Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

DT Swiss 350 Ön-Arka göbek QR Centerlock

Merhaba Deniz,

Bisikletin üzerindeki Bontrager Aeolus 51 setin göbekleriydi, ayrıca satın almadım. Ama qr adaptörünün içerisinden çıkacağını düşünmüyorum, teslimat içeriğinde de yer almıyor. Yine de sormakta fayda var.

Ben açıkçası dayanıklılığını test edecek seviyede zorlayıcı şartlarda kullanmadım. Yol bisikletinde kullanıyorum, kendim de 70kg civarındayım. Fakat internetteki kullanıcı yorumlarında oldukça dayanıklı oldukları belirtiliyor. Freehub klasik modellerin aksine yaylı-tırnaklı yapıda değil, star rachet olarak geçen farklı bir sistem ile çalışıyor. Bakımı değiştirmesi vs çok kolay , herhangi bir alet gerekmiyor sökmek için.

Dağ bisikletimde yıllarca bakım bile yapmadan Mavic Crossrideları kullanmıştım. Muadili bir göbek hala üretiliyorsa onu da tavsiye edebilirim.
Teşekkür ederim. Bakım için rulmanları değiştiriyoruz herhalde. Onu söküp çakmak için bir iki parça gerekecek muhtemelen 😀

Scudo
Teşekkür ederim. Bakım için rulmanları değiştiriyoruz herhalde. Onu söküp çakmak için bir iki parça gerekecek muhtemelen 😀
Rulman sökmek için evet :)

Arka göbekteki rulmanları değiştirmek için ratchet ring denen parçayı sökmek gerekiypr ve bunun için kendi özel aleti, çok güçlü bir mengene, uzatma kolu, 2 ya da 3 babayiğit gerekebiliyor. Ama ratchet bakımı çok pratik ve dertsiz. Diğer yandan çoğu dt swiss göbek 18t ratchet ile geliyor ki bu da pedal atmaya başlarken kavramanın gecikmesi demek. yükseltme kitleri satılsa da 54t yükseltme ile hem fiyat oldukça pahalılaşıyor hem de o fiyatlara çıktıktan sonra kavraması çok daha iyi kaliteli başka seçenekler de bulunabiliyor.

Arka göbekteki rulmanları değiştirmek için ratchet ring denen parçayı sökmek gerekiypr ve bunun için kendi özel aleti, çok güçlü bir mengene, uzatma kolu, 2 ya da 3 babayiğit gerekebiliyor. Ama ratchet bakımı çok pratik ve dertsiz. Diğer yandan çoğu dt swiss göbek 18t ratchet ile geliyor ki bu da pedal atmaya başlarken kavramanın gecikmesi demek. yükseltme kitleri satılsa da 54t yükseltme ile hem fiyat oldukça pahalılaşıyor hem de o fiyatlara çıktıktan sonra kavraması çok daha iyi kaliteli başka seçenekler de bulunabiliyor.
O fiyatlara çıkmadan akıcı ve dayanıklı benzer başka göbek önerebilir misiniz?

Bu arada 18t olan versiyonu rulmansız noname göbeklerden de geç mi tepki verir?

Herkesin "geç" kavramından anladığı farklı :) Karşılıklı 18 adet dişin birbirini yüzük kadar dişli yüzeyinde birbirini kavramasından bahsediyoruz , ne kadar gecikebilir? Takılmayın bence buna. Yukarıda attım fotoğrafını. Ben kullandığım süre boyunca pedal boşluğu falan hissetmedim ki bunlar orta-üst seviye göbekler, gerçekten böyle bir sorun olsa bu fiyatlara satılamazlardı. Yine de ekstra 50-60€ verip qr e çevirmek dışında başka opsiyon var mı bakılabilir.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-

Bildiğim kadarı ile yeni nesil 350 göbekler 36T ile geliyor artık. En azından yol bisikleti için bu şekilde.. Sitesinden de görebilirsiniz. Mayıs ayında yol bisikletim için aldığım jant setinde 350 göbekler mevcut ve 36T ile geldi.. Bundan 2-3 sene önce aldığım profil jant seti ise 18T ile gelmişti.. Aynı janta yeniden baktım yeni nesil göbek yazıyor ve 36T varmış üzerinde şuan. Yani yeni nesil göbek alırsanız Ratchet sistemini değiştirmeye gerek yok bence, zira 36T 10º tepkime açısına sahip, 54T ise 6.6º. Aralarında çok anlaşılabilecek bir fark yok..

