Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Diz ön ağrısı

Arkadaşlar, dizlerde tekrarlayan ağrılar varsa üşenmeyin doktora gidin. Ben üşengeçlik ettim ve uzun süredir olan bir sorunu erteledim ama bana pahalıya patladı. 9 gün önce sol diz iç menisküs ameliyatı geçirdim. Bakalım tekrar bisiklete binebilecek miyim?
geçmiş olsun. nasıl bir ağrı idi ? ne zamanlar nüksediyordu acaba?

Scudo
Teşekkürler. Benimkisi ağrıdam ziyade, tam çömelme pozisyonundan ayağa kalkarken bir takılma durumuydu. İhmal ettim. En sonunda kilitlendi. Şimdi iyiyim, ameliyat sonrası üst bacak kaslarını güçlendirmeye çalışıyorum.

Merhaba. Yaklaşık 3 haftadır benim de geçmek bilmeyen diz ağrılarım meydana gelmişti. İşin ilginci küçük kadro bisiklet kullandığımı fark edip büyük kadroya geçen aylarda geçiş yaptım. Bu esnada basketbola da tekrar başladım. Bisikletten ziyade basketbol sanırım biraz dizlerimi yordu. Ani hareketler vs... Sonrasında bisiklette en ufak bir seyahatte ağrı başlıyordu. Aldım elime alyanları çıktım sürüşe. Yavaş yavaş seleyi ayarladım. Önce 1 cm yükselttim. Fena olmadı ama emin olamadım. Sonrasında 2 cm yükselttim. Bacaklarım pedala enerjiyi aktarırken kuvvette kayıp hissettim. Böylece fazla kaldırdığımı anlamış oldum. Tekrar aşağı 1 cm indirdim ve sanırım kendime uygun olan ayarı buldum. Sonrasında geçtiğimiz çarşamba o ayar ile 50 km sürdüm. Hiç ağrı yaşamadım. Tabii sürüş başlarında grupla birlikte tırmanış yaparken eskiden hızla bayırı tırmanmaya çalışırdım. Bu sefer dikkatli oldum. İlk tırmanışlarda grubun gerisinde kalıp dizimi yormadım. Isınana kadar hep düşük viteslerde sürüş yaptım.

Aslında 2x9 vites kullanıyorum. 46-30 11-36. Ağrı çektiğim zamanlarda 30 luk olan küçük aynakol dişlisini sadece bayırda kullanıyordum. Bu son sürüşte nadiren 46'lık dişliyi kullandım. Düz yolda ön 30'dayken arka vitesi de 7. viteste kullandığımda hız olarak geride kalmıyorum ve yüksek kadansla dizim de ağrımıyor. Zincir de çok çapraza düşmedi açıkçası. Bu şekilde dikkat ederek 1 saatlik kullanım sonrasında tekrar eskisi gibi sürmeye geri döndüm. Bir sıkıntı yaşamadım. Hatta sürüş ortalarında bir bayırı tırmanırken oturarak bayağı süratli bir şekilde çıktım. Dizi zorladım ama herhangi bir ağrı çok şükür yine olmadı.

Şimdi acaba uyguladığım bu şeylerden ötürü mü ağrı geçti? Yoksa 2 haftadır baskete ara verdim. Hafif sakatlandı da şuan mı iyileşti diz? Onu anlayamıyorum :D

Bir de ilerleyen dönemde vites setini değiştirme fikrim vardı. İkili aynakol sistemi hoşuma gitmişti. Hem hafif hem kullanımı kolay. Ama çok seçenek bulunmuyordu. Ya yol bisikleti aynakollarına geçecektim. 48-50 civarı olanlar. Ya da düşürüp mtb aynakollarına geçecektim. Veya 3lü aynakola. Biraz düşününce sizce hangi seçenek diz ağrısı ihtimalini en düşüğe çeker? Hiç bu açıdan düşünmemiştim. Sanırım mtb'lerdeki çiftli 36-26 deoreler de mantıklı gelmeye başladı. Şuanki 30 bazen çok boş çevirmeme neden oluyor. 36 veya üstü bir değer daha rahat olabilir sanki. Veya 3x sistemde 48-36-26. Aynı vites oranlarını 2li sistem de verir diyordum ama aynakol dişli farkının dize olan etkisini hiç hesaba katmamıştım.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Merhaba. Yaklaşık 3 haftadır benim de geçmek bilmeyen diz ağrılarım meydana gelmişti. İşin ilginci küçük kadro bisiklet kullandığımı fark edip büyük kadroya geçen aylarda geçiş yaptım. Bu esnada basketbola da tekrar başladım. Bisikletten ziyade basketbol sanırım biraz dizlerimi yordu. Ani hareketler vs... Sonrasında bisiklette en ufak bir seyahatte ağrı başlıyordu. Aldım elime alyanları çıktım sürüşe. Yavaş yavaş seleyi ayarladım. Önce 1 cm yükselttim. Fena olmadı ama emin olamadım. Sonrasında 2 cm yükselttim. Bacaklarım pedala enerjiyi aktarırken kuvvette kayıp hissettim. Böylece fazla kaldırdığımı anlamış oldum. Tekrar aşağı 1 cm indirdim ve sanırım kendime uygun olan ayarı buldum. Sonrasında geçtiğimiz çarşamba o ayar ile 50 km sürdüm. Hiç ağrı yaşamadım. Tabii sürüş başlarında grupla birlikte tırmanış yaparken eskiden hızla bayırı tırmanmaya çalışırdım. Bu sefer dikkatli oldum. İlk tırmanışlarda grubun gerisinde kalıp dizimi yormadım. Isınana kadar hep düşük viteslerde sürüş yaptım.

