Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Egsoz gazı yutulması ve vücuttan atılması

Gaz maskesi kullanan var mı? Memnun mu?

(link)

Bu linkteki gibi birşey? Bu tip maske satan bir yer var mı İstanbulda?

• Beğen
Tepkiler: tt2000
Scudo
Çok önemli bir konu, tekrar canlanması iyi olmuş.

Linkteki maskeyi bende araştırmıştım, yurt dışında kullanıcı yorumlarına rastlamıştım.Üst kısımdan aşağı doğru burundan kaydığı ve havanın o boşluktan girdiği için faydalı olmadığına dair şikayetler vardı.Bunları okuyunca almaktan vaz geçmiştim.Alan kullanan ve memnun olan varsa bende almayı düşünürüm yine. Bildiğim kadarıyla gazlardan kurtulmanın tek çözümü askerlerinki gibi gaz maskesi.Diğer kağıt filtreler yada yüz maskeleri sadece toz partiküllerini tutuyor, gazlara faydası yok.Ama yine de hiç yoktan iyidir.

havanın kirli oldugu yerlerde mümkün oldukca burundan nefes alırsanız. o hava ciğerlere gidene kadar cok daha fazla yerden süzülüyor. ama ağızdan solursanız risk oranı artıyor. cok uzun zamandır cok kirli havalarda dahi bisiklet sürüyorum ve hep şehir içinde geziyorum. farkedilir bir zararını görmedim, zararı oldugunu dusunuyorum tabikide. fakat yapdıgımız spor bu soludugumuz havanın zararını cok aza indirgediğine inanıyorum.

@volkert

Siz yurtdışından mı sipariş edecektiniz maskeyi yoksa buralarda satan bir yer bulmuş muydunuz?

Linkteki maskeyi araştırmıştım ben de, işi bilenlerin yorumları genelde "işe yaramaz" yönünde. (İşi bilenler dediğim bikeforums.net'te yazan bir toksik maddeler uzmanı idi).
Egzos gazındaki asıl zararlı maddelerin çoğunu (karbonmonoksit, yanmamış hidrokarbon vs) süzmüyormuş, belki kurum tarzı büyük partikülleri süzüyor. Dolayısıyla size gazın kokusunu vermeyip zehrini verdiği için (derin nefes almaya devam edeceksiniz) daha zararlı bile olabiliyor(muş). Koku gelince insan ister istemez nefes alışverişini kısıtlamaya başlıyor. Bir diğer dezavantajı da filtrelerin sürekli yenileme gerektirmesi. Belli bir ömürleri var. Bahsettiğim uzman bu maskeler yerine egzostan mümkün mertebe kaçınmanın (büyük araçlara fazla yaklaşmamak, tali yolları tercih etmek, sıkışık saatlerde binmemek vs) çok daha efektif olduğunu yazıyordu.
Bir de egzos gazındaki zararlı maddeleri tam anlamıyla süzebilecek maske bayağı ciddi ve oturaklı oluyormuş. :)

Ben de ebay sitesinde görmüştüm.Sanıyorum burada yok.
Aslında yukarıda KaanG'nin yazdığına göre gerek de yokmuş.Gazı ancak büyük profesyonel filtreler süzebiliyor.

Önce şöyle bir maske almak gerekiyor.
http://img.directindustry.com/images_di/press-g/firefighting-qs-s-facemask-bv-P369271.jpg

Bu maskenin amacı yüzü tamamen kapatıp dışarıdaki gazdan nefes yollarını korumak.Gazı süzen asıl filtre ise vidalı olan kısma takılıyor.Genelde silindirik şekilli bir şey, arabalardaki yağ filtresine benziyor:

http://www.alphahatch.com/ekmps/shops/alphahatch/images/dincan-pro-filter-for-full-face-mask-399-p.jpg

Bunun belli bir ömrü var, doldu mu yenisiyle değiştiriliyor.Ayrıca hangi gazdan korunmak isteniyorsa maskedeki vidalı kısma o gaza göre filtre takılıyor.

Biraz araştırayım dedim, derya deniz bir konu.Havadaki gazları süzmek kolay bir iş değil.En azından basit bir maske ile mümkün değil.

