde bisiklet konusunu danışmanız ve fikir almanız için spor hekimine).. Geçmiş olsun

Son düzenleme:
İyi bir doktora gidin ve fazla kilonuz varsa bunun icin de diyetisyene gidin cunku kilo dizlere binen yuku cok arttiriyor

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Benzer bir sıkıntıyı sormuştum doktora çıtlamaya ek olarak dizlerimin içinde de batma oluyordu MR çekildi. Doktor @bilalfidanboy üstadın dediği gibi bacağın üst kaslarını geliştirmeye yönelik egzersiz verdi. 1.5 metrelik siyah thera bandı bir masa ayağına bağlayıp dizlerimi kırmadan problemli bacağı yere değdirmeden çalışmam gerekiyor ama bir türlü düzenli çalışamadım. Şuan hala çıtırdamalar var ama gücü iyi.
Kadans boyutuna gelecek olursak gücü düşük kadansla elde ediyorsanız yük dizlerinize binecektir. Kendinizi değerlendirerek dizinize yük binmeyecek vitesleri kullanarak kadans artırın.

Kilo 86 boy 180
6 ay önce çekilen mr da menisküs grade 2 vardı.
Aynı mr a doktorun biri grade 3 ve kondromalazia patella evre 1 derken, başka uzman sadece menisküs grade 2 demişti. Kum torbasiyla üst kasları çalıştırıyorum, bu çıtlama geçen hafta başladı, anlam veremedim.

İyi doktor / İyi fit / Doğru dozda idman. Üçü de çok önemli bu tip durumlarda. Aksatmaya gelmez ?

kondromalazia patella evre denen rahatsızlık, menisküsten daha farklı,bu yüzden bir hatta birkaç doktora daha gidin, diz çok karışık bir yapıya sahip, kimi menisküs der, ön çapraz bağı görmez, kimi kondromalazia der menisküsü görmez. ve işin enteresan yanı vücütta tek kendini yenilemeyen dokudur menisküs (çok istisnai durum harici)kondromalazia ve bisiklet sürme ile ilgili mutlaka ama mutlaka iyi bir doktora gidin....

Not:Mevcut kilonuz üzerinden 5 6 kilo daha verirseniz, biraz daha dizlere baskı yapan yükten kurtulursunuz ve hissedilir düzeyde rahatlarsınız..

Arkadaşım öcelikle geçmiş olsun. Aynı dertten ben de muzdaribim Yaşım 48. 18 yaşında maç ederken ön çapraz bağlarım koptu futbolu bıraktım Başka hiçbir tedavi yapmadım. Bundan 4 sene önce çok sevip de dizimin korkusundan alamadığım bisikletimi aldım ve bisiklete binmeye başladım korkularım vardı dizim ağrır mı diye gerçekten de bu geçtiğimiz kış dizim çok ağrıdı dayanılmaz bir ağrı vardı yaklaşık bir hafta üstüne bile basamadım. Doktora gittim Emar falan çekildi bir kaç doktora gösterdim en son Liv Hastanesi'nde iki ayrı profesöre gösterdim Birisi ameliyat ol dedi bir diğeri olmana gerek yok dedi Tek korkum bisiklete binip binememekti ikisi de bisiklete binme mi bisiklete binmenin yan çapraz Bağlarımı kuvvetlendireceğini söyledi. Yan bağlarının kuvvetlendiği nde ön çapraz Bağları mı daha az yük bineceğini ve 3 derece menisküsümün de daha az yapılacağını söyledi. Hakikatten de havalar biraz ısınıp tekrar bisiklete binmeye başladığımda Dizimin ağrıları geçti ve düşündüm dizim yaklaşık bir buçuk iki ay süren soğuklar zamanında hiç bisikleti bilmediğimden ağırmıştı. Onun için bisiklete binmeyi bırakma Ayriyetten sana önerebileceğim bir bitkisel ilaç da Solgar glukosamin..Bunuda kullanırsan faydasını görürsün.
20190331_123453.png

Çok geçmiş olsun kardeş.