(link)

• Beğen
Tepkiler: gurkan ve -Deniz-
Herkesin "geç" kavramından anladığı farklı :) Karşılıklı 18 adet dişin birbirini yüzük kadar dişli yüzeyinde birbirini kavramasından bahsediyoruz , ne kadar gecikebilir? Takılmayın bence buna. Yukarıda attım fotoğrafını. Ben kullandığım süre boyunca pedal boşluğu falan hissetmedim ki bunlar orta-üst seviye göbekler, gerçekten böyle bir sorun olsa bu fiyatlara satılamazlardı. Yine de ekstra 50-60€ verip qr e çevirmek dışında başka opsiyon var mı bakılabilir.
120t göbeğe geçiş yaptım ve teknik iniş ya da tırmanış yaparken farkı fazlasıyla hissediyorum. Dümdüz xc ya da yol sürseydim önemsemeyebilirdim.

200€ civarına spank hex drive ya da hope pro 5 gibi seçenekler var.

• Beğen
@Can Çelik Bende ilk baş yaylar gergin olursa ses çoğalır diye düşünerek yayları gerdim. Sonuç ses azaldı. Çünkü sesi yapan çınlama, çınlamanın kuvvetli olması için yayların fazla gergin olmaması gerekiyor. Ayrıca ratchet (cırcır) sistemde pawl (tırnak) bulunmuyor.

Merhaba. Yaklaşık 2 haftadır Dt Swiss 350 göbekleri araştırıyorum. Deneyimlerinizi merak ediyorum. Reddit ve diğer yabancı forumları da inceledim. Alman bisiklet mekanikçisi bir arkadaşım da var. Kendisine bu göbeği söylediğimde bana şöyle bir cevap verdi :
"Rulmanlı göbekler işi daha kolaylaştırıyor ama bu onların daha iyi demek olduğu anlamına gelmiyor. Daha az yuvarlanma direncine sahipler ancak daha fazla radyal dirence de sahipler."

Şimdi bu cümleyi tam anlayamadım. Rulman kendi içinde kapalı bir sistem olduğu için yanlara doğru yeri kayabilen açık bilyelerden daha stabil gidiyor diye düşünüyorum. Radyal direnç dediği nedir?

Shimano ve Campagnolo hala bilye kullanıyor. Bu da beni düşündürüyor. Bisikleti yatırdığımızda açık bilyelerin kapalı rulmanlardan daha iyi performans sergilendiğinden bahsetmişler. Tabii ki bir pro gibi yatırmıyorum bisikleti ama yine de hafif yatırmalarda bile yüksek ağırlığımla kapalı rulmanlara kolayca zarar verir miyim diye düşünüyorum.

Bir de bizim forum içinde eski mesajlarda 350 göbek için qr çevirici adaptörler sıkıntı çıkarabiliyor direkt qr olan modelleri alın demişler. Yalnız arka göbek için direkt qr olarak satılan 32 delikli bir model bulamadım.

"DT Swiss 350 Classic Rear Hub | Centerlock | 12x142mm - Shimano HG"​

Şu modeli alıp qr adaptörü ile 5x135mm'e çeviriyorlar. Sağlıklı mıdır?

(link)

Qr adaptörü de şu :

DT Swiss Conversion Kit for 240s/350 RW Disc Brake to 5x135mm QR - HWGXXX0006383S​

(link)

Pahalı ürünler bayağı. Alıp da kullanamayacağım bir şey çıkarsa bayağı üzülürüm.

