Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Efor Testi ve VOmax ölçümü nerede yaptırabilirim?

m6rk

Daimi Üye
Tepki
157
İstanbul'da acilen bu testleri nerede yaptırabilirim? Mümkünse hemen bugün halletmek istiyorum da.. Teşekkürler

Scudo
@Mümtaz Öztürk

Bu arada netten Marmara üni. spor fizyolojisi bilim dalı - Altunizade ve Gaziosmanpaşa sporcu sağlığı merkezi - Gaziosmanpaşa'da yapıldığını öğrendim. Buralar da aynı işi görür mü?

Teşekkürler

yalnız dikkat et max vo2 ölçümünde acil müdahale edecek bir ekibin bulunması şart.mutlaka biliyorsundur ,sadece bir hatırlatma.testi yaptırırsan detaylarıda paylaşırsan seviniriz.
saygılarımla

• Beğen
Tepkiler: m6rk
@m6rk

Bu merkezlerin ne ölçüde size cevap verebileceğini bilmiyorum. Ancak Çapa Tıp tam teşekküllü bir merkezdir.

@Fırat Dizman

Testler için yarış öncesi vaktim kalmadı, artık dönüşte. Bu arada, Vo2 ölçümünde de efor testi gibi vücut zorlanıyor mu?

Efor testi konusunda kararsızım, maks. nabızımı öğrenmek için kendimi o kadar zorlamak istemiyorum aslında. Geçen sene bir yarış finişinde 188 görmüştüm, onun 1-2 yukarısı desek 190 maks. nabzım kabul ediyorum. Bu yıl 189, her yıl bir geri giderim işte :)

Diğer testleri yaptırmak istiyorum, vücudumu ne kadar iyi tanırsam o kadar verimli kullanabilirim.

• Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
Triatlon ile uğraştığınıza göre cooper testi ile tam olmasa da yakın bir değer elde edebileceğinizi umuyorum. Mutlaka ki laboratuvarlarda yapılan testler %100 değerlere ulaşmanızı sağlayacaktır. İmkan olmadığı zamanlarda cooper testine baş vurabilirsiniz. Başarılar dilerim..

@Mümtaz Öztürk
cooper testi konusunu sen açtığın için sende alarak yazıyorum abi.
evet mümtaz abi biraz demode gibi gözüksede ,en kolay ve en ucuz yöntemlerden biri,birde ben buraya değilde ayrı olarak bir konu açacağım ,herkes mxvo2 üzerinde duruyor ama bunun yükeltilmesi aslında ,laktik asid eşiğine bağlı yani bu eşiği ne kadar yukarı çekebilirsek ve devamını sağlayabilirek ,ona bağlı olarak maxvo2 de artar yani sadece 170 vs bnabız aralığında olamk yerine arada eşik çalışöaları yaparak bunun ilerlemesine katkı olurki ,zaten bu eşik yükseltilmeden maxvo2 ilerlemesi pek mümkün değil

Yeni birşey daha öğrendim, şimdilik Cooper testi işimi görecek o zaman. Sonuçta amatör sporcuyum, hedeflerim yükselirse laboratuvar ortamına girerim.

Tekrar teşekkürler

kalp ritim cihazı ile çalışan arkadaşlar; Bu VO2 Max. ile ilgili bilgileri bildiğini zannediyorum. vo2 nasıl artırılabileceğinizi biliyorsunuzdur. kalp ritim cihazları sadece "aaa bak ben 180 nabıza çıktım" demek için değildir. iyi bir antröner cooper testi yaparak sporcusunun Vo2 max. ı artırmak için gerekli mesafeyi ve nabız aralıklarını, dinlinme süresini, kaç adet yapılacağını bilir. mümtaz hocama teşekkürler.

bu testlerle alakalı bilgi sahibi yada link varsa sevinirim.efor testi nasıl birşey yada yaptıran varsa neler yapılıyor onu anlatırsanız sevinirim.

@saltuk

Spor hekimliği branşı olan üniversite hastanalerinde yaptırılabileceğini tahmin ediyorum.
Ayrıca, gelişmiş fizyoloji laboratuvarı olan üniversitelerde de yapılıyor olabilir.
Özel merkezler hakkında bilgim yok.

• Beğen
Tepkiler: nükleer kedi
Maalesef bahsettiğim Hamburg Maratonuna, uçağımın kalkışına 8 saat kala gitmemeye karar verdim, çünkü eşimin doğurmasına az kaldı ve onu yalnız bırakamadım. 3 gün öncesinden onun yanında olabilecek herkes şehirdışına bir yerlere gidiverdi, ben de gitseydim kimse göz kulak olamayacaktı ona... Artık seneye oğlumla birlikte 3'ümüz gideriz inşallah, organizasyon süpermiş...

Sonunda Cooper Testi'ni kendi başıma yaptım! Koşu bandında ve tek başıma koştuğum için 100% zorlayamadım kendimi ama en azından bir fikir verdi. Zamanı koşarken başlattım, son saniyelerde iyice hızlanmış olduğum için mesafeyi çok hassas ölçemedim ama şaşma -/+ 25 metredir..

SONUÇLAR:
-15.08.2009, 11:25-
12dk. koşu: 2450 metre
Ort. nabız: 175, Max. nabız: 187
Salon sıcaklığı 24.5 derece

@m6rk

Öncelikle Allah analı babalı büyütsün oğlunuzu..Sonra gelelim teste ; eğer bir yorum isterseniz, koşu bandı cooper testi için pek uygun değil. Pistte veya asfalt yolda koştuğunuz 12 dakika, bantta koştuğunuzdan biraz daha zor olacaktır. Bunu sizi yanıltmaması açısından anlatıyorum. Sizin dereceniz ile ilgili kat sayı biraz düşük çıkmış, formülde yerlerine koyarsak 42.94 ml/dk/kg gibi bir değer çıkıyor. Triatlet bir sporcu için bu kat sayının 55'in altına düşmemesi gerekir. Mutlaka yaptığınız antrenmanlarla bunu geliştireceksiniz. Bilinçli, programlı yapılan antrenmanlar neticesinde bu değerler 6-8 ay gibi zamanlarda istenilen seviyelere geliyor. Çalışmalarınızda başarılar ve sağlıklı günler dilerim..:)

5 kez Tour de France'ı kazanan Miguel Indurain'in VO2Max'ı 88ml/kg/dk.'ymiş. XC kayakçısı Bjørn Dæhlie'ın ise 96ml/kg/dk.'ymış. Atlarda bu değer 180ml/kg/dk., Sibirya yarış köpeklerinde ise 240ml/kg/dk. imış.

• Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
Bu arada Lance Armstrong'un 82 ml/kg/dk. ve Greg LeMond'un 92 ml/kg/dk.'nın üzerindeymiş.

sadece max vo2 tek başına anlam taşımıyor ,beraberinde laktik asid eşiğide önemli,tabi bunlar birbirinden ayrılamaz,doğal olarak max vo2 yüksekse bu kapasiteyi,antrene durumunu gosteriri,belirli antrenmanlara yükselebilir,buna bağlı laktik asid te öyle,ancak benin teorim yeri gelir maxvo2den daha önemli,eşik sınırı nekadar yükseğe çekilebilirse ,okadar yüksek tempo olanağı sağlar,ama düşükse maxvo2 tek başına bir işe yaramaz 130larda olan nabızda laktik asid üretimiyle 155 çok farklıdır ,buda zaman olarak yansır .ben laktik aside aynı zamanda spor zehiri diyorum
saygılarımla

Geri