Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Doğru Bisiklet Seçimi !

egetamay

Üye
Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
21
Tepki
7
Şehir
İstanbul-Sarıyer
Merhaba Sevgili Forum Kullanıcıları,
Size doğru bisiklet seçimi için bir yazı hazırladım. Nedeni ise sahil turlarında insanların yanlış bisikletler kullandığını görüyorum. Tabi onların tercihi ama ben bir yazı hazırladım. :) :) :)

Dağ Bisikletleri:
Genel olarak bakarsak dağ bisikletleri amortisörleri olan bisikletlerdir. Daha çok dağda kullanılırlar ve birçok çeşitleri vardır.
Ht yani sadece önde amortisörü olan bisikletler daha çok xc yani cross country denen arazide kullanılır.
Fsr dediğimiz dağ bisikletleri daha ağır arazide kullanılır. Çünkü bu bisikletlerin çift amortisörü vardır. İnsanlar dağ bisikletleri alıp sokakta geziyorlar. Gezilmez mi? Gezilir. Ama kilitli bir amortisörü yoksa veya kilitli değilse sizin bisiklete verdiğiniz gücün çoğunu emer.
Eğer %80 arazide %20 şehirde kullanıyorsanız bir dağ bisikleti size uygundur.

Şehir-Tur Bisikletleri:
Şehir-tur bisikletleri daha çok şehirde, köy yollarında ve nadiren olsa da stabilize yollarda kullanılır. Bazılarında amortisör vardır ama yaylanma mesafesi dağ bisikletlerinden daha azdır. Dağ bisikletlerinden biraz daha serttir. İnsanlar şehir- tur bisikletlerini çok zarif zannediyorlar ama değildir. Kaldırımdan da atlayın araziye de girin. Sadece daha ince lastikleri vardır ve yolu daha fazla hissettirirler.
Eğer %20 hafif arazide %80 şehirde kullanıyorsanız bir şehir-tur bisikleti size uygundur.

Yol Bisikletleri:
Yol bisikletlerinde bir dağ bisikletine veya bir şehir-tur bisikletine nazaran daha eğik bir oturuş vardır. Gidonu özeldir hilal şeklinde gidonları vardır. Amortisörleri olmaz ve agresif kadroları vardır. Bel ağrısı ve belinde fıtık olanlara önerilmez. Daha küçük dişli oranları vardır. Dağ bisikletleri ile arasında büyük bir ağırlık farkı vardır en alt seviye bir yol bisikleti bile ortalama 11 kg'dir. Bu tarz bisikletler şehirde de kullanılabilir. Eğer %90 şehirde veya asfaltta , %10 çok hafif arazide kullanıyorsanız yol bisikletleri size uygundur.

Cx Cyclocross Bisikletleri:
Birde cx cyclocross tarzı bisikletler vardır. Bu bisikletlerin yol bisikletlerine nazaran daha dik bir oturuşları, 2. bir fren kolları ve biraz daha kalın ve dişli lastikleri vardır. Bu bisikletler bir yol bisikleti ve bir dağ bisikleti karışımıdır.
Eğer %60 arazide %40 şehirde kullanıyorsanız cyclocross bisikletleri size uygundur.
 
Scudo
Forumda çokça dile getirilen bir konu. Ve genel olarak standartların baskın olduğu bir konu. Yani sizin dediğiniz açıklamalar zaten söz konusu fakat ben de dahil hemen hemen herkese küçükken aşılanan bir fikir bisiklet alınacağı zaman ne olduğu fark etmez alın çocuğunuza çift amortisörlü bir bisiklet salın mahalleye oradan da dışarı çıkmasın!
Çok kötü bir anlayış bu. Ben çok şükür bu anlayışı kırıp istediğim alan ve bisiklete yöneldim. İnşallah herkes bu anlamda benim gibi olabilir...
 
Bende bisiklet alıcam ancak ben %80 düm düz otobanda, %20 dağda kullanıcam. Hayatımda sadee çift amortisörlü bianchi kullandım diğer türler nasıldır en ufak bir bilgim yok. Ancak tv deki yarışlara bakıyorum bisikletler adeta akıyor çok hoş olsa gerek yol bisikleti kullanmak. Almak çok isterdim ancak dağa çıkan biriyim ayrıca üniversiteye hergün düm düz otobanda git gel yapıcam günde 20-30 km rahat yol yaparım.

Dediğim gibi hayatımda sadece bianchinin çift amortisörlü modelini kullandım. Diğer türler hakkında kafamda e ufak bir düşünce yok. Bu yüzden aşağıya 4 adet bisiklet türü yazdım karşılarına 100 üstünden puan verebilirmisiniz. Değerlendirmeniz düz bir yolda hız-performans-rahatlık üzerine olsun. Ayrıca alacağım bisiklet kron xc500 olucak onuda göz önünde bulundurabilirsiniz. Sanırsam bu kron xc500 lerin maşası kitlenebiliyormuş.


Çif amortisör dağ bisikleti:
Sadece maşada amortisör olan ancak maşası kitlenmeyen dağ bisikleti:
Sadece maşada amortisör olan ancak maşası kitlenebilen dağ bisikleti:
Yol bisikleti:
 
Evet kron xc500 lerin maşası kilitlenebiliyor.

Puanlamaya gelirsek,
Eğer profesyonel değilse çift amortisör dağ bisikletini önermiyorum.
Puanlaması: Hız:46 Performans:34 Rahatlık:66

Sadece maşada amortisör olan ancak maşası kilitlenmeyen dağ bisikleti.
Puanlaması: Hız:55 Performans:46 Rahatlık:73

Sadece maşada amortisör olan ancak maşası kitlenebilen dağ bisikleti.
Puanlaması: Hız:67 Performans:75 Rahatlık:60

Yol Bisikleti. Evet yol bisikletleri akıcı ve hızlıdır. Fakat dağda kullanacağım dediğinize göre size cyclocross daha uygun olacaktır.
Puanlaması: Hız:87 Performans:89 Rahatlık(Ortalama olarak):45

Siz belirtmemişsiniz ama ben cyclocross uda yazayım.
Puanlaması: Hız:74 Performans:80 Rahatlık:55

Dipnot: Biraz geç kaldığım için özür dilerim. :(
 
@Ege Tamay

Ama kron xc 500 yerine carraro 419 grunge yi öneririm.
 
Türkiyede doğru bisiklet seçimi yoktur, dağ bisikleti vardır.
Tuncay Üner / BisikletForum

özlü sözümü konuya ekleme ihtiyacı duydum. :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer
Geri