Merhaba. Yaklaşık 2 haftadır Dt Swiss 350 göbekleri araştırıyorum. Deneyimlerinizi merak ediyorum. Reddit ve diğer yabancı forumları da inceledim. Alman bisiklet mekanikçisi bir arkadaşım da var. Kendisine bu göbeği söylediğimde bana şöyle bir cevap verdi :
"Rulmanlı göbekler işi daha kolaylaştırıyor ama bu onların daha iyi demek olduğu anlamına gelmiyor. Daha az yuvarlanma direncine sahipler ancak daha fazla radyal dirence de sahipler."

Şimdi bu cümleyi tam anlayamadım. Rulman kendi içinde kapalı bir sistem olduğu için yanlara doğru yeri kayabilen açık bilyelerden daha stabil gidiyor diye düşünüyorum. Radyal direnç dediği nedir?

Shimano ve Campagnolo hala bilye kullanıyor. Bu da beni düşündürüyor. Bisikleti yatırdığımızda açık bilyelerin kapalı rulmanlardan daha iyi performans sergilendiğinden bahsetmişler. Tabii ki bir pro gibi yatırmıyorum bisikleti ama yine de hafif yatırmalarda bile yüksek ağırlığımla kapalı rulmanlara kolayca zarar verir miyim diye düşünüyorum.

Bir de bizim forum içinde eski mesajlarda 350 göbek için qr çevirici adaptörler sıkıntı çıkarabiliyor direkt qr olan modelleri alın demişler. Yalnız arka göbek için direkt qr olarak satılan 32 delikli bir model bulamadım.

"DT Swiss 350 Classic Rear Hub | Centerlock | 12x142mm - Shimano HG"​

Şu modeli alıp qr adaptörü ile 5x135mm'e çeviriyorlar. Sağlıklı mıdır?

(link)

Qr adaptörü de şu :

DT Swiss Conversion Kit for 240s/350 RW Disc Brake to 5x135mm QR - HWGXXX0006383S​

(link)

Pahalı ürünler bayağı. Alıp da kullanamayacağım bir şey çıkarsa bayağı üzülürüm.
Dt350 gobegi bozabilecek biriyseniz. Diger gobekleri parcalarsiniz emin olun. Dtswiss gobekler piyasadaki en saglam gobekler.

• Beğen
Dt350 gobegi bozabilecek biriyseniz. Diger gobekleri parcalarsiniz emin olun. Dtswiss gobekler piyasadaki en saglam gobekler.
Aslında sorumun o kısmı genel olarak rulmanlı göbekler içindi. Dt 350 için çok sağlam diyorlar evet.

Radyal dediği, tahmin ettiği gibi, tekere mil ekseninde kuvvet geldiğinde (yani bir keskin virajı hız kesmeden dönmek isterken dışarı fırlamamak için yapılan motorcu yatırması) tekerin dönme direncinin artması. Ama esas pozisyonda rulman aşikar olarak daha sürtünmesiz ise, bu kimin umrunda olur ki? Gören de Sagan gibi yokuş iniyoruz zanneder 🤣

Göbeğin değil de rulmanın bozulma ihtimalinden bahsetmiş sanki.

• Beğen
Tekrar merhaba. Dt 350 modelinin 5x135mm qr uyumlu disk frenli 32 delik modelini direkt bulamıyorum. End Cap denilen dış parçadan bulabiliyorum. O da 12x142 olan thruaxle model ile uyumlu diyor. Yalnız şöyle bir ayrıntı var. Bulduğum end cap'te şu yazıyor :

(link)
  • Convertible to: 5 x 135 mm quick release
  • Base Model: 10 x 135 mm ThruBolt, 12 x 135 mm ThruAxle, 12 x 142 mm ThruAxle
  • Hub Compatibility: 240s straight pull DB CL, 350 Classic Road DB CL
Uyumlu göbek olarak 350 Classic Road DB CL diyor. Benim bulabildiğim 32 Delik modellerde 12x142 şu :

(link)

Bunda da Road değil MTB yazıyor. Road yazan modeller ya disk fren değil ya da disk fren olsa da 24-28 delik. 32 delik versiyonunu bulamadım. Dt Swiss'e mail dahi attım ama cevap gelmedi.