Aslında 2x9 vites kullanıyorum. 46-30 11-36. Ağrı çektiğim zamanlarda 30 luk olan küçük aynakol dişlisini sadece bayırda kullanıyordum. Bu son sürüşte nadiren 46'lık dişliyi kullandım. Düz yolda ön 30'dayken arka vitesi de 7. viteste kullandığımda hız olarak geride kalmıyorum ve yüksek kadansla dizim de ağrımıyor. Zincir de çok çapraza düşmedi açıkçası. Bu şekilde dikkat ederek 1 saatlik kullanım sonrasında tekrar eskisi gibi sürmeye geri döndüm. Bir sıkıntı yaşamadım. Hatta sürüş ortalarında bir bayırı tırmanırken oturarak bayağı süratli bir şekilde çıktım. Dizi zorladım ama herhangi bir ağrı çok şükür yine olmadı.

Şimdi acaba uyguladığım bu şeylerden ötürü mü ağrı geçti? Yoksa 2 haftadır baskete ara verdim. Hafif sakatlandı da şuan mı iyileşti diz? Onu anlayamıyorum :D

Bir de ilerleyen dönemde vites setini değiştirme fikrim vardı. İkili aynakol sistemi hoşuma gitmişti. Hem hafif hem kullanımı kolay. Ama çok seçenek bulunmuyordu. Ya yol bisikleti aynakollarına geçecektim. 48-50 civarı olanlar. Ya da düşürüp mtb aynakollarına geçecektim. Veya 3lü aynakola. Biraz düşününce sizce hangi seçenek diz ağrısı ihtimalini en düşüğe çeker? Hiç bu açıdan düşünmemiştim. Sanırım mtb'lerdeki çiftli 36-26 deoreler de mantıklı gelmeye başladı. Şuanki 30 bazen çok boş çevirmeme neden oluyor. 36 veya üstü bir değer daha rahat olabilir sanki. Veya 3x sistemde 48-36-26. Aynı vites oranlarını 2li sistem de verir diyordum ama aynakol dişli farkının dize olan etkisini hiç hesaba katmamıştım.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Basketbolda benim dizlerde ağrımaya başlar hemen zaten iki dizimde sorunlu. Özellikle bir kez zıplamam yeterli oluyor dizlerimin ağrıması için. Bisiklet üzerinde ise eğer en ağır vitese alırsam hemen dizlerim ağrımaya başlar o yüzden olabildiğince 5-6-7 ile gitmeye çaba gösteririm düz yolda.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Bisiklet sporu ile uğraşanların diz yapısı topla oynanan sporlara karşı hassasiyet kazanıyor galiba. Benim başıma gelen buydu.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Konunun üzerinde zaman geçmiş ama önemine binaen ben de birkaç kelime katkı sağlamak isterim. Diz sağlığı bir bisikletçi için olmazsa olmazlardan. Yukarıda arkadaşların da bahsettiği bazı konuların altını çizip bir kaç şey de benim eklemem gerekirse;

Bir bisikletçinin diz sağlığını korumak ve geliştirmek için dikkat etmesi gereken bazı noktalar:

1. Bisiklet ergonomik ayarlarını en iyi şekilde yapmak yada yaptırmak
2. Sürüş tekniğini fizyolojik sınırlar içinde tutmaya çalışmak bakınız >>>(Yüksek kadans her derde devaymış)
3. Halı saha futbol vb diz eklemine, bağlara ve kıkırdaklara zarar verme potansiyeli olan etkinliklerden mümkün mertebe kaçınmak
4. Uyluk ve bacak kaslarını bisiklete binmek dışında da kuvvetlendirmeye çalışmak. Örn asansör yerine merdiven çıkmak, squat vb..
5. Kasları kuvvetlendirmenin akabinde dizin kemik, kıkırdak, bağ ve eklem içi sıvısının yapısında bulunan temel element, mineral ve aminoasitlerini vb uzman doktor önerisi ile takviye etmek. (örneğin magnezyum tb, VitB6, kollojen II vd..)
5. Yerden ağır yük kaldırma, yerde dizüstünde çalışma gibi durumlarda başka bir yöntem seçerek yada dizlik vb kullanarak dizi korumaya çalışmak. Ağırlığını dizin üstüne bindirerek yerde durmak özellikle prepatellar bursa'nın mikro-travmamalarına yol açarak dizde ağrılı inflamatuvar şişmelerine yol açabilir
6. Egzersizlerden önce kas ve tendonların ısınmasına fırsat vermek ve ihtiyaç halinde bu konuda haricen kullanılan kan dolaşımı artırıcı ve antiinflamatuvar etkili krem, sprey vb. den yardım almak.
7. Sert topuklu ayakkabılar yerine gündelik hayatta daha yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih etmek. Hanımların yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmaları.
8. Kışın bisiklete binerken dizleri soğuktan korumak..
9. Bir uzman doktor kesin endikasyonu(gerekliliği) mevcut olmadan her tavsiye edilen eklem içi ilaç vb uygulamalarına gönüllü olmamak.
10. 40 yaşından sonra osteoporoz yönünden bir check-up yada uzman muayenesinden geçmek. (not: Bilimsel araştırmalara göre osteoporoz yönünden spor dalları arasında bisiklet, yüzmeden sonra ikinci risk grubunda yer almaktadır)

dizlerimizin sağlığına katkıda bulunacaktır.

teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Benim de dizler takır tukur, tam ayar tutturamadım. Sele açısı ve önde-geride olması, yükseklik gibi faktörlerden öte ayakkabı değiştirmenin dizlerimi çok fazla etkilediğini fark ettim bu yüzden Kilitli pedal ve ayakkabı sipariş ettim. Bikefit imkanı olmayınca bir yeri sabitleyip diğerleri de ayrlaya ayarlaya gideceğim.

Benim de dizler takır tukur, tam ayar tutturamadım. Sele açısı ve önde-geride olması, yükseklik gibi faktörlerden öte ayakkabı değiştirmenin dizlerimi çok fazla etkilediğini fark ettim bu yüzden Kilitli pedal ve ayakkabı sipariş ettim. Bikefit imkanı olmayınca bir yeri sabitleyip diğerleri de ayrlaya ayarlaya gideceğim.

Ayakkabıyı spd pedalden çıkarırken bu işlem dizleri transvers (horizontal =ufuk düzlemi de diyebiliriz) biraz zorlar. İlk başta mutlaka pedalın ayarlarını en gevşeğine alın. Unutup düşmelere karşı da hazırlıklı olun. Kilitli pedalın dizlere değil de flexor(kendine çeken diye tabir edilebilir) bacak kaslarını da devreye sokmaya çok faydası vardır. Belki bu diz eklemi içindeki synovial sıvının(eklem içi sıvısı) daha homojen yayılmasına ve kıkırdak beslenmesine olumlu katkıda bulunuyor olabilir. Kilitli pedalin başka pek çok faydaları da var. Yeni pedal ve ayakkabılarınız hayırlı olsun.

Ayakkabıyı spd pedalden çıkarırken bu işlem dizleri transvers (horizontal =ufuk düzlemi de diyebiliriz) biraz zorlar. İlk başta mutlaka pedalın ayarlarını en gevşeğine alın. Unutup düşmelere karşı da hazırlıklı olun. Kilitli pedalın dizlere değil de flexor(kendine çeken diye tabir edilebilir) bacak kaslarını da devreye sokmaya çok faydası vardır. Belki bu diz eklemi içindeki synovial sıvının(eklem içi sıvısı) daha homojen yayılmasına ve kıkırdak beslenmesine olumlu katkıda bulunuyor olabilir. Kilitli pedalin başka pek çok faydaları da var. Yeni pedal ve ayakkabılarınız hayırlı olsun.
Teşekkür ederim hocam. Dizdeki tıkırdamayla beraber üst bacağımda artık ağrı hissetmeye başlamıştım, basarken zorlanmadan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bunu da bu şekilde çözeceğimi sanıyorum

Düşme meselesine gelince, genelde 5 gibi yola çıkıyordum, artık 4 gibi yola çıkacağız mecbur :)

Bisiklet sporu ile uğraşanların diz yapısı topla oynanan sporlara karşı hassasiyet kazanıyor galiba. Benim başıma gelen buydu.
Ön kas gruplarına aşırı yüklenme oluyor, dik duramıyorsunuz. Bisiklet aerobik, futbol anaerobik spor olduğu için dizlerinizin bağı çözülmüş gibi oluyor. Sebebi, ön arka kas gruplarını eşit kullanan doğru bikefit sele ayarını hiçbirimizin yaptırmamış olması, eğer olsa dizimiz sürekli bacağın üzerinden geri çekiliyormuş gibi çalışmamış olur, arka kaslar da dizin çekme hareketinin sabitlenmesine yardımcı olurdu.
Özetle, sele çok yüksek veya "geride"<düzelttim.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Teşekkür ederim hocam. Dizdeki tıkırdamayla beraber üst bacağımda artık ağrı hissetmeye başlamıştım, basarken zorlanmadan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bunu da bu şekilde çözeceğimi sanıyorum

