Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Doğru Türkçe kullanımı

Arkadaşlar , "ismailofli" ve "HalilIOzturk"ün de dediği gibi bu imla düzelterek olmaz.Kendi içimizden gelen bir şey olması lazım.Hem konuşma dili diye bir şey yoktur.Bu konuşma dili diye nitelendirdiğimiz kavram sonra yazı diline de geçiyor.Mesela(reklam olacak ama söylemek zorundayım) bazı telekomünikasyon şirketleri konuşma dili diye nitelendirdiğimiz kavramı yazı diline geçirmeye başladı.Amaç gençlere hitap etmek , onların ilgisini çekmek.Ama böyle şeylere dikkat yöneltmeyelim.Söylediğim gibi "Bugün konuşma dili yarın yazı diline geçer ve TÜRKÇEMİZ'i kaybederiz"

"dodo" lafım sana ; burada amacım polemik yaratmak değil.Kimse yanlış anlamasın ama lütfen TÜRKÇEMİZ'E SAHİP ÇIKALIM!!!"

Scudo
Bizim bisiklet takımı, genelde forumdaki arkadaşların yazdığı yazıları, mesajları zaman buldukça okumaya incelemeye gayret gösteriyoruz. Fakat bazı yazılar varki, ne imla kuralları, ne de paragraf yapıları okumaya uygun degil.

Foruma konu açmak veya mesaj yazmak için zaman ayıran arkadaşlardan ricam , lütfen Türkçe'ye uygun imla kurallarına ve özellikle paragraf yapısına özen gösterelim. Yazıdaki konu ayrımında paragraf yapısını kullanmak, hem yazının daha kolay okunmasını, hem de yazılan konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Bizim bisiklet takımının sözcüsü olarak iletmek istedim.
Herkese sevgi ve saygılarımla...
hakaN

Örnek: bu yazı paragraf yapısı olmadan nasıl görünür, siz hangisini tercih edersiniz ?

Bizim bisiklet takımı, genelde forumdaki arkadaşların yazdığı yazıları, mesajları zaman buldukça okumaya incelemeye gayret gösteriyoruz. Fakat bazı yazılar varki, ne imla kuralları, ne de paragraf yapıları okumaya uygun degil. Foruma konu açmak veya mesaj yazmak için zaman ayıran arkadaşlardan ricam , lütfen Türkçe'ye uygun imla kurallarına ve özellikle paragraf yapısına özen gösterelim. Yazıdaki konu ayrımında paragraf yapısını kullanmak, hem yazının daha kolay okunmasını, hem de yazılan konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar.Bizim bisiklet takımının sözcüsü olarak iletmek istedim. Herkese sevgi ve saygılarımla...hakaN

@gurkankas

Güzel kardeşim Gürkan, yazdığın mesajın mahiyeti anlaşılmadı, detay bekliyoruz !

Eger hakaN kelimesinin imla kurallarına uymadığını anlatmak istediysen, bu kelime paraf anlamında kullanılmıştır. Paraf yazımı her türlü şebekliğe müsaittir.

Sence hakaN kelimesi şimdi imla kurallarına uyuyor mu? (mu ayrı yazılır !)

@hakan baba

Ben Türkçe karşıtı değilim ama bence aşırıya kaçmamak koşulu ile kısaltma amacıyla vb. nedenlerle kullanılmasında bir sakınca yoktur.

@gurkankas

Eyvallah Gürkan arkadaş, sen izin verdikten sonra, biz ona göre davranırız.
Kimse sana Türkçe karışıtı falan dememiş, sen nerden çıkardın bu kelimeyi.

herkese hürmetlerimle
hiDo

dipnot: bende adımı hiDo şeklinde yazdım, oldukçada begendim, bundan sonra böyle kullanmak istiyorum. Güzel fikir için sağol hakaN abi.

Aslında hepimiz Türkçe nin imla kurallarına uymaya çalışıyoruz ama el alışkanlıgımı desek bir türlü bazen dikkatimizden kaçtıgı oluyor fakat burada önemli olan yazdıgın yazının anlamıdır bence.
Zaten forum yetkilileri konuları takip etmekte oldugundan bir sorun olsa uyarırlar diye düşünüyorum..
İyi forumlar..

• Beğen
Tepkiler: felis911
Hakan Bey size katılmamak elde değil.

Ben aslında paragraftan da geçtim, noktalama işaretleri olsun. Hatta sadece nokta olsun yeter. Ancak bazen öyle mesajlar geliyor ki okurken yoruluyor insan.

Size hassasiyetiniz için teşekkür ederim.