Uyumlu olursa şuan bu iki parçayı getirebilecek bir arkadaşım var. @Spartiat Barış abi bakmadığım yer kalmadı. Uyumlu olur mu bunlar? Bilen biri varsa yardımcı olabilir mi?

Son düzenleme:
Tekrar merhaba. Dt 350 modelinin 5x135mm qr uyumlu disk frenli 32 delik modelini direkt bulamıyorum. End Cap denilen dış parçadan bulabiliyorum. O da 12x142 olan thruaxle model ile uyumlu diyor. Yalnız şöyle bir ayrıntı var. Bulduğum end cap'te şu yazıyor :

• Convertible to: 5 x 135 mm quick release
  • Base Model: 10 x 135 mm ThruBolt, 12 x 135 mm ThruAxle, 12 x 142 mm ThruAxle
  • Hub Compatibility: 240s straight pull DB CL, 350 Classic Road DB CL
Uyumlu göbek olarak 350 Classic Road DB CL diyor. Benim bulabildiğim 32 Delik modellerde 12x142 şu :

(link)

Bunda da Road değil MTB yazıyor. Road yazan modeller ya disk fren değil ya da disk fren olsa da 24-28 delik. 32 delik versiyonunu bulamadım. Dt Swiss'e mail dahi attım ama cevap gelmedi.

Uyumlu olursa şuan bu iki parçayı getirebilecek bir arkadaşım var. @Spartiat Barış abi bakmadığım yer kalmadı. Uyumlu olur mu bunlar? Bilen biri varsa yardımcı olabilir mi?
Aradığın bunun disk uyumlu olanı mı?

Screenshot_20241028_130440_Chrome.jpg

• Beğen
Evet direkt 5x135mm modeli de olabilir. Uyumlu end cap de olabilir.

...

Sanırım Dt 350 ile yollarımız ayrılıyor.

Bence nasılsa bulunup getirilecekse doğrudan QR modeli olsun.
Semih Çavdar'ın bulduğu ya da başka bir yerden alınan dolaylı yollardan gelmez mi buralara?

• Beğen
Bence nasılsa bulunup getirilecekse doğrudan QR modeli olsun.
Semih Çavdar'ın bulduğu ya da başka bir yerden alınan dolaylı yollardan gelmez mi buralara?
Doğrudan qr modeli disk uyumlu 135mm dünyada yok abi. En azından ben bulamadım.

Doğrudan qr modeli disk uyumlu 135mm dünyada yok abi. En azından ben bulamadım.
Şurda buldum 2 adet varmış ellerinde.. Resimde sokma milli görünüyor ama açıklamaya not eklemişler. QR diye.. Ama heryere yolluyorlar mı sormak lazım

(link)

Amerikan sitesi

(link)

• Beğen
Şurda buldum 2 adet varmış ellerinde.. Resimde sokma milli görünüyor ama açıklamaya not eklemişler. QR diye.. Ama heryere yolluyorlar mı sormak lazım

(link)

Amerikan sitesi

(link)

Bunlar IS/6 vidalı, @-Deniz- centerlock arıyor(du).

• Beğen

(link)

Amerikan sitesi

(link)
Çok teşekkür ederim. Ilk linkteki ürün 400 dolar civarında ve iki kat fiyatlı. Alttaki ürün olabilir gibi duruyor ama eski nesil olan dt 350, cizgi ortadan geçiyor.

Bunlar IS/6 vidalı, @-Deniz- centerlock arıyor(du).

Daha önceki jant sorularıma cevap gelmemişti Dt Swiss tarafından. Ama göbek uyumluluk ile alakalı bir mail attım. Soruma gün içinde cevap gelmiş. Şu alttaki iki ürün için birbiri ile uyumlu ve kullanabilirsiniz demişler.

(link)

Bu göbek.

Bu da adaptör

(link)

Şimdi ön 5x100mm çeviri işini sordum. Cevap bekliyorum.

Geri