Ama en güzeli şuymuş :D
http://ecofriend.com/wp-content/uploads/2012/07/cas-air-cleaning-mask-1_6npw1_24429.jpg

http://ecofriend.com/wp-content/uploads/2012/07/cas-air-cleaning-mask-3_5fndB_24429.jpg

http://ecofriend.com/wp-content/uploads/2012/07/cas-air-cleaning-mask-4_wnvRa_24429.jpg

Havadaki karbon monoksit miktarı kritik seviyeye ulaşınca ikaz veriyor ve hemen oradan çık diyor.Ayrıca ensede küçük bir oksijen tankı var.Soluduğun havaya bundan karıştırarak bulunduğun yerden kaçana kadar ihtiyacın olan oksijeni belirli bir süre veriyor.İtfaiyeciler için tasarlanmış.
Sanıyorum bu kadar abartmaya gerek yok. :)

Dünyanın her yerinde hava kirliliğine en çok kafayı takan insanlar anladığım kadarıyla bisikletçiler.Çünkü hava kirliliğini en yoğun biz hissediyoruz.Ve koşu yapanlar. Fakat koşmak mecburi değil, ertelenebilir.Ama bisikleti ulaşım aracı olarak kullananlar için hava kirliliği sağlık açısından ciddi bir tehdit.

Aslında bisiklet ve hava kirliliği dendiği zaman ilk akla gelen yer Çin. Çin'de durum şöyle:

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01387/china_1387486c.jpg

http://static.guim.co.uk/Guardian/news/gallery/2007/jul/18/china.pollution/PD8893070@In-this-photo-release-5215.jpg

• Beğen
Tepkiler: Devrim Uyanık
Ben Eylül'de bisikletle Budapeşte'ye gitmiştim. 1.5 gün kadar da şehirde turladım. Araç yollarının sağında bisiklet yolu var çizgiyle ayrılmış olarak yani bisikletlerle araçlar aynı yolda gidiyorlar. Ama yolun bir kısmı bisiklete özel şerit. Ve bize kıyasla gayet ciddi bir bisiklet kullanımı var. Kırmızı ışıkta durduğunuz vakit, 3-5 bisikletli birikiyor arkanızda. Spor olarak değil, taşıt olarak kullanılıyorlar bisikleti. 10 araba varsa 1 de bisiklet var. İstanbul'da bu oran 1000'e 1 değildir muhtemelen. Gerçi dünyanın birçok yerinde aynı durum söz konusu tabi de...

Neyse.. konuya dönersek, bisikletlilerin de 4'te 3'ü maske ile bisiklet kullanıyorlardı. Ki Budapeşte İstanbul'a kıyasla çok daha yayılmış bir şehir. Nüfusu da nüfus yoğunluğu da İstanbul'la kıyas götürmez. Benim soluduğum havayla ilgili bir rahatsızlığım olmadı orda. Burda kamyonların attığı çiğ gazda boğulmuşluğum çok. Dursam mı, nefesimi mi tutsam ne yapsam bilemiyorum.

Buna rağmen oralarda yaygın maske kullanımı olması ve burda hiç maske kullanımı olmaması, muhtemelen bizim eksikliğimiz diye düşünüyorum. Eczanelerde satılan hasta maskelerinden alıp taksam mı diye bile düşünüyorum açıkcası ki bu Çinli vatandaşların taktıkları da hasta maskelerine benziyor.

Zararlı herşeyi filtre etmiyordur belirtildiği üzere ama, kayda değer bir işlevi olmasaydı, bisikletin daha yaygın kullanıldığı memleketlerde yaygın kullanımı olmazdı diye de düşünmüyor değilim.

• Beğen
o kadındaki nedir öyle arkadas ya bisiklet sürücez yangından bisiklet kurtarmıycaz :)

Sokaklarda gaz maskesiyle dolasmamiza daha var yahu hava okadarda kirli degil, okadarda takilmamak lazim binin ve keyfini cikarin derim

• Beğen
Tepkiler: Semih_ÇELİK
@Devrim Uyanık

Çok doğru düşünüyorsunuz, aynen size katılıyorum.Maske takarsak etraftan ne derler korkusu var.

Kirli havadan hemen hasta olunmayabilir.Birikip uzun yıllar sonra ağır bir hastalıkla karşılaşılırsa bilmem akla gelir mi? Bu yüzden tedbir almakta fayda var.

Faydalı bir link.Hava kalitesi izlenebiliyor:
(link)

• Beğen
Tepkiler: Devrim Uyanık
Biz de zaten millet olarak bir "radyasyonlu çay içtim, birşey olmadı" mentalitesi var :)

• Beğen
Merhaba

bende bir şey sormak istiyorum, egzos gazı gibi tozda acaba zararlımıdır. Yani örneğin kamyonlar toprak yolda giderken ciddi anlamda toz çıkarıyorlar. Neden soruyorum bilenler bilir, Maltepe sahilde çalışma var. Tamda spor yaptığım(koşuyorum) yanından kamyonlar geçip toz yapıyorlar. İleri doğru bakışta hafif sis gibi toz çıkarıyorlar. Yer betoz zeminde tozdan dolayı kirlenmiş. Öksürtmüyor ama yinede belirli miktar toz var.