Bisiklet kelimesi yerine ikiteker kullanılması kadar tutucu değilim ama ''bike'' kelimesinin kullanılması da tam anlamıyla kulağımı tırmalıyor.
Türkçemizin güzel kullanımı adına çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum.
Unutulmasın uluslar kimliklerini yitirmeye önce dillerinden başlarlar.
Saygılarımla

Sanırım daha önce de forumda tartışılmıştı bu konu. Ama özellikle genç kardeşlerimiz, biraz da çağın iletişim yöntemleri nedeniyle kısaltmalara ve yabancı sözcüklere fazlasıyla yer vermeye devam ediyorlar.

Bana kalırsa onlara tepki koyarak değil, doğruyu göstererek yardımcı olmaya çalışırsak daha etkili oluruz.(Hakan Bey gibi.)

Bisiklet kelimesi yerine ikiteker kullanılması kadar tutucu değilim ama ''bike'' kelimesinin kullanılması da tam anlamıyla kulağımı tırmalıyor.

Başlangıç güzel, gidişat kötü. Dikkat edilmesi hoş olucaktır ama fazla tutucu olmamak lazım ve bir çok bisiklet firmasını ( .....bike) harcamamak gerekli gelir.

Paragraf ve noktalama işaretleri ilk etapta iyi bir gelişme olur. Fazlası....?
Saglıkla kalın(Korkumdan bildgim kadarıyla yazmaya çalıştım). :)

• Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
@ateze

Siz de öylesiniz :)..

@gurkankas

Hemen eleştir.:eek:

• Beğen
Tepkiler: hkn
ya hrßi n dkktsz insnLr vr ya bi nktay n bLm 1 ayrcı kysnn ne oLr snk dm ama cddy ßzn rstLyrm hç bse anL$Lmyr ama brz gslrnz ksp kmy dnrsnz olyr

:D(misal ;))

Ya bazı arakdaşalar demiş türkçe katili falan diye ama insan okurken ne biliyim yani anlaşılıyor konusmadan kasıt ne anlaşma yani e böyle yazınca anlaşılmıyormu( burada yukarıyı kastdetmedim o katil diil belli yani katliam :D )

BUNLARI ELEŞTİRMEK İÇİN YAZMIYORUM:

hakan baba
Fakat bazı yazılar varki
(Fakat bazı yazılar var ki) "ki" ayrı yazılacaktı.

Hakan beye

sizce hakaN imla kurallarına uyuyormu ?
diyen gurkankas'ın yazısında cümleye küçük harfle başlanmış ayrıca "uyuyor mu?" biçiminde ayrı yazılması gereken "mi" soru takısı bitişik yazılmış. :D

Bir edebiyat öğretmeni olarak ilgimi çekti. Tabii her zaman bu kadar özenle yazmamız da pek mümkün olmuyor. Gençler de zamanla bu bilinci edineceklerdir.
Bazen imlamız biraz hatalı bile olsa en güzel tarafı forum sayesinde yazı ile iletişim kuruyor olmamız. Ama öyle ama böyle kültürün en önemli halkasındayız.
Yine de biraz özen fena olmayacak.
Herkese selamlar.

@hakan baba

Aynen katılıyorum Hakan bey.
Dediğiniz gibi, 10 saniye daha itina gösterek yazabilirsek metinlerimizi forum daha okunabilir olacak.
Saygılar

• Beğen
Forumda kullanılan dili, o forumun kullanıcılarının yaşı (İnternet sebebi ile ABC'yi henüz öğrenenler, ekranın ardından ışıltılı -onlar için- bir dünyaya karışıyorlar.) ve eğitimlerinde gösterilen özen (Dilin önemi ve etkili kullanılmasının insan ilişkilerinde yaratacağı farklılığın aşılanması) belirliyor. BF'deki dil dejenerasyonu diğer birçok foruma göre hala iyi durumda olsa da kötünün iyisi olmamamız gerektiği kanısındayım.

Kurallardan nefret de etsem dilde kullanılan kurallar iletişim için kaçınılmaz oluyorlar. Jest, mimik gibi hissiyatımızı belli edebileceğimiz eylemlerde bulunamadığımız bir ortamda, meramımızı anlatmanın tek yolu imla kurallarına uymak ve hatta vurgulamalara dikkat etmektir bence. Bunların hepsi de sizlere bir tık kadar yakınken (misal; kalın, altı çizili yazılar), neden sayfaları yanlış anlaşılmalara hatta anlaşmazlıklara mahal verecek yazılarla dolduralım ki.

Eminim biraz dikkat edilse benim bu yazımdan da birçok hata çıkacaktır. Fakat konunun ehemmiyetini kavrayabilmiş arkadaşlarım eminim bunları göz ardı ederek bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışacaklardır.

Açmayı düşündüğüm bir konuyu gündeme getirdiği için Hakan Bey'e teşekkür ederim. Hepimiz artık daha da dikkatli oluruz sanırım.

• Beğen
Geri