Düşme meselesine gelince, genelde 5 gibi yola çıkıyordum, artık 4 gibi yola çıkacağız mecbur :)

Arkadaşlar, diz açılma derecesini aşağıdaki resimde görüldüğü şekilde sağlamaya çalışmak çok önemli.
Diz eklemi şayet 150 dereceye kadar açılırsa eklem içi besleyici sıvı kıkırdak yüzeylerin her tarafına ulaşabilecektir ve bu sele yüksekliğiyle alakalı bir konudur. Bu da dizinizi en iyi şekilde korur hatta sağlığını geliştirir. Bu açıyı daha fazla ( >150) yaparsak, pedal çevirirken kalçanın her pedal çevirişte selenin sağına ve soluna kaymasına ve dolayısıyla leğen kemiğine bağlı ligamentlerin de gereksiz yere zorlanmasına yol açabilir.

Ayrıca Bakınız> Yol Bisikleti Ergonomik Ayarlar (Kılavuz)

Pratik bir yol göstermek gerekirse.
Grup sürüşlerinde siz pedal çevirmeye devam ederken sizi arka çaprazdan izleyen birisi tarak kemiklerinizle (spd pedal kalinin konumlu olduğu bölge) bastığınız pedalınız yere en yakın noktadayken; bacağınızın düze yakın(asla tam düz değil) açıldığı halde kalçalarınızın selenin üzerinde sağa yada sola hiç meğil etmeden stabil durduğunu görüyorsa işler yolunda demektir. Tabiki yine de en doğrusu bikefit ile açıların ölçülmesidir.

Not: Resim alıntıdır. Kaynak üzerinde yazılıdır.

1687159612696.png

• Beğen
Tepkiler: Mazm
Aylar sonra konuyu hortlatıyorum dostlar, desteğe ihtiyacım var.

Kilitli pedala geçeli 100 km kadar oldu. Mtb pedal kullanıyorum. Her iki kali de eşit ayarladım ama sağ dizimin dışında bir ağrı var. Sürerken de sağ bacağımı ve dizimin daha çok zorlandığını hissediyorum.

Nedeni ne olablir, ne yapmamı önerirsiniz?

Aylar sonra konuyu hortlatıyorum dostlar, desteğe ihtiyacım var.

Kilitli pedala geçeli 100 km kadar oldu. Mtb pedal kullanıyorum. Her iki kali de eşit ayarladım ama sağ dizimin dışında bir ağrı var. Sürerken de sağ bacağımı ve dizimin daha çok zorlandığını hissediyorum.

Nedeni ne olablir, ne yapmamı önerirsiniz?
İnsan vücudunda sağ sol organlar eşit değildir,muhtemelen kal ayarınızla bir kaç kez deneme yanılma yoluyla doğru poziyonu bulacaksınız,kalinizi ileri geri veya sağ sol ayarırıyla biraz oynayın daha iyi hissettiğiniz zaman birde öyle sürün,dizin dış kısmı ağrıyorsa muhtemelen pedalda dışa doğru basıyorsunuz ve ağırlık dizin dış kısmına biniyor ve bu yüzden ağrı yapıyor olabilir,bu gibi bazı durumlarda ayakkabıya uygun tabanlık takılarakta sorun çözülüyor.

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik ve Mazm
İnsan vücudunda sağ sol organlar eşit değildir,muhtemelen kal ayarınızla bir kaç kez deneme yanılma yoluyla doğru poziyonu bulacaksınız,kalinizi ileri geri veya sağ sol ayarırıyla biraz oynayın daha iyi hissettiğiniz zaman birde öyle sürün,dizin dış kısmı ağrıyorsa muhtemelen pedalda dışa doğru basıyorsunuz ve ağırlık dizin dış kısmına biniyor ve bu yüzden ağrı yapıyor olabilir,bu gibi bazı durumlarda ayakkabıya uygun tabanlık takılarakta sorun çözülüyor.

Kali biraz içe alarak yarın deneyeceğim hocam. olmazsa bir futbol takımı fizyoterapisti arkasaşım var, o bi ara bahsetmişti özel tabanlık yapılıyor diye, kalle halledemezsem bir de ona başvuracağım sizin dediğiniz gibi.

Teşekkür ederim

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Arkadaşlar PRGF deneyen oldumu. Prp değil PRGF

Geri