Aslında arkadaşlar herşeyi söylemiş. Oncelikle doğru sele gidon ayarı, yumuşak vites yüksek kadans bunlar gerçekten faydalı.
Benim de sol dizimde iç yan bağ kopması, grade 1 ve grade 2 olmak üzere 3 tane menisküs yirtıği ve ayrıca ÖÇB'da yırtık var. Hepsi aynı gün aynı kazada oldu. Bu forumda çok ağladım 2 3 ay öncesine kadar arkadaşlar bilirler. 3 4 tane doktorla görüştüm. Ameliyat önerdiler ama ben daha olmadım. Son görüştüğüm fizyoterapist bisiklete binmemi söyledi. Dene ve gör iyi gelirse devam et dedi. Perşembe günü 140 km yaptım...
Öncelikle kafana takma, birkaç doktora birden görün, konuş iyice fikir al. Özellikle bisiklete bindiğini muhakkak söyle doktorlara.
Sonrası da kendini sakınmak dikkat etmek.

Bu arada @Şeffaf nickli arkadaşın soylediği bamya tohumu vs bana da önerdiler. Bir denemekte fayda var :) Sağlıcakla ve dikkatle kal.

Arkadaşlar benimde benzer bir hikayem var ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaşım 39 bende 3 senedir bisiklet sahibiyim ama son bir yılda çok yoğun bindim. 2017 Eylül'e kadar kısa sürüşler yapardım. İlk uzun turumda (git gel 80 km) dönüşte sağ dizimin dış tarafında ağrı oluşmuştu. Son 25 km civarında dizimdeki ağrı öyle bir arttı ki dizimi kıramaz oldum ve eve otobüsle dönmek zorunda kalmıştım. Ertesi gün ağrı geçti ve ben önemsemedim ve artık git gide mesafeleri arttırmaya başladım.

Aradan geçen 5-6 ay sonra ufak tefek ağrılarım vardı. Doktora gittim mr ve röntgen çektirdim, doktor, ciddi birşey olmadığını söyledi. Bunun üzerine spor hekimine danıştım ve o egzersiz verdi ve tabii ben yapmadım :) Tarih Eylül 2018.
Bisiklete binmeye devam ettim, haftada toplam 100 bazen 120 km yapıyordum, Bu arada bisikletim mtb'den bozma tur bisikletiydi. Ankara - Kazan turunda dizime bir yıl önceki ağrımın aynısı nüksetti. Bir sonraki aynı yere olan turda yine aynı şey oldu. Bunun üzerine havalarında soğumasıyla sürüşler azaldı ve Aralık ayında GATA'da Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gittim. Mr sonucunda sol dizimde menüsküste horizontal yırtık olduğu yazıyordu. Doktor sadece dinlenmemi söyledi. İçim rahat etmedi bende Etimesgut Devlet hastanesinden bir randevu daha alıp başka bir doktora göründüm. Bu seferki doktor, karşısına beni alıp dizlerime bastırıp bacağımı kaldırdı ve şiddetli bir ağrı oldu. Bana "sıvı kaybı olduğunu kıkırdakları zedelediğime" benzer birşey söyledi tam hatırlamıyorum. Voltaren ağrı kesici ve krem verdi kullan bitince 10-12 gün sonra gel dedi. Kullanıp tekrar gittiğimde bir değişiklik varmı diye sordu ve ilacı değiştirdi. Eczaneye gittiğimde eczacıya sorduğumda bunların ağrı kesici olduğunu geçici çözüm olduğunu söyledi. Kullandım ilaçlarıi bir süre sonra içim rahat etmedi ve o doktora tekrar gitmedim çünkü benim normal yürürken dizimde ağrı yok sadece bisiklette 30 km geçince ağrı başlıyordu.

Arkadaşın yazdığı gibi benim dizimde çok çıtlıyor. Bisikletimin ayarları ile ilgili çok araştırma yaptım sele vb. ayarları çok kez kontrol ettim. Ama o kadar büyük bir hata farkettim ki kendime daha önce neden farkına varmadığım konusunda çok kızdım. Bisikletimin kadro boyunu ölçtüğümde gördüm ki, bisikletim bana resmen 3 beden büyüktü. Hemen sattım ve bana uygun kadro boyunda başka bisiklet aldım. Bu arada kış ayı boyunca yaklaşık 3 ay bisiklete binmedim. En son tekrar Gata'ya gidip spor hekimine göründüm, mr'ı gösterdim. bana eğzersiz verdi "1,5-2 ay bisiklete binme bu egzersizleri yap ve bu hapı iç" dedi. Hapın adı Colamerim (Kolajen, Kalsiyum, Vitamin d3 ve çinko). Doktor menüsküs yırtıklarında kanlı bölge diye tabir edilen bir bölge olduğunu orada kalan kısmın iyileşebileceğini fakat diğer kısımın iyileşmeyeceğini söyledi. Bakalım ne olacak ama sürememek üzüyor insanı.