Aklımı kurcalıyorda, bu şekilde tozda acaba bize bir zarar verirmi, sağlıklı olalım derken sağlımızdan olmayalım.

selamlar

Toz üst solunum yolunu geçerse akciğerlere, oradan da dolaşım sistemine karışarak çeşitli problemlere yol açabilir. Hava kalitesinin başlıca parametrelinden biri de, PM10 (Particulate Matter <10 micrometers) olarak ifade edilen, parçacık çapı 10 mikrometrenin altında olan ve solunabilen toz parçacıklarını temsil eder. Her ne kadar belirgin bir sınırı olmasa da, çapı 2,5 mikrometre'nin altında olan parçacıkların kolaylıkla akciğerin en ücra köşelerine kadar ulaşabildiği ve 100 nanometrenin altında olanların ise, akciğerlerden dolaşım sistemi ile diğer organlara geçebildiği tespit edilmiştir. Günümüze kadar insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, astım, solunum yolları hastalıkları, akciğer kanseri, kardiyovasküler hastalıklar gibi sorunlara yol açabildiği görülmüştür. Bu nedenle toz hafife alınacak bir parametre değildir arkadaşlar, fazla içerisinde dolaşmamaya özen gösterelim :) Aman toz geliyor bittim ben modunda da dolaşmayalım :)

• Beğen
Tepkiler: cruiser76
Şöyle bir şey var bakın
(link)

Ne kadar doğru bilmiyorum ama sigara dumanının akciğerlerdeki etkilerini azaltan en önemli besin yoğurt diye duydum. Aynı şekilde egzoz gazı içinde geçerlidir diye düşünüyorum. Ayrıca bisiklet kullanırken yanımda mutlaka baf bulundururum, trafik olan bölgelerde baf ile ağız ve burnumu kapatmaya çalışıyorum, hem toz sinek böcek vb hemde yoğun gazlardan az da olsa korur diye düşünüyorum. Tempolü sürürken nefes almada sorun oluyor ama sakince sürerken sorun olmuyor, tavsiye ederim :)

Yıllardır motosiklet kullanıyorum. İlk çıktığında aldık boynumuza bir geçirdik tam geçirdik.

Zaten bu buff ve wd 40'ın kullanım alanları beni çıldırtıyor.

1 işe de yaramayın be kardeşim :10:

• Beğen
Ben İstanbul'da egzos dumanı ile havayı kirleten her toplu taşıma aracını beyaz masaya (Twitter üzerinden :) ) plaka veya hat numarasıyla iletiyorum.Mutlaka dönüşde yapıyorlar.Örneğin;
"@THELORDPAKAL Merhaba ; 1758517 Nolu Müdürlüğümüze iletmiş olduğunuz başvurunuzla ilgili İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT )ile görüşülmüştür. Görüşme neticesinde tarafımıza verilen bilgi aşağıdaki gibidir;
Söz konusu aracın 23/01/2013 tarihinde egzoz manifold contaları değiştirilerek aşırı duman çıkışı problemi çözülmüş ve servise verilmiştir. Bununla birlikte filo yenileme çalışmalarımız kapsamında 2013 yılı sonuna kadar bütün İkarus ve Man araçlarımız teslim alınan yeni araçlarla koordineli olarak hizmet dışına ayrılmaktadır. Gerek kurumumuzca yapılan kontrollerde gerekse yolcu şikayetlerinde plakası veya kapı numarası belirlenen herhangi bir uygunsuzluk görülen araçlar için gerekli onarımlar yapılıp uygun değerlerde ve emniyetli halde ile servise verilmektedir."
Sizde lütfen şikayetleriniz kolayca iletin.

@Evros Nireas

Sırf bu duyarlılığınıza teşekkür etmek için yazıyorum, teşekkür ederim :)

@volkert
Rica ederim.Hepimiz aynı havayı soluyoruz.
Selamlar :)

Biz işde egzoz dumanı için şöyle bir maske kullanıyoruz.

(link)

biraz fazla profesyonel sizin işinize ne kadar yarar bilemem tabi.

Resmini eklemeyi unutmuşum.

drager-ilaclama-koruma-tam-yuz-maskesi-6300-500x500.jpg

Geri