Arkadaş gibi bende bisikletten uzaklaşmaktan korkuyorum. Ankara-İzmir tur planım vardı, Mayısta da Gökova Bisiklet Turuna gitmek istiyordum, şu an baya moralim bozuk açıkcası. Geçen dayanamadım havaların güzel olmasını fırsat bilip git gel 55 km yol yaptım fakat yine dönüşte son 8 km de ağrı başladı. Egzersizlere devam ediyorum, bisikleti yüksek kadans'da sürmeye özen gösteriyorum, hergün bol bol su içiyorum, haftada bir paça çorbası içiyorum ve haftada birkaç gün 45 dk yürüyorum.

Tavsiye ve önerisi olan varsa yorumunu bekliyorum ayrıca Ankara'da iyi bir doktor tavsiyesi olan varsa başka bir doktora daha görünmek istiyorum.

Benim tavsiyem diz sakatlığı yaşarsanız tek bir doktora bağlı kalmayın. Hepsi farklı yorumluyor olayı.

@ahmet066006 Geçmiş olsun!

evrimvolkan, Öncelikle geçmiş olsun, düzenli yürüyüş ve koşuyu bana doktorlar dizlere baskı yapmasından kaynaklı önermedi, benim çıkarttığım sonuç kişiye özel olmayan aynı yada benzer rahatsızlığa sahip kişilerin belkide ömür boyu yada ameliyat aşamasına gelene kadar egzersizlere ara vermemesi gerekiyor, ihmal ettiğin an ise kendini hatırlatıyor.. Mesela kendi payıma bisiklete ara verdiğim an(yıl, ay değil gün bazında) bahsettiğim kendini hatırlatan sinyalleri alıyorum.. Buna istinaden istastik olarak ise MR ve çekilen filmler sonrası teşhis konduğu zaman ve üzerine 2 yıl verdiğim aradan sonra 2018 de 10000km civarı 2019 itibarı ilede 3000 km ye yakın yol kattettim (30000 M totalde yükselti + 200 km den uzun günü birlik turlar)... Bence Birazda mesele tıptan sonra kendimizin vücüdumuzu tanımakta bitiyor,

Arkadaşlar cevaplar için çok teşekkür ederim. 6ay önce rahatsızlık başladığında osteobflex ve nemartro kullandım. 5-6 aydır da sabahları bamya tohumu yutuyorum. Bugün ayak paça çorbasına başladım.
Benim diz de ağrı vs olmuyor, sadece bu çıtlama benim kafamı çok karıştırıyor. Tokat'ta yaşıyorum, bu hafta içi Sivas'ta iyi bir doktor var ona gideceğim. Yeni bir mr cekinirim inşallah bakalım sonuç ne çıkacak. Geçen hafta burada sol dizimde plika için her iki dize de tomografi cekindim.

Geçmiş olsun.Benim de her iki dizimde ''kıtlama''sesi oluyor sağa ve sola çevirince.Bisiklet kullanmadan önce herhangi bir sorun yoktu.Zaman zaman hafif ağrıda yapıyordu bisikletten indikten sonra.Katlabnır bisiklet aldıktan sonra,rastlantımı bilemiyorum fakat daha az yaşamaya başladım.Gidon ve sele dengesini daha iyi ayarlıyor olabilirim.Çünkü katlanır bisikletin gidonu da yükseltilip alçalabiliyor.Yaş ilerledikçe biraz daha dikkat etmek gerekiyor spor vb.aktivitilerde.

Tomografi sonucun çıktı.

BULGULAR: HER IKI PATELLOFEMORAL EKLEM ARALIĞI MEDIALDE MINIMAL DARALMIŞTIR. HER IKI PATELLADA EKSTANSIYONDA
LATERAL PATELLAR TILT VE TRANSLASYON MEVCUTTUR. TT-TG MESAFESI SAĞDA 15 SOL DA 16 MM ÖLÇÜLMÜŞTÜR.

geçmiş olsun. Türkçesi nedir bu sonucun?

Henüz doktora gitmedim. Dr.google den öğrendiğim kadarıyla bacak kaslarindaki dengesizlik sebebiyle diz açılıp kapanırken patella( diz kapağı) yerinden sapıyor ve düzgün hareket edemiyor. İlerleyen zamanlarda kıkırdaklar hasar görüyor.

Geri